Křtiny v Českých Budějovicích, máte zkušenost?

cikoaspol
23. říj 2015

Prosím, zkušenosti se křtinami v ČB. Nějaký pohodový farář? 🙂

cikoaspol
autor
23. říj 2015

Musel být kmotr pokřtěný?

brendamonique
23. říj 2015

@cikoaspol ... musí

cikoaspol
autor
23. říj 2015

A jak rychle mi kmotra pokřtí? 🙂 Jak dlouho se připravuje?

brendamonique
23. říj 2015

@cikoaspol ... nevím tedy jestli jsou někde tak ochotní, že by pokřtili dítko bez pokřtěného kmotra, ale u nás to tedy nebylo - alespoň jeden z rodičů a pak kmotr musel být křtěný ... ale tak zase za kmotra si můžeš vzít kohokoliv, určitě bys našla někoho, kdo křtěný byl ... jak dlouho to trvá než se nechá pokřtít, závisí na tom, jak rychle se s farářem dohodne, jinak doporučuji přečíst:

http://www.vira.cz/otazky/Chci-se-nechat-pokrti...

... u dospělého člověka, by tedy proces měl trvat déle, ale závisí vše asi na faráři, někdo pokřtí stejně rychle jako děťátko a někdo dodržuje přípravu dospělého člověka na samotný křest a tj. několikeré setkání a povídání o víře a Bohu. Ale to je asi individuální, doporučuji dojít se domluvit s vaším panem farářem, abyste věděli na čem jste ...

... já sama musela kmotra nakonec pro své druhé dítko změnit, jelikož má sestra odmítla, tak se hledala náhrada ... někdo z blízkých jistě pokřtěný bude ? To bych viděla jako nejschůdnější variantu (y)

http://www.katolik.cz/codelatkdyz/krest_chceme.asp

werumka
23. říj 2015

"Jak praví kodex církevního práva, kmotrem může být každý katolicky pokřtěný a biřmovaný křesťan, starší 16 let, který praktikuje svoji víru. V zásadě ale jde o to, aby to byl člověk blízký rodině, ve které bude dítě vyrůstat. Často bývá u křtů v roli kmotrů manželský pár, který má sám již jisté zkušenosti s křesťanskou výchovou (a výchovou dětí vůbec) a je rodině křtěnce jistou oporou.
V případě nekatolicky pokřtěného se hovoří o úloze tzv. svědka křtu, což je pro rodinu de facto totéž, co kmotr. Kmotrem (kmotr – latinsky compater – spoluotec) nemůže být rodič křtěnce.
Avšak jak říká Kodex církevního práva, přítomnost kmotra není podmínkou pro udělení křtu. Je-li tedy velmi obtížné někoho vhodného najít, pak ať obřad proběhne bez kmotra."

veru11
23. říj 2015

A trváš na ČB nebo to může být kousek za ČB?

cikoaspol
autor
24. říj 2015

@veru11
Kliďánko od ČB 🙂

cikoaspol
autor
24. říj 2015

@werumka
Nemusí být kmotr? Já bych jiné pokřtěné lidi ve své rodině našla, ale jako člověka mám nejradši tuto nepokřtěnou osobu.... Takže by křest byl bez kmotry, jestli tomu dobře rozumím a jak tam vystupuje ten svědek? Tomu už nerozumím 🙂)

cikoaspol
autor
24. říj 2015

@brendamonique
Díkys, já pokřtěná jsem, u nás v rodině je víra důležitá. Lidi pokřtěné najdu snadno, ale jde o to, jaký ten člověk je a za kmotru jsem vybrala tuto osobu, právě, proto, jaká je... Nechce se mi to měnit :(

veru11
24. říj 2015

@cikoaspol Písnu IP

cikoaspol
autor
24. říj 2015

@veru11
Děkuji, jen nevím co je IP - jsem se tady vyskytla poprvé 😖

brendamonique
24. říj 2015

... sice nevěřím, že by farář provedl křest bez kmotra/y, ale raděj bych se zeptala v kostele, kde chcete křtít, za jak dlouho by mohl pokřtít dospělého, cca a pak si tedy počkala, než vše proběhne tak jak má. Dítě se přece může nechat pokřtít kdykoliv 🙂 Přeji ať vše vyjde tak jak má

cikoaspol
autor
24. říj 2015

@brendamonique
děkuji, určitě se zeptám konkrétně 🙂

veru11
24. říj 2015

@cikoaspol IP = zkratka pro interní poštu 😉

werumka
24. říj 2015

@cikoaspol Svědek při křtu vystupuje stejně jako kmotr, akorát se to jinak jmenuje 🙂 Bez kmotra křtít jde. Když je třeba člověk v ohrožení života, tak se taky křtí bez kmotra. Ve své podstatě - hrubě řečeno - můžeš dítě pokřtít i sama ve vaší vaně a bude to platné. Kmotr by měl být i biřmovaný - to, že to někteří kněží nevyžadují je věc jiná, ale podle kanonického práva je to pak mimo regule. Příprava na křest u dospělých je věc roku až dvou a křtí se na velikonoce na Bílou sobotu. Trochu bych chtěla odradit od účelného křtu z důvodu kmotrovství. Kmotr má být hlavně duchovní "zárukou".

brendamonique
24. říj 2015

@cikoaspol ... ono co si budeme povídat je vše o přístupu faráře, jak říkal ten náš. Třeba sestra není pokřtěná jen z důvodu, že za minulého režimu, jim nový farář řekl, že musí být pokřtěni všichni, jinak to nejde ... no a tak to nešlo 🙂 ...

cikoaspol
autor
25. říj 2015

Holky děkuji, nechci to úplně obcházet, tak se zeptám více kněží a podle toho udělám závěry 🙂