Žárlivé dítě. Co by pomohlo?

pepekrabu
24. črc 2024

Zdravím všechny maminky/tatínky/rodiče,
třeba mi někdo dokážete poradit.
Máme v rodině problém s mou o 28let mladší nevlastní sestrou (7).
Už od doby těhotenství, před více jak rokem, zarli na mě a ted už i na miminko, kterému je 5m. Moje mamka (babicka) k nám nesmí jezdit, my nesmíme jezdit za nimi.
Když jsou u nás na návštěve a máma chce malou pochovat nebo si s ni hraje začne na sebe sestra upozorňovat. Leze po ni, musi se nacpat mezi ni a mimco, skrabe mamu na hlavě, proste klasické ted si všímejte mě… Děla všechny mozne. A když si tedy se sestrou hrajeme (clobrdo, dámu, atd.) podvadi a nebo zahodí celou hru, protože nevyhrava. Fňuká, ze si ji nevšímáme a nebo si jednoduše vymysli, ze ji něco bolí a chce jet domu. Nechce se o mámu dělit, nedokáže pochopit, ze není jenom ona, ze je nás v rodině víc a ze i maminka musí byt s jinými lidmi a nejen s ni. Když se ji to snažíme vysvětlit v klidu, vzteka se, ze máma nikoho nepotřebuje, ze si s lidmi muže popovídat u nich v sousedstvi, s námi se vídat nemusi. Mame si volat a ne se vídat. Vrhá na nás opravdu zle nenávistné pohledy a místo trestu slyší kocicko copak, proč to děláš… Máma je na ni jak cukrik. Naposledy ze vzteku, ze není po jejím kopla do psa a nejen, ze se neomluvila, ještě to oduvodnovala tím, ze ji otravuje a ona ho nesnasi. A máma ji furt omlouvá. Co udělá příště? Kopne do mimina?
Došlo to tak daleko, ze se začala opakovaně utíkat do nemoci. Máma je samozivitelka, nemůže ani nastoupit do prace, protože je furt se sestrou doma. Co dva mesice je nemocná. Sestra dokonce i odmítá chodit do školy, ze chce byt s mámou.
Začínám z toho byt dost otravena. Máma mě uklidňuje, ze to je u děti normální, ale tohle mi už normální opravdu nepřijde. Navíc je problém za mě i v tom, ze je lehce rozmazlena. Ukáže to chci a máma dá. Za nás byla výchova jiná a u ni vidím naprostou volnost ve všem. Žádná pravidla, zadne mantinely, žádné tresty (samozřejmě nefyzicke)… I když dat výchovně na zadek mělo něco do sebe…
Chci se s mámou vídat, chci aby dcera měla babičku. Ale co se sestrou už nevím. Rozhodne nechci dojít do bodu, kdy budu muset ta zla byt já nebo hůř, opravdu ublíží miminku.
Mate někdo podobnou zkušenost nebo nápad, co by mohlo zabrat?
Díky za zprávy!

mishka87
24. črc 2024

@pepekrabu Mantinely musí nastavit máma. Pokud sestra byla do teď středobodem vesmíru, je jasné, že žárlí. A klidně bych holce řekla, že jestli bude neustále simulovat a mamka nebude moct jít do práce, budou bez peněz a skončí na ulici. V 7 letech by to už pochopit měla. Každopádně rodičem je mamka a musí být na ní trochu přísnější.

pepekrabu
autor
24. črc 2024

@mishka87 To už jsme taky zkoušely, nevěří tomu. Asi i proto, ze tak jako tak dostane máma výživné a dávky a je vymalováno. Imámě jsem se snažila vysvětlit, ze sestra se takhle nemůže chovat a jak byla přísná na nás… nicc

crejzy
24. črc 2024

Zažila jsem něco trochu podobného, ale ne v takové intenzitě a navíc šlo o nevlastní mamku a vlastního otce. Sestře bylo 9 když se mi narodil syn a taky žárlila. Když nevlastní mamka chovala tak si taky vymyslela že furt něco chce a potřebuje, šlo ji o pozornost. Dopadlo to tak, že z toho vyrostla. ( ono stejne moc otec s nevlastní mamkou nehlidali). Pomůže čas, ale z vašeho popisu musí matka nastavit hranice přes které nejede vlak. 7leté dítě už není batole a musí se učit, co je v pořádku a co už není ( kopat do psa?!) držím palce

ivkasolavova
25. črc 2024

Asi bych zvažovala i nějakou lékařskou pomoc tohle je už moc .Je opravdu rozmazlená , a někdo to musí utnout musíte být ta zla bohužel .Bude to mít hodně těžké v životě pokud se to rychle nezmění a bude trpět jen ona .To si musí maminka uvědomit že tímhle ji jen ubližuje do zivota

izz76
25. črc 2024

@pepekrabu O 28 let mladší sestra a mate stejnou maminku? Chování které popisuješ,je opravdu extrém,není to normální, maminka očividně sestru nezvládá. Zřejmě by měly zajit do nějaké poradny, nebo k psychologovi.

pepekrabu
autor
26. črc 2024

@izz76 Mě měla maminka velmi brzy. Sestru naopak těsně před padesatkou a naprosto nečekaně (tj. ve chvíli zjištění tehu už s tím neslo nic dělat). Ne, ze by ji nechtěla, to zase nee… Ale proste neprobíhala žádné změny, atd.
Rozhodne se podívám po nějakém dětském psychologovi. Velmi nerada bych omezila kontakt jen proto, ze je sestra rozmazlena a opravdu zla. A nebudu ani čekat na moment až se ta zloba a vztek otočí proti miminu. A ještě buh vi v jaké míře. Každopádně děkuji za názor a radu.Ujistilo mě to v tom, ze nejsem blázen s prehnanymi nároky na chování sedmiletého dítěte.

budouci_maminka
27. črc 2024

2 možnosti - psychická porucha (porucha desinhibovaných vztahů u dětí, reaktivní porucha příchylnosti dětí, nebo jiná emoční porucha). Nebo je to rozmazlený spratek bez kázně.
Obojí ale musí primárně řesit její matka...