Bojím se o náš standard. Máte tip, jak víc ušetřit?

kryndy
22. led 2015

Ahoj holky, mám dotaz. Přítel se o mě po finanční stránce stará skvěle (kdo čte můj blog, tak toho okolo si teď nevšímejte 😀 ). Hned po otěhotnění jsem odešla z brigády (zahulená hospoda) a můžu si jen v klidu studovat. Za celou tu dobu jsem nepocítila, že bych třeba s kámoškou nemohla na kafíčko, nebo si nemohla koupit nějakou drogerii. Jenže! Přítel je v práci nešťastný a chce ji změnit a já se bojím, že už takhle práci dobře placenou, ale jinak strašnou dřinu, která ho v životě neuspokojuje, nenajde a budem třít bídu s nouzí. Je to horká hlava a neumí moc uvažovat dopředu, tak se jen bojím, aby neudělal nějakou kravinu. Momentálně měsíčně ušetříme minimálně mých 6000, co mám jako sirotčí důchod, protože nic neplatím, ale rezerva zatím není nijak velká, a to se ještě budem stěhovat a kupovat výbavičku. Nemáte tip, jak víc ušetřit? Prakticky manipuluju s tím, co od něj dostanu, nákupy dělá on, takže do toho moc nevidím. Nebo tip na práci z domova? S jakým minimálním rozpočtem jste jako tříčlenná rodina (dva dospělí a miminko) v Praze schopni vyjít včetně bydlení?

lv
22. led 2015

pokud je partner v práci nespokojený, sedřený, podporovala bych ho v rozhodnutí ji změnit.
Ovšem bylo by dobré, aby jsi do financování rodiny viděla - kolik je příjem, kolik výdaje, o co se vám případně náklady s miminkem navýší, kde jich zase ubude..práce z domova je jako šafránu, smysluplně se dá přivydělat obvykle jen prací pro bývalého zaměstnavatele a to má dnes málokterá holka /včetně tebe/.

guinea
22. led 2015

@kryndy Ušetřit se dá dost na jídle. Teď v žádném případě nemyslím kupovat levné náhražky potravin!!! Ale spíš vymyslet jídelníček na pár dní dopředu podle toho nakoupit a uvařit. Stojí to nějakou námahu, ale kromě toho, že ušetříte, se začnete i zdravěji stravovat.

lv
22. led 2015

A otázkou je, co povazujes za vas standart, jestli jsou to 2dovolene ročně, nebo vcas hrazené závazky..

lrg
22. led 2015

Ahoj, já jsem z Prahy, za pronájem platíme asi 13 tis, leasing 3500,-,splátka půjčky 3000, dva telefony, internet, jen za složenky dáme měsíčně 20 tisíc. Moc nevyváříme, ale utratíme dost za benzín. Manžel má příjem asi 18-20 tis, já mám rodičák 11500 + pracuju z domova asi za 12 tis měs. Vyjdeme akorát do výplaty, moc nešetříme třeba na vánocích a narozeninách, ale jinak si věci, které vyloženě nepotřebujeme nekupujeme, jakože bych šla jen tak nakupovat hadry pro sebe, to vůbec. To si radši zajdeme na večeři. Vypustila jsem kosmetiku, kadeřníka, nehty atd..... Když je nějaký větší výdaj, někdy nám přispěje rodina, ale teď třeba děláme nový pokoj pro dceru a museli jsme dokoupit ještě nějakou výbavu pro druhé mímo a museli jsme si na to půjčit. Hodně jsem se toho bála, protože jsme nebyli schopní vyjít ani když jsme byli samy dva, ale člověk se tak nějak přizpůsobí a odpustí si spoustu věcí. Nicméně si myslím, že ať je ta práce jakkoli nepříjemná, tak bych před narozením dítěte práci určitě neměnila. Nevíš co se stane, práci dlouho nebude moct najít, nebo jí najde a ve zkušební době skončí a jak budete žít jen z tvojí mateřské....

kryndy
autor
22. led 2015

@guinea
@lv
@lrg
To je právě to, taky jsem si zažila, kdy práce byla hrozný zlo a vůbec mě nenaplňovala, proto ho chci v rozhodnutí podpořit. Jen jsem se vás ptala, jestli je nějaká možnost, jak rychleji navýšit tu naši rezervu. Co považuji za standard: Ano, platit závazky včas a mít na kafe s kámoškou, ale nejsem marnivá, Oblečení si kupuju v průměru jednou ročně ve výprodejích (asi pět kousků) a pak už jen, co je nutné třeba v sekáčích. @irg moc děkuji za rozepsání. Řekl, že chce změnit práci po porodu, takže mám půl roku na tu rezervu + teda nakoupit výbavičku.

lrg
22. led 2015

@kryndy No jasně, určitě ho nenuť v té práci zůstávat, není nad to mít doma spokojenýho chlapa 🙂 Ale přeci jen to chce nějaké jistoty, než se zaběhnete. Manžel teď mění práci, protože dostal skvělou nabídku, která se neodmítá, ale taky jsem z toho trochu nervózní, kdyby mu to tam nedopadlo. Za dva měsíce se nám narodí druhé dítě, já nebudu pracovat z domova jako teď, mateřskou budu mít nižší, ale nějak to prostě zvládneme. Člověk nemůže pořád jen přepočítávat peníze.

kryndy
autor
22. led 2015

@lrg No vzhledem k tomu, že muž je cizinec, tak to s prací asi nebude mít lehký a toho se vlastně bojím nejvíc. Poprvé jsem na někom stoprocentně závislá, tak jen nechci, aby šlápnul vedle, když vlastně drží ruku nad námi třema.

lrg
22. led 2015

@kryndy A nějaká případná podpora rodiny, kdyby bylo nejhůř, není? A bydlení máte vlastní? Nás nejvíc tíží právě to bydlení, kdybychom neměli najednou na nájem, vůbec nevím, kam bychom se dvěma dětmi šli.

kryndy
autor
22. led 2015

@lrg Máme to stejně. Mužovo rodina daleko a moje nefunkční. Nájem mě děsí nejvíc.

lrg
22. led 2015

@kryndy Tak to my zase máme fajn rodinu z obou stran, jakože kdyby bylo nejhůř, tak nás hlady nenechají umřít 🙂 ale jestli je chlap pracovitej, tak si prostě práci vždycky nějakou najde. A ono s jedním dítětem to zas tak strašné náklady nejsou, až na tu prvotní výbavičku.

kryndy
autor
22. led 2015

@lrg Děkuju za uklidnění, jsi nejlepší 🙂

tak2014
22. led 2015

no asi nejrozumnější by bylo, aby sis našla práci a nenechala v tom partnera "topit". jestli studuješ, tak poloviční úvazek se dá s přehledem zvládnout a nebudeš muset mít takový stres z udržení standartu...

xvitko13
22. led 2015

@tak2014 no hledat práci, když je žena zrovna těhotná, to taky není úplně jednoduché... ☹

kacca11
22. led 2015

No, asi by neměl z původní práce odchazet, dokud nebude mít další. Může si hledat během eoucasneho zaměstnání a díky tomu si bude moct i vybírat, nebudou ho tlačit okolnosti. Pokud by se rozhodl, že prostě po porodu končí, tak co? Může najít během měsíce, ale může být na pracaku klidně rok a to pak ještě rád vezme nějakou drinu za pár korun. Neříkám, aby setrvaval v práci, co ho nebaví, co mu nevyhovuje, ale ať hleda chytře.

Ušetřit lze určitě na jídle - nekupovanim kravovin, ne nekvalitní stravou, to naopak. Lze omezit množství kosmetiky, omezit kaficka, projít pojistky a účty za telefon, změnit tarify. Pokud máte auto, tak najít levnější spoření, jezdit jen v nutných případech a jinak chodit pěšky nebo veřejnou dopravou (tam, kde se to vyplatí). Doporučuji psát si výdaje, ale opravdu do koruny. Pak ti vyplavou věci, které jsou zbytečně a připravují váš o peníze.

tak2014
22. led 2015

@xvitko13 v 15. týtnu dělá většina těhulek, vidět to není a poloviční úvazek už není vůbec problém podle mě... 😎

lv
23. led 2015

@tak2014 pokud někdo práci ma a nedělá brigadne, tak to asi problém není, ale nové se nechat zaměstnat v těhotenství bude problém docela velkej, myslím..

hojda
23. led 2015

Mne včera docela překvapil údaj v novinách, že 50% Čechů nemá žádné úspory, v Evropě jsou na tom hůře už jen nějaké dva státy ani nevím jaké s životní úrovní nic moc. Opravdu si nedovedu představit, že bych měla dítě a neměla vůbec žádnou rezervu☹. Ano jsou i rodiny, které jsou na to s příjmy hodně špatně a opravdu nic neušetří. Ale pak jsou rodiny, kde ten příjem je ale neušetří se vůbec nic. Viděla jsem to u našich podnájemníků, na nájem občas nevyšlo, ale na rybářský člun za 26 tisíc bylo....Když se jim rozbila pračka, tak prostě neprali, protože neměli 4. tisíce na novou☹. Mobil ten nejnovější, ale na kredit do něj nebylo i několik měsíců☹. Tohle opravdu nepochopím nikdy.

hojda
23. led 2015

@tak2014 Kamarádka dělá personalistku a na poloviční úvazek je zhruba 300 uchazečů 😉 .

lv
23. led 2015

@hojda já rezervy už taky nemám a to za svobodna byly, jak se říká 2-3platy..no rada bych se k tomu zase dopracovala, az budou příjmy dva /snad sezenu nějakou rozumnou praci/. Takže když vysadi nějaký vetsi spotrebic, musí se vzít na splátky - naštěstí se to sype nějak postupně , jedno doplatime a druhé následuje..s tím pul uvazkem s tebou souhlasil, je jich zoufale malo..
A brigády? No chodit zaskakovat do obchodu a tak malo peněz jsem mela naposledy před 20lety! Opravdu! A to mám praxi a kvalifikaci v oboru /ano, závratných 60kc za hodinu, za to nekoupim ani maslo a chleba/

marcinek
23. led 2015

@kryndy byt tebou tak si najdu nejakou brigádu nez porodíš. Vim, ze něco najit, co ti bude vyhovovat v tvym stavu a v dnesni době plne uchazecu, je tezke, ale třeba nejaky hlidani deti, doucovani neceho pro zaky ZS nebo venceni psu by slo. Zkus si dat inzerat.Me osobne by bylo nefer se nechat jen vyživovat muzem a neprispet do rozpoctu, ale to uz si musí každý ujasnit sam.

hojda
23. led 2015

@lv Tak tohle se dá pochopit, ale jako na jedné straně si užívat a na druhé straně nemít s dítětem rezervu mi přijde opravdu hodně nezodpovědné☹. Brigády jsou to je pravda na ty člověk narazí, ale pokud si to dobře propočítá, tak občas je to nula od nuly (cesta, jídlo, případně hlídání pro dítě a nezbyde z toho nic). Pokud člověk nemá hlídání v rodině, tak jsou ty možnosti s dítětem dost omezené☹.

ilaura100
23. led 2015

Muj nazor je, ze pokud ma jako cizinec stizene uplatneni a ty nevydelavas, odejit z prace v situaci, kdy zijete v najmu, nemate zadne zasadni uspory a cekate dite je hodne velky risk.Proste bude muset zatnout zuby a vydrzet.kazdy z nas asi alespon jednou zazil obdobi, kdy do prace chodil opravdu jen kvuli vyplate.
Setrit se da nejlepe tak, ze penize ma pod palcem jeden clovek, ktery poplati nutne platby, vycleni penize na jidlo, planuje vareni a nakupuje cilene a maximum setri i za cenu prideleni tzv. kapesneho a cilene buduje rezervu.

hojda
23. led 2015

Přítelovi bych doporučila ať si zkusí zajít na několik pohovorů, aby zjistil jaká je reálná situace v jeho oboru a výpověď ať dá teprve, až bude mít něco lepšího, třeba finančně o trošku horší, ale bude se mu to víc líbit. Výpověď předem bych nedávala, aby nezbyl zklamaný, že jsou jen špatné práce a za špatné peníze 😉 .

kryndy
autor
23. led 2015

Holky, děkuju za reakce všem.

espada
23. led 2015

@kryndy Ty bys měla využít času a zkusit nějakou brigádu. Doporučuji příteli, aby začal chodit na pohovory a zjistil svou cenu na trhu práce. Až bude něco mít, dát výpověď. I tak je tam většinou 3 měsíční zkušební doba a není jisté, že během ní ho nevyhodí. Já bych to s dítětem na cestě neriskovala vůbec a ještě bych vydržela, šetřila a práci změnila pak. Ale já jsem maximálně opatrný typ člověka a bez rezervy s miminalně šestimístou cifrou na účtě bych do miminka nešla.

kryndy
autor
23. led 2015

@espada Děkuji Ti za reakci, leč rady pro mě jsou to nepoužitelné. Už jenom to, že jsem otěhotněla bez šestimístné cifry na účtu. Brigáda je pro mě nemyslitelná, protože těhotenství si vyžírám s nevolnostmi a kdybych nebyla studentka, už jsem na rizikovce. S přítelem to bylo teď horké téma, ale nakonec sám uznal, že nejdřív si musíme udělat pořádnou rezervu a pak až může opustit vcelku jisté místo.

Jinak děkuji všem, ale už jsme dosáhli komunikačního bodu, kdy si to dokážem vyřešit sami, a tohle fórum vzniklo jen za mojí dočasné hormonální hysterie, nic ve zlém.

espada
23. led 2015

@kryndy To já napsala proto, abych uvedla příklad své opatrnosti.

Tak hlavně, ať to vyřešíte.

barca_ulo
Odpověď byla odstraněná
Zobraz