Zdědila jsem po rodiči dům, ve kterém bydlí babička. Část rodiny(teta,babička) chce, abych se domu vzdala a darovala jej babičce. Udělaly by jste to, vzdaly se ? Chtěly by jste kompenzaci , jak moc velkou? Nevím , jestli jde vůbec se zříci jen nějaké části dědictví. Babička má v domě věcné břemeno.Děkuji
Nevím, jaké máte vztahy s babičkou 🙂 Ale pokud je teta sourozenec rodiče, po kterém dědíš, tak jí jde asi o to, aby ona jednou dědila po babičce? Nechápu proč by ses dědictví měla vzdávat, pokud má babička v domku věcné břemeno a necháte ji tam dožít a vztahy jsou normální.. Asi bych ctila to, že rodič, po kterém dědím, to tak chtěl 🙂
Tak jak to píšeš, tak mi přijde, že teta chce barák po babičce a proto tlačí, aby ses ho vzdala a mohl připadnout jí... Neudělala bych to. Jestli v něm má věcné břemeno, bydlet v něm bude a až jednou odejde, tak bude tvůj. Pokud se ho vzdáš, tak po odchodu babičky dostane dům pravděpodobně ta část rodiny, která chce, aby ses ho vzdala 🙂
Pokud si zdedila dum jenom ty a darujes ho babicce, po jeji smrti budou dedit jeji deti, pokud uz nejsou deti,tak vnoucata.. ze strany tety to vidim jako sanci prijit k casti domu (nevim,kolik jich bylo sourozencu, tak kolika lidem to pujde)
A jaky je duvod, ze chteji,at se toho vzdas? Pokud tam ma babi vecne bremeno, nemuzes ji prece jen tak vyhodit.. Zalezi ale na tobe, zda ten dum chces, nebo ho chces za par let prodat. Jinak souhlas s xpila, neda se odmitnout jen cast dedicstvi,jenom cele.. Takze ho prijmes a pak venujes.. s babickou jste prima linie, takze by to melo byt bez dane z darovani..
Nevzdavala bych se toho, presne ze stejneho duvodu jako pisou holky nade mnou,ze se pak akorat nekdo na Tvuj ukor obohati a jeste by me nastvalo, ze po me nekdo chce vzpominku na rodice.
Ja myslela ze asi bouchnu vzteky, kdyz umrela mamka a babicka - jeji matka mi oznamila, ze mi jeji sperky necha, jak necha? Vsechno byly sperky co si mamka koupila nebo dostala od tatky nebo kamaradu, tak proc by je mela mit ona? Ale treba tete jsem bez vahani dala mamcin prsten kdyz chtela vzpominku na mamku, chtela treba jenom hrnicek nebo neco maleho.
Maminky, máte pravdu, jen si to nechci nějak připustit , že toto po mně chtějí . Jinak vztahy byly dobré, tohle jsem myslela, že řešit nebudu, jako jedinej dědic.
Důvod, at se ho vzdám : babička tam žila celý život a bude ted v nejistotě , že asi dum prodám. Stále jí říkám, že dokud tam bude chtít být, tak ne!!Spíš chce ted dát ten dům dvému druhému dítěti , než vnučce.Ale bohužel, před pár rokama ho napsala na mého tátu.Teta vidí, že muže přijít k baráku .
Ach jo, tohle jsem nechtěla řešit ....jak kdyby nestačilo, že mi umřel tata a ted ještě těhotenství, tak člověk si to více bere ☹
Nebuď hloupá, pokud nejsi za vodou tak, že Tě část domu nevytrhne, tak nic nedaruj. Proč taky? Být Tebou, nechala bych tam babičku dožít, a pak se dožadovala svého zákonného podílu.
Domu bych se nevzdávala, nevidím důvod. Je to tvé dědictví po tvém rodiči. Pokud v něm má babička věcné břemeno, nemusí mít obavy. Navíc pokud máte dobré vztahy. Teta pravděpodobně bude chtít domek, protože po babičce jednou bude dědit i ona. Nevím, jak je to přesně, najdeš to v občanském zákoníku, ale myslím, že pokud dědic zemře, dědí jeho díl jeho potomek. Tedy pokud bys dům darovala babičce, pak byste po ní jednou dědily s tetou napůl (popřípadě na části s dalšími babiččinými potomky) a byly by z toho jen tahanice a nepříjemnosti.
@zana89 jestli to je tak jak píšeš (tak nějak jsem si to myslela) tak bych vůbec neřešila a prostě jim řekla, že ne a nazdar... Vzdát se v domu v dnešní době je blbost!! Je to spousta peněz...
@zana89 pokud má babička v domě věcné břemeno, není to pro babičku, ale pro tetu....tudíž já bych nic neřešila a ničeho se nevzdávala....děláš to nejen pro sebe, ale pro deti.
Pokud se s tebou chtejí domluvit na vyplacení, at nechají oni nebo vy nebo na pul udelat nový odhad - znalecký posudek ceny a díl, který ti patří se rozpočítá, popřípadě ty pokud budeš chtít, ho můžeš snížit.....
Já bych se toho nevzdávala....jednou to jsou at už peníze nebo dům pro deti...navíc nemusí se to řešit ted hned...bbabička at tam dál žije, ty si svuj podíl nechej....
😉
@zana89 Nevzdala bych se jej. Na domu je věcné břemeno. Max. bych jako vstřícné gesto nabídla, že lze zajít na notářem, a když ti nevěří, pak se zavážeš, že jim dům nabídneš přednostně.
Ale je to zbytečné. Jen bys nyní mohla také přijít nejen o půlku, ale o celé dědictví. Teta může v mezičase babičku přesvědčit, aby kompletně celý dům napsala na ni.
V žádném případě. Podle mě je to jen manipulace, aby teta jednou zdědila tím pádem víc nebo celý dům... Nebuď blázen, kdyby pak chtěla v domě zůstat teta, musí tvou část vyplatit a za to můžeš pořídit něco dětem nebo uložit jim na účet. Doba je zlá, buď ráda, že nějaký majetek zdědíš a do budoucna máš aspoň pár korunek jistých 🙂
@zana89 Nene, určitě se nevzdávej. Babička tam může v klidu dožít, má tam věcné břemeno, vyhodit ji nemůžeš 🙂 Chápu, že ten celý dům budeš dědit jen ty? Dobrá investice do budoucnosti i pro tvoje děti. Byly by z toho později jen hrozné tahanice, teta je asi hodně chtivá, to by dopadlo ještě hůř, teď může být naštvaná, ale nic s tím nenadělá 🙂
Celý dům jsem zdědila, teta se části co ji náležela vzdala (nevím jestli táta ji vyplatil)a babička darovala tátovi tu svojí část.V domě nechcu bydlet ....je to pro mě ted už dům hrůzy....ale peníze jsou taky třeba.
Myslím, že psala, že babička nechala celý dům přepsat na tátu, takže teta by nic nedostala ani po smrti babičky, tak určitě nevzdávat se !
Jak píšou všechny přede mnou, rozhodně se nevzdávej! Babička má bydlení zajištěný břemenem a teta vidí snadný způsob jak k domu přijít.
Proc bys to delala... je to jen trik protoze pokud by ses dedictvi vzdala a ono pripadlo babicce, teta by pak dedila po babicce. Nevim jake mate vztahy v rodine, ale tohle mi trochu zavani, jen jestli babicku do toho teta nepremlouvala. Mela by z toho pouze osobni prospech aniz by z toho babicka sama neco mela. Takze se dedictvi rozhodne nevzdavej a postarej se o to aby babicka mela v tom dome krasny spokojeny stari. Kdyz by to slo a dum bys darovala babicce, hodne penez by taky slo do poplatku spojenych s dalsim dedictvim atd. Na konci bys na tom tratila jen ty sama.
@zana89 tak ho jednou prodáš.... 😉 ale to babičce neříkej, neb ji klepne...nebo ho pronajmeš....a máš z toho trvalý příjem...táta ji klidne mohl vyplatit, pochybuji, že by se tak snadno vzdala....
Navíc, i kdyby se dům přepsal celý na babičku, po její smrti dedí deti....navíc si to babička napíše do závěti, kdy ji teta slíbí, že tam bude žít.....
rozhodne nejsem proto se s nima hádat, ale to nemusíš....
proste řekni a proč? proč to ted řešíme, že se má vzdát, vždyt babička tady bydlí a bydlet bude....máme ji rádi. Má ady břemeno...proč to ted hrotit....
@zana89 urcite se niceho nevzdavej, neni jediny duvod, je to tvoje dedictvi po tatinkovi a i kdyz ted je to dum hruzy, za par let, az tu babicka nebude 😖 ho muzes prodat a penize se budou hodit, mas deti tak jim ty penize muzes treba dat napul k svatbe jako darek od dedecka... teta ocividne chce prijit k baraku a kdyz ho ted nechas babicce, tak ji muze zpracovat a ta ho napise na nekoho jineho a prijdes o vsechno. babicka se nema ceho bat, zkus ji to vysvetlit asi ji teta zpracovava a strasi tim ze ji vyhodis a prodas dum. mozna bych ji vzala k nekomu kdo ji to dokaze vysvetlit aby se nebala.
@zana89 Urcite se dedictvi nevzdavej, nemas proc, navic pokud tam nechas babicku bydlet tak je to bez starosti i pro ni i pro tebe. Dum si zdedila opravnene, bud rada 🙂 Je jasny ze rodinka se citi ukrivdene...to je vetsinou tak, jakmile se dostane rec na majetek tak najednou zjistis, jaky lidi vlastne jsou. Domecek je ted tvuj a byt tebou, neresila bych co rikaji ostatni..a uz vubec mi prijde nemistne aby ti nekdo rikal co mas nebo nemas delat. Drzim palce at ti to moc neztezuji 🙂
Nemůžeš odmítnout jen část dědictví, pouze celé. Pokud ale babička také dědí, můžeš se vzdát některé své části (tzn. i domu) v její prospěch.
Nicméně já nevidím důvod, proč by ses domu měla vzdávat, navíc když tam má babička věcné břemeno. Pokud by dům přešel na ní, tak by pak šel znovu do dědictví... A těžko by ti jako kompenzaci vyplatila adekvátní částku.