Zkušenosti s manželskou poradnou. Pomohla vám?

29. dub 2023

Ahoj,

ráda bych se zeptala všech na zkušenosti s manželskou poradnou. Jestli vám pomohla, co čekat, na co se připravit, na co si dát pozor.
Jsme manželé skoro 14 let, máme malé děti (11 a 8,5), dohromady jsme spolu skoro 18 let. Dokud jsme spolu jen chodili, všechno bylo v pořádku, po svatbě začaly problémy téměř okamžitě. Manžel je hodně tvrdohlavý, má velké problémy s egem, nízkým sebevědomím a časem se ukázalo, že má taky velké komplexy méněcennosti a závažná traumata z dětství. Já jsem mládí taky neměla jednoduché, takže jsme k sobě prostě zapadli jako dva dílky skládačky, ale až teď vidím, že to nebylo tou osudovou láskou, ale tím, jak moc rozbití jsme oba byli (a asi ještě stále jsme). Pokud bych brzy po svatbě neotěhotněla, rozhodně bychom se rozešli. Ale přišly děti, ty jsou skvělé, ale dávají mi zabrat a tak přišla dlouhá éra, kdy nebyl čas se řešit. Prostě jsem nějak jela, manžel se nechoval úplně dobře a že bych byla šťastná, to se taky říct nedalo, ale dělala jsem vše proto, abychom nějak fungovali, děti netrpěly. Občas u nás byla Itálie, když už pohár přetekl, ale nic, co by extrémně vybočovalo z normy a byly i pěkné dny. Teď jsem dospěla do bodu, že jsou děti trochu větší a už nejsem schopná takto dál fungovat. Chybí mi láska, romantika, opora, pomoc, zájem, cit. Před měsícem odkápla poslední kapka - vcelku hnusná, ale běžná urážka v rámci hádky, ale pro mě to byl konec. Tentokrát jsem nepřilezla s prosíkem, aby dál normálně fungoval kvůli dětem. A to byl kámen úrazu. On nepřijde taky. Navrhla jsem rozvod, na to nereagoval. Zeptala jsem se, zda odmítá poradnu, objednal ji. Na druhou stranu nekomunikuje a začal posílat velmi málo peněz na provoz domu. K jiným ženám dokáže být milý, ke mně je extrémně tvrdý. Napsal mi, že žádná vyznání do smrti nemám čekat. A to je právě to, co mi chybí, bez čeho už nechci žít. Omlouvám se za román, ale asi už jsem se z toho potřebovala vypsat. Třeba někdo pochopí a napíše svou zkušenost. Ještě dodám, že máme krásné velké bydlení se zahradou a děti otce milují. Ale já už fakt nemůžu.

lv
29. dub 2023

Ano, diky poradně před 7lety máme dál pěkné a spokojené manželství. Stojí za to ten pokus udělat, kvůli rodině, dětem. I kdyby to nedopadlo, šli jste id sebe, naučí vás spolu vycházet, případně se rozejít v klidu.

autor
29. dub 2023

A kolikrát jste tam šli? A jak to probíhalo?

lv
29. dub 2023

Asi pul roku, cca po 3 tydnech. Vyslechla, vyptala se, otvirala palcivy otazky, nabizela varianty, jak řešit, čemu se vyhnout, co posílit. Nestranila ani jednomu, obvykle nas behem sezeni 100min zároveň pokarala, pochvalila, povzbudila. Jsme oba rádi, že jsme chodili a že jsme spolu.

zmrzlinka
29. dub 2023

Zkus to.Rozvest se můžeš vždy.Komunikovat by stě spolu měli aspoň kvůli dětem.

andelka
30. dub 2023

Jo, pomohla. Hodně věcí ujasnit, pochopit, a v klidu se rozvést. Nelituji. Byli jsme asi na čtyřech schůzkách v průběhu 3 měsíců.

exbordelar
1. kvě 2023

Pomohla. Jak pises, jste hodne rozbiti a puvod vasich hadek ma daleko hlubsi vyznam, nez se na prvni pohled zda. Ale pozor, najdete si opravdu dobreho psychologa. My jsme meli stesti az napotreti… Po tom sezeni byste nemeli citit nastvani, ale pochopeni, neco, co vas donuti premyslet a koukat se na ty situace ocima druheho. Drzim palce, at to date! ❤️🍀

konidana
2. kvě 2023

já chodila sama , manžel to odmítá, a taky mi to pomohlo. Teda když jsem pak chodila k terapeutce, která mi sedla, ten první chlap byl tak na ránu ode mne🙄😂😂

Jinak takovéhle pocity jsem měla taky "..Chybí mi láska, romantika, opora, pomoc, zájem, cit."
Ale to je prostě jeho póza. On je v jádru dobrý, jen to neumí vyjádřit, tak jak bych očekávala já. Časem se to hodně lepší a navzájem se umíme více přizpůsobit jeden druhému.

jerrabina
2. kvě 2023

Nám pomohla se lépe rozejít. Ale to proto, že už jsem předtím ten rozchod zvažovala rok (a váhala jen kvůli maličké dcerce, rozcházejí jsme se když ji byl rok a půl). A už jsme byli ve fázi, kdy mě rozbolelo břicho když přišel domů, a on se domů netěšil. I u nás to bylo tak trochu o rozbitosti u obou a o nedospělosti u něj. Jak teď mívá dceru i sám, tak o kus dospěl (a možná i z jiných důvodů, i si našel sám bydlení jinde než u mámy nebo partnerky... A tak)

jerrabina
2. kvě 2023

Takže určitě to zkuste, když bude dobrý terapeut, k něčemu to rozhodně bude i kdyby ten vztah už byl moc kaput.