Zdravím,
mám takové dilema... Biologický otec dítěte se na mě vykašlal téměř hned, jak se o těhotenství dozvěděl, absolutně se nezajímá, jak probíhá těhotenství a nehodlal se na ničem ani kloudně dohodnout a dělal naschvály... Nyní jsem zablokována.
Dikybohu se ke mně vrátil bývalý partner a rozhodl se si malého nechat napsat na sebe. Nejprve jsme uvažovali o soudu, aby z toho “otec” nevyšel “jen tak” (v životě mu prochází všechno bez následků), ale nakonec jsme usoudili, že bude lepší takového člověka v životě nemít...
K jádru věci - nerada bych, aby se zpětně dožadoval nějakých práv na dítě (u nej člověk nikdy neví...). Je tu nějaký způsob, jak se pojistit proti tomu, že se někdy ozve s tím, že se o dítě bude soudit? Napadlo mě, jestli je možné teď - ještě před porodem - ho nechat podepsat nějaký papír, ve kterém bude uvedeno, že otcem být nechce a dobrovolně se vzdává veškerých práv na své dítě? Případně je tu někdo, kdo by mi pomohl se sepsáním?
Predem děkuji za reakce.
Bohuzel nic takoveho nelze. Jako biologicky otec ma na sve dite vzdy pravo. Jsem v naprosto stejne situaci. Kdyz se pak najednou bude chtit bio otec angazovat,necha si udelat testy. Potom pujde o to,jestli se nekdy zajimal,jaky mate vztah s nynejsim partnerem (manzele a pod.). Pry pokud o dite nejevi zajem nekolik let,dite ho vubec nezna a vy fungujete jako rodina(pry je nejlepsi byt manzele) ,k tomu kdyby pak byl sourozenec,tak pak uz se mu pry to otcovstvi neprizna.Toto jsem se dozvedela ja... O malou bio otec nejevi zajem 5 let,pritel ji ma na sebe a porad cekam,kdy se bio otec ozve (rikal,ze az bude mala vetsi tak se o ni prihlasi).
S tím, s kým chceš žít a vychovávat dítě, zajdi na matriku, tam podepíše přiznání otcovství, a dítě ho rovnou bude mít zapsaného v rodném listě jako otce.
Pokud by se biootec nějakých práv domáhal, s největší pravděpodobností by neuspěl. Jak tu někdo psal, soud by rozhodoval především v zájmu dítěte a tím by jistě nebylo rozbít fungující rodinu.
A vůbec bych o tom biootci neříkala, když se o tebe a dítě nezajímá.
Já bych normálně otce neuvedla. Rozhodně bych se nehrnula do toho, aby se nechal jako otec zapsat tvůj partner, sotva jste se dali zase dohromady.
muze se o otcovstvi prihlasi i pozdeji, pokud v rodnem liste nebude nikdo zapsan tak kdykoliv, pokud tam bude nekdo jiny tak do 3 let veku ditete a ve vyjimecnych pripadech do 6 let.
Do rd napiste soucasneho partneraa. Aby bioloogicky ootec mel pak prava ale i pppvinnosti jsou nutnw resty dna. Jen se pripravte na ro zw os nwk nedoatanete ani korunu, alle to sw bezne stava ikdyz otec v RL je. Takze za mw ho vubec neuvadet
@samonny Ahoj, tady v té diskuzi najdeš odpověď - poslední příspěvek píše paní, která tomu opravdu rozumí: https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/zapsala-jsem-do-rd-listu-pritele-ktery-neni-biologicky-otec-2/
@la_amanita Není to sotva, stará se o mě témeř celé trvání těhotenství. A pokud bych otce neuvedla, vše bych měla těžší včetně přídavků atd. Vše mám zjištěné. Jediné, co nelze dohledat, je, co se může dít, když bude najednou chtít být otcem. Nechci jeho majetek, peníze a hlavně nechci, aby mohl o něčem někdy rozhodovat...
@deni92 Muze to pak dat k soudu. Ale nemyslim si, ze by to takovy clovek delal. Musel by platit aliky. Mohl by soud i prohrat a platit jen naklady. Pokud by do soudu sel, tak by asi mel opravdu o dite zajem a myslim, ze to by mohlo uklidnit nastavajici maminku, ze vlastne by to bylo v zajmu ditete.
Aby byl oficiálně otcem musel by s tebou jít na matriku a podepsat prohlášení o otcovství.
Z toho mu pak samozřejmě plynou práva i povinnosti.
Nebo půjdeš na metriku se současným přítelem a prohlásí se za otce on.
Postup je stejný.
Nicméně to budoucna může bio otec požádat soud o určení otcovství atd.... Otázka je jak by to bylo posuzováno. Obecně vzato se soudy k tomu moc kladné nestaví a berou v nejlepším zájmu dítěte to co je psáno. Navíc tuším by otcovství musel rozporovat aktuálně zapsaný otec.