Tak jsem si myslela že po nějaké době nevyžádané rady a podobné řeči kolem výchovy pominou, a ono kulový. Na Vánoce jsme byli u mých rodičů a tchánovců, a katastrofa. Zase všechno děláme špatně, tak jak se chová malá je neskutečné, my se takhle nechovali, a bla bla bla. Malé je 8 měsíců, jsem s ní nonstop, věnuju se jí (prý je to špatně, mám jí nakrmit a hodit do postýlky, aby se naučila být sama, a dokázala si hrát sama, aby nevyžadovala pořád mojí pozornost). Když se mi převaluje sama na bříško tak je to moje vina, že jsem ji neměla na bříško naučit. Malé se na bříšku líbí a hraje si na něm, ale prý ji tak mučím a ničím jí páteř, já že na bříšku vždy brečela a nedávali mě na něj. A tak je to furt dokola. Jak už si vyhranit hranice že my jsme ti rodiče? Vždy to končí větou:"Nechci ti nic říkat, ale bla bla bla, no ale je to vaše věc. Ale já to dělala jinak. "
A pročpak byly nevyžádané rady a komentáře až po delší době? Že by sociální distanc? Tak doporučuju pěkně dodržovat i nadále 🙂
No tak u mě zkouší něco nakousnout a marně. Po chvíli zjistili, že mě to nezajímá a nemá to smysl a to ještě není na světě. Nastavovat hranice už od začátku, mně pomohlo být informovaná a smést ty jejich rádoby argumenty, co bych měla nebo neměla ze stolu a ukázat, že dost věcí, co se dělali dříve dětem spíš uškodilo a dál se s nimi o tom nebavím. V nejhorším případě zjistí, že už jim neřeknu nic a nebudu k nim tak často chodit. Což samozřejmě nechtějí.
já jsem taky všechny tyto rady utla od začátku a vůbec v některých věcech neotevírala diskuzi.
Podle me zkusenoti to ti lide rikaji, aby te uzemnili, jak to delas spatne. Nechteji diskutovat nebo skutecne radit. Proste te jenom zatlouct do zeme.
@gramar To my k nim zas chodit nebudem,oni mají šílenou paniku z korony. Ale sms a volání se nevyhneme 😣
@maaaadlaaaaa No jo, já když řeknu že to co se dělalo s dětmi dřív (např. omáčka s knedlíkem v 6 měsících), že to nebylo asi nejlepší, tak mi řeknou že jsme to taky přežili, a jsou uražení (máma i naoko brečí), že si myslím že mě blbě vychovali.
@mourovatakocka My kvůli epidemii korony měli zákaz je navštěvovat, a vidím že to bylo to nejlepší co mohlo být. Takže v tom budu i nadále pokračovat 🙂
Tak jim prostě řekni že se o tom bavit nechceš, že oni měli své děti k vychovávání a ty máš své. Pokud budeš chtít poradit, tak že se zeptáš. No a jestli zkouší citovku v podobě slzavého údolí, tak to bych jí asi vypoklonkovala velmi rychle...
@martiina_k To já taky nediskutuju, oni si vedou slavný monolog 😠 a na nás koukají jak na vrahy, a na malou soucitně jako bysme jí fakt ubližovali. Když jsme k nim šli, malá byla veselá. Jen co na ní spustili tak se rozplakala, a oni hned "dejte jí prosímtě napít, a honem, vytáhni přesnídávku". Přitom jsme jí pár minut předtím nakrmili. Pít jí dávám průběžně, ale oni si myslí jak jí mučíme hlady a žízní.
Ja musela sve matce uz polozit telefon. Ona jenom mlela, co je spatne, jak delam vsech o spatne a kdyz jsem se ji zeptala, co navrhuje, tak nenavrhla nic, jenom, ze ona to mysli dobre a ja delam vsechno spatne. Takze honeni si ega.
No jasně! Vždyť PRASOPES je na pětce, takže pěkně buď zodpovědná!
Jinak, myslím, že si tím prošla snad každá z nás, je to strašně smutné, ale musíš se dostat do zenového klidu, odkývat, ignorovat a doma si dát panáka. Utnout v zárodku se podaří jen někdy.
@gramar Jo na city se hraje hrozně. Jsem měla malou na klíně a dováděly jsme spolu, no a máma se hned vrhla na malou, vytrhla mi ji s tím že "no jo, ty chceš k babičce viď? Já vidím jak ke mě natahuješ ručičky". Přitom to nebyla pravda. Malá se u ní kroutila, pofňukávala, no a mámu nenapadlo že chce být malá u mě, zas vyšilovala že má malá určitě hlad nebo žízeň. Nakonec jsem si ji vzala zpátky abych jí uklidnila, a to jste měly vidět ten uražený pohled.
@koordinatorka_odboje Já jednou mámě řekla ať si uvědomí že v mém věku měla už tři děti, a taky jí do toho nikdo nežvanil. Tak že by měla snad věřit, že se dokážu o své dítě postarat. No ale zase "no to víš, já jako babička se bojím... " fakt mě už vytáčí.
no a to právě nemá smysl tu diskuzi rozvíjet. Pokud mamka řekne, že oni dávali knedlíky v šesti měsících, tak jsem řekla - no dobře, ale já to tak nechci, já si to budu dělat podle svého. Konec diskuze, zatvářila jsem se tak, že další diskuze nneí přípustná :D postupně těchto poznámek ubývalo.
To přejdi, hraje na city. Kdyby věděla, že to nepadne kam ona chce, tak ti to neříká a nehraje ublíženou. Prostě to zkus ignorovat a když by dítěti dávala knedlík s omáčkou, klidně bych si vymyslela, že minule po tom mělo malé takový průjem, že to prostě už dávat nebude a konec diskuze. Já doma jasně řekla, že si například nic od nikoho půjčovat (vybavení) nebudu z důvodu, kdyby se to zničilo a raději si koupím. Samozřejmě přišli s půjčenými věcmi a ještě ke všemu hroznymi. Takže byla rozepře a řekli, že se na mě příště vykašlou. Poděkovala jsem jim a poprosila, ať se na to opravdu příště vyprdnou. Ty věci jsem řekla, že si nechají u sebe. Já je nechci a pokud mají potřebu v tom malou vyfotit a poslat známým, že to používám, tak ať si jí v tom vyfotí sami, až ji budou hlídat. A je klid. Od té doby nic od známých, do mají potřebu pomáhat nenosí. Měla bych z bytu za chvíli skladiště.
jako mě taky občas někdo řekl, že je malej chudák, že pije vodu, nebo že nedostane čokoládu, nebo že mu nedopřeju dort s cukrem, nebo že dalších x věcí. Nebo "podívej jak si Šimonek (o rok mladší) pochutnává na grilovaném masu a snědl mamce celý talíř dortu a jak mu chutnalo"... Prostě jsem to odkývala, řekla že já na to mám svůj názor a dál nebudu diskutovat. Ať si to ostatní dělají jak chtějí, já to dělám podle svého nejlepšího vědomí. Nikomu nic nevnucuju, pokud někdo dělá dle mého chyby, tak mlčím, je mi to v podsattě jedno. Jedině když se mě někdo zeptá na názor, tak ho řeknu.
Taky jsme měli výživné vánoce u tchánovců. Ti očividně zapomněli vše ohledně výchovy svého syna a myslí si, že v roce byl schopen po sobě ve 100% uklízet, spát lusknutím prstu a probudit se lusknutím prstu, jíst lusknutím prstu a cokoli, nikdy nekřičel, neodmlouval, nevztekal se, měl dokonalý řád apod. Když vidím, jak se vzteká i nyní a neumí uklízet, tak se směju 😀 Byl možná tak o 300% horší než dcera teď.
Dcera je výjimečně hodné dítě, do 1,5 roka jedla vše, nyní jí jen něco, ale zdravé věci - nejedla jejich knedlíky a omáčky (nelíbí se jí struktura), kterých bylo v 50% jídel, takže hned tchýně vrčela, že nic nejí - snědla mi např. pokaždé všechny moje brambory, obří polévky, jablek asi 7 denně, těstoviny, mrkev, další zeleninu, různá masa - ale jí to odděleně, ne vše smatlané na talíři a polité omáčkou. Spí úžasně, jen položím, povídáme si a za 15 minut max je tuhá, bez probuzení spí 11 hodin v noci a 1-3 hodiny přes den. Několikrát se vztekala (to občas holt děti v 2,5 letech dělají), tak všichni okamžitě odešli, že hrůza, bolí je hlava, nemůžou jíst apod. Uklízí po sobě v 50% případech, když ji zaujme něco jiného, když jí to řeknu, tak dalších 25%. Sama si chodí mýt ruce po procházkách, po jídle většinou (když jí příborem, tak jí to předtím nemyju, oni by chtěli, na čistotu jsou posedlí). Spadl jí polštářek na podlahu (vycíděnou do mikročástiček), hned scéna, že se musí vyprat. Vlastně se s ní pořádně ani normálně nebavili, jen "tak co to bude dneska, andílek, nebo řvoun, co?" nebo "hele, prcku, ukliď to!" (dcera mluví svou řečí, ale já jí rozumím a hlavně ona rozumí skoro všemu, tak by snad mohli mluvit normálně a ne pořád jízlivě, ani hrát si s ní neumí).
No byla to nějaká krize letos.
Ty jo, tak to ja bych neměla problém v té chvíli říct, ne brečí protože nechce být u tebe, ne že má hlad.
Tak na nejake knedliky s omackou, prislazovani UM a podobne nesmsly mi vetsinou stacila veta "dneska se to uz nedoporucuje" a kdyz to nekdo stalr nechtel pochopit nebo bagatelizoval, tak jsem to zopakovala jeste jednou a poradne nahlas. Snuska neadresnych nesmyslnych vycitek, co se opakuji jak pokazena gramodeska, je horsi.
Lidi se k nám chovají tak, jak jim dovolíme, aby se chovali. Trochu asertivnější přístup bych volila na tvém místě, nastavit mantinely. Kontakt bych neomezovala moc, širší rodina je pro dítě taky důležitá, ale chce to vzájemný respekt, což v praxi často znamená vymanit se z role poslušné dcery a nastavit jasné hranice.
@daasqua vypada to, ze tchanovci nejak zapomneli, co je to mit dite. Nebo ze dite neni maly dospely, ale opravdu dite 🙂
@daasqua to by se z našeho 3,5 letého raubíře zvencli... on je hodný, pokud má aktivitu, ale je to aktivní, zvídavý kluk, který chvíli neposedí na místě. Poslechne, ale ne napoprvé :D uklidí si po sobě, ale musí se mu říct a nejlépe jít někdo s ním, jí jak kdy a jak co - také spíše zdravé věci.
Nechci ti nic říkat, ale......a v tu chvíli skočit do řeči a příkře říct: "Tak neříkej! Budu jen ráda!....občas se dotyčný/á urazil/a a ale časem to ustalo
Zlatě u nás. Tam je akorát "zkoušela jsi,nebo zkus a uvidíš,když to nepůjde,tak si k tomu dojde" momentálně odplenkovani,ale souhlasili,že je dobré to nechat na jaro/léto,kdy pocurani se venku nevadí
Začínám být alergická na věty typu " Však za vás to bylo normální a přežili jste ve zdraví." a " No jo dneska je divná doba, všechno moc řešíte." Párkrát v těhotenství to na mě zkusila mamka co se týká názorů na výbavičku a porod. Jak začne tohle praktikovat i u malé tak mě švihne...Oni to většinou nemyslí zle, ale prostě už není doba, kdy Franz Josef jezdil v kočáře po jediném kruháči ve městě, 😀
Klasika, nevyžádané rady... Občas je lepší prostě nevolat apod a je klid 🙂
@daasqua Tak to tě lituju, to musely být Vánoce za všechny prachy 😞
@maaaadlaaaaa Když moje máma si myslí že dítě miluje babičku víc než mámu. Ona to tak měla, svou babičku milovala nade vše... Ale to neznamená že ona si může malou manipulovat už od miminovska.
@koordinatorka_odboje To že se něco nedoporučuje jsem taky zkoušela, ale odpověď byla : "vy jste to přežili, a to jsou ty kecy slepic z internetu... "☺ Když mi před pár měsíci furt vnucovala přesnídávky, tak jsem řekla že to nejdřív proberu s pediatrem. No to bylo keců. Pak když jsem řekla že začneme se zeleninovými příkrmy, tak "to jí nedávej, tys to taky nechtěla, dej jí ovocnou přesnídávku. " No ale malá zeleninku papá 😊 a má to radši než ovocné.
Možností je několik, nejezdit k nim, neposlouchat je a nebo říct "dík za názor ale uděláme si to po svém", když to spojíš s tím neposlouchat, tak máš vyhráno :D