Včera na mě padl požadavek, ať příští rok pozveme na Štědrovečerní večeři i tchána s tchyní. Popravdě, raději bych byla jen s manželem a dětmi... Na druhou stranu chápu, že ve stáří se může člověk cítit mizerně. Jak to máte vy? Zvete babičku a dědečka, nebo jen když už třeba toho partnera nemají, tak aby nebyl člověk úplně sám?
Jsme každá rodina sama. Nechtěla bych společné Vánoce. Všichni naši prarodiče žijí, takže nikdo není sám. Pokud by měl být někdo sám,je to něco jiného. Naši tráví vánoce ještě s prababičkou, praděda chce být sám. Na Štědrý den a si jdeme popřát a další svátky se všichni navštívíme.
My tak travime kazde Vanoce. Tychan a tchyne jsou rozvedeni a bez partneru, tak si je stridame se svagrovou, jeden rok u nas byli i oba najednou. Letos u nas poprve byli i moji rodice, aby si uzili deti na Vanoce. Ja mam rada, kdyz se sejde na svatky rodina. Navic muj muz Vanoce nema moc rad, tak mam alespon nekoho, kdo si je se mnou uzije.
Zrovna jsem tento rok navrhla, že bychom mohli být na Štědrý den příští rok s tchánem a tchýní. Mám je moc ráda. Nejsou tedy nijak staří, ani se necítí mizerně 😃😃😃 Budeme u nich
U štědrovečerního stolu jsme byli s tchýni a tchánem a švagrem který žije sám, i jako bezdětní jsme to tak měli. Už z dětství mám zafixováno, že na Vánoce má být rodina pohromadě, jako dítě si pamatuju, že u nás vždy byly babičky a bylo to super naši běhali sem a tam a ony se nám "věnovaly". Příští rok to budeme mít zase stejně 🙃
Já mám ráda, když je na Vánoce více lidí, sami jsme po zbytek roku. Přijde mi, že to je pak takové slavnostnější a pro prarodiče to hodně znamená. Příští rok chci pozvat jak rodiče manžela, tak mojí mamku a dědu, takže nás bude u stolu 8. Ale máme dobré vztahy, což není samozřejmostí.
Muj nazor je ten,ze rodina,ktera zije v jedne domacnosti ma slavit Vanoce spolecne,vyjimkou jsou prarodice,kdyz uz nemuzou nebo kdyz zustane jeden sam.Jinak ja osobne bych u nikoho na Stedry den nechtela byt jen na "navsteve",chci byt doma a udelat si Vanoce dle sveho a potreb nasi rodiny...
Ono hodně záleží, jak to máte ten daný člověk nastavený. Moje babička s dědou nikdy na Vánoce nebyli samy vždy u nich byl strejda s rodinou , který bydlí na proti. Kdyz děda zemřel tak mne babička prosila jestli bychom nemohli být s dětmi na Vánoce s nimi. Ze Vánoce dělají děti. Ja jsem tenkrát souhlasila. Od té doby jsme tam byli každý Štědrý večer. Až letos , kdy starší syn na 24. Ráno dostal horečky tak jsme zůstali doma. Musím říct ,že jsem to obrecela. A můj manžel, který Vánoce nesnášel a vždy z nich měl deprese a ze začátku chtěl ty Vánoce trávit jen se mnou a s dětmi. Tak letos sám přišel, ze ty Vánoce jsou takové smutné kdyz jsme jen samy s dětmi.
Vždycky jsem tvrdila, že vánoce chci být jen se svou rodinou, myslím tím manžela a děti. Loni na vánoce mě manžel přemluvil, abychom pozvali na večeři jeho rodiče, kteří už jsou starší a dle jeho slov bůh ví, kolik vánoc tu ještě budou... A letos jsem je vzala sama od sebe. Bylo to fajn.
My jsme u mojí mamky, přijde tam i babička, která bydlí ve vedlejším domě. Nenechala bych mamku na štědrý den s babičkou samotnou. Tchýně bývá u své dcery nebo sestry. Kdybych věděla, že by měla být sama, pozvala bych ji k nám.
Jestli nechceš trávit štědrý večer s prarodiči, je to v pořádku. Ale pokud manžel chce své rodiče pozvat, předpokládám tedy, že ten požadavek přišel od něj, asi bych mu vyhověla.
Mně zase včera řekla tchýně, že příští rok to uděláme obráceně, že na štědrý den budeme s nimi u švagrové, a až pak s mojí rodinou. I když chápu její důvody, na tohle nepřistoupím. Manžel naštěstí rozumí tomu, proč já to takhle nechci, takže má tchýně smůlu.
@pipi_puncocha Mam to uplne stejne, cim vic tim lip, byvame na stridacku s jednemi ci druhymi prarodici + dalsimi cleny rodiny, a je to super. Ja jsem tak jako dite taky travila Vanoce, v sirsim rodinnem kruhu a mela jsem to moc rada. Moje idealni Vanoce jsou malo darku a hodne lidi 🙂
V domě jsme bydleli s babi a dědou a dokud babi žila, tak ta si chtěla být na štědrý večer jen s dědou. Že už mají to svoje ap. Když babi umřela, tak děda býval s námi. To stejné u tchýně. Až jak se odstěhoval poslední švagr, začala být u nás. Ale já mám tchýni hodnou. Do ničeho nekecá, vždy se zeptá, jestli má s něčím pomoct. Má vždy jediný úkol, namíchat bowli 😀. Tu už pokaždé připraví doma a tady se jen doveze a dodělá.
Kdyz to clovek tak neciti, tak bych se do niceho nenutila. Samozrejme po dohode s partnerem. Letos jsme byli 25. u tchyne a bylo to v podstate jako Stedry den - Jezisek, darky, prekvapeni, ale mame 3 male deti, ktere proste neposlouchaji na slovo. U tchyne nas bylo celkem 8 dospelych a 3 deti a porad je nekdo “peskoval”. Deti si to asi moc nebraly, ale me to bylo neprijemne. Tchyne s tchanem chteli mit proste Vanoce jak jsou zvykli oni, po jednom rozbaluji darky, ale to 2 letemu diteti proste nevysvetlis 😄 Takze za me prestoze rodinne Vanoce by byly moc hezke, preferuju Vanoce v uzkem kruhu rodiny, prarodice muzou prijit poprat vecer nebo na druhy den. Nejvic mi vyhovovalo, kdyz jsme jeli pres Vanoce na dovolenou na hory 😄
My zveme na Štědrý večer tchýni, je sama. Vůbec mi to nevadí, naštěstí máme fajn vztah. Ale kdyby měla partnera, tak bychom asi byli sami jako rodina, jsem tak zvyklá ze svojí rodiny - na Štědrý den sami, za babičkama 25. a 26. 12., aspoň jsem se ještě mohla těšit na další stromeček a dárky 🙂. Loni jsme byli celé Vánoce v karanténě, takže tchýně byla sama a ani k našim jsme do konce roku nemohli, to mi bylo líto.
Ségra je zatím bezdětná a tchanovci z manželovi strany jsou raději sami, takže u nás se 24 sejdou oboje prarodiče + ob rok i ségra s manželem, 25 máme pro sebe a 26 jezdíme k tchanovcu. ... Přijde mi nesmyslné "oplácení návštěv", které bylo zvykem u manžela (stejní lidé se každý den sešli v jiné domácnosti), ale sejít se 24 hromadně mě baví... Dohodneme se i předem, co kdo přiveze, takže vaří babičky a my poskytujeme "byt a vnoučata".
Tady je podle mě strašně klíčové jaké máte vztahy. Nejvíc nechápu ty příbuzné, co se chovají ke svým příbuzným zle, ale na Štědrý den se k někomu sáčkují. Když nechci být na Vánoce sama, tak sakra musím pěstovat hezké vztahy po celý rok.
Já jako dítě ani jako teenager nikdy nezažila Vánoce jen s rodiči v úzkém rodinném kruhu a jednu dobu mi to bylo líto, protože jsem chtěla zažít Vánoce více v klidu. Bude to znít drsně, ale fakt mě štvalo, že vždycky musí být babičky u nás, že si je jejich druhé děti nechtějí vzít. Nejvíc mě dostal argument, že přece na Vánoce má být rodina spolu, tak tam nemůže mít tchýni🙉
Teď jako dospělá jsem zažila Vánoce i jenom s manželem a bylo to moc fajn, zažila jsem i Vánoce, kdy jsme byli u mých rodičů plus babičky, což bylo takové emočně pestré. Nicméně je fakt, že jak jsou babičky starší, tak nemají už tolik energie a jsou více rády, že jsou rády a já mám za ty roky více nadhledu, takže to pouštím jedním uchem tam a druhým ven.
Moje tchýně s tchánem chtějí být na Vánoce sami, ale oni jsou v rámci možností fajn, takže by mi to nevadilo trávit s nimi Štědrý večer. Zase bych ho zažila jinak 🙂
Štědrý večer trávíme s tchánovci a švagrem - máme je v baráku. A 25. odjíždíme k našim kde máme společný oběd s rodinou ségry, i obouma babičkama a odpoledne jdeme ke stromečku
S tchyni a jejím manželem bydlí ještě jejich dvacetiletý syn a tuším že na večeři s nimi byla i svagrovka se synem ( je sama). Tchán je sám, ale divný pavouk, viďame se velice malo a to poslední co bych si přála je trávit Vánoce s touhle osobou. Moje mamka od doby co ji taťka opustil zve na Vánoce moji ségru ( je sama) a svoji sestru s dcerou a táta je se svou partnerkou. Takže u nás je to tak, že ty opuštěný se dají dohromady s jinyma opuštěnýma.
Na štědrý večer jsou u nás moji rodiče a brácha s rodinou, nedovedu si představit, že by to bylo jinak, letos končila synovi izolace těsně před Vánoci a pro děti byla největší hrůza představa, že by u nás na Vánoce babička s dědou nebyli, naštěstí to vyšlo a byli jsme všichni spolu. U manželovi mamky jsme celý den 25.12.
podle me by Vanoce mely byt hlavne o te rodine... ono za rok uz nektery z clenu byt nemusi... jen ta dnesni spolecnost je zamerena na konzum a darky, rodina jde stranou☹
Ne, my jsme každá rodina zvlášť. Na první svátek k manželovým rodičům, druhý svátek jedeme k mým.
Zrovna jsem se o tom dnes bavila s mamkou. Sice byli na Štědrý den u bráchy, ale raději by byli doma v klidu a udělali si to po svém. Dokonce říkala, že teď už chápe svoji maminku, která když ovdověla, tak chtěla být na vánoce sama, nechtěla k dětem.
Moc hluku, vjemů, lidí, bolí z toho hlava...
Ale každý je samozřejmě jiný.
Nikdy, na Štědrý den jsme každá rodina ve své domácnosti, první svátek se pak jde k jednejm rodičům, druhý k druhým..... Máme to takto už 16let a všem to takto vyhovuje.
Za těch 16 let, co jsme s manželem spolu, jsme byli sami jen loni - právě jsme prodělávali covid. Jinak jsme vždy společně s tchánovci. Vídáme se s nimi skoro každý den, tak by bylo divné, kdyby zrovna na Štědrý den jsme byli rozděleni.
Slavíme s těmi, kteří by jinak byli sami. Což mne tedy i Vánoce jen ve dvou: babicka+dědeček přijdou, že jsou "sami", pokud to tak sami nechtějí. S dětmi je to precejen o něčem úplně jiném. Mám sice víc chystani, ale oni zabaví děti (=pro mě ta největší pomoc) a jsme na mém území = moje pravidla průběhu večera. Taky je ve více lidech jednodussi zorganizovat příchod Ježíška. Já jsem takhle spokojená.
U nás je na Štědrý den vítaný každý (byl už u nás ovdovělý tchán, mladý švagr i kamarád bez rodiny). Já mám dvě pravidla - nechci, aby byl nikdo z mých blízkých sám a smutný a druhé, neméně důležité, ukazuju dětem, jak se chovat k ostatním lidem. Třeba budu jednou sama a stará a budu si přát, aby pro ně bylo samozřejmé mě pozvat k sobě domů a nebyli striktně zvyklí na mini pojetí "jen my, co spolu bydlíme".
Ano, jsme u mých rodičů a dokud to půjde tak tam budeme chodit. Nechci trávit svátky odděleně, bylo by mi smutno a jim ještě smutněji. Tchyni máme daleko, kdyby byla blíže, tak by byla s námi také. Nemám speciální požadavky nebo pravidla, na kterých bych během Vánoc trvala. Jsem ráda, že jsme všichni spolu. Mám v hlavě slova jedné paní, kterou jsem potkala na ulici. Holky probíhaly a pokrikovaly, já byla trochu unavená a neměla jsem moc náladu si s nimi hrát. A ona se zastavila a říkala, že mi rozumí, že je toho někdy moc, ale pak to přejde a zas je toho až moc málo. Takže klid si budeme užívat až děti vyrostou.
Roky jsem si zvala na Štědrý den mamku, aby nebyla sama. Letos jsme měli možnost být sami a kdyby to manžel totálně nepos... (den blbec 🤦♀️), bylo by to super. Pokud to půjde, tak příští rok bych chtěla být na Štědrý den zase jenom ve třech. Mamka může být u ségry, my ji pozveme buď 25. nebo 26.12. Když byla u nás, vůbec jsme si ten den neužili - ráno pro ni manžel jel, než se vrátil, hodina pryč. Totéž večer. Celý den jen skákat kolem ní a poslouchat ji, protože nevydrží nemluvit ani dvě minuty, pořád dokola nezáživné historky o Máně odvedle, nikoho nepustí ke slovu, navíc dost křičí, v televizi pohádky, které mě nebavily ani jako malou... Vždycky jsem byla strašně vyčerpaná a vůbec jsem si to neužila a neměla ani prostor pro nás s manželem 😟
24 jsme doma jen my. Letos poprvé s naši dcerou 5m. Predtim jsme byli s partnerem proste spolu (a psy 😁). Ještě když jsme spolu začínali chodit, tak nás oba štval ten rodinný stres. Vánoce jsme neměli úplně v oblibě, asi proste nebyly dle našich představ. 🤷🏻♀️
Takže 24 jsme vždy společně jen my. A 25,26 jezdíme k jeho rodičů a k našim. A vyhovuje nám to tak. Chceme na Štědrý den klid 🙂. A to máme s tchanovci i rodiči vztahy dobre.
Já přemýšlím, že to manželovi navrhnu, jestli by nechtěl příští rok strávit štědrý den s jeho rodiči a na zbytek svátků odjet k mým rodičům. Mít prostor, pozvu na štědrý den všechny příbuzné k nám (moje a jeho rodiče, bráchu, moje babičky) a bylo by to za mě úplně nejlepší, ale v panelákovém pidi 3+1 tohle člověk nezrealizuje.
@drep máme to stejně s tím místem, teď v bytě to není reálné, ale příští rok na Vánoce už bychom měli být v domě a strašně se na to těším, že je všechny pozveme a pohostíme.
Naši jsou rozvedení, ale bydlí spolu v domě (každý své patro). Vycházejí tak nějak rozumně, jsem rada, ze kdyz tam mala jede, ze tam ma oba. Ale vim, ze na Stedry vecer by tatka za mamkou jist nesel, takze je beru oba k nam. Nastesti mam tolerantniho muze, kdybychom nekdy meli dum, pozvala bych i jeho rodiče. A kdyby se stalo, ze by nekdo z nich byl sam, tak ho taky vezmem. Na Štědrý večer by nikdo neměl být sám, pokud to jde.