Pojďte se na chvilku zastavit a podělit se o své oblíbené koledy - jaké máte rádi vy, jako dospělí, a jaké zpíváte se svými dětmi? A případně, proč je máte rádi?
A já začnu - z těch klasických českých: Došli ´sme k vám na koledu; Byla cesta, byla ušlapaná; Adeste fideles; Co se této noci stalo; Co jsem se smutnej natěšil; Kuku (posledně jmenovaná se bude líbit hlavně dětem, je vtipná a taková jiná). Mám ráda i ostatní známé české koledy, poslechnu si i staré středověké melodie a texty, třeba Adama Michnu z Otradovic, ale tohle jsou mí favorité 🙂
A dále: Na Vánoce já chci domů (Hana Hegerová, i originál Stop The Calvary, Jona Lewie); Vždyť jsou Vánoce (třeba Walda Matuška); Prosincová (Ivan Hlas), Ta noc, Ten den (Hana a Petr Ulrychovi); Malý bubeník (česky od Pavla Bobka, snesu i moderní verzi od Lucie Bílé, ale nejvíc miluju originální orchestrální verzi The Little Drummer Boy); Driving Home For Christmas (můj zamilovaný Chris Rea); Lonely This Christmas (krásný rock´n´rollový ploužák, třeba Mud nebo Elvis Presley)...
Tyhle poslouchám a zpívám, u těchto se směju, dojímám a regulérně brečím. Tím vším a mnohým dalším "krmím" i své potomky, mladší dcera zatím nezpívá, ale věřím, že se přidá, až bude starší 🙂 a syn nechce pro jistotu zpívat nic (nejspíš jsa si vědom svého po otci zděděného hudebního hluchu 😀 ), ale oba s nadšením poslouchají jak reprodukci mou vlastní, tak z hudebních nosičů.
Těším se na vaše tipy a jdu poslouchat koledy 🙂
Miluju starou písničku Heleny Vondráčkový Nejštědřejší den. Radši než koledy mám vánoční písníčky, od šedesátých let do současnosti, momentálně pořád do kola pouštím vánoční cb od Matušky kupované nedávno v Lídlu.
Já naprosto miluju písničku od Václava Neckaře - Půlnoční. Je to ta nejlepší vánoční písnička.