Akceptovatelná cena za stavební parcelu. Šli byste do toho?

4. zář 2021

Ahoj. Naskytla se nám možnost St. Parcely. Trochu ale váhame, neboť parcela je takova, že byla původně obecní, malá obec ji vlastnila (a ještě pár z nich) a prodala mazanemu spekulantovi vědomě, a ten je teď prodává za vysokou cenu. Obec si je teda aspoň zaštiťuje na jeho náklady. Vadí nám cena, neboť jsme developerovi hned psali, a chce kvůli zdražení za materiál 1600 kc, za 1m2. Parcely jsou o velikosti 800 až 1000 m2, jsou 3 volné. Zajímá mě vás osobní subjektivní názor, šli byste do toho? My bychom museli vše vzít na hypo, pár obci jsme obepsali, odpověděli že tak možná budou mít něco až v budoucnu. Ovsem ty kecy znám, nechávají si to jen pro místní, už teď nám dali najevo korupční smýšlení. Budou pozemky levnější? Vím že nikdo není vedma ale tak zajímá mě pohled těch, co chtějí stavět a přešlapuji na místě. Musím zdůraznit, že se jedná o "chudší" lokalitu, malou obec. Budeme to ještě s někým řešit, ale zajímá mě fakt subjektivni názor a pohled na věc.

marcicek84
4. zář 2021

V dnesni dobe opravdu pozemek o te vymere koupite za 1,5 mil.Kc,takze se cene nedivim. Usetrite jen,kdxz tam je "neco" co kupce tolik nelaka,napr.draty vys.napeti,soup,vecne bremeno...No vyhled na drazeni nemovitosti v case vc. pozemku a stavebniho materialu je jisty,ted se vse zda drahe,ale za par let ten kdo nekoupi se bude bit do hlavy,bude jeste draz.Urcite by bylo dobre mit na to nezavisly odhad na trzni cenu,ale preci jen je vzdy vec majitele za kolik chce prodat,kupce urcite najde.

vikinkav
4. zář 2021

Pokud se vam pozemek i obec libi, tak bych nevahala. Ale my jsme z draheho kraje, takze tady je to rvacka o kazdou parcelu bez ohledu na cenu 😄 Kupovali jsme mnohem drazsi a mnohem mensi pozemek, mala obec kde nic neni, snad ani obchod, ale Praha za rohem, takze tak 😉

tynka9
4. zář 2021

V téhle době je to myslím normální až pěkná cena. U nás se teď prodávají pozemky cca za 3000/m2. Je to ve městě 5000 obyvatel na vysočině, jsou tu základní obchody, školka, ZŠ.

autor
4. zář 2021

No právě no. Manželovi se to zdá moc, já mám strach, aby to pak nebylo ještě horší. Sice tu nic není, ale dobrá dojezdnost do města a vlastne... Málo platný ale nedaleko dálnice, to jsem ještě zapomněla zmínit .A ten odhad pozemku? To si ho muzu nechat udelat i když s tím nebude třeba majitel souhlasit? Právě mě zajímají fakt vaše pohledy, protože my jsme pořád takový nerozhodný a bojavy. Ručit máme čím ale muselo by, to na hypo, takže je ještě otázka, jestli by čekal atd.

knuffel
4. zář 2021

Zvaž nejen cenu, ale i výhled do budoucna. V díře nenakoupíš, potřebuješ dvě auta a výhledově se uvážeš jako taxi dětem na kroužky, do školy... Logistika je také potřebná.
Pokud máte tohle vyřešené, jdi do toho, zlevnění nebude.

autor
4. zář 2021

@knuffel jo to ještě musím pořádně po hledat to je taky pravda. Jde mi o školku a školu.

zelenaesmolda
4. zář 2021

Zalezi taky kde ta parcela je.Je rozdil kupovat parcelu u Ostravy a u Prahy.

sigyn
4. zář 2021

U nás ve městě do 10 tisíc obyvatel se prodávaly pozemky za 3000Kč / m2 a byly hned pryč. Já bych neváhala. Pozemky nemaji důvod zlevňovat

knuffel
4. zář 2021

Střelit to můžete vždycky. Jděte do toho 😉.

autor
4. zář 2021

No a vesnice je díra, jenže celková lokalita nevím proč, ale tady je hroznej hlad po všem.

knuffel
4. zář 2021

@zelenaesmolda Za tuhle cenu už se to prodává v kdejakých kotěhůlkách. Včera jsem zrovna koukala, že někdo prodává parcelu cca 1.000 m ve městě Chrudim za 8.000,- za metr, lokalita hnusná, zasíťované, ale WTF ta cena????

marcicek84
4. zář 2021

Jako urcite bych zvazila k dojezdovou vzdalenost do skoly/skolky, vetsiho mesta za pracovnimi prilezitostmi,pokud ale pozemky nejsou a ony fakt nejsou,tak berte i kdybyste meli prodat nekomu za vic...Co se tyce cekani,myslim,ze jde o to slozit rezervacni zalohu a podepsat zavaznou smlouvu a pak uz se ceka nez si to dovyrizujete s bankou.Taky nepises,zda chces pak stavet hned nebo az casem...

autor
4. zář 2021

@knuffel i na hypotéku? Protože my to za hotové kupovat nebudem. Ještě otázka jestli na to ten prodávající přistoupí.

levandule_k
4. zář 2021

Nějak si nedovedu představit situaci, že pozemky zlevňovaly. Pokud je to dobré místo a dá se to prodat, já bych to koupila, protože to nejhorší, co se mi může stát, že se rozhodnu tady nestavět a prodám to.

autor
4. zář 2021

@knuffel ty vole, to už bych do toho nesla

knuffel
4. zář 2021

I na hypotéku, to taková komplikace není.

autor
4. zář 2021

@marcicek84 to bylo na situaci, ale asi bychom stavěli hned. Taky ještě musíme zjistit od obce jaký časový podmínky má ona, zatím nám jen dali kontakt na tohohle pana.

autor
4. zář 2021

@knuffel trochu se mi ulevilo. Holt platíme cenu za svou blbost. My už mohli bydlet milionkrát a za levněji, kdybychom se furt nebáli jak podělaný. Teď už je to horší. Ale zase co se týče stavby, muž by si půlku udělal sám, má to odbornost.

levandule_k
4. zář 2021

Jestli jsi z rodiny, kde jakákoliv půjčka je absolutní zlo, tak chápu, že je pro vás těžké vzít si hypotéku. Nikdo nemá rád závazek, a to hypotéka prostě. Ale zkuste se na to dívat, jako na investici do svého bydlení.

Je dobré natáhnout splácení hypotéky na co nejdéle to jde, i kdybyste zvládli platit více. Není dobré jet úplně krev, ale zároveň si tvořit rezervu i při splátkách hypotéky a mít ve výdajích místo i na nečekané výdaje, aby vás nepoložila pak rozbitá pračka a lednička zároveň. Nečekanou životní situaci (invaliditu, vážnou nemoc, předčasné úmrtí atp.) si ošetřit životní pojistkou.

surikata131
4. zář 2021

Cena mi přijde normální na dnešní dobu, u větších měst je to ještě mnohem dražší. Pochybuju, že by pozemky byly časem levnější, zájem je velký, pozemků je málo. Je to pěkná výměra, tak akorát. Pokud je dobrá dostupnost do města, na dálnici, to je taky plus. Dá se vzít i hypotéka na pozemek, jenom musíte zvážit, jestli na to budete mít celkově, třeba 1,5mega pozemek + třeba 5mega barák (i víc, teď všechen stavební materiál pořád strašně zdražuje...)

orchidis
4. zář 2021

To ne naprosto luxisní a nizoučká cena 😀! Kde bydlíte?

orchidis
4. zář 2021

Já už viděla i 10 000 za m2. Fakt. Tohle není žádný spekulantství, to je charita 🙂.
Ono je to těžký, my taky těžce nesem, že máme ještě doplácet hypošku a vůbec jsme hrozně proti dluhům, ale musím uznat, že kdybychom vyčkávali a vyčkávali, tak si teď sáhneme do kapsy pro trojnásobek oproti roku 2012/2013. Myslela jsem, že je to jen naší lokalitou, ale už se to zvedá fakt i v dírách světa.

marketa11112
4. zář 2021

Jeste to jde. U nas je po pozemcich hlad. Ve meste jsou ceny kolem 3000 za metr, na vsi je tu pozemek temer nesehnatelny. Ceny vsech nemovitosti porostou i nadále. Jsem rada, ze mame postaveno. Hledam ale také pozemek, ikdyz k jinemu ucelu. Za prve nemohu najit vhodne místo, za druhe ceny jsou silene ( potřebuji alespon 3000, lepe více metru).

orchidis
4. zář 2021

A je mi to líto, ale myslím, že levnější nebude nic ☹. Když začala koronakrize, všichni nám radili, ať s koupí auta počkáme, že to bude všechno padat, no tak jsme na rok starém SUV ve finále zaplatili o 100k více, než kdybychom nespekulovali 🙂.

autor
4. zář 2021

@levandule_k životní pojistku manžel má. Nejsme úplně bez dluhu, hypotéku platíme na starý domeček, ale směšnou na dnešní dobu a teď nám konci fixace, zbývá nám pár set tisíc. Takže jaloby moznosti tam jsou, museli bychom to sloucit. Ale je pravda, že já pocházím z rodiny bez půjček a manzel taky, a jsme oba hooodne opatrní no, v případě průseru nam nikdo nepomuze. Potřebujeme mít jistoty.

autor
4. zář 2021

@orchidis je fakt že jsme brali auto taky v listopadu za koronace, proste jsme do toho šli a objevili dobrý kousek a za pekne peníze, to byl risk který se vyplatil.

dandaa
4. zář 2021

Neváhejte jinak budete litovat. Poptávka po pozemcích je ohromná. Taky jsem spekulant co občas něco výhodně koupí jen za účelem dalšího prodeje. Jelikož mám na tyhle obchody hotovost. Co je jen blbé v této tobě, je ohromné zdražení stavebního materiálu.

autor
4. zář 2021

Tak hoho ještě upřesnění. Manžel mi řekl, že ty, pozemky nejsou zasitovane.... A on se vymlouvá v meioech na ceny stavebních materiálů, ale sitovat se to bude ve spolupráci obce až časem..... No nevím teda..usime zjistit od obce jestli se na to můžeme vůbec spolehnout atd.

autor
4. zář 2021

Myslím majitel... Obecní cesta se tam taky teprve bude asfaltovat..

autor
4. zář 2021

No pere se to ve mě, abychom taky nenaleteli. Musíme projít uzemni plán a zmáčknout obec, ještě prodiskutujeme možnosti s financováním.