Zažili jste toto v rodině? Jak to řešit?

25. srp 2024

Svadbu bude mať mojej nebohej babky jej sestrin dcéra sa vydáva. Bolo tak na začiatku, že ideme celá rodina, mama, otec, sestra, dedko, ja s priateľkou. Lenže nevesta a nevestina mama toľkokrát sa vypytovali od mojich rodičov či idú na svadbu alebo nejdú. Rodičia hovorili, že prečo by nešli keď sú pozvaný, ale musia sa porozprávať s dedkom či chce vlastne ísť, keďže umrela babka tak smúti/smutime. Keď chcem niekoho pozvať tak nepýtam sa miliónkrát či prídete neprídete. Že treba nahlásiť počet ale počet sa dá zrušiť týždeň pred alebo aj 2 týždne pred svadbou.
Potom došli k nám, že ja s priateľkou nejdeme, lebo že len tých ľudí pozýva, s kým je v kontakte. S mojimi rodičmi a dedkom neviem ako sú v kontakte keď si párkrát zavolajú to je všetko.
Prišli druhýkrát, doniesli pozvánku, že pozývajú rodičov na svadbu a moju sestru a dedka, ja s priateľkou sme nedostali nič. Pýtali sa či prídu na svadbu teda pýtala nevesta. Dokým chceli rodičia odpovedať tak nevesta na nich že ona rešpektuje ak neprídu. Rodičia bolí v šoku, nevedeli čo na to odpovedať, čo teraz. Potom na druhý deň mama zavolala neveste, že neprídu, lebo keď nepozvali ste mladých tak nejdeme ani my; že dobre. Potom volala hneď naspäť nevesta s plačom ze az teraz som si uvedomila ze neprídete vieš ako sa cítim. Mama hovorí a ako sa má ona cítiť ze nepozvali mňa s priateľkou? Na to odpoved nebola. Na druhý deň nevestina mama hrešila na moju mamu ze čo si dovolila tak rozprávať s jej dcérou že ako mohla povedať ze nejdú že ako sa zle cítila; mama hovorí jej mame že áno? a ako sa ma moja mama cítiť keď nepozvali mňa s priateľkou? A to dostala mama odpoveď že ale vieš len tých pozýva s kým je v kontakte. A mama hovorí jej, ja ešte patrím do rodiny, to že bývam s priateľkou ešte sem patrím. Potom sa ocino ozval bud všetci alebo nikto. nič nepovedali na to.
Od ocina očakávajú že im pomôže niečo s autom a od mojej mami chcú aby čítala v kostole a roznasala zákusky.

Kde to sme? Čo toto je za rodinu? Mama oco sestra dedko idú a ja s priateľkou nie co to je za systém? Od rodičov chcú pomoc a pomozu. Mama hovorí ze nebude ich pozvať na svadbu keď budem mat ja a to ma ma akože ukludnovat?
Ja neprajem nič zlé im, len chcem aby sa tak cítili ako ja alebo ako moji rodičia.
Jaj a ešte som zabudol ze mojej nebohej babky druhá sestra ma vnuka a príde s priateľkou. V čom je on iný ako ja? Alebo v com sú iný ako my?
Ja som bol s priateľkou na svadbe čo ma bratranca a nepoznali sme sa s bratrancom, a išiel som a hotovo. Nepochopím o čo im ide..

Zažili ste to?
Čo máme robiť?

ele_nka
25. srp 2024

Já si myslím, že každý si může pozvat na svatbu koho chce a není žádná povinnost zvát celou rodinu.
Já třeba ze strany od táty měla na svatbě všechny bratrance s rodinou, vídáme se pravidelně a jsme si blízcí. Z mamčiny strany jsem pozvala jen strejdu, ale ne bratrance. Nemáme špatné vztahy, ale vidíme se tak jednou za dva roky na rodinné oslavě. A už takhle jsme na svatbě měli hodně lidí a zvát celou rodinu jen z povinnosti bylo by to o 50 lidí víc.
Takže co robit? Respektovat přání nevěsty a nedělat zbytečně dusno v rodině.

autor
25. srp 2024

@ele_nka dusno v rodine? Mňa len nepozvali s priateľkou nechápeš?

5pajina55
25. srp 2024

Tak nějaký důvod proč vás nepozvala asi měla. Vynutit si to člověk nemůže a nikde není dáno, že když příbuzný, tak všechny.

autor
25. srp 2024

@5pajina55 dôvod aký dôvod? Veď nikomu sme neublížili

ele_nka
25. srp 2024

Tak dusno dělá minimálně tvoje máma výhrůžkami, že bez vás nejde. Prostě není povinnost zvát celou rodinu, někdo chce svatbu menší, nemá na tolik lidí prostory, finance a nebo tam prostě fakt jen chce toho s kým si má co říct.

michaela666
25. srp 2024

Možná je tlačí finance? Kapacita místa? Prostě tě nevěsta nemá ráda a proto tě tam nechce? Důvodu může být spousta a s tím nic neuděláš. 🤷 Taky jsme nezvali úplně všechny, jen nejužší rodinu se kterou se stýkáme během roku a nikdo kvůli tomu cirkus nedělal.

5pajina55
25. srp 2024

Tak nějaký důvod nepozvání to asi má. Není ten důvod tvá přítelkyně? Znají se, baví se spolu?Jakože se zve jenom rodina? To má dost lidí takhle. Mě takhle zvala sestřenice na svatbu, ale bez přítele s kterým jsem byla v tý době 3 roky, že ho zase tak neznají. Přitom ho viděla asi 5x a bavili se normálně. Bylo to divný celkově 🤷🏼‍♀️

autor
25. srp 2024

@ele_nka není to menšia svadba 150 vyše ľudí ide len ja nie so ženou

5pajina55
25. srp 2024

No po tom co jim řekli tvý rodiče bych tam stejně už nešla, protože bych se cítila jak nezvaný host kterého tam nechtějí a je tam jen z důvodu, že jinak by nešli rodiče které tam nevěsta chce.

veroniquecz
25. srp 2024

No tak tě nepozvali, svět se nezboří. Vaše pozvali, tak ať jdou jestli chtějí. Proč ti to tak leží v žaludku??

autor
25. srp 2024

@veroniquecz nejdú rodičia lebo bez nás nejdú

autor
25. srp 2024

Preto ma to serie lebo všetci tam budu a my nie najbližšia rodina

mimi1004
25. srp 2024

Jsi jak malý harant. O co ti jde? O ten svatební oběd či raut? O to zda být nebo nebýt na jejich svatebních fotkách? Je svaté právo snoubenců pozvat jen ty, které tam chtějí. A pokud se to tvým rodičům nelíbí, chodit tam nemusí. Jak děcko ve školce, já tam chci a chci a chci. A ještě dupe nožkou.

veroniquecz
25. srp 2024

Proč by bez vás nemohli jít?
Nevěsta se ženichem mají výsostné právo pozvat koho chtějí, nikde není dané, že se rodina zve automaticky. Taky mohou mít svatbu jen s kamarády třeba. Prostě bych to příjmula a nedělala bych zle. A vašim řekla ať jdou a užijí si to. Je blbost aby nešli jen kvůli tomu, že vy nejste zvaní.

veroniquecz
25. srp 2024

@mimi1004 přesně.

ele_nka
25. srp 2024

A jste tedy s nevěstou v kontaktu? Zavoláte si jen tak, zajdete společně na skleničku a pokecáte? Pokud ne, tak je přece jasné, že chce na svatbě jen ty se kterými v tom kontaktu je a takhle to i zdůvodněli, tak to prostě respektuj.

enoli
25. srp 2024

Pozvali rodiče, ať jdou rodiče. Nechovej se jak rozmazané děcko...

5pajina55
25. srp 2024

Trošku toxický příbuzný mi přijde. To bude možná důvod proč nejsi pozvaný. A teda přijde mi i zajímavé, že to takhle jako muž prožíváš a ještě necháš za sebe orodovat maminku aby si kladla podmínky. Jako host ať už zvaný nebo nezvaný si člověk nemá co klást podmínky. Jdu/nejdu. To je celý.

veroniquecz
25. srp 2024

Jinak k dotazu, ano zažila jsem několik svateb, kazda to měla jinak. Na jedné byli všichni na obřadu, starší a rodina na obědě, mladší večer na party, pak jsem byla na svatbě kde rodina nebyla vůbec a naopak na svatbě, kde byly jen někteří členové. Tak to prostě je a každý si to udělá podle svého. Může tě to mrzet/štvát, ale to je asi tak všechno co s tím můžeš dělat.

michaela666
25. srp 2024

Tak zapátrej v paměti, kde jste si co řekli nebo udělali, že vás tam nechtějí.
Každopádně pokud si pozvání vynutíš tím ultimátem rodičů, počítej že na tebe a přítelkyni budou všichni koukat jako " To je ten, co ho tady nikdo nechtěl a stejně se sem vecpali.", protože se to mezi hosty hodně rychle rozkřikne.

krtikkrtovaty
25. srp 2024

Každý má právo si pozvat koho chce. Jako spíš by mi přišlo divný to neustále ptaní se tvých rodičů, zda půjdou nebo ne a to, zda je tam nechtějí jen proto, že tam pro ně mají "úkoly". Auto - předpokládám, že otec bude dělat řidiče a matku na čtení a cukroví. Ale nevím, zda jsem ten dotaz úplně pochopila, je to strašně napsaný. 🙂 Fakt bych se na svatbu někoho, kdo mě tam nechce jen proto, že jsme příbuzný, necpala.

michaela666
25. srp 2024

@krtikkrtovaty Taky mi to tak přijde - jsou rodina, pozvání se očekává - zaukolujeme je, ať ušetříme a nemusíme nikoho shánět.

1772
25. srp 2024

Napsané je to hrozně, navíc nevím, jestli je z textu jasné ,je-li dotaz podán ženou či mužem. Možná jsem to přehlédla.

mirecka.jaroscakova
25. srp 2024

@1772 píše to chlap. Já jsem zase nepobrala čí bude ta svatba.

ai30
25. srp 2024

Mne prijde ten argument, ze zvou jen toho, s kym jsou v kontaktu uplne normalni. Kdyz nejste v kontaktu, nejste si blizci, proc ti o to tak jde? Je jejich vec, koho tam pozvou. Chovas se jako rozmazlene decko, ktere si vydupuje hracku, se kterou si stejne nechce hrat jen proto, ze ji ma bratranec.

1772
25. srp 2024

@mirecka.jaroscakova Uz to vidím, že to je chlap. Či je svatba, těžko říct, snad dcera sestřenice mrtvé babičky?

eloise02
25. srp 2024

@1772 Babka měla sestru a nevěsta bude dcera té sestry. Ale napsat "nebohej babky jej sestrin dcéra", to teda opravdu neskutečná hovadina.

kolunka
25. srp 2024

Stalo se nám loni. Dostali jsme od příbuzných oznámení. Postupně jsme se dozvěděli , že zbytek manželových sourozenců na svatbu jde, jen my ne. Raději jsme se zeptali snoubenců, jestli se nestal informační šum, aby nás tam nečekali a my kvůli nějaké chybě nepřijeli. Nicméně opravdu jsme z kapacitních důvodu na hostinu a dále zvani nebyli. Pochopili jsme, rodina postupně bobtná o dost lidí.
Ja bych to řešila alespoň tím, že bych to při předávání oznámení řekla osobne těm nepoznaným na hostinu, aby se to pak nedozvěděli bokem a třeba i důvod..aby nevymysleli zbytečně teorie...ale jinak je to situace, která prostě pochopit jde , kór u širší rodiny. U sourozence by mě to mrzelo...

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
25. srp 2024

Ľudia nevesta sa pýta stále rodičov či idú a rodičia povedali ze nejdú bezo mňa lebo patríme do jednej rodiny