Dobry den, jdu si pri radu ohledne dani. Doufam, ze tu bude nejaka zkusena ucetni a nebo nekdo s podobnym pripadem 🙂
Jde mi to, ze mame s pritelem hypoteku od brezna. Kde jsem hlavni dluzik ja a on spoludluznik. Ja jsem od konce cervna na materske. Predpokladam, ze me se na danich nevrati nic. Chtela jsem se zeptat, da se dat do dani ta hypo partnerovi?
Snad jsem to napsala srozumitelne.
Predem vsem moc diky za odpovedi 🙂
@volfici ahoj, moc diky. Ja jsem v tom uplne ztracena. Takze ja si muzu nechat udelat normalne dane v praci klasicky, ale bude se mi pocitat jen to pred materskou a nemusim tam davat hypoteku a muze si ji tam tam partner? Je uveden vsude i v listu vlastnictvi jako spolumajitel.
Jasně, nech si udělat roční zúčtování, klidně bez hypotéky, a tu si může odečíst partner.
Ahoj, partner musí být ale uvedený také v LV v katastru...
@volfici ahojky můžu mít dotaz? Kamarádka by chtěla udělat daně a v práci jí řekli že když neměla příjem 50000. Že daně dělat nemusí. Jde o to, že si myslím že by jí mohli něco vrátit když od 1.1. do 31.3. normálně pracovala od 1.4 byla na neschopence a od listopadu je na mateřské. Nebude to sice moc, ale hodí se jí každá koruna. Děkuji.
@volfici ahoj zdravim te. Prosim byla bys mi ochotna rict, pokud vis, jak to je s pripadnym vracenim dane, pokud: mame byt, na necelou pulku ma manzel jeste hypo 1,3 mega. Potrebuje nutne refinancovat. Do toho se nam naslytla koupe RD, na ktery budeme brat taky hypo 2,7.. Tedy vezmeme jednu hypo, a protoze potrebujeme neco na opravy, chceme vzit celkem 4,3 mega hypo. V RD budeme bydlet, byt pronajimat. Jak se to resi v tomto pripade kdy v jedne nemovitosti bydlime a druha se pronajima? Da se nejak v tomto pripade resit uplatneni toho vraceni dane z uroku? Treba z poloviny?
(Studuju ty pronajmy a vzhledem k tomu, ze se to dani jako prijem 15% a ani bysme nedostali vraceny nejaky ten urok, tak to az kdovijaka vyhra neni s temi starostmi kolem 😂) doufam ze jsi jeste aktivni, docela na toto info specham 😌😇 dekuji ti
Ahoj, pokud je uvedený ve smlouvě a hypotéka je i na jeho bytovou potřebu (ve financovaném bytě či domě bydlí), pak samozřejmě může i on úroky z hypotéky uplatnit jako částku snižující základ daně. Nicméně pokud jsi ty měla půl roku příjmy, přiznání si určitě podej, nebo si nech v práci udělat roční zúčtování daně, protože taky něco zpátky dostaneš