Jsme s manželem 12 let, máme 2 školní děti. Co se týče fungování domácnosti, děti to celkem ujde, ikdyz většinu zastávám já.
Ale přijde mi, že jsme jak sourozenci. Manžel tráví hodně času s kamarády, zhruba 4-5 x podvečer, víkendy do noci. Já obstarám děti, on přijde lehne si k TV a pak se přesune do postele. Když něco chci řešit, jsem prý hysterka. Nějaký čas pro sebe, jako večeře nebo welness podle něho zbytečné peníze.
O sexu ani nemluvím, intenzita 1x zhruba za tři měsíce. Jestli na to má vliv, že jsem skrz zdravotní problémy přibrala 25kg....
Už nevím, co dělat 😭
@zizibou Popravdě na sebe čas nemám. Když už jednou za čas mám volné dopoledne, tak ho prostě proležím. Ale to je fakt jednou za půl roku třeba. Jinak nic. Kamarádky nemám, jsem stále s dětmi. A když už děti odjednou k babičce na víkend, pustím si film a dám víno.
Sebeláska, sebevědomí... To mi fakt ohromně chybí. 😭
Možná už nejsi pro manžela přitažlivá a zajímavá. Přibrala jsi opravdu hodně, nemáš žádné svoje zájmy, ve volnu ležíš, když večer přijde, najde tě tam, kde tě nechal. Já neříkám, že by člověk měl neustále hrát nějaké hry, ale i v manželství by měl být pořád nějaký drive Začala bych u té váhy, začni sportovat, zhubni, nakopneš si sebevědomí a budeš mít nějaké smyslupné využití volného času.
@katysuchy u nás máme dohodu - každý své pratele klidně ano, ale jen 1x týdne. Nemám problém pohlidat “jeho” deti, když jde na pivo 😁.. Já sice nechodim každý týden, za to jedu s kamarádkami třeba na prodlouženy víkend na wellness atd. Ale aby chodil takhle často?? 4-5x týdne je fakt moc. To by mi vadilo.
Píšeš 2 školní děti a že s nimi trávíš veškerý volný čas. Jestli si mám představit prvňáčka a druháčka, budiž, ale i ti mají určitě nějaké kroužky, jestli jsou děti aspoň o trošku starší, tak už to nejsou mrňata. Zapojit je do domácnosti, nechat je lítat venku samotné, s jejich kamarády. Proto se mi třeba i líbí Skaut, zaprvé je mi sympatické, že děti vedou k samostatnosti, vztahu k druhým, k přírodě, orientovat se, cestovat, zadruhé občas nějaká víkendovka a já mám třeba volný den nebo dokonce víkend. Takže promysli, jak své děti nechat více osamostatnit.
Vidím problém ne ve vztahu tebe a tvého muže, ale tebe k sobě samé. Je potřeba najít si svůj koníček, popřemýšlej, co v nabídce vašeho okolí by tě aspoň trochu zaujalo. Jóga, aerobic, tanec, jazykový kurz, nějaký kurz tvoření... cokoliv. Zaplať si to a jednou týdně vypadneš, ten večer nebo odpoledne bude mít děti na starosti muž. Děti uvidí, že i matka se realizuje, budeš pro ně zajímavější jako osobnost, ne jen jako kvočna (to nemyslím zle, ale vyjadřuje to podle mě ten pocit starosti, který o děti máme, ale nemyslíme samy na sebe), stejně tak pro muže budeš i něco "jiného", někdo se svým zájmem. A tebe to více uspokojí. 25kg navrch je dost, ale není to tragédie. Dá se s tím nějak pomalu pracovat? Můžeš hodně chodit pěšky? Můžeš si lépe naplánovat stravu? Zvládla by sis dát malinký cíl, třeba do Vánoc -2kg? A mít z toho radost kvůli sobě?
I když ti tu spousta ženských napíše, jak se po 12 letech s mužem milují, nemohly by bez sexu 2x týdně být atd., realita všedního dne je trochu jinde. Jo, někteří to tak fakt mají, ale je zcela normální po 12 letech manželství spadnout do stereotypu, vztah se posune jinam, ale není to špatně. Špatně je, pokud je z toho jeden nešťastný. Ale řešení obvykle bývá změnit sám sebe, ne toho druhého. Sebe a svůj přístup. Jak budeš ty spokojenější sama se sebou, bude to z tebe vyzařovat a budeš zajímavější i pro svého muže. A na wellnes spousta chlapů vůbec není, mám hodného muže, ale tohle jsme zkusili jedinkrát, pochopila jsem, že to vůbec není jeho šálek kávy🙂 A chlapi od kamarádek, známých a kolegyň na to obvykle taky nejsou, oni chlapi rádi relaxují jiným způsobem (opět, ne všichni, ale ty máš prostě toho svého takového, tak ho tak přijmi).
Napadá mě spojit příjemné s užitečným,když nechce večeři nebo wellness, nabídni mu třeba výlet na kolech nebo jinou sportovní aktivitu, co můžete dělat celá rodina. Stejně tak běž i sama (případně s dětmi) na brusle,kolo, pěší výlet,zacvičte si... Manžel třeba taky rád uvidí,že máš vůli se sebou něco dělat, že máš svoje vlastní zájmy a nakonec se z toho může stát tvůj nový koníček 👍🙂
@katysuchy píšeš, ze mas zdravotní problémy, navrch 25kg. To není málo😢 Vím, ze spousta ženských ti tady poradi sport a upravit stravu. Ale to asi víš. Zkusila bych chůzi, cca 5-8km po okolí. Rychlou, svižnou 2-3x tydne v pohodlnych botech. Vyřadit cukr a bílou mouku. Zapisovat si výsledky (měření) pro větší motivaci. Dodržovat pitný režim, nejlépe vodu s citronem a čaje. Alkohol jen 1x týdne o víkendu. Pokud mas deti už školový, nepotřebují extra hlídat a chodit tak zvládneš. Klidně v podvečer. Po práci. Držím palce, spokojenost sama se sebou je pro ženu důležitá❤️
Pisete tu, ze je zenska pro chlapa asi nezajimava plus pribrala atd atd atd, ale ze borec je 90% casu nekde s kamaradickama, je v pohode?
Souhlas s @camelinka.... Autorka nepíše, jak má děti velké, ale třeba nechat doma kvůli cvičení samotný děti 7 a 9 let, to by ji tu taky nepochvalili. Ale že chlap je 4x týdně v trapu je ok?
@jeyre jj, vidím to stejně. 25kg navíc vášni nepřidá, ale tohle manžela neospravedlnuje totálně ignorovat manželský / partnerský život. Autorka by si měla najít nějaké vlastní zájmy a s manželem probrat situaci a nastavit pravidla ohledně společného času ve dvou s také jako rodina. Jednou týdně s kamarády je ok, ale každý den je fakt mazec. K čemu to manželství pak je?
@camelinka Já si myslím (soudím podle toho, co znám sama a vidím ve svém okolí), že ten chlap to tak má, protože to tak funguje. Nic ho netlačí ke změně. O děti se stará žena, nikam jinam nechodí, tak proč by se nestarala, že jo? Proto píšu o změně u ženy. Jak někam bude chodit, chlap automaticky bude muset přijmout zodpovědnost za to odpoledne s dětmi. Nachystat jim večeři, promluvit s nimi, zahnat je do postelí. Nehnala bych to na sílu ve stylu - hele, muži, věčně lítáš s kamarády, doma nejsi, tak to omezíš. Udělala bych to přirozenou cestou - já doma nebudu, musíš se o děti a domácnost postarat ty. Nakupte na véču třeba společně s děckama, něco ukuchtěte (klidně pomazánku, podruhé párky, no a co? ale postarat se musí), zkontrolujte úkoly, zažeň do pelíšků. Ať se spolu klidně dívají na telku, ale bude to jeho čas strávený s dětma, bez matky za zády. A když takhle vypadne 2x v týdnu, tak to tak bude. Každé ženské se život otočil vzhůru nohama přichodem dětí, chlapovi přibyl pouze člen domácnosti, pokud ho takhle necháme. Spoustě z nich nedojde, že rodičovská role je o 2 lidech, ale spousta ženských si to takhle udělá sama, protože prostě ony se přestanou realizovat, takže se realizuje dle svého chlap.
Pokud nemáš motivaci k pohybu a nemáš vyloženě nějaký zdravotní problém bránící chůzi, tak se přidej do výzvy. Narazila jsem na to náhodou, nic to nestojí a tak od zítra začínám výzvu na říjen, je to jen o mě, o tom to dodržet. Mohlo by tě to nakopnout. https://fyziodoris.cz/krokova-vyzva-rijen-2022/... Tady je jedna výzva, kde tě může motivovat výhra. Hlavní cena je nějaký pobyt. Upni se k tomu a i kdybys nevyhrála, tak se pak můžeš sama nějak odměnit. K této výzvě si přidávám ještě tuto viz. obrázek. Kromě pohybu, tak budu doržovat i ten zbytek. Kdyby tě to zaujalo, tak dej vedět, můžu tě trochu nasměrovat i na to stravování. (reps. náházím ti spíš jen nějaké odkazy)
To, že je teda chlap mimo domov úplně v pohodě není. Nastav zatím den, dva, kdy on odpoledne, večer pohlídá a ty si vyrazíš jen třeba na ty procházky... Pokud nechce trávit čas s tebou, bude ho prostě muset trávit s dětma. Ty musíš začít mít ráda sebe, změnit sebe a pak začneš měnit ten zbytek. Možná pak totiž vyměníš toho chlapa... Myslím, že psychická nepohoda ve vztahu se odráží na zdraví i váze.
Tak za prvé to chce komunikaci mezi vámi, pokud manželovi dlouhodobě toleruješ, že je 5x týdně v trapu s kámošema a nic mu neřekneš, tak to bere tak, že jsi s tím v poho a proč by to měnil, co "funguje",že? Plus určitě bych se zaměřila na zvýšení sebelásky, věnování se času sama sobě, ne jen dětem...a i s těma kilama něco dělat. 25 kg navrch je totiž dost. Můj manžel za poslední roky ("po dětech") taky přibral dost a děsně se divil, že s ním nehořím touhou po sexu ideálně několikrát týdně...no aby jo! A mohla jsem mu to říkat milionkrát, že by se sebou měl začít něco dělat...až když mu to řekla i doktorka na genetice, že teda jako fakt to není dobrý, tak najednou se začal trochu snažit. Sice je pořád v pásmu obezity, ale zhubl dost, je to vidět a už se nevyhýbám pohledu na něj a i ta chuť na sex se přirozeně zvýšila (i u něj teda😂 )
@zuzkasim Tohle chapu, jasny, jen nevime, jestli pred tim predchazelo neco, jako pokus zamestnat ho, protoze treba ja si zrovna nedokazu predstavit, ze bych se chlapa doprosovala s kazdou veci, kdyz ocividne radsi mizi za kamaradama, nez by travil cas s manzelkou a hlavne detma...
Ono tu neni zrovna moc infa, aby clovek mohl objektivne soudit, zejo...
@camelinka To mě taky napadlo...proože není normální, že dospělý ženatý chlap tráví více času s kámošema než s vlastní rodinou. neřeknu třeba scházet se každý pátek na fotbal a každou středu "na jedno" na pivko. ale 5x do týdne je extrém a hledala bych za tím něco jiného. No a názor, že občasná večeře ve 2 nebo wellness jsou vyhozené peníze...no comment, očividně se mu nechce na vztahu více pracovat, status quo mu vyhovuje...a dokud se žena neozve a nezačne více "řvát", tak se nic nezmění.
@ninive211 taky si říkám že to nebudou jen kamaradičkove 4-5dnu v týdnu, i kdyz si samozřejmě mohu domýšlet že ,ale to opravdu extrém, plus tedy frekvence sexu dá se říct nulová ..ale proč by to měnil však žena se postará ...nic nemá, nic v uvozovkach nemá a on se může bavit s ,, kamarády " ☹ tohle bych zatrhla hned v začátku a určila pravidla ...tohle bych netolerovala..určitě bych ale zkusila změnit věci i u sebe ,být pro něj zase zajímavá ,hezká ,přitažlivá ,myslím že udělat si na sebe čas je fajn ,začít třeba tou rychlou chůzi , plavání, běh,jóga když to jinak nejde po zdravotní stránce ,změna jídelníčku ,kadeřník ,kosmetika , jinak to chce mluvit ,mluvit a mluvit ..pokud by nezabralo nic s toho tak bych v tomhle nezůstávala
Pro upřesnění: děti stáří 6 a téměř 8. Bydlíme v bytovce na malé vesnici. Já nemám řidičský průkaz, jsem závislá na autobusech.
Samozřejmě jsem se snažila zakazovat, přemlouvat aby byl doma. Ale prostě má svojí hlavu svůj názor, které je prostě nejlepší. A když já vlastně nemám kam jít, tak proč by nemohl...
Ženska si myslím, že v tom nebude. Soudím,dle toho že jsme na malé vesnici a autem neodjizdi. Ale samozřejmě jistá být úplně nemohu.
A když jsem měla časté zdravotní protíze migrény, tak jsem ani jít nemohla nikam. Teď po kortikoidech a dalších prášcich migrény tak časté nemám, ale ty kila. Samozřejmě se snazím, jim málo. Sladké vůbec. S dětmi chodíme na procházky, v práci na hodím i 15tisic kroku. Jenže i Dr. mi řekla, že ta váha bude hlavně skrze kortikoidy a dolů nepůjde lehce, když je stále beru.
Manžel také není žádný hubeňour, ke 150 daleko mít nebude. Ale byl silný, když už jsme se poznali.
@katysuchy Myslím, že se nabízí přímá výzva k větší nezávislosti - udělat si řidičák. A tatínka více zapojit do péče o děti, s dětma za kámošema obvykle nepůjde. A nějaký kurz, který by tě zaujal, bude určitě i v nějakém bližším městě, kam se dá prozatím dojet tím busem. Fakt jde jen o to pustit se do toho.
@katysuchy Zaujalo me, krom jineho, to "jim malo"....jezeni malo je jizdenka do pekla, naopak, silni a obezni lidi, sou ve skutecnosti podvyziveni, protoze to malo, co snis, se ti ulozi....
Zkus se necim nastartovat, mrkni na nejake kouce, vyzivove poradce, zkus zmenit celkove zivotni styl, i psychologa bych zkusila, muze ti pomoct s tim blokem z rizeni auta a leccim dalsim, aby ses mela rada....
Hlavni je, uvedomit si, ze takhle to dal nejde, zacatek mas dobry 😉
Doporučila bych nejdřív opustit výmluvy, protože platí, že když nic nezměníš, nic se nezmění...
Začni s chůzí, na to stačí boty. Denně hodina, pak teprv bude mít volno muž. Uvidíš, má to efekt a je to návykové 😉
@katysuchy Zhubnes a budeš se cítil lépe. Já zhubla téměř dvacet kilo za tři měsíce a byl to úžasný pocit. Mám teď oper rok po porodu, tak do toho jdu znovu. Jinak radu na chlapa nemám, mám doma něco podobného a neřeším to. Mám svoje a zvykla jsem si, že na žádná gesta není. Jak já často říkám, tak si každý jedeme už to své.
Ja teda tady pujdu proti proudu,nebudu ti tady vnucovat, at zhubnes, to je každého věc jak vypadá a vím, jak moc těžké je zhubnout a ano chápu, ze je důležité nebýt obézní, stravovat se zdravě atd. Ale podle mě pokud jsem s člověkem, který mě má upřímně rád a záleží mu na mě, tak mě bude mít snad rád i 25kg nahoře ne? Jako aby daval přednost kamarádům před rodinou je opravdu na zamyšlení... Dělal tohle od začátku vašeho vztahu?
Souhlas! Chlap se chová jako dvacetiletý kluk bez závazků, ale může za to jeho žena a její kila navic.... To tedy určitě. Zakladatelko, bohužel si myslím, že kde už není láska, tam už není ani vůle ke změně. On ví, že se chová jako blb, ale aby ulevil vlastnímu svědomí, háže to na tebe (viz jeho reakce na tvoje stížnosti, kdy místo nápravy obviňuje tebe z hysterie, aby pak měl sám pro sebe důvod, proč nemůže doma vydržet a musí do hospody). Držím ti palce, ať najdeš sílu z tohoto (ne)vztahu odejít a snad strávit zbytek života s někým, komu na tobě bude záležet. Pak by tvoje zdravotní problémy mohly polevit i bez kortikoidů...
A jak trávíš čas ty sama, věnuješ se také svým zálibám?
V tom, co popisuješ, mi chybí nějaká tvoje vnitřní sebehodnota, sebeláska.
Chápu, že chceš trávit čas s manželem. Ale měnit druhého nemůžeš, pouze sebe. Ten druhý se pak většinou přidá, často nevědomky 😉.