Loni jsem od 1.1. do 2.10. pracovala na plný úvazek a od 3.10. jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Při ročním zúčtování mi budou vracet nějaké daně???
@petcep Samozřejmě 🙂 Pokud máš podepsané Prohlášení poplatníka a o roční zúčtování si zažádáš, máš nárok na slevu na dani poplatníka 2 070 každý měsíc, a to ať jsi pracovala nebo ne, takže minimálně by ti měli vrátit tuto částku za měsíce říjen, listopad, prosinec, kdy jsi neměla příjmy a tedy ti to neměli z čeho odečítat...plus pokud máš ještě nějaké odečty jako životko, penzijko, úroky z úvěru atd. ...tak to může být i víc 🙂 Dítě předpokládám, že bude asi uplatňovat manžel/partner.
No pokud nebudeš při rodičáku pracovat, tak neodvedeš žádné daně, tudíž ti nebudou mít co vracet. Aby ti něco mohli vrátit, musíš napřed ty daně zaplatit 😀
@petcep budeš mít nárok na proplacení dovolené za rok 2014 a tam budeš platit nějakou daň, takže co tam zaplatíš, to ti vrátí
no a pokud se něco nezmění, tak další rok si bude moct odečíst z daní manžel (pokud jste sezdaní) slevu na vyživovanou manželku (pokud si nevyděláš za ten rok více než 68000 Kč)
btw. pokud by ti PPM a proplacení dovolené dělalo za rok 2014 míň než 68tisíc hrubého, tak by to šlo i za rok 2014
Chtěla bych se Vás ještě zeptat, co musí manžel odevzdat k daňovému přiznání, když si chce uplatnit slevu na manželku???
@letok No tak to asi úplně nebude, protože když jsem byla celý rok na rodičáku, vraceli mi mnohem víc, než když jsem celý rok pracovala.
A ještě důležitý dodatek k vrácení daní,za rok kdy podáváte přiznání, musíte mít příjem vyšší než 48000,-hrubého.
@lvicek2000 a nemělas třeba měsícc mateřssou nebo prop.dovolenou?
@benjik Jo to vlastně měla, to mi nedošlo 😉
do těch 68 000 se ale počítá PPM. Stačí čestné prohlášení,že jsi v roce 2013 nedosáhla příjmu 68 t. Psala jsem někde v podobné otázce jaký příjem se neuznává do těch 68 tis.
Ze zákona: "Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna, dávky osobám se zdravotním postižením, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření..." a další podobné příjmy...
Rodičák je dávka státní sociální podpory, takže by se tam počítat neměl... Na rozdíl o peněžité pomoci v mateřství (mateřské), která se tam počítá, protože to je dávka nemocenského pojištění (čili nespadá do výše vyjmenovaného)
Dobrý den,
měla bych dotaz. Jsem maminka na RD a příjem nemám skoro žádný. Pouze DPP cca 19t a příjem z pronájmu bytu cca 40t. Jak mám prosím podat přiznání?A jak je to prosím s těmi 68t?Děkuji
Vy musíte podat daňové přiznání, protože máte příjem z pronájmu. Ani zaměstnavatel za Vás v tomto případě nemůže udělat roční zúčtování. Podat daňové přiznání musíte na formuláři, který vyzvednete na Funančním úřadě nebo si stáhnete nějaký do PC. Existují i daňový poradci, pokud si nebudete vědět rady. Ale zatím je brzo, daně za rok 2014 budete řešit až mezi 1.1.2015 - 31.3.2015.
Těch 68 tis. se vztahuje na slevu na manžela/manželku. Vy sama si neodečtete nic, ale Váš manžel si Vás může odečíst ze svých daní, pokud Váš veškerý příjem za celý rok nepřesáhne 68.000 Kč. Do tohoto příjmu se mimojíné počítá i příjem za mateřskou dovolenou (za rodičovskou dovolenou však ne), nemocenské dávky, dávky z ÚP apod.
Pokud ovšem nejste vdaná, tak pro Vás tato daňová výhoda neplatí, nemůže ji uplatnit ani případný druh/družka.
@petcep nevíte náhodou někdo?