Zachovala jsem se špatně?

lucifux
28. srp 2022

Včera jsem pozvala tchýni na grilovačku. Žijeme ve vícegeneračním domě. Už jsem měla první várku hotovou a rozdávala jsem dětem. Na stole jsem měla položené dresinky, hořčici a pro děti kečup. Tchýně si při kráčela až když viděla, že se rozdává. To mě tak nerzlobilo. Ale synek si sám na talířek vymáčkl pálivou hořčici, tchýně vzala kousek klobásky, vymachala jí v té hořčici a začala ho tím krmit. Otík začal brečet, že to pálí. No a tchýně hnedka na to, proč to má na talíři a že jsem to vůbec neměla nosit na ten stůl. Začala mi udělovat rady, co jsem měla a neměla dělat. Takhle se je to v jednom kuse. Pořád mi jen uděluje rady a do všeho mi kecá. Přetekly mi nervy a slušně bjsem jí řekla, že jestli mi to tady chce komentovat a dirigovat mě, ať si jde domů. Nekřičela jsem na ní a ani jsem nebyla sprostá. Ona se urazila, šla domů, doma se rozbrečela a začala hudrovat, že jsem jí sprostě vyhodila.
Jenže když člověk litá kolem 4 dětí a ona si nakráčí jen k hotovému, a ještě kritizuje... No jo, ale pak mi to bylo líto, nechtěla jsem, aby brečela. Ještě než přišla na tu grilovačku, tak byla u sousedky a posilnila se 3 sklenkami vína. To pak bývá, vždycky hrozně chytrá. A místo aby se zamyslela, že to občas přehání, tak se cítí být ještě dotčená, že ona jenom řekla...

emillyhk
28. srp 2022

@lucifux Je dobře, že jsi se ozvala. Mě by vadilo už to, že se kolem dětí motá ovíněná. Že krmí malé dítě pikantním jídlem a tváří se, že je to tvoje chyba, to bych se asi ozvala taky. A na větu: "Já jsem jenom ..." jsem dost alergická. To používá moje máma, když mám blbý den, tak už štěkám, že by se aspoň občas mohla zamyslet, že ne všechno je o ní 🤦‍♀️

leymea
28. srp 2022

Ja Ti rozumim a klobouk dolu, zes ji to rekla. Jsi dobra, snad se k tomu nekdy dopracuju i ja, protoze mam stejnou tchyni, ktera do vseho jen keca a radi, ale ja jsem blba a nechavam si sr*** na hlavu.

felixfelicis
28. srp 2022

Kdyz reknes "pozvala jsem na grilovacku", tak bych to pochopila tak, ze grilujes ty a muz a tchyni jste pozvali na jidlo, ne ze vam s tim ma pomoct. Pomoct treba u stolu detem neco podat nebo nakrajet maso, ale ne chystat jidlo.
Takze za me ok, i kdyz "pomaha" zpusobem, kterym ti leze na nervy. Nekdo to tak ma, ze nez by priznal chybu, ze nakrmil dite palivou horcici, tak v prvni chvili s horkou hlavou obrati vinu na nekoho jinyho. Mas na ni averzi, coz je pochopitelny, ja ji kdysi mela jen z navstevy 1x za mesic, bydlet s ani jednemi prarodici si vubec neumim predstavit. Ja bych se omluvila, ze ti ujely nervy (protoze rict ji, at si jde domu, neni moc slusny, ani kdyz je to receno "slusne"), a vysvetlila v klidu, proc ti ujely. Ale povahu lidi nezmenis, tak bych nepocitala s tim, ze to bude mit nejaky ucinek. Takze zvat, az na to budes psychicky pripravena, ze se chova tak, jak se chova, a s nejakymi opatrenimi (bud ze ji jasne reknes, ze bys potrebovala, aby ti pomohla, nebo ze tam treba s tebou bude muz a bude se s ni bavit, aby ti do toho nezasahovala a nechala te chystat v klidu).

klokanka31
28. srp 2022

@lucifux Já myslím žes udělala správně.

drakenn
28. srp 2022

Tak já nevím, ty vidíš, že tam má tu hořčicí a nevezmes mu ji? Úplně zbytečný konflikt..

rencinka87
28. srp 2022

@lucifux vubec bych si s tim nedelala starosti 😉 Je to klasicka citova vyderacka, takze to vubec neres.. Ona vi, ze ti to pak bude lito, takze zacne poustet slzy a pak se doma smat, ze te to mrzi 🙄
Ja bych ji rovnou sprdla, ze kdyz vidi, ze tam ma malej palivou horcici, tak mu to nema davat a pokud se ji cokoliv nelibi, muze si udelat svoji grilovacku.
Vzdycky kdyz ctu tyhle pribehy, tak se jen modlim, abych jednou taky nebyla takova tchyne, to bych se sla asi radsi zastrelit 🤦‍♀️😂
Vubec se tim netrap, je to presne voda na jeji mlyn 😉 A jestli chodi pripita k mym detem, tak bych se taky neudrzela a rovnou bych ji neco rekla i k tomu.

rencinka87
28. srp 2022

@drakenn asi to nevidela, kdyz zaroven griluje, kontroluje kolem sebe ctyri deti a ostatni jen cekaji, az dostanou na stul 🙄 konflikt vyvolala tchyne, ta misto aby bezela a dala malymu napit nebo mu to zajist chlebem, tak zacala komandovat autorku, ze to tam nemela davat, to fakt v ty situaci hodne pomohlo 🤦‍♀️🤦‍♀️

lucifux
autor
28. srp 2022

@drakenn když na ní ukazoval, že jí chce, tak jsem mu vysvětlila že pálí... Jenže naše kluci si musí všechno vyzkoušet sami... Mě nevadí, že si jí dal na talířek, nevadí mi, že ji strčil do pusy a zkusil to. Vadí mi to, že jsem za to mohla já... A když se jde grilovat, tak je na stole všechno co je potřeba, abychom už si pak jen sedli a nemuseli lítat. A když si to tam kydne, když jsem otočená u grilu a otáčím maso, tak asi těžko zasahnu.

jjasmina
28. srp 2022

@lucifux za mě ste to prehnal obě, tchybe si to vzala moc osobně a tys to měla zahrát do outu a říct no co, aspoň si to malej zkusil. Ten vicegeneracni barák je doufám aspoň vás, když si ji prakticky vyrazila od stolu..

amazonkajanik
28. srp 2022

@lucifux synek jednu dobu chodil a namáčel si rohlík do našeho jídla. Přišel k tatínkovi, který miluje pepř a pěkně si na ten rohlík nandal. Překvapivě neplakal, ale nadšeně se taky netvářil, takže to, že si to děti musí vyzkoušet, chápu. Jako, moje tchýně by se tak, jako tvá nezachovala, naopak by se malého zeptala, zda to opravdu chce. Hořčice pálí skoro každé dítě, a nemusí být pikantní. A pokud to nebyla vaše první společná grilovačka, měla by vědět, že na stůl dáváte vše, co bude potřeba. Takže z mého pohledu byla přehnaná reakce její, nikoliv tvá. A že brečela, to mohl způsobit alkohol, nebo si uvědomila svou chybu, ale odmítá si to přiznat...

victress
28. srp 2022

proto nebydlím s tchýní, jedna z nás by už dávno byla mrtvá...😝

co na to manžel? je s tebou nebo při ní?

kolunka
28. srp 2022

Na rovinu..myslim si, ze to jeji breceni , byly spis slzy vzeku a zlosti, ze sis dovolila neco rict, na to proste generace nasich rodicu vubec neni zvykla. Znam to moc dobre...Oni i ted jsou schopni rict, ze by si to a to k rpdicum nedovolili, ale mozna si to dovolit meli a ne pokrytecky mlcet a cely zivot blbat na rodice ci tchanovce jen pred svyma detma..

amazonkajanik
28. srp 2022

@victress já s tchýní bydlela 3 roky a teď k nám chodí hlídat syna, než nastoupí do školky. Má tendence mi tu uklízet, asi abych měla méně námahy, až přijdu z práce, ale nemůžu polovinu věcí najít, páč je uklízí, kam nepatří. Už jsem jí řekla, že není má hospodyňka, tak nemusí uklízet a hlavně, že dává věci jinam a já se pak vztekám, že nemůžu najít to a to... vydrželo jí to týden 🙈

lucifux
autor
28. srp 2022

@victress Manžel to celé slyšel, a když viděl jak jde pryč. Tak jí na to řekl, cituji "zase si do něčeho kecala...? Že si raději nesedneš a normálně se nebavíš..., místo toho komentování všeho".

victress
28. srp 2022

@amazonkajanik já s tchýní bydlela 3 roky, z toho 1 rok s dítětem, takže vím, o čem mluvím, nemůžeš synka raději vozit na hlídání k ní domů? tohle bych nesnesla, asi bych nechala občas někde pohozený vibrátor nebo nějakou knihu se sexuálníma polohama, třeba by ji přešlo uklízení...

@lucifux tak aspoň že tak, ale myslím, že jako syn by jí mohl domluvit šetrněji a že od něho by to třeba vzala líp než od tebe...každopádně pevné nervy do budoucna..❤

lidka41
28. srp 2022

@lucifux tak odpověď tvého manžela mě fakt rozesmála, asi ji má už přečtenou😁😁😁

amazonkajanik
28. srp 2022

@lucifux takže jí zná 🤭 tak bych si nad tím nelámala hlavu! Jestli tyhle útlocitné stavy mívá často, tak to brzy přejde a vše bude jako doposud

lucifux
autor
28. srp 2022

@victress to asi ne, manžel si servítky nebere. Bylo by to daleko horší. Naopak tchýně chodí za mnou si občas stěžovat abych mu domluvila...

amazonkajanik
28. srp 2022

@victress raději u nás. Jsme v domku se zahradou, ona v bytě, kde máme ještě spoustu krabic na odstěhování, plus pes a dva kocouři, takže by byl paradoxně víc špinavý, než ze zahrady 😁 jen jsem dorazila dnes, tak malý, že jablíčko, sáhnu po škrabce a nebyla. Kouknu na špalek na nože a dva tam chybí. Tak jsem hned před ní ostentativně vercajk vyndala a umístila, kam patří. Pak si malý začal hrát na vaření a vytáhl mísy ze skříně na hrnce, i ty jsem umístila, kam patří 😆 no, skládá mi to tak, jak to má ona doma, takže relativně vím, kam sáhnout, ale v tu chvíli mám rapla. Trpím jako snad 80% populace obsedantně kompulzivní poruchou, narušení mého systému mě vytáčí. Když přeskládala synovi šatník (tahá si sám věci, tak to podle toho vypadá, ale já neřešila, za týden stěhování), málem mi jeblo. Se to ve mě sevřelo a měla jsem chuť tu skříň celou vyházet na podlahu, udržela jsem se a jen přeházela komínky 😄

lucifux
autor
28. srp 2022

@amazonkajanik mám to taky tak nastevené. Když jsem byla v porodnici, tak jsem manžela upozorňovala na to, aby dal pozor aby se tady moc neroztahovala u nás v domácnosti. Nesnáším když je něco jinak, než jak to nastavím já. Děti si sprchuji po večeři. A učím je po každé návštěvě WC splachovat. Tchýně když jsem byla v porodnici mi je sprchová před večeří. Když jsem se pak vrátila a nejstarší mi tvrdil, že jde do koupelny, protože je babička koupala před. Tak mě omývali. Nebo že babička říkala, když se vyčůrají, že to splachovat nemusí, no hotovo. Moje děti, moje domácnost = moje pravidla

lucifux
autor
28. srp 2022

@amazonkajanik jsem schopná pak trailer vzteky, a dokud to není jak potřebuji, tak se neuklidnim. Lítám jako strelená. Ale nejsem sprostá, a nejsem zlá. Je lehce upozorňuji na to, že se mi to takhle nelíbí.

amazonkajanik
28. srp 2022

@lucifux tak jako, vykoupat dítě před večeří, tak mi občas usne s hlavou v talíři. Má vnitřní budík, který říká " vana a spát". Splachovací návyky, to znám, páč se šetří voda (řešila jsem kýblem vody po koupání na starém bytě). Malého splachování baví, ale neumí ještě ovládat malé a velké (máme tlačítko na 3 a 6L), na domečku musíme šetřit vodu, naproti je fotbalové hřiště a před lety strhli pramen,tak je nedostatek ve studni, v zimě hrozí, že budeme i 2 dny bez vody 🙈 takže sháním barely na vodu do zásoby

amazonkajanik
28. srp 2022

@lucifux na tchýni sprostá nejsem, ani nekřičím, jen jsem důrazná. Na švagra vylítnu hned, páč ten mě deptal celé 3 roky, kdy nekoukal na levo a na pravo, hlavně aby on, kůže líná, měl nacpaného nácka. Přijela jsem minulý týden večer pro postýlku po synovi, byla to hurá akce, takže naštvaná už z toho. Přijdu k nim, tchýně mi pomáhá to dát dohromady a on zvědavá opice,o co GO. Hned jsem vylítla (a hlavně vím, že je rasista, když se mu to hodí), že dávám postýlku cikánům. Brblal, tak jsem řekla, že je taky od cikánů, tak co (rodinný známý)! Jeho prostě nesnesu a naši, když za námi dojeli na dovču, tak se zuby nehty drželi, aby ho nesjeli na dvě doby. Třeba chlap sekal křovinořezem, kocouři přivázáni ke stromu, on hnil na lehátku a pak začne řvát "ty č..., Jsou tam kocouři" místo aby se zvedl, odpojil je a odvedl do klidu. Udělala jsem to já a zeškrábaná do krve...

krisstina93
28. srp 2022

No já nechápu proc si dávala dítěti pálivou hořčici jak tchýně měla vědět, že pálí? Když nechci, aby si děti něco daly na talíř, tak jim to nedám pod nos no. A jestli si ji pozvala, tak nevím, proč by neměla přijít k hotovému, nebo u vás se pozvané návštěvy musí účastnit i příprav ?

amazonkajanik
28. srp 2022

@krisstina93 což to, že přišla k hotovému, jako pozvaná je vedlejší. Ale autorka uvedla, že si malý hořčici nandal sám, byť byl upozorněn, ale hold si to musel vyzkoušet. Řeší se následná reakce tchýně. Ta má by se třeba malého zeptala, jelikož ví, že " já sám"

l01991
28. srp 2022

A proto jsem ráda že mám staršího muže a tchyňu nemam😅 stačil mi muj bratr když byl u nás a hned mi chtěl organizovat kde co mám dát (kuch.skřiňky),no ja bych si to dal doma takhle a takhle a nechápu proč to taky tak nezrobiš🙄 jinak k tvé tchyni,přišla k hotovemu,mohla si sednout,v klidu se najist,pokecat a nerobit sceny.Jo,nemusela vědět že maly ma ostrou hořčici ale když už se stane (bo ano,děti já sám a musím to zkusit..) tak mu to měla dát zajest a zapít a ne hned se na tebe utrhnout bo jako matka musiš mit oči přece i na zadku... a pak si ještě odejde a beči...🙄 super reakce tvého muže👍

klokanka31
28. srp 2022

@kolunka Přesně, taky pořád slyším že oni by si nedovolili rodičům říct to a to...🙄

jola777
29. srp 2022

Tak jsem prolítla diskusi... Vypadá to, že bydlíte s tchýní v jejím domě....tak se asi budeš muset smířit s tím že ti do některých věcí bude kecat nebo si pořídit vlastní bydlení. Je to vždycky něco za něco. 😃