Zdravím můžete mi prosím vysvětlit nebo říct z jakého důvodu se nemůžou slavit narozeniny dřív?nemyslím teď týdny a měsíce..ale třeba dva dny....🤔nám oslava syna vychází o 2-3 dny dřív na to abychom se sešli celá rodina...a docela mě zarazili reakce že jsem se zbláznila že se to nesmí...myslím že loni jsme taky slavili dřív...zajímá mě proč...jsem líná hledat na internetu..dekuju
Je to pověra, že by se oslavenec nemusel dožít těch narozenin. Ale říká se že se hlavně nesmí oslavenci předem popřát.
Tak toto neřešíme. Vždy hledáme víkend okolo narozenin, aby jsme se všici mohli sejít. Syn (15.2) a muž (31.1.), tak jsme oslavili společně 28.1. Pak bychom se nesešli. Neteřinka měla 6.6. a oslavilo se to 3.6. V červenci má synoveček (19.7.) a ségra (28.7.), tak to oslavíme 22.7. Mamča (21.8.) a já (28.8.) a oslavíme je 26.8. Prostě vždy tak, jak to vyjde na sobotu a aby měl švára a mamča volný víkend (ostatní jsou v důchodu nebo pracují v týdnu). Vždy popřejeme, já upeču dorty a sejdeme se celá rodina.
Co je to za blbost? Slavíme narozeniny jak to vyjde, mnohdy dřív, mnohdy později...je nás hodně...
Tohle je jediná pověra, kterou doma dodržujeme. Oslavenec by se podle ní narozenin nemusel dožít. Jasně, je to blbost, jako všechny jiné pověry, ale nedalo by mi to.😳
Tohle je jedna z mála pověr co se u nás v rodině dodržuje. Mám tedy k tomu i osobní důvody. Samozřejmě je to každého věc. Kolem nás všichni slaví spíš až po narozeninách.
U nás se také dodržuje, manželovi tak totiž umřel dědeček. Osobně na pověry nedám, ale.. neřeším, beru jak to je - slaví a přeje se nejdříve v den narozenin, pro muže přes to nejede vlak a já to respektuju.
Je to pověra. Já si říkám, že pokud se někdo těch narozenin nemá dožít, když si před smrtí aspoň užije oslavu, dort a dárky, tím líp 🥳😀. Určitě ale neumře kvůli tomu, že měl oslavu dřív než narozky.
bláboly a pověry. My loni slavili skoro o měsíc dřív. Prostě jindy nebyl čas. Letos slavíme o týden dřív. Pověry neřeším.
Dodržoval to můj taťka. Teda nevadilo mu, že šel na oslavu dřív, ale oslavenci nikdy nepopřál. Jak píšou holky výše, tak by se dle pověry oslavenec těch narozenin nemusel dožít. Taťkovi se to bohužel v mládí stalo, tak to dodržoval. Takže na oslavu nedorazil a v den narozenin dotyčného si udělal čas a popřál mu v ten den.
Na oslavu samozřejmě dorazil a popřál až v den narozenin.
Slavit se může nicméně přát se nesmí
Každý rok slavíme dříve
Protože podle pověry by se oslavenec narozenin nemusel dožít, mohlo by se něco špatného stát. Záleží jak čemu věříte.
Já jsem tuhle pověru četla až tady, minulý rok.
My to taky nedodrzujeme, slavíme, jak to zrovna vyjde.
Je to sice pověra, ale my ji dodržujeme, i když narozeniny vychází na pondělí, slavíme až ten další vikend a je jedno kolik je oslavenci let, třeba eba u starších lidí bych si to ani netroufla slavit dříve.
Tiez sa pridavam k tym co dodrzuju oslavu az po narodeninach kvoli povere. Inak nejsom poverciva 😁Myslim, ze oslava sa vzdy da posunut ☺️☺️
Je to pověra, že by se oslavenec nemusel narozenin dožít. Měla jsem tetu a ta byla schopna odmítnout kytku, protože jsme ji přinesli o dva dny dříve 😀 dožila se 104 let, tak na
tom treba něco bude 😀
Říkejte si co chcete, pověry nejsou jen tak, a proč to pokoušet...
@klokanka31 Dodrzujes vsechny povery?
Aspon,ze tuhle poveru neznam 😉 Slavime kdykoliv. Slysela jsem ji zde az na MK jako spoustu jinych veci. Dodrzovat vsechny,co mezi lidmi koluji,tak by se clovek musel zblaznit.
??? 😀 Delame tak 4 oslavy do roka, kde se slavi zaraz 2-6 lidi 😀
S tím, že se narozeniny nemají slavit předem, přát předem, jsem se setkala poprvé tady. Kdyby to byla pravda, tak je naše rodina komplet mrtvá :D Za svůj život už každý u nás zažil, že se jeho narozeniny oslavovali dřív i s pořádným přáním, někdy to tak vyjde, že se sejdeme víkend před narozeninami a někdy to zase vychází, že se sejdeme týden nějaký víkend po narozeninách. Já mám ráda různé ezo věci, nemám problém s minulými životy, znamením, klidně si na tohle téma ráda pokecám, ale že se nemají slavit narozky předem tohle je pro mě jen lidová povídačka bez reálného dopadu na život.
My slavime niektore v rodenine aj tyzden-2 dopredu už sme jedny raz mali mesiac vopred 😂 lebo dosplelacke spajame a ani som nevedela, ze je nato nejaká povera 😂
Jak už tady zaznělo, je to pověra. Jde o to, že by se nemělo dotyčnému přát dopředu, nemusel by se toho dožít. Tuhle jedinou pověru v rodině dodržujeme 😀
@kristyn86 Který znám tak jo...
Odjakživa slavíme, jak se to hodí a pověry neřešíme
Moje prababička naopak přeje vždy večer před narozeninami, ale nikdy mi nevysvětlila, proč to tak je. Prostě v předvečer - večer před významným dnem 🙂
Já to neberu jako pověru, ale spíš jako fakt, že přece nemůžu slavit něco, co není....Nebudu slavit např. čtyricátiny , když mi 40 ještě není. Na jiném příkladu, šéf mně slíbí prémie, ale až na podzim. No, ale já chci na dovolenou ještě teď, v létě. Tak vyberu úspory a pojedu. Však ty peníze, až dostanu prémie, do té "železné zásoby na horší časy " vrátím. Z nějakého důvodu ale nakonec prémie nedostanu a jsem namydlená....Nemůžu utratit, co ještě nemám. A tak u mě je to tak i se slavením. Nemůžu slavit něco, co ještě nenastalo.
Nevím co říká pověra. Ale zásadně neslavíme narozeniny dřív, přijde mi to divný 😁
Nedodržuje, s manželem máme narozky na podzim, poslední kulatiny-třicítku-jsme slavili už v srpnu, byl tam teda krom příjemného počasí i důvod, že v říjnu jsem měla termín porodu a s novorozencem bych se nikam netahala,natož něco organizovat (slavilo se na baráku mých rodičů, přijeli strejda s tetou, co se vídáme tak 2x do roka).A ještě že tak, můj děda by se jinak oslavy nedožil.
A loni naši slavili kulatiny a půlkulatiny koncem června s širší rodinou, oba jsou v červenci,ale kvůli dovoleným rodině,abychom se vůbec sešli. Nikomu to nepřišlo divný
Nevím, už cca 8 let slavíme narozeniny syna dříve, je červencový a tak slavíme v červnu, než kamarádi odjedou na prázdniny, mamina má v říjnu a slavíme v září, kdy je ještě teplo a může se grilovat... neřešíme.