Bydlení. Co byste zvolili?

19. pro 2023

Jsme na vážkách, protože jde o důležité rozhodnutí a obojí má plusy i mínusy.
Žijeme v nájemním bytě v Praze, výdaje po přečtení poplatků apod. jsou tedy celkem vysoké(ale máme na ně).
Rádi bychom mimo Prahu. Co jsme koukali na stránky realitek, tak hypotéka by vyšla mnohem méně, než aktuální nájem.
Úspory nějaké máme, ale ne na celý základ hypotéky.
Co byste dělali?
1.) Žili byste třeba ještě 2 roky v nájmu a šetřili na celý základ.
2.) Hypotéku byste si nebrali vůbec.
3.) Vzali byste si k hypotéce menší půjčku na zbytek základu,abyste do svého mohli dříve.

magdaveselkova
Autor odpověď smazal
Zobraz
ai30
19. pro 2023

Za me zalezi na celkovych nakladech (hypoteka + energie + opravy + poplatky) a na podminkach pripadne pujcky. Ale kdybych byla rozhodnuta se prestehovat, zkusila bych to udelat co nejdriv.

dandaa
19. pro 2023

Máme hodně klientů co šli z Prahy bydlet nedaleko Prahy a jsou na tom finančně lépe. Všichni si brali hypotéku, většina 80-90% . Osobně bych moc nečekala ,příští rok se zase realitní trh hne . Už teď koncem roku byl znát výrazně větší zájem o vlastní bydlení.

galatea_a
19. pro 2023

Jak to máš s prací? Jezdila bys do Prahy? Určitě je tam víc věcí na zvážení než jenom finance.

hojda
19. pro 2023

@magdaveselkova jo jenže při dneších úrokových sazbách u hypoték je ta čáska na splátku hypotéky mnohem vyšší než nájemné. Tohle platilo dřív, když byly nízké uroky.

veroniquecz
19. pro 2023

@magdaveselkova ve kterém jsi kraji? 7 tisíc splátka za 4+1??

areh
19. pro 2023

@veroniquecz píše, že půlku ceny dali rovnou, takže hypo jen na půl ceny nemovitosti.
Uvažovala bych variantu 3. Ale banka zkoumá příjmy i výdaje. Další půjčky a pod. Ale pokud by splátky byly menší než aktuální nájemné, neměl by být problém

journals
19. pro 2023

Nepíšeš toho tolik, abych ti za sebe na to mohla zodpovědět. Záleží na mnoha věcech. Co znamená "mimo Prahu"? Práce by byla v Praze?

veroniquecz
19. pro 2023

@areh tak i kdyby, tak to vychází cca na 3-4
Miliony, což bych chtěla vidět kde se dá za takovou cenu koupit 4+1 🤷🏻‍♀️

jana_zofie
20. pro 2023

Ona je taky otazka, kolik penez vam ted zbyva a kolik by vam zbylo po zaplaceni hypoteky "do rezervy". To, ze je to min nez najem je sice pekne, ale pokud dojde k nejakym finančním komplikacim, tak v najmu ted existuje takova vec, ktere se rika doplatek na bydleni. U hypo to jde taky, ale pocita se to jako vlastni bydleni a system ty naklady vymeri tak nizke, ze na to nema prakticky nikdo narok. Narozdil od najmu, kde je to cokoli nad 30 % z platu. Takze je treba zvazit i pripadna rizika.
Pokud do toho pujdete, oslovte financniho poradce. Tam, kde pro nas nebyla cesta, kdyz jsme se ptali sami (vysoke prijmy, ale druzstevni byt, druzstvo vydalo potvrzeni o prevodu do dvou let a ne do jednoho, a nasetreno jsme meli "jen" 15 %), tak poradce to obvolal znovu a hle, cesta se nasla, dokonce dve. (Pozn. Mame k hypo preklenovak ze stavebka. Strasna "zlodejina" ale co uz, bez nej by to neslo...)
Dulezite: nikdy, ale nikdy nevycerpejte ty uspory dosucha. Ani skoro dosucha. Fakt si nechte velkou financni rezervu.

jana_zofie
20. pro 2023

@veroniquecz tak nepise kdy. V roce 2016 i v Brne. My v r. 2018 kupovali 3+1 za 3,2M. A to uz ty ceny byly tak dva roky na vzestupu (i kdyz uznavam, ze to byla fakt pekna cena).

irmamala
20. pro 2023

Tak vzdy je lepsi investovat do sveho (ackoli pri rozvodu to byla akorat komplikace😀) Nicmene myslim, ze financne si extra nepolepsite. Odstehovala jsem se asi 40km za Prahu, denne jezdime do Prahy a kazdy projedeme 10 tis. Plus jestli uvazujes o baraku (coz mi prijde jediny myslitelny duvod proc odejit z Prahy 🙂), tak jsou ty naklady zase jine a ne mensi.

sahrazad1
20. pro 2023

Jediné varianta dva . Protože jak půjdou najmy nahoru , půjdou i nemovitosti , a za dva roky to muže byt hodně .

sahrazad1
20. pro 2023

Myslela jsem variantu tři . 🙂

lennus
20. pro 2023

A nepomohl by někdo z rodiny, nemáte rodiče, kde budete jednou dědici u nemovitosti, že byste mohli využít jako základ na hypo nemovitost a tím pádem položit míň pro začátek ze svého?

dandaa
20. pro 2023

@veroniquecz dá se koupit . Teď na podzim klienti kupovali 4kk v Milovicích za 3,2mil . Druzí zase Kolíně za 3,6mil . Ale vše bylo o jednání ohledně ceny . Jelikož ceny ve většině případů jsou na sreality nastřelené.

veroniquecz
20. pro 2023

@jana_zofie jasný, já jen ze se ohání tak nízkou částkou, za to v dnešní době 4+1 u Prahy ani omylem. My kupovali před 10 lety v Brně taky za 2,2 mil. Teď už jsou ty ceny někde úplně jinde. Proto mi přijde mimo tady házet takové částky….. Taky diametrální rozdíl v sazbách hypo. Tenkrát 1,9% teď kolem 6% 🤯

veroniquecz
20. pro 2023

@jana_zofie a souhlasím s tím finančním polstarem. Ten je fakt potřeba. Nikdy nejit s hypo na dřeň.

veroniquecz
20. pro 2023

@lennus to bych neriskovala. Takových bylo… něco se posere a přijdou o bydlení všichni.

veroniquecz
20. pro 2023

@dandaa ty brdo, to je paráda. Je fakt, že já vidím brněnské ceny a ty jsou zase trochu jinde no…

dandaa
20. pro 2023

@veroniquecz Brno moc neznám, sice tam máme klienty, ale neřeknu co je dobrá lokalita nebo ne. Investor letos kupoval byt 3kk na reko za 3,5mil v Kohutovicích , samozřejmě rekonstrukce stála další milion. Kolem Prahy je skvělá dostupnost do Prahy,tak se lidem vyplatí jít bydlet mimo . Z Kolína je klientka rychlíkem za 30min v Libni .

barumrallyebum
20. pro 2023

My se z Prahy odstehovali uplne, tzn zpatky na Moravu a kupodivu jsme si jeste polepsili. Bydleni mame takove na jake bysme v Praze nikdy nenasetrili, i praci mame lepsi. Vsude dojdem pesky, rodina pobliz atd. Jedine minus- buranov.

mourovatakocka
20. pro 2023

Já bych šla do varianty tři. A to z jediného důvodu - pokud najdete nemovitost, která se vám bude líbit, bude dostupná dopravou, cenově 😊, tak je lepší chvátat, než čekat na nějaké AŽ. Za dva roky se může stát, že baráčky zase podraží nebo nebudou v jiném stavu než v tom realitním eufemistickém Před rekonstrukcí 😁

levandule_k
20. pro 2023

Máte vyhlídnutou konkrétní nemovitost? Pokud ne, tak ono to chvíli trvá než najdete tu pravou. Já bych teď začala šetřit jako divá, hodně osekala náklady, ať, co nejvíc ušetřím. To není jenom splátka hypotéky, ale pojištění nemovitosti a životní pojistka (nevím, jestli teď máte) a mít na krku pár mil. hypo bez životní pojistky, je hazard. (Jsem determinovaná svým povoláním). Něco to bude chtít na rekonstrukci, časem opravy pokud půjdete do RD. RD toho umí spolknout strašně moc. Vzrostou náklady na dojíždění. Chce to připočíst si k ceny energie ke splátce hypo. Pokud to i tak dáte, tak hledej cestu, jak mít vlastní bydlení. Hypo se jednou splatí a nájem do budoucna levnější nebude.

Pokud mají např. rodiče nemovitost a byli ochotní, dá se dát do zástavy i jejich nemovitost a vy si tím pádem můžete vzít vyšší hypo než jste doufali a neřešit to další půjčkou. Pokud máš ty nebo partner stavebko, které běží nějakou dobu, podívej se, kdy a za jakých podmínek se z něj dá vzít úvěr. Je to levnější než nový překlenovací úvěr.

Jinak já bych šla do možnosti čísla 3.

ninive211
20. pro 2023

@dandaa 3+kk za 3,5 mil. v Kohoutkách? To se mi ani nechce věřit, to musel být nějakej vybydlenej pidi byt. Zde byty nyní stojí i 6 mega...je to na okraji Brna, kousek do lesa, relativně kousek od brněnské přehrady, od zoo, komplet infrastruktura...jediná nevýhoda, že není přímo spojení přímo do centra Brna, musí se přes Mendlák (to jediné mi vadí taky, jinak se tu bydlí parádně)

dandaa
20. pro 2023

@ninive211 nějakých 70m2 myslím. Byt původní stav,takže celkem rozsáhlá rekonstrukce. Takový byt se ani nedostane do nabídky na internet. Klient měl hotovost, ani se nedělala rezervace, ale rovnou kupní smlouva. Zajímavých nabídek se objevuje opravdu hodně, ale jak píšu nedostanou se nikam veřejně.

ninive211
20. pro 2023

@mourovatakocka Přesně, za dva roky, AŽ našetří tu část, co jim teď chybí, tak bude nemovitost třeba zase o milion dva dražší...a pak ZASE bude chybět část peněz.
@dandaa No tak pak je veřejná nabídka pokřivená, protože na veřejnost se dostávají nabídky s úplně jinými cenami (vyššími) a od toho se odvíjí představa lidí o tom, co by za svoji nemovitost chtěli a co je "normální" cena...taky ten, kdo má x mega tzv. v kufříku, má vždy možnost lepší ceny, což bohužel diskriminuje 99% rodin s dětma...ve skrze jsou to movití investoři, co už mají x nemovitostí a tohle je další do řady. A ti, co akutně potřebují bydlet, utřou...nabídkové ceny vyšší a když už se něco slušného objeví, tak se objeví někdo takový s hotovostí, kdo jim to vyfoukne před nosem.

jana_zofie
20. pro 2023

@dandaa leda po znamosti. Ony se i na net dostanou byty v puvodnim stavu k rekonstrukci a i tak to pod pet, sest nejde. Ten nas byl tenkrat taky puvodni stav, byt v baraku, ktery byl po castecne rekonstrukci (nova okna, zatepleni, zdene jadro). A obesli jsme tech starsich bytu docela dost, to nebyla vyjimka. A pod 3,5 nesly. Ani tenkrat. Takze jo, jsem taky prekvapena. Zvlast jeste Kohoutky...

jana_zofie
20. pro 2023

@ninive211 jn, strelim to pod rukou investorovi za 3,5 v kufriku na ruku a kdyz se mi to nepovede, hodim to na net za sestku. Taky mi to tak prijde, jinak si to neumim vysvetlit.

dandaa
20. pro 2023

@ninive211 ty ceny si dělají, ale ti prodávající jelikož oni určují cenu . Málokdo je realista a nechá si poradit s určením ceny . Proto ty normální nabídky jsou hned pryč. Kdo potřebuje aktuálně bydlet a shání nemovitost má určitě v kontaktu realitní makléře atd a taky se mu dostanou ty lepší nabídky pod nos ,jen pak záleží zda už mají předschválenou hypotéku nebo ne . Bratranec teď nedávno prodával byt, druhý bratranec je zase makléř, ten poslal nabídku klientům z databáze a byt se přes ně prodal ,opět ani nebyl v nabídce, cena normální. My zase prodávali v létě chalupu a můj táta se rozčiloval proč je uveden stav před rekonstrukcí ,když tam rekonstrukce byla před třiceti lety .... Každý má prostě jiné představy o stavu a proto i o ceně. Kdo chce prodat rychle ,tak by měl být i rozumnou cenu .