Dobrý den potřebuji radu je to složité? s Přítelem jsme se domluvili o prejmenovani male aby mela prijmeni po me protoze vsecko skolka doktori a tak vyrizují ja a je mi neprijemne ze me oslovuji jinak. a tak mi pritel rekl ze ji prejmenujeme na moje prijmeni a az si me vezme prej brzo to nebude az nasetrime penize a postavime barak tak ze si nas potom vezme obe . Myslite si ze kdyz s tim chlap souhlasi tak ze to bude jednoduche? dekuji
A nebylo by jednodušší změnit příjmení sobě? Tedy pokud je dcera přítelova, až se jednou vezmete museli byste měnit dceři znovu příjmení, defakto by musel adoptovat vlastní dceru. Pro Vás by to bylo jednodušší, nemusela byste po svatbě měnit všechny doklady, pouze nahlásila na úřadech stav. A nebo se vzít na úřadě jen se svědky a párty pro přátele spojit s kolaudací nového domu později.
Trosku vymluva, ne? Vezme si te az postavite barak a nasetrite? Ja bych tedy radsi skromnejsi svatbu a byt rodina i pred urady nez navrh tveho pritele... nehlede i na sjm a stavbu baraku
prosim nekomentovat to čekala jsem takove nazory ale on proste svatbu ted nechce a ja teda taky ne . tak prosim jen odpoved zda to bude jednoduche prejmenovat malou na me prijmeni kdyz s tim otec souhlasi dekuji
Ano, není to složité, kamarádka takto prejmenovala syna, dostal tedy příjmení nevlastniho otce. Bio otec musel souhlasit, vyzadali si i souhlas dítěte, jemu v té době bylo 9 let. Zvažte změnu svého příjmení, přijde mi to praktičtější. My se taky nechceme brát, nikdy, ale také přemýšlím nad změnou svého příjmení. Jinak já se všude predstavuju příjmením, které mají mé děti, právě abych ostatní nemátla. Blbý je, že mám 2 děti a každé jiné příjmení, takže jednou jsem tak a podruhé onak ☺️
@klarca27 Zajděte si na matriku, poplatek za změnu příjmení pokud to není kvůli hanlivosti příjmení činí 1.000,- a ptají se na důvod změny příjmení. Otázka je zda Vam to nebude nepříjemné vysvetlovat to úřednici a také se můžete setkat s nevyhověním, ale za zeptani nic nedáte. Pokud s tim otec v RL souhlasí, tak je jednodušší.
Pokud bude souhlasit , tak neni problem ;)
@jitule_hrachule 🙄 jakoby adoptovat vlastní dceru 🙈 vy jste asi nikdy nic takového neřešila že .... změnit příjmení u dítěte kde otec souhlasí je jen úřední záležitost na matrice - slečna podá žádost s vysvětlením proč , otec podepíše zaplatí 1000 kč a je to . Až se vemou tak otec opět podepíše souhlas s přejmenováním pro uzavření manželství . Já si třeba musela převzít příjmení dcery - čímž jsem si musela změnit rodné příjmení( biolog.byl proti přejmenování u dcery ale ja chtěla mít stejné nebo s ex jsem již nebyla - proto slečně doporučuji mít stejné příjmeni s dítkem neboť nikdy nevíte co se stane ....) , Nyní po uzavření sňatku s manželem , jsem na úřad podala žádost a přejmenování dcery po mě z důvodu uzavření sňatku a s tím ex již souhlasil neboť v zápětí si manžel zažádal o adopci .... takže myslim že to co jste napsala je dost velká hovadina
@hejluc pokud si vy změníte příjmení tak si měníte své rodné příjmení 😉 jen aby třeba vaši nejbližší ( rodiče) se necítily ublíženě
Co mu jako vadi u prijmeni? Proste bud se vezmete hned na urade, svatbu ofiko vyresite tedy az budou penize (to muze byt i za 10 let) a dite at ma tvoje projmeni. Nejlepsi volba. Menit prijmeni vasim zpusobem je kravina. Proc jako? Na urade clovek zas tolik casu nestravi ohledne novych dokladu. Resila jsem doklady a vsechno mozny i s detmi 2x a za 10min jsem byla venku. Takze to jsou jen vymluvy
No mě bylo řečeno, pokud před porodem nazajdem na matriku, dítě bude mít automaticky jmeno po mě, což mě se nelíbí a chtěla bych , aby mělo příjmení po příteli. Na matrice si otcovství , ale potvrdtte, nevíte , co se může stát do budoucna
Ahoj, trochu to nechápu, jestli navrhuje přejmenování dítěte, chce si Tě vůbec brát? Samozřejmě je to možné, ale co konkrétně Ti vadí na tom, že Tě oslovují jeho příjmením?
@klarca27 stačí vyplnit formulář na matrice a je to. Neměli by s tím mít žádný problém. Řešili jsme něco podobného a ptali se nás jestli chceme, aby dcery měli příjmení po mně nebo po příteli. PS : Máme spolu dvě děti a svatbu zatím neřešíme, takže v klidu. Jen naše rodiny jsou z toho,, pohoršený,, 😃.
Tak se vezměte na úřadě se svědkama a hotovo.. na to moc peněz nepotřebujete..