Pozvali byste na Vánoce někoho, s kým nejste rádi?

klidopido
17. lis 2018

Potřebovala bych poradit. Muj otec zije sam ma jen jednoho sourozence a me, jinak nikoho. Jako tata moc nefungoval, zil napul v zahranici, nebyl doma a kdyz byl tak si me nevsimal. Nemel me rad, byla jsem pro nej vetrelec, ktery mu ukradl manzelku(mamka se venovala vic me nez jemu). Nemam k nemu zadny vztah. Neni to moc prijemny clovek, rad se necha obskakovat a rad se posloucha, dokaze vest hodinove monology o naprosto nezajmavych vecech. Krome jiného rad vvypravi jak moji mamu podvadel. Coz mu muj muz nemuze zapomenout. Kdyz je otec u nas, manzel zaleze do dilny aby to nemusel poslouchat. Krome toho, mamka kdyz umirala, tak mi rikala aby jsme mu nepomahali, ze si to nezaslouzi, byla s nim nestastna. Tak nevim, kdyz ho pozvu, bojim se ze budeme mit zkazene vanoce, ale kdyz ho nepozvu tak zas budu mit vycitky svedomi.. Co by jste delali vy?

ckei
17. lis 2018

Pozvala bych - na kafe, cukroví......někdy po Štědrém dnu. Na Štědrý den v tomto případě nikoli.

jaja01k
17. lis 2018

Vidím to stejně jako ckei. Na štědrý den ne, ten si nenechte zkazit. Pozvala bych 25. nebo 26. na krátkou návštěvu nebo oběd.

bubbi
17. lis 2018

Já bych neviděla jediný důvod, proč si takovým člověkem kazit Vánoce. A bez výčitek, on si určitě taky nikdy nic nevyčítal.

gruyerre
17. lis 2018

@klidopido Nezvala bych

sona_kratochvilova
17. lis 2018

Souhlasím s názory výše,nekazila bych sobě ani rodině Štědrý den,pozvala bych ho na jedno odpoledne až některý z dalších dnů.

inka02
17. lis 2018

@klidopido Na Štědrý den bych určitě nezvala, přeci nebudeš kazit svátky i manželovi. A pokud se v současnosti nesnaží být lepším tátou a alespoň trošku napravit minulost, nemáš důvod mít výčitky jen z toho důvodu, že je to tvůj táta. Z popisu ani nevyplývá, že by ti byl teď nějakým přínosem viz vyprávění o mamince ☹

oveckaluky
17. lis 2018

Před nebo po Vánocích bych ho asi na kafe a vánočku pozvala, ale přímo na Vánoce ne - nenechte si je zkazit, užijte si je v pohodě :-*

petulejan
17. lis 2018

A jaký jste to dělali doteď?

marcicek84
17. lis 2018

@klidopido na Stedry den ani omylem,nejvic obed prvni nebo druhy svatek,kdyz jde o manzelova otce...a jeste bych se zeptala na nazor manzela...pokud ho tam na svatky nechce tak jedine po svatcich na odpoledne...

ai30
17. lis 2018

@marcicek84 Je to otec klidopido, ne manzela.

xxx3d
17. lis 2018

@klidopido ahoj,
prosímtě nezlob se, ale to je dotaz jak od náctileté.
Přece když ti tady deset holek z modrého koníka napíše nezvat ho, tak budeš mít "čistý" svědomí? To je blbost. Uvažuj. Už tady padl dotaz, jak jste to dělali doteď.
Vánoce jsou specifické právě i v tom, že se schází rodina, třeba i ta část rodiny, která se nemusí.
Já bych ho nezvala, ale nevím jak to bylo dosud. Taky máme v rodině lidi, které nemusím, ale prostě zvyk je železná košile 🙂 a jednou ročně se dá přežít kdeco.
Nejdůležitější je, ale byla pohoda. Když není, nemá to cenu. Použij vlastní rozum.

klidopido
autor
17. lis 2018

Dekuju moc za nazory! Manzel je tolerantni on to nechava na me i kdyz vim ze by nebyl rad.

klidopido
autor
17. lis 2018

Jsou to teprve druhe vanoce bez mamky. Loni byl pozvan ke sve sestre, ale na posledni chvili si to rozmyslel a zustal doma, takze jsem to neresila. Dokud mamka zila, jezdili jsme k nim den po vanocich na navstevu(je to 200km daleko) a zustavali dva dni.

klidopido
autor
17. lis 2018

@xxx3d Nemam se s kym poradit, sem porad jen s detma a nekdy si pripadam trochu vygumovana. Jsem rada ze si tu muzu overit, ze me nazory nejsou zas tak uplne mimo.

xxx3d
17. lis 2018

@klidopido dobře. pokud to bereš takhle, tak to potom jo. i od toho koník určitě je!

bonavoxa
17. lis 2018

Využila bych každou příležitost ke smíru, dokud je ještě člověk živý a zdravý. To se může změnit klidně i za pár minut. Nesoudit lidi podle skutků, vlastně nesoudit vůbec. Je to těžké, žádná rodina není ideální, ani žádný člověk. Osobně se mi líbí ten návrh, pozvat jo na Boží hod nebo ty další dny.

aronek
17. lis 2018

@klidopido neporadím, jen řeknu svou zkušenost. Ve svých 18 letech jsem měla konflikt s otcem a přestali jsme spolu mluvit. Mamka přesto trvala na tom, že na vánoce má být rodina pohromadě. Před necelými dvěma lety zemřel. Takže jsem 20 let byla u stromečku s někým kdo o to ani o mně potažmo svá vnoučata nestál. A víš co? Poslední vánoce bez něj byly nejkrásnější. Prostě udělané po našem. Jen já, přítel, děti, mamka a brácha. Prostě nechyběl a to kupodivu nikomu. Smutné, ale pravdivé ☹

normalnimatka
17. lis 2018

taky bych to viděla viz výše. na 24. bych ho nezvala, ale na oběd, nebo kafe a cukroví nějakej další svátek jo. myslim si, že výčitky mít nemusíš, když i sám loni nakonec byl dobrovolně sám;)

klidopido
autor
18. lis 2018

@aronek je to smutne. Je mi v podstate taty lito, ze ho nikdo nema rad, ale laska se holt vynutit neda

aronek
18. lis 2018

@klidopido smutné to je, ale fakt je nám líp bez něj. ☹ Ale zase ač s námi nemluvil a byl fakt hnusný, tak jsme ho do poslední chvíle měli doma. Já byla těsně po třetím CS, nemohla jsem se hýbat, ale přítel lítal kolem mně i jeho. Pak jel na kapačky a kyslík a už se nevrátil. To bylo malé akorát 6 týdnů. Prvně ráno volali, že má max týden, pak volali v poledne, že to bude do večera. Mamka s bráchou byli v práci 100 km daleko, tak že se pojedou rozloučit, já zvažovala co a jak a nestihl to nikdo. V jednu umřel ☹ Vysvobození pro všechny ☹

janablizka
18. lis 2018

Také bych to řešila tak že na štědrý den ne.Možná jeden ze svátků bych ho pozvala a pokud bude nesnesitelný tak další rok má útrum.

bassetlady
18. lis 2018

@bonavoxa ano nesoudit, ale kazit sobě a rodině svátky kvůli někomu, kdo o to nestojí a neudělal nikdy moc dobrýho je taky pakárna. Zdravá míra sobectví je plně na místě.

crueladevill
18. lis 2018

Nikdy bych takoveho cloveka k sobe domu nezvala!!!sorry, ale nezaslouží si to.

bonavoxa
18. lis 2018

@bassetlady Proto ne na Štědrý den, ale na jiný den. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Rodinu si nevybirame, nejsem si jistá, kolik procent lidí by si ,,čvachtalo", že ji má úplně nej, nikdy nic,...Z pohledu vážné nemocí už vidím jinak a těžko to jde zprostředkovat. Každá příležitost vhodná, stačí jen trochu dobré vůle. Však o Vanocich zvěstují andělé ,,Pokoj lidem dobré vůle". Setrvávání v negativním postoji pokoj nepřinese. Však se nemusí hned něco stát jak v Americkém filmu, zázraky se dějí v skrytu. Jako ten Vánoční. Vím, že to není jednoduché, není jednoduché být rodičem, není jednoduché mít tu uctu k některým rodičům, ale snažila bych se, hlavně kvůli sobě.

lennus
18. lis 2018

Nezměnil se? Nezasloužil by si novou šanci? Já neumím nenávidět, zvlášť rodinu, i když jsou lidi, kteří mi někdy ublížili. Třeba si s věkem něco uvědomil. Možná by to chtělo zkusit trávit s ním čas mimo svátky, abyste se sblížili, povídat si a tak. Myslím, že všichni děláme chyby, je těžké být rodič a lidi se mění.

ariadna12
19. lis 2018

Pozvala bych ho na jednodenni navstevu 2./3.svatek vanocni nebo mezi svatky a Silvestrem.

klidopido
autor
19. lis 2018

@lennus Bohuzel se nezmenil. Vzdycky kdyz k nam jednou za par mesicu jede, tak si rikam, ze ho nebudu soudit a budu na nem videt jen to dobre, ale tak maximalne po dvou dnech me dobra vule vzdycky opusti a z jeho tak tydeni navstevy se dlouho vzpamatovavam. Prijede, zasedne na gauc k televizi a vstane z nej az kdyz odjizdi. Kazdy den se ho s detmi ptame zda s nami nekam nepujde-nechce. Jen ji, sedi a sekyruje malou.

bassetlady
19. lis 2018

@bonavoxa ne ani jiný den, nevím proč bych si měla dobrovolně otravovat život s toxickými lidmi. Stačí, že je člověk musí strpět když není vyhnutí. Právě proto, že život je sakra krátkej mám právo si vybírat.

lennus
19. lis 2018

@bassetlady U rodičů je to jinak, dali nám život, i když je to těžké, nikomu jinému jsem tolik neodpoustila kolik rodičům a oni mně určitě ještě víc

bonavoxa
19. lis 2018

@bassetlady Chápu a respektuji i tento názor. Jen píšu jak bych to udělala za sebe. Někdy mi přijdou nejvíc toxičtí ti nejbližší. Někdy všichni. To by byla těžká eliminace. Rodiče si až tak nevybirame. Kdoví, proč se někteří lidé chovají, tak jak se chovají. Pokud je takový morous, tak klidně někdy na Štěpána a na chvilku. Za sebe vyuziju každou příležitost nabídnout ruku, protože může přijít doba, kdy se všechny možnosti uzavřou a člověk marně hledá nějakou pozitivní tečku.