Zadlužený přítel. Co byste dělaly Vy?

24. srp 2020

Dobry den/Ahoj, chci se prosim zeptat a rada bych Vas pohled na vec, omlouvam se, ze to je anonymne, ale radeji.
S pritelem jsem skoro 8let,mame spolu syna 2r,nejsme manzele. Co jsem ho poznala, mel dluhy, o kterych jsem nevedela, vyplulo to napovrch az pozdeji. Rikam si Ok. Jeli jsme spolu prvne do Nemecka makat, jeste pred prckem (z Nemecka jsme si zadne penize nedovezli, jeho ale i me penize sly na jeho dluhy) , po skoro 3letech se vratili zpet do CR. Po roce otehotneni, zkousel podnikat, nevyslo to a nasekal si dalsi dluhy. Dluzi plno penez, ted jsem mu nahodne nasla v supliku dopor.dopis od soudu, ze musi uhradit skoro pul milionu jedne spolecnosti, dneska jsem zjistila, ze nekomu dluzi skoro dalsiho pul milionu, plus nepočítám to, co ma ty dalsi. Neuveritelne zadluzeny, a ja se to dovidam nahodne, nehledě o tom, ze mi o tom lze, mlzi, nerekne pravdu. Mne na syna ci mne skoro nic neda. Tak ze vim, ze bez nej se uzivime. Meli jsme stavet barak, hypoteka je na me, budu ji muset prodluzovat kvuli nemu, ale rikam si, zda to ma cenu, zda vubec nekdy stavet budeme : / Tak ted premyslim co delat, sbalit si veci a opustit ho? Hypoteku zrusit. Nebo ho zase podrzet a byt spolu? Hypoteku prodlouzit. Uz je toho na me trochu moc, ale mame synka, nechci mu brat tatu, ale tohle neni budoucnout. Co ho znam 8let,porad dluhy a dalsi roky zadluzeny bude. Co by jste delaly vy? Rada ho mam, ale je tam velke ALE? :/
, dalsich Xlet zadluzeny bude. :/
Co by jste delaly vy? Dekuji za přečtení a nazor

tulikiss
24. srp 2020

Ty prece nemuzes nikdy vzit diteti otce, otec bude porad a navzdy, pokud bude sam chtit. Promin, ale jako partner pro zivot stoji za starou belu a ja bych takhle zit nemohla. Porad cekat na to, kdy prijde exekutor a ja se budu hadat o to jestli je ten telefon muj, nebo jeho, jestli je to detske jizdni kolo jeho nebo jsem ho platila ja. On se ocividne nepoucil z dluhu a dela dalsi a dalsi, navic to pred tebou taji. Na co cekas, az do toho spadnes i ty?

bajjunka
24. srp 2020

Odešla bych. Hlavně dřív, než do toho zaplete i tebe. Do vztahu s manželem, znaly jsme se předtím dlouho, jsem také šla s tím, že má dluhy. Bylo to čím dál horší, ja si před výplatou musela pujčovat od rodičů na nákupy. Ale vše mi říkal, nic netajil. Nakonec jsem se z toho sesypala a to ho konečně donutilo zažádat si o insolvenci, kterou mu schválili, soudce byl hodně mírný, takže jsme to v závěru na jeho výplatě ani nepoznaly, minulý měsic jsme insolvenci mimořádně splatily. Chlap se z toho poučil. Ten tvůj očividně ne a měla bych hrůzu z toho, čeho je ješte schopný. Myslím, že je horší skončit pak na ulici i s malým, nebýt si ničím jistá a čekat, kdy někdo přijde s exekucí než se s ním rozejít a spoléhat se především na sebe.

crutela
24. srp 2020

Dneska je zadlužený kde kdo.
Jenže pokud by mi mlžil o skutečném stavu dluhů, tak bych byla opravdu naštvaná a zrazená. Jen tak něco bych mu už nevěřila. Taky záleží na tom jestli z těch peněz, které dluží něco má nebo prostě nezodpovědně naflákal dluhy.
Další věc je, že Ti nedává žádné peníze a očividně na něj není spoleh.
Je třeba se zastavit a uvědomit si jestli Ti stojí za to, že ještě pěkných pár let bude nebo budete splácet jeho dluhy.. :/

lv
24. srp 2020

Tak určitě ne stavet. Jak se k tomu stavi on, chce ti vyřešit, fin. poradnou, sloucenim splatek, insolvenci?

squezy
24. srp 2020

Rychle nohy na ramena. Chceš pro syna to nejlepší? Tak mu "zarid" hezký život bez stresu, kdy přijdete všichni o střechu nad hlavou!!

manssake
24. srp 2020

No... Muj pritel kdyz jsme se poznali byl taky zadluzeny, nevedela jsem to. Pak jsem nahodou otehotnela a priznal se mi, jak byl blbej a duveroval svym rodicum, pujcil si v 19 letech pro ne a tata to nesplacel a on nekontroloval. Kdyz jsem to zacala resit, bylo pozde na nejake splaceni, pak vyplavaly jeste nejake dluhy, jeho vinou... Dala jsem mu nuz na krk, cislo kde se ma informovat o insolvenci. Vse bez kecu zaridil, vybehal a ted nam zbyvaji jeste 2 roky. Chlap se poucil hodne, samotnyho ho to nebavi, kdyz jedeme od vyplaty k vyplate. Ted se pomalu i pta, jestli si muze neco koupit, protoze jeho vyplata chodi ke mne na ucet (ne, nejsem zase takova semetrika, sam to tak chtel). 😃 Takze vicemene doporucuju si s partnerem velmi vazne promluvit a zacit resit, dokud to jeste jde. Pokud nebude ochotny s tim neco delat, odesla bych od nej. Tohle vazne nema budoucnost a predpokladam, ze nechceš zit cely zivot v dluzich...

malvinz
24. srp 2020

Měla jsem expřítele - lhal a o dluzích jsem se dozvídala náhodně. Absolutní ztráta důvěry - úplně ve všem. To není pro život. Šla bych od něj. Nemluvě o tom, že ti zničí důvěru v další lidi. Mě se to tak stalo a je pak hodně těžké budovat jakékoliv i přátelské vztahy.

marti89
24. srp 2020

Chce to zjistit skutečnou výši dluhů a jaký má plán to řešit. Rozhodně bych si nepřála, aby někdo s mega a víc dluhu (když to není zainvestováno v nějakém rozumném statku), se mnou společně bydlel, a hrozilo nám tak navštívení exekutora, který by byl schopný oblepit i věci tvé nebo dítěte (někteří se neštítí ničeho). Ať si přepíše trvalou adresu jinam a začne obíhat insolvenci, popř. osobní bankrot. Chraň sebe i syna..

klokanka31
24. srp 2020

Rychle zdrhat. Já za svobodna měla týpka taky dost zadluženého. Dlouho lhal, až jsem taky našla dopisy od soudů. Ale navíc jsem se dozvěděla že má i dítě, na které neplatí výživné. Začli ho nahánět exekutoři, takže jsem mu dala sbohem, a jsem za to šťastná.

tulikiss
24. srp 2020

@marti89 prepis trvaleho bydliste ji nijak neochrani, exekutor jde i tam kde osoba realne bydli i kdyz tam nema trvale bydliste.

autor
24. srp 2020

Holky dekuji za nazor, momentalne bydlíme u nasich, melo to byt, ze zacneme stavet, tak at nejsou vydaje navic a stejne prd. Jako se stavenim, neverim, ze ve 2-3letech budeme stavet :/ fakt premyslim, ze to zrusim. Dluh bude na me, tedy i splaceni, nejspis nejaka pokuta za nevycerpany uver a bojim se, ze do budoucna uz nikdy nedostanu moznost hypoteky. Coz ted mame tak 500tis vycerpano. Ale chtela jsem rict, ze trvaly pobyt tu nema, ale byva tu, tak nevim, zda exekutor ma na neco narok? To ze je na tom spatne skrz to podnikani, jsem vedela, ale ze to dojde az sem a nactou se mu vydaje za exekutora, soudy atd, coz je fakt ranec? To ne, hlavne mi o tom nerika, pak kdyz mu tece do bot, mi to rekne, nebo se o tom dozvim nahodne a pak patram. Insolvenci resil, dokonce tam s nim byli i rodici, ale maji nejak spolecne firmu a tu by jim vzali, coz rodice nechteji a kdyz ji prepsali na druheho bratra, tak to pry nic neresi, divaji se zpetne 5let,tak jedine za 5let insolvence. Tak ze toto a vse mozne zkouseli resit, nemohu rict, ze by na to uplne kaslal, snazil se. Ale porad neco, ted tento dopis, dneska jsem to na nej vytahla a pry resi splatkovy kalendar, coz nevim, zda mu uznaji, predtim ho u te spolecnosti mel, ale nezvladal splacet, tal to dali k soudu, pochybuji, ze by zase kyvli na splaceni. Fakt kolotoc, skrz covid mel splaceni u jinych pozastaveny, ale ted mu to zacne a jemu kdyz to pocitam, tak by melo jit +-50tis mesicne pryc. Proste masakr

marti89
24. srp 2020

@tulikiss To sice jde, pokud tam ale na něj není nic napsáno, nemá tam trvalé, tak se líp pak vyřizuje vše s exekutorem, aby jim "nevybílil" bydlení.

ariadna12
Autor odpověď smazal
Zobraz
denny27
24. srp 2020

Pokud víš, že se užívis sama, tak utíkej...ale ještě nejdříve si zjisti, zda někde nemůžeš být u nějake půjčky ručitelem. Zda nezfalsoval někde tvoje podpisy/nepodal si číslo OP (půjčku můžeš vyřídit i přes net)
S takovým chlapem bych žít nemohla.. žít ve strachu, jestli na dveře nezatuka nějaký exekutor nebo nabouchanej vymahač 😔😔😔

autor
24. srp 2020

@denny27 a to jde? :O a jak neco takove zjistim, zda nejsem rucitelem?? Urcite bych se podivala. Chtela jsem se aj nejak podivat, zda nema nejake exekuce apod, na nejaky verejny zdarma restrik na netu, ale asi nic takove neni :/

denny27
24. srp 2020

Tuším, že dlužníci bývají vedení v Solusu. Jinak nevím, jak to zjistit. Jedině u těch společnosti, které mu posílají dopisy a nebo se ho zeptej narovinu, jestli někde nejsi vedena jako ručitel

amazonkajanik
24. srp 2020

Jako můj chlap taky něco dluží, ale vím o tom od začátku a hlavně,tam je i jedna neoprávněná (ale to je jiný příběh)
ale ten tvůj jede už miliony a to není nic,co splatí za rok. Navíc hrozí,že i když nejste svoji,jste bráni jako partneři a jak postavíte barák,budeš tam mít exekutory jako doma a tihle supy se jen tak před ničím nezastaví. Proč dávno nezkusil vyhlásit osobní bankrot,ať nenaskakuji zbytečné úroky a nerostou odměny exekutorum ? A jestli to před tebou skrývá,měla bych obavy,zda je to jediné tajemství ...

krupka3
25. srp 2020

Nemam cas se rozepisovat, ale odesla bych od nej. Velmi nestabilni partner pro zivot, videla jsem na vlastni oci rodinu, kde odpojovali pravidelne elektrinu, protoze nebylo na zaplaceni, a chodili tam exekutori... To pro sebe ani svoje dite nechces. Partner zustane otcem tveho syna i kdyz spolu nebudete zit.

marti89
25. srp 2020

Registry neplatičů
Registr neplatičů umožňuje kontrolu a prevenci před vznikem neplatiče. Registry se dělí na bankovní, nebankovní a systém SOLUS. Podrobné informace a odkazy na jednotlivé registry najdete níže.

BRKI - Bankovní registr klientských informací
Registr dlužníků zajišťuje tu nejdokonalejší kontrolu a prevenci před vznikem neplatiče a u již vzniklých dlužníků výrazně zvyšuje vymahatelnost neuhrazených pohledávek. Zprostředkovává zobrazení údajů vedených v jednotlivých členských registrech státní správy, bankovních registrů, databází soukromých subjektů atd.
Více informací na https://www.cbcb.cz.

NRKI - Nebankovní registr klientských informací
Zájmové sdružení právnických osob CNCB, z. s. p. o. bylo založeno dne 8.10.2004 za účelem zajištění a zprostředkování vzájemného informování věřitelských subjektů o údajích vypovídajících o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce jejich klientů – fyzických a právnických osob. CNCB shromažďuje od věřitelských subjektů údaje o jejich klientech, zajišťuje jejich zpracování a provozuje tak Nebankovní registr klientských informací.
Více informací získáte na webových stránkách http://www.cncb.cz/.

SOLUS
SOLUS je zájmové sdružení právnických osob, jehož cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů, k prevenci růstu počtu dlužníků v prodlení, přispívat ke zvyšování vymahatelnosti stávajících dluhů po splatnosti a snižovat potenciální finanční ztráty věřitelů. Sdružení SOLUS bylo zaregistrováno a fakticky zahájilo činnost v červnu 1999.
Informace o poskytovaných službách na www.solus.cz.

editah222
25. srp 2020

Jsem na tohle magor, ale nikdy bych nežila s nikým kdo má dluhy, navíc takové o kterých nevím. Když jsem kdysi před lety odešla bydlet sama (od rodičů 🙂 ) tak jsem rok neměla skříně ani televizi, protože jsem na to prostě neměla. A než si vzít půjčku to radši nic. Bohužel to se v dnešní době nenosí :(
Měla jsem spoustu zaměstnanců jejichž cesta do pekel začala malým spotřebním uvěřem, jenže pak se pokazí třeba pračka a je třeba další půjčku, pak přijde nemoc a a sní snížení příjmu a je to v pr... Podobných příběhů mám desítky a to jsme malá firma ;)

Takže já bych mu zabalila kufr a poslala ho tam odkud přišel.

@amazonkajanik mám takový pocit, že v případě dluhů z podnikání to není tak snadné. Aspoň mi to tvrdil jeden místní "podnikatel".

amazonkajanik
25. srp 2020

@editah222 osobní bankrot byl původně vymyšlen pro podnikatele,kterým to nevyšlo (pak to začali zneužívat tuneláři) v případě tazatelky je přítel nerozvazny. Můj chlap třeba dostal exekuci,když prohrál soud s pánem,kterému prodal auto(jednalo se o obcansko právní spor a šéf ho nepustil,tudíž rozhodnuto v nepřítomnosti) pánovi jsme tedy dali auto zdarma,plus za něj zaplatili pojišťovně autonehodu,jelikož tehdy fungovali ješte poloprevody a on to naboural na starou pojistku 😣i když bylo vše uhrazeno,přišla opět výzva od exekutora,že tam byl prý nedoplatek a počkal si 5let,aby to vylezlo na 9tis. Zaplaceno. Pak přišla výzva za nezaplacenou pokutu,o které jsme nikdo nevěděl. Hold,pomsta od bývalého kamaráda co sloužil u MP,prý bylo auto zaparkováno blízko hranice křižovatky,ale lísteček jaksi nebyl. Dozvěděli jsme se to až z výzvy,jelikož fungovala fikce doručení (to už naše hloupost byla). Takže v případě mého partnera se nejedná o půjčky,ale o prohrané spory,atd.

ariadna12
25. srp 2020

Zkus https://www.centralniregistrdluzniku.cz/, neni to teda uplne zdarma, pred par lety jsem zde vyhledavala kamarada.

brambora28
27. srp 2020

Z vlastní zkušenosti, kdy ve stejné situaci byla moje mamka s mým taťkou, říkám nebýt.. Bohužel, ale je to tak... Pokud chcete ochránit sebe a syna, jděte z toho vztahu pryč.. Až to u našich pomohlo... Do té doby mamka pořád taťku z těch dluhů tahala, platila, věřila, doufala, starala se a on se prostě dál a dál zadlužoval, protože přece vždycky přišel někdo, kdo platil (mamka, pak i děda - jeho otec...).. Až když se rozešli, taťka ještě pár let "bloudil", ale pak se na to vykašlal (hrál automaty), protože se rozhodl on sám - on sám sobě pomohl. Potkal současnou manželku, s mojí mamkou teď skvěle vychází a vše je super. Chci tím říct, že riskuješ hrozně moc a zadlužení lidi prostě lžou a lhát budou, protože lžou i sami sobě. Je to cesta do pekla a je to situace, kterou ty můžeš změnit leda tím, že z ní odejdeš... Hodně štěstí, vím, že to není jednoduché..

zelenaesmolda
27. srp 2020

Uprimne bych odesla protoze zit cely zivot v dluzich a vlastne jenom prezivat?Ne,diky.
Odskaces to ty a syn.

shaun40
27. srp 2020

Vyřiď mu insolvenci zaplatí 30% a bude čistej záleží na tom jestli ho miluješ.Být s nekým kvúli díteti nemá cenu.Ale víme málo nepíšeš jaký je táta jak pomáha jak se zapojuje do výchovy to je dúležité.Když je hodnej tak bych s nim zústala.Dnes jsou podminky k insolvenci hodne přátelské k lidem.