Alimenty - děti s dvěma manželkami. Jak to počítat?

24. čer 2024

Dobrý den, máte, prosím, některá zkušenost?

Počítají se alimenty jakoby zvlášť? Myšleno tak, že se počítá vždy že otec má 2 děti - vyjde nějaká částka. A pak znovu má 2 děti a zase částka. Nebo se počítají všechny dohromady?

Když jsem zadala do tabulky plat otce a věk dětí, resp procenta - tak je rozdíl ve výsledku. Když beru že má otec "jen" ty dvě vyživovací povinnosti - tzn počítám každou rodinu zvlášť, tak to vyjde, že děti z prvního manželství mají nárok na 6253 (krát dva) a z druhého manželství 4614 (krát dva). Takže každá manželka má "právo" mít pro děti tolik, jakoby žádné další děti neexistovaly - což bych brala jako fér, protože ty děti nemůžou za to, kolik ma tatínek jiných dětí.
Když zadám, že otec má 4 děti celkem, najedou mají první děti 4689 (x2) a mladší 3126 (x2) což pro ty mladsi je polovina!! Což se mi nelíbí teda, že mladší děti "doplati" na to, že má tatínek i jiné děti.... Samozřejmě i ty starší mají méně, ovšem ne tak znatelně jako ty mladší....

Jak se to, prosím tedy řeší? Nezažil to někdo?
Děkuji moc 🙏❤️

budouci_maminka
24. čer 2024

V nasem okoli to je tak, ze na ty deti z prvniho manzelstvi plati vyrazne vic nez na deti z druheho. Prave s ohledem, ze pokud na to nema, tak si dalsi deti nemel delat..(slova soudkyne). Navic druha zena vedela do ceho jde, ty prvni deti i alimenty tu byly pred tim nez bylo tehotenstvi s dalsimi detmi..

Ja v tom tedy logiku take vidim..

merope
24. čer 2024

Asi nerozumím té polovině - starší pokud počítáš každou rodinu zvlášť, tak mají 6253 vs. když přidáš i mladší 4689, mladší mají 4614 vs. 3126. Nebo to je, že ty první se počítají jako by ty druhé nebyly - tzn. 6253 a ty mladší už započítávají ty starší, tzn. mají 3126?

Jinak mladší děti vždy "doplatí" na to, že mají rodiče i jiné děti - když je první dítě, vše se pro něj kupuje nové, peněz je kupa, druhé, to podědí, něco se dokoupí (ale nejvíc se kupuje nejstaršímu), u čtvrtého dítěte už typicky vlastně od narození se pořád počítají peníze a vše se bere, že to musí vyjít krát čtyři (a ještě nejstarší mívá nové a ostatní dědí). Jestli to je s jednou maminkou nebo se čtyřmi, je asi skoro jedno - jen teda u těch se čtyřmi se asi hůře ty věci dědí.

autor
24. čer 2024

@budouci_maminka chápu...

sorboni30
24. čer 2024

Můj partner má tři děti, platí na obě děti zvlášť.. Soud mu vyhradil před xx lety podle jeho platu. Takže dám příklad. Na obě děti platí stejne. Na Evu 3500, Martinu 3500kc, Petra 3500kc. Takže platí alimenty 7000kc. Kapišto? 😉 Tak to je.. do doby co budou studovat.
PS: jinak na syna který měl 17 let platil úplně stejně jako na dceru která má 7 let. Žádný rozdíl věkový.

sorboni30
24. čer 2024

@sorboni30 platí alimenty dohromady 10 500kc oprava.

jancazao
24. čer 2024

Já teda neznám nikoho, kdo by dostával alimenty tak vysoké jako ukáže kalkulačka.
Líbí se mi názor a vysvětlení @budouci_maminka

drep
24. čer 2024

@budouci_maminka já v tom teda upřímně logiku nevidím. Alimenty nejsou ani trest pro otce ani odměna ženě, že byla první. A proč má dítě trpět za to, že má starší sourozence? Dává samozřejmě smysl platit víc na starší dítě, který má úplně jinak finančně náročný život (vysokoškolák na koleji vs. Školkové dítě), ale “trestat” dítě za to, že je mladší, to fakt tleskám. Brácha už na ústavním soudě nepracuje, ale byl tam dlouho, tak až ho uvidím, schválně se ho zeptám, co by si myslel o argumentu “nemá si dělat děti, pokud na to nemá”

sorboni30
24. čer 2024

@drep nevím, ale jak jsem psala nahoře..přítelův syn má19 let a dostával úplně stejně alimenty jako dcera která má 7 let.. Asi záleží i na soudci, ale tady to u nás neplatí. Každopádně já mám od exmanzela alimenty na oba z dvojčat dohromady 15 000kc. Protože tatínek vydělával statisíce.. takže vzali z jeho průměrného platu. Každý to má jinak

sorboni30
24. čer 2024

@jancazao já mám syny dvojčata (9let) a otec ji posílá každému 7500kc. Protože vydelaval statisíce, podle toho určil soud alimenty. Právnická mi řekla, že je to jedno z těch vyšších alimentů

autor
24. čer 2024

@merope straší děti myslím děti z prvního manželství, mladší z druhého

autor
24. čer 2024

Děkuju za odpovědi, chápu, jak je to fér nebo nefér....
Ono člověk se nevdava a nemá děti s myšlenkou - hmmm, až se rozvedu, tak budou alimenty tak a tak....
Jen spíš mě mrzí že na první děti dává 12tia ani nemrkne a na mládsi chce uhadat co nejmene

budouci_maminka
24. čer 2024

@drep starsi deti chodi na soukromou skolu, byl rozvod, u muže nova zena, nove deti, muz zazadal o snizeni alimentu a odchazel s neporizenou, ze deti a zavazek pro 9lete studium na soukrome skole tu byly driv a ze s tim mel pocitat a ze pro deti by to byl zasah do kamaradu atd atd..takze prvni zena uspela.
Me to logicke prijde. Ja bych taky bojovala jako lvice

drep
24. čer 2024

@budouci_maminka takže znova, z pohledu mladšího dítě (protože pohled manželky nebo exmanželky je irelevantní) by ti přišlo fér, že nevlastní starší brácha chodí na soukromou školu a ty kvůli tomu nemáš na lyžák? Aha.

budouci_maminka
24. čer 2024

@drep ano, protoze se dite dalo za tatinkova souhlasu na soukromou 9letou skolu. A ze pak tatinek zplodi dalsi sve deti ma trpet prvorozene? Proc? Tak si to ma spocitat predem jakym zavazkum je schopen dostát.
Rozciluj se jak chces, me to prijde v poradku, tobe nemusi.
Pokud se seznamuje s chlapem co odchazi od rodiny tak uz ty naklady se vedely predem. Pokud si s nim poridim rodinu tak to neni rana z cisteho nebe ze to starsi je na soukrome skole..
Neni to stejne jako kdyby ve stejnou chvili byla tehu milenka a manzelka. Tady se to proste vedelo ze skola stoji dardu.
Vsak ta skola neni do 26let, bude zajimavy, jak se to vyvine dal

drep
24. čer 2024

@budouci_maminka znova, Opravdu ti přijde fér, že Pepa může chodit na soukromou školu a Franta nemá na lyžák, byť mají stejného tátu? Z pohledu Franty? Tohle si říká ten desetiletý Franta, že si to táta měl líp spočítat a holt ho neměl mít, když nemá na to, aby měl i na lyžák i na soukromou školu 🤣🙈 empatie, tak se tomu říká.
Když si rodina plánovaně pořídí čtyři děti, taky nejspíš nebude mít úplně na všechno, co by pro děti chtěla, ale nepochybně to nepovede k tomu, že nejstarší dá na harvard a nejmladšímu naprdí, protože je holt nejmladší. Holt všichni půjdou na normální českou univerzitu.

budouci_maminka
24. čer 2024

@drep no vidis a ja na to mam jiny nazor. Fer mi to prijde. Tak si tatinek i maminka ma hodit treba meloucha at ma Franta na lyzak.
Stejne jako existuje mnoho rodin ktere prave podporuji financne mnohem vice to sve jedine nadane dite nez ty ostatni prumerne..
Kdyby se mi starsi dostalo na harvard, tak mladsimu taky nebudu odkladat ve stejne hodnote penize bokem na ucet. Proste to mam jinak.
Ja nehodnotim tvuj nazor, ani na tebe neutocim, protoze ty to vnimas jinak. Tak se zkus zamyslet nad projevem, se kterym chces se mnou diskutovat.

darkwitch
24. čer 2024

@drep ale pokud se to mladší dite narodí v době kdy to dítě na tu soukromou školu chodí a rodiče si to špatně spočítají tak to nejspíš dopadne stejně, nejstarší zůstane na soukromé škole a mladší bude mít smůlu

drep
24. čer 2024

@budouci_maminka neřekla jsem nic špatnýho, takže do kouta fakt klečet nepůjdu. Ano, velmi by mě mrzelo, kdyby rodiče mě (protože jsem starší) poslali na Harvard a brácha měl bejt rád za UJEP, protože na něj nezbylo. Ne proto, že línější, míň studijní nebo jakákoliv imaginarní vada charakteru (není, je skvělej a dotáhl to daleko), ale jen proto, že byl mladší.

@darkwitch mám shodou okolností dvě kamarádky, obě jsou starší sourozenec, které začaly se soukromým gymplem. Pak jeden táta úplně zbankrotoval a živila je maminka (slušně vydělavající, ale ne rockefeller), druhý přišel o dobrou práci a našel si hůř placenou. Obě ty holky ze soukromýho gymplu odešly (jedna ještě z malýho, druhá někde po prváku), dostudovaly normální, pak medicínu a přežily zjevně doživotního traumatu, naopak jsou to takový šikovný životaschopný holky, ale skoro si myslím, že i jim by bylo blbý být upřednostněný na úkor mladšího sourozence.

merope
24. čer 2024

@darkwitch Resp. tomu mladšímu se to pokusí vynahradit / kompenzovat jinak než penězi. A ano, pokud nějaké dítě chodí na soukromou školu a objeví se nějaké mladší dítě, tak se rodina snaží to nějak poshánět dokupy. Koneckonců pokud starší nastupuje na soukromou školu a mladší se teprve poté narodí, tak jde u mladšího max. o první stupeň. Tak se to dá kompenzovat potom např. soukromou školou pro druhý a podobně.

budouci_maminka
24. čer 2024

@drep dej si cokoladu..

luucia
24. čer 2024

@budouci_maminka
@drep přesně tenhle argument řekla soudkyně mému ex, když se mu narodilo další dítě s novou ženou a žádal na základě toho o snížení alimentů. Kolik stojí děti už jste věděl, tak když jste si plánovaně pořizoval další musíte počítat s dalšími výdaji. a myslím že tak je to správně

budouci_maminka
24. čer 2024

@merope presne, jde i o to vytrzeni z prostredi, kamaradu atd. Muj nazor, ze deti nutne nemusi mit vsechno stejne, kazdy ma jine vlohy, jine ambice, jine schopnosti. U nas teda deti nedostavaji ani darky ve stejne hodnote, kazdy ma uplnd jina prani v jinych cenovych relacich.. Navic ani sourozenci se nerodi do uplne totozneho prostredi, i ta ekonomicka situace se i u uplne rodiny v ramci casu muze menit, stejne tak i situace zdravotni, nebo politicka.

jancazao
24. čer 2024

@budouci_maminka mě se taky nelíbí, že soudkyně nedala vyšší alimenty našim dětem na úkor 2 dětí přítelkyně z bývalého vztahu a ještě si pořídili další dítě spolu... U soudu řekl, že umřou hlady, když mu to zvýší tak, jak navrhovala.
Proto příští rok beru právníka a zkusím zažádat i zpětně.
Už jsem tu psala, platím rovnátka, lyžák, nové kolo. On řekne že nemá.

budouci_maminka
24. čer 2024

@jancazao ja jsem urcite pro pravnika vsude tam, kde se nedari dohodnout..tak drzim palce, at mas dost energie

drep
24. čer 2024

Tak odpověď špičkovýho právníka: rozhodující by tady bylo, jaké reálné životní náklady má to které z těch dětí...Obě dvě mají nárok na stejnou životní úroveň jako jejich rodiče, takže otec má povinnost zajistit stejnou životní úroveň oběma dětem. To ne vždy musí znamenat i stejnou výši alimentů, ta je závislá na tom, jaké potřeby odpovídají té životní úrovni v každém věku. Je celkem normální, že mladší děti mají nižší výživné, protože ta stejná životní úroveň je u nich levnější. Nemůžou ale na tom být disproporčně hůře jenom proto, aby dotovaly vyšší životní úroveň jiného dítěte...Jestli to ten soud odůvodnil takhle, tak by to u odvolačky asi neustál...
takže bych těmhle mladším chudákům doporučila se odvolat, mají reálnou šanci, že se jich vyšší soudy zastanou

budouci_maminka
24. čer 2024

@drep tobe to vazne neda spat vid 😀 spickovych pravniku je hodne (tady staly na obou stranach barikady) a presto mnohdy odchazi od soudu s vytrestenymi oci, ze to nechapou, jak mohl soud takto rozhodnout (napric oblastmi ).
Takze to ze si tvuj znamy neco mysli, neznamena, ze to tak 100% dopadne. Jak vidis výše, tech pripadu je vice..

blecha94
24. čer 2024

@drep
@budouci_maminka

Mladšímu Frantovi to třeba nepřijde fér, ale narozdíl od staršího Lukáše má doma toho otce, že. Lukášovi zase může připadat nefér, že od něj otec zdrhnul, udělal si jinou rodinu, na něj kašle, a ještě by kvůli tomu měl měnit školu, prostředí a kamarády… a asi se shodneme na tom, že by Lukáš byl naštvanej právem 😁

Takže mi taky přijde logický, aby se na starší potomky nesnižovaly alimenty jen proto, že si tatínek udělá děti s jinou a ohání se tím, že se mu zvýšily výdaje.

A to nejsem zaujatá, alimenty mi nikdo neplatí a ani platit nebude, to jen podotýkám, koukám na to fakt nestranně 😁

moudivlacek
24. čer 2024

@blecha94 pokud by s Frantou otec byl, asi by druhá matka neřešila alimenty, ne? já pochopila, že měl první ženu a s ní děti, rozvod, druhou ženu/partnerku s ní děti rozvod/rozchod a teď nemá na alimenty pro ty mladší děti s druhou bývalou :D

drep
24. čer 2024

@budouci_maminka já nemám ráda nespravedlnost, to je celý. A tvoje názory mi prostě vůči tomu mladšímu přijdou nespravedlivé. Já neříkám, že soudy vždycky rozhodují předvídatelně, nicméně tohle mi napsal autor řady judikatur ústavního soudu, to není úplně teoretik. Kdyby se ten tvůj známý odvolal, možná by to ve finále dopadlo jinak. Anebo ne, to je prostě schödingerova kočka.

@blecha94 Podle zadavatelky nežije tatínek ani s jednou, přece by jinak těžko platil alimenty, kdyby s druhou rodinou žil. Takže tátu nemá ani Franta ani Pepa, ale na jednoho platí dobře a na druhého blbě. Taky nejsem zaujatá, nikdo mi alimenty neplatí a kdyby velmi teoreticky jo, stejně by soukromá škola mého dítěte mnohem víc stála na mém příjmu než na příjmu tatínka, pro ně opravdu čistě akademická diskuze o tom, co je fér.

darkwitch
25. čer 2024

@drep ono pro toho prvorozeného by bylo stejně nefér, že musí měnit celý život kvůli cizímu dítěti. Tady to totiž nikdy nebude fér a spravedlivé pro všechny. To vlastně není život nikdy, taky mi přijde hrozně nefér, že bratr zdědil po tátovi hudební sluch a já nezazpivam dobře ani Skákal pes 😁 Jo a taky reaguji čistě v akademické rovině. (chudák zakladatelka, jak ta diskuze šla úplně jinam)