Čauky.
Mám takový všelijaký myšlení dnes. S ex (podnikatel) mám dceru (4,5r). Platí mi alimenty 5000,- plus paušál, protože má na firmu několik tel. čísel výhodně. Když malou oblíkáme, tak se domluvíme. Každý něco uhradíme, tak máme na tom podíl oba. Tak si jakoby nestěžuji. Každopádně…. O malou jeví zájem zřídka. Nebere si jí na noc, na žádným výletě letos nebyli, pouze 5x na koupališti v létě odpoledne. Teď jsem ho poprosila ve čtvrtek, zda by si malou nevzal přes noc, do dnes neodpověděl. Až odpoledne zavolal a že přijde na návštěvu. To je celý jeho styk. Přijít k nám, drze si vlézt do lednice, špajzky a zobat naše. Stráví tu dvě hodiny, z toho si s malou hraje max hodinu a pak si tady na TV pustí sport a nebo kouká co je nového na Netflixu. Docela ho mám v tomhle směru plný zuby. Vím, že některé nemají ani takovou částku alimentů, ale mne dnes v hlavě běží jen to, že chci snad ty peníze ještě zvednout. Já malou po výletech tahám, stojí mě peníze denně a jeho vlastně zřídka. Co si o tom myslíte? Možná dnes zbytečně hulákám (PMS) 😀, každopádně ho mám fakt dost. I Jaromír Soukup je větší frajer!!! 😀 😀
Mam na děti 12 a 14 let alimenty dohromady 7500 Kč. Už rok je nevídá vůbec.
Do bytu bych ho v tvém případě nepustila vůbec, navíc když se tam chová jako doma…
Já bych počkala na tu smířlivější část cyklu a pak si to nechala projít hlavou. Pokud i pak budeš mít pocit, že rozložení financí není ok, prober to s ním osobně.
Já si nějak neumím představit, co bys musela dceři kupovat, abys přesáhla 11000 Kč měsíčně jen za ni, a to ještě bez oblečení, které píšeš, že kupujete nad rámec výživného.
@miryp Tak počítá se do toho i nájemné apod.? Já platím třeba jenom 16 tisíc byt
Z hlediska ceskych zakonu, jedina jeho povinnost je PLATIT. Dite nemusi vubec vidat, nikdy. Ani pokud se domluvite na urcenem styku napr vikend 1x za 14 dni, ty je mit musis non stop pokud mas vyhradni peci, on si pro deti prijet nemusi i kdyz jste na tom domluveni. Alimenty jsou urcitym % urcene z jeho prijmu, leda se s nim muzes soudit… dal ti musi prispivat na polovinu nakladu primo pro dite - krouzek, rovnatka, skolka v prirode …. Na vylety bohuzel ne …
Jeste dodam, ze s tim jak je to tu nastavene v cr nesouhlasim, myslim, ze by mel byt nejaky nastroj, jak dohnat tatinky k zodpovednosti, bud teda jeste tucnejsimi alimenty nebo jinym zpusobem. Ty si muzes pozadat o prispevky na bydleni atd nebo nove superdavku? A za nej ti ty prijmy dorovna stat, pokud ti to vyjde … coz taky neni fer …
Na 17ti letou dceru mám 3000, ale poslední 2 roky dava dceři její otec jednou za půl roku kolem 5.000 na ruku nad rámec výživného, takže aspoň něco navíc po X letech.
Bere se to podle schopnosti výdělku otce. Pokud máš pocit, ze mas nárok navic a on je schopen dat vic, tak to dej k soudu.
Btw taky máš problém, stanovit si hranice. Sorry, jestli chce vidět dceru, tak at si ji vezme, ale mimo vas domov. Dej mu ji oblecenou do dveří a čus. Neni Tvoje povinnost, mu dělat animační program a restauraci, kdyz si to zamane pod záminkou, že jde za dcerou. Blbost. Já jsem otce dcery nepustila u nas ani na záchod. U soudu s tím opravdu neuspěl. Muj domov, moje pravidla. Tečka.
@martina1317 tak to vůbec není pravda. Na větší výdaje může přispět, ale mě řekla soudkyně, že si na rovnátka mám našetřit z výživného.
Záleží jaký má tvůj ex příjem, dítě má právo na životní úroveň svého otce. Jsou ženy, co mají víc, jsou ženy, co mají míň.
Nájemné se do výživného na dítě nepočítá celé vůbec je to na potřeby dítěte ( jídlo ,oblečení ,léky , atd ..) soud nebude mamince platit nájem ono to taky pak se někdy otočí proti té ženě já bych zatím počkala myslím že na dnešní dobu 5000kc je hezka částka návštěvy s zájem otce bych neřešila pokud nemá zájem tak ať nemá
Co se týká alimentů můžeš se zkusit domluvit s ním. Ale upřímně pokud s tím půjdeš k soudu bude záležet na tom na jakého soudce/soudkyni narazíš a jak bude tvůj ex ochotnej. Je možné ,že u soudu řekne, že z dobre vůle a nad rámec alimentů ti platí paušál. A v tom případě soudkyně mu může poradit aby ti ho přestal platit a tu částku dal na alimenty. Mluvím ze zkušenosti v rodině. A bohužel on má jen povinnost platit alimenty ne se s dítkem vídat.
@martina1317 pokud otec má výživné určené tak už ho nikdo nedonutí aby dával něco navíc ( kroužky atd...)
Tedka to vyzni asi blbe, ale co potrebuje dite 4.5let, ze 5K je ti malo? Ma zvlastni stravu nebo co? To ze jezdis na vylety, ty ti prece nebude platit ex a najem? To je snad for ne? Oblecrni jedet na pul. Bud za to fakt rada. Platit ti to nemusi. Jedine s cim souhlasim, nedelej mu restauraci kde bydlis. Chce dceru, oblec ji a dej mu ji venku. Smitec
@kakba Jo, vyzni to blbe, protoze to fakt pece o dite 24/7/31 ma hodnotu nula?! Ze musi byt prizpusobit diteti, svuj veskery volny i pracovni cas prizpusobi diteti, nechat si ujit pracovni prilezitosti, cesty a rust, protoze je veskera pece o spolecne dite jenom na ni?!! A tady se prijdete velice divit, co po nem chce, ze prece tatik plati 5k, ma to komplet bez prace a to je maximum, co se po nem da chtit?! Tvl, z tohoto mi vzdycky vstavaji vlasy na hlave, z te 'rovnopravnosti' na klicek 😒
Tak samozřejmě, že soud přihlíží k nákladům na bydlení, nicméně to není tak, že těch 16 000 Kč rozdělíš na půl a 8000 Kč je náklad za dítě. Navíc v těch 5000 Kč minimálně původní náklady na bydlení již zohledněné máš.
Hnedka bych mu zarazila to, že se u mě doma bude chovat jako doma a ještě vyzirat lednici.. 😁 Normálně na férovku, obliknout malou a šup ať jdou ven a přijdou za 2 hodiny... 😁 Výmluva třeba, chci si uklidit, uvařit, skočit na nákup nebo prostě chci jen odpočívat.. 😊
A taky říct, jak si to představuješ jak si bude brát malou... A jestli nemá zájem, nevnucovala bych mu ji.. 😊👌
Uff . Takže . Na téměř 18ti letou dceru mám od narození 3500 Kč. K otci nechodí a není s ním v kontaktu cca 3 roky možná déle . Na druhou 13ti letou mám brát 3500 Kč neberu nic ač mám exekuci na bývalého, bere tak málo že nelze nic strhnout a sám snahu nemá. Kdysi za dcerou jezdil a chování dost podobné. Přišel jak domů, vlezl do ledničky , vzal si jídlo, lehl si do postele a dceru stejně nevninal. Utnul to můj muž, řekl tady je židle , atd a nakonec jsem ho prostě přestala domů pouštět a nejezdí už pár let. Musíte se tvrdě vymezit proti takovému chování bývalého, protože to není normální někam přijít a vyjidat lednici.
A k těm nákladům . Oni občas někteří tatinkove mají pocit že si za ty alimenty jezdíte na dovolenou a kupujete auta ,😁 vlastní zkušenost. Letěli jsme jednou na víkend do Dánska a bez dětí a než sem přistála stačila jedna fotka z letadla a už byla scéna na světě jak si za těch 3500 měsíčně můžu lítat na víkendy k moři . Takže tak . To že dcera má mnohonásobně vyšší náklady na život už jaksi tatínek nebral v potaz
@volfikovi jak u nás no.. 😁 Plati 3200..a ja jsem schopna našetřit na dovolenou ktera stoji cca 35tisic😀 a plat mam cca v průměru 22tisic..🤣🙄
A do toho nemluvit.. Co vše musim kupovat.. Boty, obleceni a další... Lyzak, skola v prirode atd.. 😊🤷 Obcas na neco přispěje.. Ale samotnyho to nenapadne.. Je osvc, takze vydelava vic.. Ale nikdy ji poradne na vylet nevezme😁🤦
@ai30 on jí ale neplatí jen 5000 Kč. Hradí jí k tomu telefon a dle domluvy s autorkou nakupuje i další věci, které malá potřebuje. Tj. nejedná se o tatíka, který splní svou povinnost tím, že pošle výživné dle rozsudku a tím to hasne. Naopak v rámci placení podle všeho funguje. To, že jinak jako otec příliš nefunguje a dceři tak chybí mužský vzor, je věc jiná. Otázkou je i to, nakolik se mu autorka snaží dceru "vnucovat", aby se mohla sama nějak realizovat. Z praxe mám totiž zkušenost, že velká část matek má osypky z toho, že by děti měly otci "půjčovat"...
A jak už jsem psala, pokud i po opětovném zvážení situace dospěje k tomu, že by měl platit víc, rozhodně bych do toho nešlapala přes soudy, ale zkusila si s ním promluvit, protože tlak přes veřejnou moc může vést k přesně opačnému výsledku...
@miryp No jasne, ale on ji jenom plati. Peci o sve dite, za jejiz polovinu by mel byt zodpovedny, ma vyresenych za 5tis mesicne (+ teda pausal, ktery si odecita z dani a cast obleceni). Ja neargumentuju, jestli je to na mistni pomery moc nebo malo, podle me je cele nastaveni alimentu tristni, ale taky velmi slozite. Co me ultimatne nasira, je ten pohled 'och, on je tak bajecny, vzdyt ti plati tolik, na co si stezujes, opravdu te dcera stoji 11000?!'. Proste jako by ona si chtela nahrabat tim, ze se sama stara o male dite a on z toho vyleze jako king, protoze zaplati pausal a jednou za cas ji prijde vyzrat lednici. Samostatna pece o dite ma vetsi hodnotu, nez 5 litru mesicne. Takze i kdyby on male nakoupil vsechny leginy a tri zimni bundy, ONA je ten, kdo do dcery vklada vetsi hodnotu.
@kakba trochu mě vadí, že je tazatelce málo 5 tis. ,ale každý máme jiný pohled na život, pokud jsem s otcem dítěte žila a naše úroveň byla na vyšší úrovni ( třeba koupit dítěti boty za 2 tis. a věci za i víc) a otec finančně rodinu zabezpečil není přeci nic špatnýho na tom, mít výživné odpovídající standardu života, když jsme žili jako rodina, prostě když jsem do 5 let věku dítěte nakupovala hadry a všechno tzv. značkový tak protože jsme se s otcem rozešli nezačnu oblíkat dítě v Pepcu. A jestli otec má měsíční příjem víc jak 50 tis. proč by měl na výživné platit 2500,- jen protože to tak má Máňa od vedle
Malou mu právě vnucuji, dokonce nastala v restauraci situace, kdy malá plakala, že chce k němu jít spinkat. Já na to konto ho oslovila, že pojedeme společně k nám pro pyžámko a ráno mi jí hodí. On mi odpověděl, ať to neříkám nahlas. Prostě má jiný priority, chodit na vínečka apod. Dnes měl přijít k nám a já na Vaše rady napsala, že si jí má vzít k sobě nebo někam na palačinku. Na to konto odepsal, že jindy. Soudně to nemáme. A ono co si budeme, v dnešní době je 5K možná tak akorát. Ba naopak lituju ženy, co mají méně. Rozhodně jsem tady nechtěla někoho pobouřit a nebo, aby se tu po mne někdo vozil, že mi to jako nestačí. A co si budeme, dneska je drahý všechno. Nehledě na to, já malý i spořím, životky, úrazovky. On po mne žádný RČ nechtěl…
@jolcap chápu, co chceš říct, ale toto fakt není ten případ. Výše výživného byla stanovena otci s přihlédnutím k jeho majetkovým poměrům - soud viděl daňová přiznání a na základě nich byla částka určena. Určili mu 5000 Kč, tudíž to fakt nebyly příjmy, při nichž by se rodina topila v penězích a mohli nakupovat v Pařížské. Navíc autorka uvádí, že na nákupu oblečení (tedy nejspíš i bot) se otec nadále podílí... Beru zpět, teď koukám na zprávu od autorky, že tam soud neproběhl, tudíž příjmy nikdo neposuzoval...
@miryp přesně víš jak jsem to myslela, a mě trochu nadzvedává, když někdo obzvlášt jiná matka začne, co by si chtěla mě ten můj dává polovic. Ale je to bráno jinou optikou. Sama jsem v té situaci taky byla, kdy výživné mi bylo "záviděno" jakou částku otec dává. Vůbec to nebylo bráno na tenhle případ. Tady je problém jinde otec asi raději zaplatí nebo dá peníze než by se dceři věnoval, a maminku chápu, když s ní nic nepodniká tak at to umožní finančně matce. Může se ovšem dočkat slov dítě tohle nepotřebuje
No to.bych ho mela taky plny zuby. Horsi je ze s nekterymi zivnostniky se tezko soudi, protoze jejich oficialni prijem je mizerny (uplne vidim sveho ex). Ale zkusit to muzes, jestli vis ze prachy má, jem se mu nechce imvestovat do ditete.