Před Vánoci bude mít syn 4 roky, je to ale plašan a cíťa, hned se všeho bojí.. obzvlášť lidí co nezná.. no a teď k věci.. myslím že se na Mikuláše podíváme opět z okna a počkáme zda za okno něco nadělí a nebudeme zvát nikoho k nám.. ale chlap je zásadně proti, že už je velký a že to je potřeba atd.. co myslíte vy? Loni jsme šli od našich domů a po cestě partičku potkali, měl z nich hrůzu a ještě doma pofňukával..
@keksik002 Tak to dítě ale neví, kdo to je, že sousedi. Prostě maska, strach, hotovo. Já to neměla ráda ani jako dítě a u nás doma se to také nevede. I historický svatý Mikuláš obdarovával tím, že něco mrsknul do okna - třeba hroudu zlata 😀. Každopádně letos to dilema za vás možná vyřeší vláda.
Ne určitě bych je domu nebrala když víš že je takový vlastně sis odpověděla sama.😉
@leniczka23 díky, takže si budu stát za svým =)
@keksik002 jj nestojí to za to, aby se ti pak x noci budil s hysterickym pláčem. Můj syn k tomu dorostl sám a když mu bylo 6 řekl že by chtěl, takže jsme chodili na cvičení a tam měli mikulášskou, a i tak byl takovej nesvůj, ale zvládl to☺️ za mě doma je doma, tam má mít pocit bezpečí.
Diky.. Zustaneme za oknem a budem koukat
Holky, myslím, že letos Mikuláš nehrozí...
Sice už jste asi rozhodnutá, ale taky vás ještě podpořím - Taky jsem byla povahově jako vás syn a k nám domů přišli Mikuláš s čertem jenom jednou a dodnes si pamatuju, jaký jsem měla strach, i když čert zůstal venku (a to už mi táhne na 30).. Pak jsme chodili za Mikulášem jenom do obchoďáku nebo kde zrovna byli... Za mě bylo hrozné, že rodiče dovolili cizím, aby šli k nám domů, kde mělo být pro dítě bezpečno... Ale je to fakt o povaze dítěte, citlivější to prostě vnímají víc...
Naši kluci (5 a 6 let) se Mikuláše nebojí a nikdy nebáli, je to prostě pán v převleku. Ale domů k nám nechodí z toho důvodu, že jsou kluci hodně stydliví a stejně by básničku neřekli, jen by se mě drželi a koukali do země. Mikuláš za nimi vždy přišel do školky a doma jim pak večer nechal balíček za oknem 🙂
Tohle není nic pro mě. Neměla jsem to ráda jako malá a syna tím strašit taky nebudu. Ještě u nás nikdo za ty 3 roky nebyl a ani nepřijde (nějak tu nikdo moc nechodí a já bych to nedovolila). Něco od Mikuláše dostane, ale nebude to za odměnu, básničku nebo tak. Když bude zlobit, uhlí mu dáme i my s chlapem
Děláš dobře, koukat z okna bude taky fajn 🙂 pokud teda letos nějaký to mikulášování vůbec bude.
@keksik002 Mám devitileteho syna strašně se bál a možná i boji čertu. Nikdy u nás cert nebyl. Ale když mu bylo cca 5 let, tak rodina která bydli nad námi v Bytovce, tak si je pozvala. Je mu stačilo je slyšet jen jak šli po schodech a dostal astmaticky záchvat, jak se bál. Takže za mne pokud se bojí, tak bych je nezvala.
@keksik002 od té doby, co mám děti, mně přijde tradice chození čertů domů jako pěkná debilita 😃. Vím, že by byly strachy paralizovaní, a to nechci. Dostanou za okno od Mikuláše dopis s pochvalou za to, v čem jsou hodní a s výtkami za to, v čem zlobí a v čem se musí polepšit.
Čerti by možná byli dobrý pro nějakýho fakt hodně zlobivýho, o něco staršího spratka, ale ne pro čtyřletý děťátko, které zlobí tak ňák normálně, prostě jako dítě.
@keksik002 u nás je to tak, že přijde Mikuláš i čert (můj taťka a brácha). Čert je v pozadí, mluví Mikuláš, řekne hříchy a pochvaly. Syn řekne básničku a dostane dárek, kde je i pytlíček s uhlím od čerta.
Hodně záleží jak to pojmete. Mě třeba nedělá problém mu říct, že to jsou jen masky - kdyby se hodně bál.
Jinak minulý rok si dělal srandu z čerta, že nemá vidle. Protože ho někde viděl s vidlema 😂
Já si myslím, že dítě se má doma citit bezpečně. My jsme byli na nadílce, ale domů bych ho nikdy nepozvala.
tak u nás byla Mikulášská návštěva poprvé, když bylo synovi 2,5, dcera se pak účastní od necelého roku. Je teda fakt, že jsme pro jistotu pozvali zatím vždy Mikuláše k babičce, aby se právě doma cítili v bezpečí a nebáli se třeba na chodbě. Poprvé úplně v klidu, podruhé jsme museli čerty vyhodit za dveře a potřetí opět v klidu. Takže mě dost mrzí, že letos asi kvůli covidu Mikuláš nebude. Jinak Mikulášská návštěva chodí i do školky a tam to zvládá syn taky v klidu (dcera ještě do školky nechodí). Ono asi záleží, jak se to pojme, jestli čerti straší nebo jen Mikuláš odměňuje, ale za mě hezká tradice
My jsme loni pozvali jen Mikuláše a Anděla, synovi bylo 5. Před tím 2x přišli i čerti a bál se. Ale moc rád na ně kouká na YouTube, hlavně na ty hodně strašidelný 😊. A už se ptal jestli přijde zas jen Mikuláš s Andělem, tak jsem mu řekla, že jo. Čerty pak uvidí jen z okna.
@keksik002 k nám nikdy Mikuláš nechodil, nevidím důvod, nebudu děti vychovávat strachem, Mikuláš naděluje za okno, když jsme na dětské mši. Navíc v dnešní době bych domů cizí lidi nezvala už vůbec.