Ženy, co vše řešíte?

11. lis 2024

Zdravím všechny maminky,
moje otázka je jednoduchá, co všechno řešíte? Myslím tím, domácnost, péče o dítě, nákupy potravin a drogerie, vaření, úklid, účty, servisy aut, spotřebičů, úřady, odpady…. Atd..
A co řeší vaši chlapy?? Zahradu, exteriér domu , opravy a rekonstrukce ??

klokanka31
11. lis 2024

Manžel řeší vydělávání peněz, když se něco rozbije tak opraví, a vše kolem auta. Ostatní řeším já.

petulkadodo
11. lis 2024

Bydlíme v bytě, tudíž taková ta chlapská klasika jako opravy domu a zahrada nejsou. Domácí práce cca půl napůl, péče o školkové dítě půl napůl, vařím já, nákup jídla drogerie a oblečení já, rezervace dovolených, nákup vstupenek apod taky já, účty taky já. Manžel se stará o auta, z větší části se stará o psa, chodí s odpadem, nosí při cestování všechny věci do auta a z auta a zařizuje opravy a technickou údržbu.

veronicka89
11. lis 2024

Chlap : Auto( Krome vyberu auta) , spoření, peníze, opravy, vynesení koše a trizení odpadků , vyzvedávat veci které jsem koupila z bazaru 🤣, a domácí práce které ten den nestihnu , nebo se mi nechtělo.

Nikdy necisti wc ani koupelnu a nevari ( cokoliv ostatních dle potreby)

Chodi se starsim trenovat fotbal.

Ukoly deti zkontroluje .

Chodí s detma casto sám plavat, nebo jen tak ven, abych byla sama ... nekdy uklizim , někdy spim 😆.

Ja delam vse ostatni + vymyslim a zvelebuju byt - maluju , vybiram dekorace .

Nikdy necistim auto .

nelly_strokova
11. lis 2024

Jelikož měl manžel dům ještě přede mnou, tak vše okolo domu řeší stále převážně on - platí hypotéku, vodu, elektřinu, uhlí. Odpady chodím platit já, ale on na to myslí. Jinak se stará o barák, zahradu, zařizuje opravy domu, servis aut. Nákupy řešíme společně, dovolené taky. Jelikož manžel se stará o věci okolo domu a stále ká co dělat, tak domácí práce dělám převážně já, ale taky se do něčeho zapojuje - vytírá, občas vyndá myčku, zapíná pračku, semtam pověsí prádlo, vynáší odpadky. Vařím většinou jen já, výjimečně on. Jinak máme teď 8 měsíční dceru, takže já jsem s ní doma a on pracuje a vydělává (já mám teda taky čtvrt úvazek, ale převážně z domova). Když přijede z práce, tak si s dcerou pohraje a snaží se s ní byt, ale pořád má povinnosti okolo baráku (doplnit uhlí do kotle, vynést popel a tak). Každý den je vsak u koupání, připravuje večerní mléko a pomáhá uspávat… Tím, že barák už měl a byl zvyklý dělat vše sám, tak to tak je i nadále, jen o tom mame přehled oba a řešíme to spolu. A třeba komunikaci s úřady, bankami, pojišťovnami a tak s radostí nechává na mě. 😂

martulka88
11. lis 2024

Já jsem na rodičáku, manžel pracuje. Platí výdaje okolo bytu apod. (byt si koupil ještě než jsme se seznámili a díky tomu je už bez hypo 🙏). Platí z 90% veškeré výdaje, já 1-2 měsíčně nákupy (co mi zbyde navíc, dávám na spořící účet, kde saháme dle potřeby). Domácí práce si dělíme - já vařím povětšinou, ale i on. Když má ranní, večer se stará o syna (koupání, zuby,čtení pohádky u večeře a úklid pokoje) a já dělám večeři. On vysává hůře přístupné místa - např.pod gaučem apod.. Někdy sebere prádlo, jindy myčku, někdy utře prach a v těhotenství úklid wc a koupelny bylo jeho. Nemá problém vyžehlit. Naučila jsem se, že jsou věci, co nechávám opravovat jeho, ikdyž bych to já zvládla taky. On se stará o chod auta, přezouvá, domlouvá garančku apod.. A nebo leští auto, já zase ho vysávám uvnitř 😁 Když má odpolední, bere dopoledne syna ven a já v klidu uvařím nebo poklidím. Synovi se věnujeme oba - on hlavně, když je doma, já když on pracuje. Nákupy jezdíme společně. Ale když jsem nemohla, on si nechal napsat seznam a jel sám. On chodí s odpadky, zahrada byla zatím na jeho bedra (vždy jsem byla těhotná). Teď staví kůlnu, za 1-2 roky chceme chatu (je tam desítky let stará a je potřeba nové). Ze soboty na neděli on vstává k synovi a v neděli ráno s ním vstává on, abych se vyspala. Dárky řešíme společně, ikdyž občas on nakoupí synovi více věcí 🤣 Jsou věci, co dělám hlavně já a pak naopak on má své. Ale spoustu věcí společně a nebo si prostě pomáháme. Jsme manželé a parťáci.

cherie24
11. lis 2024

Bydlíme v domě. Všechno kolem dětí řeším jen já, kolem zvířat taky. Domácnost, vaření, nákupy, vybavení domu i zahrady taky já. Já si vybírám úplně vše, co máme v domě, na zahradě i na záhonku. Starám se o okrasnou zahradu a zeleninovou zahradu. Ale spíš v takové té jemnější formě, jako že ostříhám, okopu motyčkou, vytrhám plevel. Takové ty těžší práce dělá muž. Zryje zahradu, vykope díru na stromek, odveze bordel do kontejneru. Udělá kolem zvířat nárazovou fyzickou a manuální práci, ale vzhledem k tomu, že zvířata jsou moje, tak tohle probíhá zásadně s jeho ustavičným remcáním 😄. Opraví rozbité, udělá vše kolem domu. Ale třeba doma jsem malovala pokoje já, což mě velmi baví, nejradši bych malovala pořád. 😁 Kolem rodinného auta to spíš zařídím já, ale zavolat mechanikovi, že je problém s autem, se kterým jezdím já, mi přijde praktičtěji, bez do toho tahat chlapa, který má pracovní auto. Jinak účty, spoření naše i dětem, poplatky, placení pojistek, hypotéku řeší muž. Já akorát třeba řeším možnosti pojistek a nové smlouvy, pak už se nestarám. Jinak uklízet doma jsem ho snad nikdy neviděla, ale když jsem třeba měla rizikové těhotenství a s malým miminkem jsem těžko stíhala, tak platil paní na úklid. A vařil naposledy když se mě snažil sbalit. Uvařil dobře, od té doby už vařím já. 😅

ai30
11. lis 2024

Okolo deti a domacnosti resime vsechno oba, resp. resi ten, kdo ma zrovna kapacitu.
Co mame vicemene rozdelene me napada jen:
Ja: baleni na dovolenou, obleceni pro deti, veci kolem auta, rostliny, externi pece o zvirata (jako kdyz jsme my pryc)
On: najem a pojisteni, urady, sklep, opravy nabytku, vetsina veci ohledne skoly
Asi toho bude vic, ale vetsinu zase nemame tak striktne oddelenou, ze by si ten druhy vubec nevedel rady. Spis to mame tak, ze kdyz je neci potreba zaridit, tak to proste ten, kdo muze, udela.

dejvitka
11. lis 2024

Vetsinou se delime o peci o deti i domacnost (vozeni do skolky a na krouzky, bezny uklid, nakupy potravin, vareni...atd.). Finance mame spolecne, takze platime dohromady z 1 uctu. Mame dum.

Ciste jen ja zarizuji
- veskere nakupy potreb pro deti (od kartacku na zuby po krouzky)
- nakupy drogerie, veci do domacnosti
- zehleni
- veskere hlidani terminu plateb pojistek, odpadu, hypoteky, celkove i hlidam ucty, resim urady a banky
- generalni uklid

Jen manzel zarizuje
- vse kolem auta z technicke stranky (servis, garancka, prezouvani, myti)
- odpadky (vynasi kos, trideny odpad, jezdi na sberny dvur)
- opravy a zarizeni domu a veskere vetsi prace na zahrade

Myslim, ze jsme dost sehrani. Je malo veci, co mame striktne rozdeleno. A mame je tak jen proto, ze jednomu z nas jdou lepe (radeji 10x vyresim urad, nez abych jela s autem na technickou, on radsi zazimuje zahradu, nez aby s detma shanel boty atd.) Kdybych ze dne na den zmizela, tak se rychle zorientuje v tom, co delam ciste jen ja a vse v pohode zvladne, protoze o vetsinu se delime.

konidana
12. lis 2024

Ja
1) veskere urady a papirovani a mailovani (vcetne manzelova uctu atd.)
2) deti - skola, lekari, krouzky
3) veskery uklid a prani
4) male nakupy cerstveho jidla a drogerie

Muz
1) velke nakupy
2) velke vareni + nekdy nadobi
3) vymysleni dovolenych a vyletu plus realizace

Kazdy resime svoje auto, nebo kdo ma cas, opravy doma kdo k tomu prijde, spis ale ja. On ted vlastne furt pracuje a vse podrizuje sve praci, vcetne naseho rodinneho zivota. A furt mi tvrdi, jak doma nic nedelam. Pravda ze ten uklid moc nehrotim, ale jinak to ani moc nejde😅. Ja si myslim, ze on aspon neco dela, mame to rozdelene, bohuzel ja jsem ta, co se neumi odtrhnout, protoze furt je neco potreba.

edddie
12. lis 2024

Já řeším nákupy, ale to taky jdeme někdy spolu, pokud jde o větší nákup...taky uklízím, vařím, peru, (už nežehlím 😀 ), ohledně auta neřeším nic, jelikož nejezdím 😀 Ale v podstatě to máme doma tak 50:50. Muž taky někdy vaří, není vše jenom na mě. 🙂

swan42
12. lis 2024

Muj manzel dela, co mu reknu 😅

nnnadja
12. lis 2024

Delam vse🤮

barumrallyebum
12. lis 2024

Resim jidlo, uklid, psa ( 100% jen ja), syna a nakupy (90% ja). Manzel resi auta a veci kolem nemovitosti( smlouvy, najmy, rekonstrukce).

lvl16
12. lis 2024

Manžel řeší účty, auto (já neřídím), jezdí s dětmi k doktorům, psa, žehlí. Já řeším školku a kroužky (na ty ale vodí manžel nebo tchán), zásobování, logopedii, vařím výhradně já, nákupy pro děti, dárky pro celou rodinu, úklid (tak z 90 % procent), organizaci výletů a dovolených, společenský život. Práci kolem zahrady a domu děláme tak na půl (manžel se stará více o technické věci, já o rostliny).

jancazao
12. lis 2024

Řeším všechno od a do z protože jse s dětmi sama.
Když jsem byla s manželem, bylo to v podstatě to samé, on řešil jen sebe s kola.

lauriak
12. lis 2024

Moj manzel riesi auta, nakupovanie, poistky, hypoteku, ucty, polku kruzkov, vodenie deti do institucii, varenie mame tak na pol, kdyz se neco pokazi tak obvola robotnikov, striha stromy na zahrade.
Ja riesim sporenie, dovolenky, oblecenie/topanky pre deti, darceky, pradlo, kompletni uklid, sekani travy, kyticky, beru deti z instituci, vodim na druhu polku kruzkov.

chlapecektehu
12. lis 2024

Chlap má na starosti auta, úřady a tady takovýhle zařizování a já mám zase pro změnu děti, doktory,domácnost, finance a úklid jinak samotné opravy a takovýhle práce samozřejmě dělá taky chlap

drep
12. lis 2024

Role rozdělené nemáme, každý dělá to, co je zrovna potřeba a na co je zrovna čas. Uklízíme oba, manžel víc velký systematický úklid, já víc každodenní údržbu, vařil hlavně manžel, nakupuju hlavně já, auta řešíme společně, manžel objedná termín a dojede tam ten, kdo tím autem zrovna jezdí. Prádlo teda řeším asi víc já, ale občas manžel žehlil když jsem večer ve službě. Dovolenou řešíme společně, vymyslíme kam, manžel naplánuje program, já zajistím ubytování. Já zajišťuju pevný platby a pojištění bytu, manžel řeší pojištění aut. Věci pro dceru taky zařizujeme společně, oblečení teda nakupuju já, manžel nemá účet na v…d, áe třeba trekový boty naposledy kupovali spolu. No a taky vydělávaní máme na starosti oba.

monniculik03
12. lis 2024

ma na starosti auta a vsechny take ty "chlapske" veci doma, kdyz je treba neco namontovat, smontovat, venku na zahrade věci a tak dale. nekdy mi prijde, ze nedela dohromady nic, pokud s tim vsim nezacne :D na velke nakupy chodime spolu a zucastnuje se i domacich praci.

monniculik03
12. lis 2024

jo, ale nevari, to neumi a ani nechce s tim zacit 😀

jajulin
12. lis 2024

Nám to nejlépe vychází tak, že manžel hlavně vydělává, má hodně náročnou práci a já se starám především o děti a domácnost a u toho pracuji cca 10 h týdně, děti máme 4 a všechny už jsou školního věku.
Manžel se stará komplet o finance, investice, posílá veškeré pravidelné platby, řeší účty, pojištění a vše kolem auta, kterým jezdí jen on.
A já ten zbytek - jídlo od nákupu po uvaření, úklid, domácnost, vše kolem dětí - škola, kroužky, oblečení, doktoři, dárky atd. Domlouvám řemeslníky, vymýšlím dovolené. Samozřejmě spolu spoustu věcí konzultujeme, ale máme jasno v tom, co má kdo na starosti a kdo za co odpovídá.

cilkat
12. lis 2024

já řeším běžný chod domácnosti (jídlo doma, nákupy jídla, běžný úklid, organizace domácnosti, prádlo...) a běžný program dětí včetně školy a terapií. Manžel řeší abychom na to měli peníze, dovolené, větší opravy, kompletně účty kolem baráku, kompletně auto... a pak kafe a pivo (ketrý já téměř nepiju) a nákupy u řezníka (kterého má cestou z práce). Jo a prevence u doktorů (neb je doktor... já já jsme v tomhle lajdák).

lucynka721
12. lis 2024

Manžel řeší vše kolem domu, to znamena : poplatky, opravy, pojistky, auta a většinou i tankování. Plus menší úklid, abych nemusela po 12 ještě uklizet, zapne myčku a občas i pračku.
Ja řeším nákupy jídla, vaření a úklid takovej ten lepší doma 🤣 a občas tankuju.

marimanta
12. lis 2024

Teď vše. Oproti době předešlé se moc nezměnilo, když jsme byli s ex, řešila jsem všechny nákupy, všechen úklid a věci okolo domácnosti, vaření, vše okolo dětí, poplatky, termíny kdečeho všeho, lékaře, "moji" část zahrady... Teď mám pocit, že mám navíc jen starost o auto, resp servis, přezutí...protože běžnou údržbu jako dolévání kapalin, tankování jsem taky řešila, protože většinou jsem jezdila já...a že na mých bedrech leží všechny finance. Ale paradoxně se mi i tak lépe dýchá.

95newmommy2020
13. lis 2024

Co se týče výdělku, tak vyděláváme stejně. Ale já v té práci trávím víc času. Manžel se stará o vaření, to je komplet na něm. Já vařit neumím. Dál se střídáme v odvádění do školky. On vozí pokud má ranní, já pokud má odpolední. Vyzvedávání ze školky je na babičce, protože tam syn nechce spát, tak chodí po O. U babičky ho vyzvedne manžel kolem 15:30. A pak je s ním doma. Já se vracím z práce až tak v 17:30-18;00 a to si přebírám štafetu, jdu se synem ven nebo se mu věnuju, vykoupu, vyčistím zuby a jdeme si lehnout. Úklid je víc na mě, stejně tak jak prádlo a žehlení.
Pokud je třeba OČR, lékař, něco organizačně složitějšího kolem dítěte, řeší to manžel. O víkendu, svátcích a dnech volna je dítě jen na mě. Beru ho na celé dny ven, na výlety, na hory, manžel doma odpočívá.
Nákupy jsou taky na mě.

ultradotty
13. lis 2024

Já - úplně všechno vaření, všechen úklid (vysávání, vytírání, otírání prachu, úklid věcí apod.), pračku, myčku, mytí oken, převlékání postelí, půlku nákupů jídla a drogerie, veškeré nákupy pro děti (oblečení, kroužky, hračky), veškeré činnosti kolem dětí (učení, DÚ, logopedie, příprava tašky a věcí, vyzvedávání ze školy/školy/kroužků, vození do školy/školky tak půlka případů, každodenní ranní oblékání a příprava, hraní si, chození ven, půlku uspávání, veškerou hygienu, účesy, doktory), platby za 1 byt, bazary
Manžel - občas opravy, občas chalupa, auto, pozůstalosti, platby za náš byt, občas ráno vození do školy/školky (obléknu a připravím je já), půlku nákupů
Já úvazek 30 hodin/týdně, on úvazek 36 hodin týdně, podobně náročná intelektuální práce.

xer
13. lis 2024

Ja - dcery doktory krome zubare, dcery skolu, prani a veseni pradla, svoje doktory
Manzel - vynaseni kose, dcery zubare, veci kolem auta, svoje doktory, schuze svj

Jinak oba vsechno podle toho jak ma kdo kapacitu

kleio
13. lis 2024

Já jsem na mateřské a manžel vydělává.
Manžel řeší: svoji náročnou práci, auto, zahradu, rekonstrukci domu, většinu úřadů, velký nákup podle mého seznamu, recyklovaný odpad, každý den uspává starší dítko, zásobu dřeva na topeni
Já řeším: domácnost, úklid, vaření, děti, oblečení, školku, doktory, shánění dárků
Jako taky mi to někdy přerůstá přes hlavu, ale pořád si myslím, že manžel má naloženo víc...

ai30
13. lis 2024

@ultradotty 😯😯 Ale... proc??

ultradotty
14. lis 2024

@ai30 Taky si říkám 😀 Ne, že by se doma flákal u televize (tu ani nepouštíme), taky něco řeší, ale mám pocit, že samé kraviny a podružnosti, pořád říká, jak něco nestíhá (a jo, kupí se mu tady věci). Já stíhám vše, i když hodně věcí flákám podle potřeby (vytírám třeba jen týdně). Umím si mnohem lépe zorganizovat čas a být efektivní. On řekne, že jde něco řešit (něco konkrétního), pak nad tím stojí a přemýšlí...a přemýšlí. Za nadstandardně dlouhou dobu to pak má hotové (a já mezitím asi 10 položek ze svého seznamu). Než, abych čekala, až něco udělá (a pořád na to myslela), tak to udělám rychle a rovnou a hned si to z hlavy odškrtnu. O děti chci mít postaráno dobře a rychle - nebudu řešit úkoly v deset večer a večeři o půlnoci a ráno pět minut před školou hledat oblečení (za mého režimu mají úkoly hned po škole, jsou najedení v 18 hod a v 20 hod v posteli, vše na druhý den připravené). Jsem obecně netrpělivá a chci mít co nejvíc a nejrychleji úkoly v hlavě odškrtané a čistý stůl. A pak mám i čas pro sebe, to ne že ne.