Ahoj mamky. Chtěla bych se zeptat jak řešíte problémové děti. Syn mojeho bráchy, tedy můj synovec má 6 let a je strašně neposlušný. Ale kdyby jenom to. On je strašně zlý. Má takové "sadistické sklony" furt by někomu ubližoval. Byli jsme u bráchy tyto vánoce na návštěvě a on vzal svojeho o 25 let staršího bratrance do pokoje, že mu něco ukáže. Řekl mu ať se otočí zády a když mu řekl ať se otočí zpátky, nastříkal mu eukalyptový olej do očí a pak se mu ještě smál. Bratránek to šel říct jeho mámě a ona mu řekla, no však si to s ním vyřeš. On mu samozřejmě ale nic neudělal protože řekl, že to není jeho dítě a trestat ho nemůže. No a ta jeho máma nakonec nic neudělala a malej hajzlík se furt smál. Co s tím???? 😨
Kdyz ho nikdo za takove veci nepotresta- nevysvetli-tak to neni vina toho ditete, ze je takovy. Bohutel vsak jeho okoli a nakonec i on sam doplati na neschopnost vychovy svych rodicu. Deti potrebuji mantinely a vedet co smi, co nesmi atd.. timto ho vsak jeho rodiče uci ze je v pořádku to, co udelal. Takze v prvni rade bych si promluvila s rodici, zda běžně nechavaji takovehle veci bez povsimnuti.. a pak samozrejme bratranec se mel branit.. nebo mu jednu výchovou ustedrit..
Problémové děti řeší jejich rodiče. Nikomu jinému to nepřísluší. Pokud ubližuje tvým dětem - jednou, dvakrát řekni - že se ti to nelíbí. Po třetí přeruš kontakt. Nic složitého.
Navíc - ten kluk nemusí být zlý. M"že být nešťastný, zklamaný, nedoceněný, něco ho trápí, nemá pozornost, je zanedbávaný, nebo naopak přesycený péčí a materiálem, a my dospělí mu dáme nálepku "zlý". Tak když u to všichni říkají, bude to pravda.
taky mám takového synovce, je mu 7, taky tu s ním byl u nás o Vánocích výstup a taky to skončilo zcela bez trestu za účasti jeho matinky, která místo toho aby ho postavila do latě, tak ho začala ještě obhajovat..(máme na schodišti nalepené mušle, on jich několik oňoupal, viděla jsem ho, on mi do očí tvrdil, že se jich ani nedotkl a pak mi řekl, že nejspíš upadly ty mušle tím, jak jsem po tom schodišti šla). Roste z něj kriminálník, všichni to vidí, všichni to vědí, ale pokud s tim něco neudělají doma, tak jakákoliv jednorázová akce z venčí k ničemu nepovede.. jinak pro představu - pár dní před Vánoci ho hlídala tchýně, on ji schoval peněženku, přišla na to až ráno, když se chystala do práce. Volá teda ke své dceři ať vyzpovídá synátora, kde ta peněženka je.. on zapíral, že nic, že o ničem neví.. takže tchýně naprosto naštvaná šla do práce (v peněžence opencard, kartu od vstupu do kanceláře, kartička na obědy, všechny peníze, karty, doklady atd... ). Večer druhej den se ten malej xxxx přiznal, že ji schoval.. a jeho maminka? "Vždyť je mu teprve 7, on si neuvědomuje jak jsou některé věci důležité a ještě nechápe důsledky...". No a to že o Vánocích prohlásil, že toho dostal málo a samý "sračičky", to jen dokresluje...Takže tak, neuděláš nic.. jen omezit se vídat...větší chyba je v rodičích než v dětech..to jsou ti kdo zodpovídají, to jsou ti, co tohle dopustili.
Liskla bych mu po dupe, bxt jste navsteva tohle si nema dovolovat. a je treba aby vedel, i rodice, at to dela klidne jim kdyz si to nechaji libit, ale ze u vas nepochodi. Taky u nas spava synovec od 6roku a zkousel, ale jasne jsem mu vysvetlila, ze pokud si mamimka s tatinkem toto nechaji libit, ze jejich problem, ale ze u nas to tak chodit nebude. Akce=reakce, a segra nikdy nic nenamitala, vi kde ma slabiny ale proste jsou meze ..
@janapetrvalska díky Jani 🙂 no já s tím souhlasím, s tím co píšeš.
nevšimla jsem si všech odpovědí, až teď. Díky za ně. Na všech je něco pravdy.
Nejsem pro fyzické tresty u dětí, ale v některých případech jsou asi nutné, když nic jiného nepomůže. Klukovi bych dala na zadek, že by si to pamatoval hodně dlouho
Nemám ráda neposlušné spratky.V 6 letech má mít už rozum a vědět,jak se chovat k dospělým.My jako děti,kdybysme někoho z dospělých postříkaly,ať jde o strejdu,starší sestřenici,tetu...Dostaly bychom na prdel nejdřív od toho dospělého,pak ještě od mámy.Ale nás to nikdy tedy nenapadlo.Měly jsme ke starším úctu,byly tak vychovány.Ať se na mě zdejší maminky nezlobí,chápu,že máme každá jiný názor,ale dneska je jiná doba.Za pár let bude naprosto normální,že z dětí vyrostou smráďata,kteří budou dětem a dospělým ubližovat..Já znám taky 7leté nevychované dítě.Ubližuje s oblibou ostatním dětem,klidně i daleko menším.Dospělý posílá do prd...a máma na to nic.Dítě je naprosto zdravé.Příbuzná moje to není,naštěstí jsem přetrhla kontakt.Mám ráda mámy,které umí vidět své dítě střízlivým okem a kterým nepřijde tohle chování v pořádku.Když se to stane jednou,nemusí to hned znamenat,že je dítě nevychované,ale je určitě dobré,aby máma zasáhla,vysvětlila,donutila dítě,omluvit se.Víckrát bych byla nekompromisní a nejsem proti tomu,dát na zadek...My v dětství výchovnou taky dostaly a nějak nás to nepoznamenalo...
@kecalka2 nepoznamenalo? no já nevím. to je samy " mám ráda toho- nemam ráda toho - nemam ráda spratky"... úplně jedno co za určitou situaci je,prostě zaskatulkovat , kdo se vymyká mnou nastaveným parametrům, tomu dat na prdel v lepším případě, každopádně ho "nemít rád "... atd. tomu já říkám ňáký poznamenání výchovou...
Řešila bych pouze to co se tak moji rodiny tudiz mě manžela a hlavně deti...pokud jsem na návštěvě já tak upozorním rodiče a podruhé už seberu deti i sebe a jedeme domu, kdyby to bylo j nás řeknu to dítěti jednou max 2x já a jinak je příště k nám už nezvu...omezim kontakty. Vyřešeno.
A jinak ano muže být kluk nešťastný ale nemůže to řešit tím ze bude zlý na ostatní... to jako pak mu bude 30 a taky stluce šéfa nebo bude šikanovat ostatní nebo podřízené protože měl blbě dětství a kdesi cosi??
@odula Každá to vidí jinak.Tvůj názor ti neberu.Já na to koukám tak,že v době kdy jsem byla dítě mě,ani vrstevníky nenapadlo,nějak ubližovat dospělým lidem.Jak fyzicky,tak slovně.Dneska je jiná doba.Plno mamin hrají na psychologa a když dítě,které je ve věku,kdy má mít rozum(nemyslím batole) a ubližují na hřišti jiným dětem,dospělým,tak to omlouvají,že to dítě za to nemůže a mají plno výmluv,proč to dělá.Není to chyba dítěte,ale rodičů.Dítě se nemusí bít,znám děti,které by si tohle nikdy nedovolily,jsou v rámci svého věku poslušné,na dospělého drzé nikdy nebyly.A nikdy nebylo potřeba použít fyzické tresty.Taky nejsem dokonalá matka,stále se učím,každá se učíme a určitě každá děláme ve výchově spoustu chyb.Je to normální,nejsme stroje.Ale nejhorší co vidím,že plno maminek ignorují,když jejich dítě něco špatného provede druhým.Dělají že to nevidí a přejdou to.Nevidí prostě své dítě střízlivým okem...Je to svým způsobem pochopitelné,každá máme své dítě za zlatíčko a je pro nás nejlepší a nejhodnější.Ale abych byla upřímná,poznala jsem na RD spousty maminek a možná jsem pro někoho povrchní,ale přetrhávám kontakty s těmi,které mají děti a jsou ve věku ve kterém by měli vědět,že se neubližuje dětem,zvířatům,dospělým a pokud i přesto,že ubližuje,maminka nezasáhne,nemám si s tím člověkem co říct...My v dětství na prdel dostaly,většinou,kdy jsme byly ve věku,že jsme byly jako děti drzé,neposlouchaly.Já se zatím fyzickým trestům vyhýbám,není to zatím potřeba.Stačí zatím vysvětlit.Ale nebránim se jim a ani proti nim nic nemám.Jinak se omlouvám za slovo spratek,většinou za to můžou rodiče,že je dítě takové a roste jak dříví v lese.A ano,nemám bohužel ráda takové děti a rodiče,proto se s nimi nebavim.Jak sem psala většina dětí hodně zkusí,co si můžou dovolit,ale hodně pozoruji tu mámu,jak zareaguje...
I kdyby kluk byl jakkoliv nešťastný, nedoceněný, v ten moment se prostě zle zachoval. Nehledě na důvody jeho citových vzruchů, které ho dovedou k agresivnímu chování k ostatním, musí dostat důrazně najevo, že se něco nemá. V jeho vlastním zájmu. Neb s tímhle chováním se i v tý společnosti funguje dost blbě, vycházet s lidmi kolem sebe je dost podstatný ke spokojenýmu životu. A běžná návštěva přece nebude psychologicky hluboce zkoumat důvody jeho neadekvátního chování, to po ní nemůže nikdo chtít.
Předem upozorňuje, že to co zde napíši je jen můj osobní názor a rozhodně nikoho nenutím, aby se s mým názorem ztotožňoval.
Asi mě zde zase někdo bude odsuzovat, a přesně i vím kdo, ale k tomuto chlapci se tedy vyjádřím. Vzhledem k tomu @lelelka, že se nejedná o Tvého syna, moc s tím neuděláš, vlastně asi vůbec nic, ale dítě školou povinné, což v 6 letech je (tedy pokud nemá odklad, což na věci samotné nic nemění), již moc dobře ví, co je správné a co ne. Tento klučina není nic jiného, než nehorázně rozmazlený spratek, který si díky svým rodičům, kteří nejspíše tradují ztv. dnešní liberální výchovu, myslí, že si může vše dovolit. Bohužel u takového rozmazlence přesně platí, škoda každé rány, která padne vedle. A takové omluvy jako, že kluk nemá dostatek pozornosti, je nešťastný atd. - jděte do háje. V poslední době se nevychovanost děcek takto omlouvá neustále, pak se nemusíme divit, že lidstvo spěje tam kam spěje.
Nemusíme se divit, že prvňák pošle učitelku do háje, že puberťáci na střední šikanují učitele atd.. Bude to znít dosti hnusně, ale za toto mohou rodiče, nikdo jiný. Dnešní děti nemají úctu k jiným dětem natož k dospělým lidem, a co je nejhorší, neustále všude čtu, jak jsou tyto dětičky chudáčci, jak jim nikdo nerozumí, jsou nešťastné a měly by nejlépe navštěvovat psychologa. Proč?
Dříve ve školách byla rákoska a asi to mělo něco do sebe, rodičům se vykalo, což vedlo automaticky k určité úctě. Děti vždy zlobily a zlobit budou, jsou to děti, ale je zlobení, zkoušení hranic, co si mohou a nemohou dovolit a na druhé stranně je neúcta k jakýmkoli autoritám. Neustále se hovoří o tom, jaká děti mají práva, ale už nikdo nemluví, což by dle mého osobního názoru mělo být na prvním místě, jaké mají povinnosti.
A ano, teď přesně vím, jak mé vyjádření vyznívá, blbě, že jsem jen zastáncem trestů, ale to není pravda. Nejsem zastáncem fyzických trestů, ale také nejsem zastáncem liberální výchovy. Osobně si myslím, že to má být zlatý střed. Děti musí vědět kde jsou hranice, že ostatním se neubližuje a pokud toto nehodlají respektovat, bude následovat trest. Dítě musí vědět, že když někomu fyzicky ublíží, že to toho dotyčného nebo zvíře bolí a na toto bohužel domlouvání asi nepomůže.
@dominikaromanova přesně - nás syn to zkoušel v roce a půl a nechtěl se omluvit, nastoupil manžel, oba jsme na něho spustili ze proste plácat druhé nebude s ze se omluví - nechtěl, byl schopen hodinu brecet, nechali jsme ho, nikdo hl nelitoval nebral neomlouval proste se musel omluvit a on nechtěl my na tom trvali a on se seknul ... my byli nekompromisní... a on pochopil žen nás nezlomi. My mu i ukazovali ze dcera brečí ze jít o bolelo ze tohle se proste nedělá ať se podívá co ji způsobil ... a dnes když se stouchnou ve hře tak jde a omlouvá se.... období vzdoru a zkoušení co muže a nemůže trvalo cca měsíc. A to mu byl cca rok a půl...
6ti lety kluk moc dobre ví co děla..... a za mě proste nesmí si to dovolit. Byla bych nekompromisní .... taky máme v rodině deti které když ráno vstanou už po sobě křičí kdo ze chce dat do drz...apod tlučou se vším co mají po ruce, nikdo je nechce ani na chvíli hlídat ... jsou skolkove a jsou drze ke všem....je to fakt masakr, maminka je ovšem omlouvá.... proto se skoro nevidame....k nám když přijdou jiné deti tak naše nemají problém, můžeme je nechat spolu v pokojicku i venku a my si posedime bez starosti... s témahle to nejde. Posklebuji bijou se.... zle. A jejich máma se z toho brzy pos....už teď se hroutí, manželství v troskách pomalu, protože když tatínek zasáhne, tak je zle....co ho bije apod. Přitom on jen symbolicky placne. Takže spolu jako manžele nemluví....na venek divadylka jak je vše růžové....
@dominikaromanova a zvířata ty se před nimi klidi jen je vidí na dalku - k nám chodí kočky kotatka a u nich? Ty utíkají všechny na dalku ani se nenechají pohladit - u babičky teda.... jak tam jsou tak metou pryč
Vase dite to neni, tak bych to neresila...ja si taky myslim svoje kolikrat o nekterych detech resp. rodicich, kteri je (ne)vychovavaji, ale s*at se jim do vychovy nebudu...sama bych to nechtela...