Život s workoholikem. Kolik vám, rodině s dětmi, věnuje váš muž času?

nikjean
12. srp 2024

Ahoj ženy,

která má doma taky workoholika? Kolik vám, jako rodině s dětmi, věnuje váš muž času?

U nás neexistuje, aby byl s námi v týdnu, to prostě dělá svou práci a přesto nejede vlak. Není ochotný pro nás vymezit jedno horké odpoledne, aby byl s námi třeba u vody. Na to je víkend, přesněji teda sobota odpoledne (dopoledne si ještě dělá svou práci) a neděle.

Byl vždycky takový, ale až s dětmi, kdy bych ráda, aby jim logicky věnoval víc času, mi to začalo extrémně vadit. Všechny naše hádky jsou vlastně o tom, že se nám, dle mě, dostatečně nevěnuje. Já jsem naštvaná na něj a on pak na mě, protože prý prudím a nejsem schopna pochopit jeho pracovní vytíženost.

On je jinak milionovej chlap, ale tohle je jeho velké mínus. Už jsem se mu svěřila i s obavami o jeho zdravotní stav, v tomhle tempu ho do 40 raní mrtvice. Taky mě už přestává bavit žít vlastně bez chlapa, ačkoliv ho mám.

zuzkasim
12. srp 2024

Jo, teď mám takového chlapa, takže si to umím představit. Potkali jsme se ve věku, kdy už žádné další děti neplánujeme a už jsem mu několikrát řekla, že jsem za to ráda, že bych s ním děti nechtěla. Naštěstí máme společný koníček, tréninky jsou jasně dané, takže 2 večery v týdnu jsme spolu tam. Často tam jede rovnou z práce, ale aspoň má nějaký pevný termín, do kdy musí z práce utéct. Jinak pracuje klidně do noci. Jeho dospělý syn nedávno řekl, že si tatínka pamatuje hlavně v pracovně, pak jednou za rok na dovolené... To je podle mě dost drsné. Můžeš se svého muže zeptat, jestli taky chce, aby o něm jeho děti jednou takhle mluvily? Mého partnera tato řeč moc nepotěšila, měl dojem, že se dětem věnoval a u toho jen dost pracoval. Důležité ale je, jak to cítí ty děti...

konidana
12. srp 2024

Také mám doma workoholika. Před tím, než jsme se poznali, dělal několik let bez dovolené a nejspíš i bez víkendů. To naštěstí změnil a od té doby, co jsme spolu, tak si většinu víkendů vyhradil pro rodinu a děti. I na dovolené si udělal volno. V týdnu byl ovšem v práci nonstop od pondělí do pátku, časem jezdil domů přespat třeba v úterý, a nakonec to dělal tak, že pracoval po-čt a v pátek už byl doma. To fungovalo více než 10 let🙂
Nyní se ovšem zažral do nové práce a poslední rok nebo i dva, zas měl volných sotva pár víkendů. Jiné je to v tom, že pracuje doma, a o víkendech často jezdíme na trhy s ním. Takže je doma s námi, ale furt si dělá svoje. Vstane (v 5 ráno), pracuje, případně přitom uvaří, pracuje, a pak kolem půlnoci padne a pár hodin spí, aby zas ráno v 5 začal něco dělat. Naprosto nejsem schopna se takovémuto režimu přizpůsobit ani trochu🙄😅

tereza0111
12. srp 2024

No, me prijde normalni ze si nekdo v pracovnim procesu, kdo zivi rodinu nemuze v tydnu vyhradit odpoledne.
Ale zaroven te chapu, mame za sebou velkou spoustu hadek na tohle tema - moje prani je tedy byt doma alespon kolem 8 (byva tak v pul 9 realne)
Jako "kompromis" se berou vikendy a vylety mimo domov a nakonec celkem prijatelne caste dovolene, kde se detem (i me) nalezite venuje a prace se resi jen pokud neco opravdu nesnese odkladu. Ale lehce hystericky jsem se smala, kdyz jsme uprostred dzungle vybihali na kopec v nadeji, ze nahore pujde chytit lte signal, aby mohl odeslat mail 😂

janylu
12. srp 2024

@nikjean taky mám doma workoholika….. Pro nás má taky vymezený sobota od 15.00 hod a neděli, ale k vodě by s náma stejně nejel. Cestování nesnáší celkově a polehávání u vody už vůbec. S dětmi si hraje, ale jen doma. Dovolená s ním jednou za x let a potom jsem na dlouhou dobu vyléčená. On se sice snaží, dělá na té dovolené vše, co naplánuju, ale já vidím, jak je nešťastnej.
Naučila jsem se jezdit na dovolený s dětmi sama nebo s kamarádkami a jejich dětmi. Občas mě to mrzí, ale co nadělám. Takovýho jsem si ho vzala. Věděla jsem do čeho jdu.
Zase si musím uvědomit, že vydělá dost peněz a klidně by mi všechny dal, ať jedu na 4 dovolený za rok, hlavně když nebude muset on.
Je taky výhoda, že pracuje z domu a pokud děti chtějí, můžou s ním být celý den.

jajulin
12. srp 2024

@nikjean a je opravdu workholik? Tenhle termín se většinou používá špatně, protože workholik je člověk, který je chorobně závislý na práci a neumí odpočívat. To jen tak na okraj. Mám muže, který má abnormálně vyvinutý pocit zodpovědnosti a neumí dělat věci na méně než 150 %. Období, kdy byly děti malé, jsme nějak přežili, teď už je to o hodně lepší. Holt jsme si zvykli, že tatínek je s námi sem tam chvilku večer a teď už naštěstí i celé víkendy. A samozřejmě několik týdnů dovolené, při které občas musí něco pracovního pořešit, ale jinak si ji umí pěkně užít. Za ty roky jsem si na náš režim zvykla a vím, že svého muže v tomto nepředělám. Na druhou stranu - jeho pracovitost má efekt karierní i finanční. Nemusím se s ním bát jakékoli finanční krize, dokud mu bude hlava sloužit, vždy se o nás skvěle postará. Oproti nemakačenkům nebo škrtům, o kterých se tu také často píše, je tohle ještě fajn varianta.

kamino
12. srp 2024

Partner má dvě práce, vrací se domů kolem 22 hodiny, o víkendech pracuje kolem domu, máme na sebe většinou 14 dní v létě, ale ty bývají hodně intenzivní, tu a tam nějaký výlet, ale to maximálně jednou do měsíce a to bývá návštěva rodiny víceméně z povinnosti... no, já mám taky máslo na hlavě, dvě práce mám také... ale s tím, že já jednu dělám většinou z domova, tak dítě alespoň vidí mě 🙂 Máme to tak prakticky od začátku vztahu, takže jsem věděla do čeho jdu. je to na pytel, ale hypo se neptá, léta utíkají a chceme se jí zbavit co nejdříve. Někdy mi to přijde líto, ale zas ten čas co spolu trávíme je o to intenzivnější a víc si ho vážíme.

dura175
12. srp 2024

Nemám muže workoholika, ale jsem dcera velmi zaměstnaného otce. On sice chodil pracovat po-pá 7-15, ale v létě pracoval skoro non stop (zemědělství) a po práci chodil vypomáhat svým rodičům do hospodářství a doma na zahradě a kolem domu. Když měl v neděli volno, jezdil na fotbal. No a po letech si uvědomuju, že s ním vlastně nemám vůbec vztah, protože jsme neměli kdy ho vybudovat. Mamka tím taky velmi trpěla a on nikdy nepolevil. I teď, když už mu je skoro 80, tak neposedí. Člověku se pak hůře sbírá síla se o ty rodiče postarat, když už jsou staří, protože to blízké pouto chybí.

teate
12. srp 2024

@nikjean No, já naopak mám chlapa, co je s náma doma víceméně furt. A teď jsme koupili dům a on dělá kontrolu a teď od června je furt na stavbě. A teprve pociťuju, jak je to hrozný, když s náma je jen večer. Úplně jsem za ty roky s ním vypadla z mateřské role, jak je to, když chlap není doma. S tímto bych měla dlouhodobě problém… chápu, že pracovat se musí. Ale rodina je rodina je taky důležitá. A vidím, že díky tomu, že je s náma a je s nimi i často sám, když já si udělám volno … a jeho vztah s dětma je perfektní.

pilzzee
12. srp 2024

@nikjean Ten muj je furt doma a vzdycky, kdyz nekam odjede na vic jak 2h treba, tak panikarim 😀

gdpr
12. srp 2024

Moj odchadza z domu o pol 8 prichadza o 19-20 (po robote este chodi do fitka), v piatky zvykne robit kratsie ked ideme niekde na vikend takze s nami je len cez vikend ale mne to nevadi vedela som, ze je taky uz ked sme sa zoznamili tak vedela som hned do coho idem podstatne je, ze ked je s nami venuje sa nam na 100%. Ja tiez som workoholicka a velmi dlho bez prace nevydrzim takze v tomto ho uplne chapem.

misulka84
12. srp 2024

@nikjean tak ono v dnešní době, pokud nechcete vyloženě třít bídu s nouzí se toho moc vymyslet nedá, bohužel. Ještě si to můžete prohodit, a můžeš vydělávat ty.🤔

95newmommy2020
12. srp 2024

Tak jsem asi taky workoholik, mě to přijde normální. Mám podobný režim. Přes týden nic, víkendy to vynahradím. 😁

moudivlacek
12. srp 2024

A je zaměstnaný, či OSVČ, to je pak dost podstatné, běžný zaměstnanec si opravdu v týdnu odpoledne volno neudělá .... pokud má čas o víkendu, nepřijde mi jako workoholik, takto funguje většina zaměstnaných lidí (neberu směny, tam je třeba čas ve všední den a šichta zas o víkendu).

konidana
12. srp 2024

@moudivlacek myslim, ze kolikrat to je spis naopak. Zamestnanec dela od do, zatimco osvc nekdy dela uplne furt😅

moudivlacek
12. srp 2024

@konidana Já to myslela jako odpověď na to, že její muž nemá čas ve všední den odpo, to většina zaměstnanců taky ne, když končí např,. v 17h. U OSVČ si to spíš můžeš uzpůsobit, někdo nepotřebuje tolik peněz, stačí míň, tak jako OSVČ dělá třeba jakoby "půlúvazek" a je spokojený, znám lidi, co si prostě navýšili hodinovku a snížili počet odmakaných hodin a výdělek mají stejný a více času pro rodinu, těch možností je mnoho, nevíme, co dělá a jaké jsou tudíž možnosti ...

jeyre
12. srp 2024

No já nevím, ale všední odpoledne si můj muž taky nevyhradí, musí být v práci. Má plný úvazek a dojíždí, takže před 19hod ho doma většinou nemáme. Mně to přijde normální.

nikjean
autor
12. srp 2024

Děkuji za diskuzi a vaše příběhy. Trochu se mi (sobecky - omlouvám se) ulevilo, že to chodí takto i jinde, ale já asi žiju v jiné bublině a kolem mě mám tatínky, které se svými dětmi tráví opravdu hodně času, včetně toho v týdnu. Když chodíme s přáteli a dětmi na koupaliště, vždycky jdou i s partnery a já jediná zase jen sama s dětmi a mě to pak šíleně mrzí.
Co se práce týče, je OSVČ, finančně se o nás postará, ale už několikrát jsem mu říkala, že peníze nejsou všechno a čas mu nikdo nenahradí ani nevrátí. Děti jsou malé jen jednou a mrzí mě to vůči nim (samozřejmě i vůči mě), ačkoliv jsou ještě malé a tolik to zatím nevnímají.
No, možná mám jen na mateřské hromadu času na přemýšlení a už mi z té samoty začíná hrabat.

mabs
13. srp 2024

@nikjean já bych neřekla, že je workoholik. Je s vámi skoro celý víkend. Workoholik pracuje 7 dní v týdnu, odmítá si brát dovolenou...
Nevím teda, jak to funguje jinde, ale oba pracujeme denně do večera. Rozhodně nemáme možnost udělat si ve všední den volné odpoledne a jít k vodě jak píšeš. Jsme spolu o víkendu. Jasně, že kdyby to šlo víc, bylo by to fajn.

miryp
13. srp 2024

Mně to ale jako workoholismus nepřijde. Já nevím, na co jsi zvyklá ze své práce (pokud jsi tedy někdy pracovala), ale já i manžel pracujeme od pondělí do pátku každý den se standardním rozvržením pracovní doby. Tzn., že manžel se celý pracovní týden ráno po sedmé zvedne a jde na vlak a vrací se domů nejdříve po sedmé večer (dojíždí za prací). O víkendech pak je doma. Já to před dětmi měla stejně, po dětech jsem se se zaměstnavatelem domluvila, že budu jezdit domů dřív, abych zvládla zajistit děti a budu pak pracovat z domova. Od covidu jsem plně na home office, což ale neznamená, že bych mohla jít s dětmi na koupaliště, to můžeme až večer nebo o víkendu...

moudivlacek
13. srp 2024

@nikjean a ti tatínci dělají co, když mají volné odpoledne, na směny a pak je rodina zas nevidí o víkendu, pokud nejsou ropní magnáti : ) tak někdy dělat musí, nebo holt dělají méně a méně taky vydělají, nikdy to není skvělé ve všem, člověk většinou vidí to, co vidět chce, případně mohli mít ten den dovolenou, my to tak nemáme, ale znám lidi, co si den dva vezmou jen tak a třeba jedou na výlet, k vodě ;)

misulka84
13. srp 2024

@miryp taky to tak oba máme👍 prostě klasická pracovní doba, a až po práci legraci.

barumrallyebum
13. srp 2024

Manzel uz v 6 rano nebyva doma, kolikrat se vraci po 19.h, ted tedy kolem 18.h., ale pak ma jeste telefonaty a praci na pc, jezdi do prace i v sobotu treba na dve hodiny. A o vikendu taky sedi u notasu a "dela tabulky". Vydelava, ale my se synem bychom ocenili min penez a vic casu s nami. Me to strasne vuci synovi stve, mam mu to za zly, ze se na nas vyklaslal, kdyz jsme ho nejvic potrebovali a prestala jsem ho mit kvuli tomu rada. Taky vsude chodim se synem vecne sama, kdyz byl maly a neumel se chovat tak mi nikdy nebyl nablizku, aby mi s nim pomohl, furt na vsechno sama. lidi si o me musi myslet, ze jsem samozivitelka ☹

vendulis
14. srp 2024

@nikjean To mě moc mrzí, tohle bych asi nechtěla. Rozvedení se taky vidí jen víkendy... Ale já jsem dost samotář a jsem z rodiny, kdy rodiče se milovali a žili odděleně. Z počátku mi byla nadměrná blízkost partnera nepříjemná, pak jsem si zvykla a jinak si to neumím představit. Je to o zvyku. Však dříve se manželé neviděli i roky...🙂

nikjean
autor
14. srp 2024

Dámy, on můj muž pracuje na zakázky, takže někdy je doma už dopoledne. Problém je v tom, že neumí/nechce využít téhle příležitosti ke strávení času se svými nejbližšími, ač by mohl. Pokud není ve své práci, najde si práci jinde. Kolem domu, v dílně. Práce obecně ho naplňuje a neumí odpočívat, takže bych řekla, že právě workoholik je. To je to, co mě na tom štve nejvíc, on ten prostor má, ale nevyužije ho a radši si najde dalších bambilión věcí, co je třeba udělat. Je jasné, pokud někdo dělá od 8 do 5, že nemůže strávit odpoledne u vody, to ale není náš případ.

nikjean
autor
14. srp 2024

@barumrallyebum soucítím. 😔

konidana
15. srp 2024

@nikjean presne, neumi odpocivat. Teda umi, ale jeho odpocinek je, ze upadne do komatu, par hodin spi, a pak zas hned neco dela a furt neco dela. Trochu se utesuju a verim, ze to je jen docasny stav, nez se s novym podnikanim vic rozjede. Ale on v ty praci vidi smysl zivota. A pubertaci s nama o vikendech taky uz nechtej byt, takze ho to nijak netlaci. Naopak nas vsechny tlaci, abychom tu jeho praci sdileli s nim. Aspon o vikendech🙄😅