Dobrý den máme vcelku spokojené manželství 20.let děti plnoleté. Najednou rána. Zjistila jsem že manžel neplatí zdravotní a sociální pojištění je OSVČ a úvěr 5000kč a vůbec nevím za co. Pracuje 7 dní v týdnu to už mě bylo divné delší dobu a furt jakoby nic neměl. Máme totiž každý svůj účet a jedem každý sám za sebe tudíž jsem si předtím ničeho nevšimla. Manžel platí inkaso atd. Problém je v tom že když jsem se ho zeptala že to vím byl oheň na střeše hrozně se urazil a vůbec to se mnou nehodlá řešit jsem manželka tak bych o takových věcech měla vědět ne. Radši se rozvede když jsem navrhla rozvod pokud mi to neřekne než aby mi řekl kolik dluží je uražený nepřijde mi to normální toto. Dostala jsem darem dům kde žijeme a mám strach že o něj můžu někdy přijít co dělat když nechce pomoc z mé strany nemá zájem abych vůbec něco věděla je hodný pracovitý vůbec to nechápu 🤔
@nazka Chci ale nevěřím mu a nechci zbytek života platit jeho hloupost není schopný k tomu vůbec nic říct řekne nech mě na pokoji a neřeš to nechápu to asi ho po 20 letech tak dobře neznám jenže on by nešel pracovat jinam je zvyklý být svým pánem kdyby to chtěl řešit tak to pochopím ale možná to bere jako prohru a nechce ničí pomoc on to splácí ale dře od rána do večera co čekal že to projde mozek mi to nebere
@ps2006 Přijde mi dost důležité vědět, co se děje, protože přesně jak píšeš, ty dluhy se týkají i tebe a máš právo to vědět. Snažila bych se mu to takhle vysvětlit, že spolu to můžete zvládnout, ale je potřeba vzájemná otevřenost a důvěra. Že je jasné, že se někde stal průser, ale jsi připravená stát při něm, ostatně peníze jsou na řešení jednodušší než ztráta zdraví. A dala bych mu pár dnů čas, někdy je to potřeba. Kdyby to nepomohlo, asi bych začala opatrně pátrat, neví něco rodiče, sourozenci, kamarádi?
@zuzkasim možná asi to chce čas máte pravdu aby si to tak nak srovnal v hlavě první reakce chlapů jsou nepochopitelné jen mi to přijde všechno úplně zbytečné právě myslím že ten úvěr měl už na předešlé neplacení pojištění a teď má splátkový kalendář od VZP myslím že to tak bude přitom pracuje vydělává nechápu proč neplatil
@ps2006 Tak treba se mu jen něco nepovedlo a mel strach nebo chlapskou hrdost, aby za tebou sel a rekl ti to. Podle mych zkusenosti z okoli je to docela caste, bohuzel. A pak strasne zalezi na tom muzi, zda se chyti za koule, prizna, ze udelal chybu a zacne to s tebou resit a nebo je to konec. Teta se rozvedla po 30 letech prave skrz utajene a nekonecne dluhy, nechtela v důchodu zit s minima, kdyz cely život makala a tahla vetsinu domacnosti.
@nelinecka1 Právě o to jde žít a počítat každou korunu jak píšete. To rozhodně taky nechci jen tak že někdo udělá hloupost asi mu nezáleží na budoucnosti a ani tom že i mě můžu finančně ohrozit třeba to dopadne taky rozvodem děkuji za názor a reakci
Zkuste to vyřešit. I teď, kdyby ses rozvedla, je půlka dluhu tvoje, protože vznikly v manželství. Tak to proste je. Řešte to co nejdriv, at dluhy nenarostou do nesplatitelných výšin.
@ps2006 heleď já taky myslím, že to bere jako velkou prohru a nechce se v tom vrtat proto. Nicméně je důležitý, abys věděla, jak na tom jste. Nedovedu si představit, že by se mnou chlap o tom nemluvil. Zkus mu říct, jak by se cítil.on v Tvé kůži, že mu chceš pomoct, jestli o to stojí.
@ps2006 nečetla jsem vše. Ale myslím si, že potřebuje čas, než zpracuje, že to víte. Nechci se ho zastávat, ale asi vám to nechtěl říct, možná se stydí za to, že něco nevyšlo, bere to jako osobní selhání a chlapi plno věcí nechtějí dál s nikým řešit. Chtěl si to prostě vyřešit sám.
Asi bych teď pár dní o tom nemluvila, asi bych se snažila komunikovat na všech dalších rovinách, aby věděl, že s ním mluvíte a může i on s vámi a až to zpracuje, tak pokud jste do teď měli manželství relativně v pohodě a řešili jste spolu plno jiného, tak si myslím, že vam postupně začne o tom říkat. A asi postupně, myslím si, že všechno najednou neřekne. Záleží opravdu na tom, jaký jste měli vztah. Chlapi jsou většinou v tomhle jiní.
Asi bych taky hned neresila rozvod, spíš bych pár týdnů počkala, co se z toho vyvrbi. Rozvést se můžete kdykoliv. Držím pěsti.
@ps2006 no, já tohle zažila taky. Vdala jsem se a po svatbě zjistila, že manžel neplatil zdravotní a sociální přes dva roky. Dohromady asi 150tis plus pokuta. Já tehdy zrovna přišla na to, že jsem těhotná. Brala jsem to jako velkou zradu. Nicméně manžel byl rád, že se to "provalilo", sepsali jsme omluvy a žádosti o prominutí pokut a to prošlo. Takže vlastně zaplatil "jen" ten svůj dluh a jelo se dál. Ale musím říct, že mi trvalo dost dlouho, než jsem se přes to přenesla. Manžel se snažil, našel si jinou práci, teď vím, že už by to neudělal. A důvod, proč neplatil? Prostě nevěděl. Pro mě nepochopilne., ale věřím tomu.
No každopádně si v klidu sedněte, věřím, že to bere jako prohru. Ale pokud se rozvedete, dluhy jdou i tak na obě strany. Chceš s ním být dal?