Jídlo na oslavu pro 10 lidí. Kolik toho nachystat?

mackys
7. říj 2024

Ahoj,příští týden manžel slaví narozeniny a má pozvané kamarády.
Celkově nás bude cca 10-12 lidí, z toho minimálně jeden je vegetarián.
Co nachystat, představu mám. Ale trochu tápu, Kolik toho nachystat, aby nebylo jídla málo a nebo naopak moc a my to pak nemuseli týden dojidat 😄
Bude samozřejmě dort, nějaká ta pomazánka na jednohubky, tatarák, kuřecí křídla a pak ještě něco na zobání.
Lidi jsou pozvání na 18 hod.
Děkuji

felis
7. říj 2024

@mackys ahoj, nás je tolik, když se sejdeme my tři sourozenci a naše rodiny, takze takove pohoštění delam nekolikrat do roka.
Dělám svíčkovou nebo rajskou (z cca 1,5kg hovězího). Ségra moc maso nejí, tak ji jsem minule koupila vege-karbanatek z Alberta (zn.Nature Promise) a byl dobrý.
Super jídlo pro hodně lidí je chilli con carne. Pálivost jídla je na Tobě.
Co se týče objemu, tak počítej, že u jídla typu guláš, chilli con carne je 250-300ml na osobu a u jídla s masem s přílohou počítej tak 100-150g syrového masa na osobu.
Prilohy: testoviny 80-120g v suchém stavu, brambory 2-3 ks syrové. Rýže 100-120g na osobu
Pro vegetariány je super grilovaná zelenina (cibule, lilek, cuketa, paprika, dýně) anebo syr na grilu haloumi. Super je taky zapeceny hermelín (rozriznes hermelin, namazes brusinkami, das ořechy a zapečeš se stouchanymi brambory). Porce zeleniny za syrova 400g a u haloumi bych počítala stejně jako s masem 100-150g na osobu.
Taky bych udělala zeleninový salát pro všechny.

monuleee
7. říj 2024

Já dělám rizky, sekanou, rostenou...ale my jsme všichni masozrouti. Sejde se nás třeba 12 a jedna maso moc nemusí, nicméně je to 14ti léta slečna, takže ta spíš se těší na chlebíčky, buchty, brambůrky atd😄

rnika
7. říj 2024

Řízky a salát, k tomu zeleninové saláty. Třeba sýrová roláda mě ještě napadá. A měla bych v záloze brambůrky 🤣kdyby bylo málo jídla, tak na zaplácnutí.

berynka
7. říj 2024

Otázka je teda postavena trochu jinak 😅,ale tatarak bych nedělala,jednak ho kazdy nemusí a hostit větší množství osob syrovým masem i vejcem bych neriskovala.Kuřecí křídla se hur ji a masa z toho moc neni.
Takze bych vsadila na rizky,tortily na studeno a v DM prodávají vege falafelove kuličky nebo placky (směs staci smichat s horkou vodou,uplacat tvar a opect).

Množství u řízků tak cca 150g na osobu,tortily 2-3baleni a DM směs 2 sáčky + zelenina,pečivo,náplň do tortil dle chuti.

lennus
7. říj 2024

@mackys Pro chlapy maso. Já miluju guláš, fajn mi přijde i sekaná, obložené mísy. Radši víc, zamrazit se to dá.

nazka
7. říj 2024

@mackys já delavam špízy. Výhoda je, ze to nakombinujes, jak potřebuješ. Vegetariánsky taky není problém.

llluckaaa
7. říj 2024

A já bych na to šla jinak. Upekla bych kuřecí paličky, klidně dva, tři druhy, k tomu pečené brambory - předvařit a pak péct těsně než přijdou. K tomu dva, tři druhy dipů. Pak ještě masové kuličky, část bych nechala neupečenou a když bude docházet jídlo, tak dopekla. Případně to můžeš zamrazit, když toho bude moc. Pečenou kořeněnou cizrnu. K tomu na stůl chleba, kyselé okurky, beranní rohy, na hranolky různou čerstvou zeleninu, ať je co ujídat, různé druhy hummusů, sýrovou mísu, na kolečka klobásky. S jednohubkama bych to nepřeháněla - jako klidně předchystat nakrájený rohlík a mít v záloze suroviny, ze kterých doděláš pomazánku. Nějakou bagetku se semínkama bych nechala nakrájenou samotnou, ať si to lidi mažou a zdobí, čím chtějí. Když zbyde rohlík, naděláš z toho pak krutónky a jednotlivé suroviny tak zužižkuješ. Hrozny. No a pak mít připravené pytlíky s brambůrkami, popcornem, krekry ap., kdyby docházelo jídlo, ať máš co dosypávat.
Do tataráku bych teda doma nešla - ty máš nějaký spolehlivý zdroj masa?

elesse
7. říj 2024

ono taky záleží jak dlouho se bude sedět a jaké je jinak složení lidí. Protože když posedíš do 2 do rána, je to na chlapa tak 200 g tataráku, jednohubky ze 2-3 rohlíků, pár kuřecích křídel (protože na nich nic moc není a hodně špiní). Upřímně bych taky volila jinou kombinaci. Nebo se pojistila, tatarák namíchat třeba z půl kila a postupně dodělávat jak bude potřeba, do lednice třeba sekanou a dokrájet, zobání je fajn, doplnit se dá vždycky a v sáčku se nekazí🙂 já na podobné příležitosti ráda dělám vepřové rilletes, na výrobu jednoduché, zavřít do pár skleniček a postupně tahat z lednice. navíc je to fakt dobré a bůček mi neudělá díru do kapsy (byť minule k tomu byl i roastbeef:D)

pavulka
8. říj 2024

Dělám oslavu narozenin za dva týdny, bude nás 17 dospělých, z toho 9 chlapů. Děti nepočítám. Mám naplánováno cca 1 kg panenky v pomalém hrnci, 1 kg vepřových řízků, 1 kg kuřecích řízků, 1 kg medové šunky a 1,5 kg trhaného masa na hamburgery. Jen toho masa to vychází na cca 300 g na osobu. K tomu nějaké klobásky, sýry, bramborový salát, zeleninový salát, zelenina nakrájené, pečivo. Sladké budou cupcakes, brownies a věnečky. Mám to formou rautu u nás na terase, takže vše udělané tak, ať se to vezme do ruky a jde. Co se nesní, bude druhý den na oběd, kdy nás tu bude 5 dospělých.

pavulka
8. říj 2024

A jinak, za mě tam máš málo masa, pokud přijdou hlavně chlapi. Tam bych asi ty křídla vyměnila minimálně za špalíčky a počítala bych cca 3-4 ks na osobu. Tatarák my děláme na oslavy běžně, takže proč ne.

tereza0111
8. říj 2024

Taky rada delam kridla (v omacce z chilli a medu), tech udelam hromadu s tim, ze se zbytek taky da dat pak do mrazaku (nikdy ale nezbylo), chtebicky hodne (taky se vzdycky sezerou vsechny), upeceny kus veproveho s cibuli a dobrym chtebem nebo jeste lepe jestli umis koleno - proste odrezavaci veci, co si kazdy muze nandat kousek na talirek a uzobavat pri konvezraci)
Aby nam nebylo blbe tak krajim hromadu cerstve zeleniny (papriky, okurka, rap. celer, kedlubna) a pripravuju k tomu dipy (ruzne jogurtove varianty) pripadne beru v Albertu hotove v mistickach (cirznove, z cervene repy apod.) - to je dost vdecne
Taky mi vzdycky hned zmizi zelene lusky fazolek obalene ve slanine a upecene do krupava, to je lahoda, akorat se musi jist teple
Miniburgery by urcite taky nikoho neurazili a udelaji velkou sluzbu, zvlast kdyz je dodas jen rozlozene, at si tam kazdy nacpe co chce.

Nad mnozstvim- nas byva kolem 20 a sni se vzdycky skoro vsechno z toho vyse uvedeneho, ale jsme zrouti. Stejne mam pro jistotu vzdycky jeste prichystane ve spajzce orisky i chipsy jako posledni zachranu, kdyby bylo na stole prazdno...

mackys
autor
8. říj 2024

Všem moc děkuji 😉
Rady a nápady si poznačím a snad tedy budou hosti spokojeni.