Alimenty. Je reálné snížení?

1. pro 2024

Zdravím, před půl rokem (cca) mi byly zvýšené alimenty na dceru. Chlap si teď našel partnerku(s dítětem), která nepracuje a bude ji živit. Na základě tohodle, poslal na, soud žádost o snížení alimentů. Po zvýšení se jedná o 4500 a jeho aktuální vidina je max 2000. Je reálné, že soud zohledni dva hladové krky u ex a vážně sníží alimenty? Jako je mi jedno jak si to ti dva nastaví mezi sebou, ale nelíbí se mi, že by měla moje dcera ostruhat, kvůli paní co nechce pracovat.

andelka
1. pro 2024

Není jediný důvod pro snížení. On k té paní žádné povinnosti nemá. Ty má jen ke svému dítěti.

junetule
1. pro 2024

@andelka presne tak, to ditko pritelkyne ma snad take sveho otce a mu se alimenty take nesnizi jen proto, ze ji tvuj ex bude dotovat.

lencaa11
1. pro 2024

Není důvod nemá sní dítě a nejsou manželé nemá k ní žádnou povinnost snížení musí doložit důvod

jancazao
1. pro 2024

Záleží na tom, jakého potkáš soudce. U nás šlo o zvýšení výživného po 6 letech. Po vyslechnutí mě chtěla soudkyně zvýšit u každého dítěte o 2 tisíce. On tam začal pomalu brečet, že má přítelkyni se dvěma dětmi, která nepracuje a její děti mají domškolu. Je možné, že ale přihlédla i k tomu, že čekali spolu dítě. Soudkyně zvedla dohromady o 1500.

j.a.n.i
1. pro 2024

@jancazao Tak to ue cekali dite ne samozřejmě uz neco jiného, protože pak ma jak k nemu, tak po dva roky vyživovací povinnost i k ní a tu ma vlastne uz i v těhotenství.

jancazao
1. pro 2024

@j.a.n.i to máš sice pravdu, ale právně dokud není dítě na světě, tak není a on měl po narození právo si zažádat o snížení.
Navíc do té doby byla bez příjmu, po narození dítěte dostala rodičák.

j.a.n.i
1. pro 2024

@jancazao to dite sice ne, ale na matku tu vyzivovaci povinnost uz ma.

cherie24
1. pro 2024

Pokud jsou jen partneři a ne manželé, tak nemá žádnou vyživovací povinnost ani na nepracující cizí ženskou ani na její dítě. Zajímavý pokus. Tenhle nápad vzešel z jeho hlavy?

felis
1. pro 2024

@cherie24 že jo... taky jsem si říkala, kam na to ty chlapy chodí 😆
Vtipný by bylo, kdyby mu to soud ještě zvýšil, protoze dcera roste a zvyšují se i logicky náklady. Autorko, doporucuju si schovávat účtenky, psát si výdaje, kolik platíš i za byt, na jaké kroužky chodi, jídlo, atd... a říct, že za chvíli bude předškolák a vydaje porostou. Jinak bych se snížení nebála 😁 on by se měl bat zvýšení 😁

autor
1. pro 2024

@cherie24 upřímně asi ne zcela z jeho hlavy. Protože to zvýšení bylo z jeho iniciativy a najednou přijde s tím snizenim. Jako jo, ona na to její dítě dostává peníze výjimečně, její ex na to docela dlabe, chápu že ji chce pomoct, ale sakra.. Vždyť může ona normálně chodit do práce 🙄😅

rosalindamelinda
2. pro 2024

No, důvod se vždycky najde, pokud má třeba dobrého právníka, který to bude umět uhádat na snížení, tak mu to soud může snížit... Navrhuji, aby sis ty našla svoje pádné argumenty proč alimenty nesnižovat, ať máš nějakou "obranu". Ptž kdo je připraven, není zaskočen. Taky se můžeš poradit s právníkem z oboru rodinného práva 😉