Ahoj, chtěla bych se poradit, jestli máte některá podobné zkušenosti viz nadpis a jak to u Vás dopadlo? Před čtyřmi lety si manžel našel milenku, já byla tenkrát na mateřské a nic jsem netušila. Jednoho dne mi oznámil, že potřebuje bydlet sám, je to umělec, tak jsem si myslela, že má opět nějakou svou krizi, protože se mu zrovna moc nedařilo a neměl moc kšeftů. Pak z něj konečně vypadlo, že má milenku. Jelikož jsme spolu byli nějakých 11 let a bylo to vcelku harmonické soužití, chtěla jsem, aby si to ještě rozmyslel, proto jsme párkrát zašli do poradny. Potom se však dozvěděl, že je jeho milenka těhotná a definitivně se rozhodl žít s ní. Protože jsem byla v té době na mateřské, bydleli jsme v nájmu a manžel neměl stálý příjem, několikrát se stalo, že jsme neměli ani na nájem, rozhodla jsem se odstěhovat z Prahy zpět do mého rodného města do domu mých rodičů, kteří mi byli velkou oporou. Manžel do té doby neměl o děti nijak velký zájem, např. počet výletů by se dal spočítat na prstech jedné ruky, věčně byl pryč nebo zavřený doma ve svém pokoji, že potřebuje klid na tvorbu. Když jsem se s dětmi odstěhovala, najednou se začal snažit, byla jsem ráda, že chce děti vidět a kdykoliv chtěl, tak jsem mu je do Prahy přivezla. Postupně však začal tlačit na to, abychom se přestěhovali zpět, ikdyž už založil novou rodinu, chtěl mít naše děti taky v Praze, co nejblíž. Nejdřív jsem nesouhlasila, zvykli jsme si už na menším městě a Praha pro mě představovala akorát smutné vzpomínky. Po třech letech tedy manžel podal žádost o svěření dětí do jeho péče, děti 5-ti leté byly na výslechu na sociálce, začala jsem hledat právníka, byl to pro mě stres, nakonec jsem se rozhodla, že se přestěhujeme zpět do Prahy na zkoušku, že uvidím, jak se nám tady bude líbit a tak jsem to i manželovi řekla. Děti nastoupily do přípravky, soud mi mezitím svěřil děti do výlučné péče, protože s tím manžel nakonec souhlasil, když jsem tedy zpět v Praze, děti máme ale ve střídavé péči na základě ústní dohody, protože to tak manžel chtěl, i přesto, že syn má aspergra a psycholožka střídavou péči nedoporučila. Řekla jsem manželovi, že tu střídavku vyzkoušíme a uvidíme, jak to budou děti zvládat. Já jsem si tady našla práci, ale je to pro mě samozřejmě finančně náročnější to sama utáhnout. Děti při předávání často brečí, syn s aspergrem mi řekl, že je to střídání pro něj těžké, stýská se jim po městě, kde bydlí jejich babička s dědou a kde mají bratránky. Proto jsem se rozhodla vrátit zpět. Dnes jsem byla podepisovat ve škole odhlašovací kartu a bylo mi řečeno, že ji musí podepsat i manžel, kterému jsem před měsícem vysvětlila důvody, proč se chci vrátit. Manžel řekl, že bude bojovat a nic nepodepíše. Chci se zeptat, jestli když mám děti ve výlučné péči a rozhodnu se s nimi odstěhovat, jakým způsobem mně může manžel bránit kromě toho, že nepodepíše odhlašovací lístek a přihlášku do nové školy. Řekla jsem mu, že děti může vidět kterýkoliv víkend a o prádninách, jak bude chtít, tak jak to bylo doposud, nechci, aby o ně přišel, ale že zároveň nechci být nucena bydlet někde, kde se nám nelíbí. A pokud chce o děti bojovat, ať to řeší opět soudně, samozřejmě doufám, že mu je soud nesvěří, ale papíry ohledně škol ať podepíše. Chtěla bych se zeptat, jaké možnosti manžel má, může mě nařknout třeba z únosu, když se stěhováním nesouhlasí? A přijme nová škola naše děti, pokud jejich otec nepodepíše přihlášku? Omlouvám se, že je to delší a budu moc vděčná, pokud někdo poradí. Děkuji.
jo, jeste domluv dopredu skolku u Tvych rodicu, protoze tamni skolka jiz na Tve deti nedostane dotace. dotace se resi posledniho zari... jestli budou ochotni vyjit vstric ci vubec maji volne misto.
promin, ctu to ted, jedna se uz o skolu. myslim, ze i pres Tve svereni do pece by mel ve skole stacit Tvuj podpis... kdyz tak volej na vyssi mista. to vis, ze neni snadne detem prerusit skolni rok... ja to udelala behem jednoho roku dvakrat... na konci zari (kvuli dotacim!!) se vracela k partnerovi a v breznu se vracela... skoly by mely vzit..... ale zavolej.
je ta situace v praze k nevydrzeni? ze byste dobehli skolni rok? samozrejme BE STRIDAVKY, mas papir, neni co resit...
a chlapem se nenech zastrasovat... ale muzes s nim jednat pekne a vysvetlovat a vysvetlovat. predejdes drahym spodnim sporum. hlavne predkladej zdravotni stav deti...
takze od brezna... 🙂
samozřejmě jsem přemýšlela, že bych je tady nechala dochodit do konce června, ale tím, že finančně jsem už na hraně a nechci si půjčovat a zadlužovat se, k tomu dělám dvanáctky ten týden, kdy má děti manžel, takže bych musela opět hledat novou práci s takovou pracovní dobou, abych mohla mít děti pořád u sebe a aby nás to uživilo. Měla jsem ještě jednu práci s volnou pracovní dobou a tu jsem dělala v týdnu, kdy jsem měla děti u sebe, ale to bylo jen do konce roku. Proto je to teď pro mě i finančně náročnější. A taky, když mně děti brečí, že tady bydlet nechtějí, tak jsem si řekla proč čekat až do konce června. K tomu jsou zatím v přípravce, ne v první třídě..
Mám syna ve své péči, školu a školku řeším pouze já. Vždy jsem donesla rozhodnutí soudu o svěření do péče a bývalý nikdy nic nemusel podepisovat. Takže ve škole ukaž rozhodnutí a pokud i tak bude problém, určitě bych jim pohrozila.
@desencanto tak jde asi prostě o to, že se do toho vložil manžel, že si nepřeje, aby se děti stěhovaly. Pokud je to chlapovi jedno, tak to nikdo neřeší. U nás to bude asi komplikovanější:o/
@marina007 pokud máš děti ve výlučné péči, tak přece nikdo nemůže požadovat souhlas otce 😲
já mám tedy děti nevlastní a přítelova ex si s nimi dělá co chce, vše řeší a podepisuje sama, otce se na nic ani neptá. včetně škol, kroužků, stěhování, lékařů... 😉
Nevím jak je to se stěhováním, ale POZOR se změnou školy musí souhlasit oba rodiče.
Vím to naprosto přesně, protože jsem tuto situaci řešila rok zpětně.
Mylně jsem si myslela, že když mám děti ve výhradní péči já, stanovené soudem, takže děti mohu klidně bez souhlasu přendat na jinou základní školu. Opak byl však pravdou. Zařídila jsem sice přestup, ale když mělo dojít na to, že za týden starší syn nastoupí do nové školy. Bývalý muž řekl, že ne. Stále jsem si myslela, že si může remcat co chce, že děti mám ve své péči já a já budu rozhodovat, kam budou chodit.
Naštěstí jsem měla štěstí na super ředitele na nové škole, který pomocí svých právníků vyřešil přestup.
Ono totiž to, že má matka dítě ve své péči neznamená, že o všem rozhoduje ona. Oba rodiče jsou nadále zákonní zástupci! a rozhodují oba dva! Tedy za předpokladu, že jeden z nich nebyl soudně zbaven rodičovských práv!
Na to opravdu pozor. Ani já to do nedávna nevěděla.
Jinak k situaci s přestupem, by byla řešena následovně: Otec podá na školu, jedno jakou jestli původní nebo novou proti návrh/nesouhlas s přestupem. Nová škola ho nesmí přijmout, musí se vrátit na původní školu. Musí proběhnout soud, který rozhodne kam dítě bude nadále chodit na školu. ALe do té doby musí zůstat na původní. Je to masakr.. opravdu.. tedy pro nás byl.
Přeji hodně štěstí, ať to u Vás projde snáze než u nás.
Se stěhováním nevím, jak to je.. my se nestěhovali.
@lumixii aha, no vidíš...a hned budeme o něco chytřejší. u nás se mimo stěhování řešila změna školy už 2x. teda u nás ne. u dětí a jejich maminky. nás se nikdo neptal, ale tak i kdyby, tak by přítel souhlasil a zle nedělal.
po mne chtely skoly (dve a kazda dvakrat) jen muj podpis... takze je to asi o vedomi zakona ci benevolenci reditele... pokud mas stesti, staci jim Tvuj podpis, pokud ne, budou chtit oba, to je teda smutne. mozna bys mohla zkusit dojit se soudnim rozhodnutim a sebevedome rict, ze mas deti v peci a ze tedy staci Tvuj podpis, ze sis to zjistovala (na to bych dala duraz). za zkousku nic nedas...
@blahova_andrea No ono pokud otec nebo druhý rodič nedělá problémy, tak škole to i stačí, jeden podpis rodiče.. Protože jak řekl právník, ředitel/ka školy není povinen zkoumat, zda jsou rodiče ve shodě, nebo ne. Ale nastává problém, když jeden z nich řekne NE. Pak musí ředitel jednat..
Rozhodně se tady nechci s nikým dohadovat.. spíše mi nedalo nereagovat na příspěvky, které nejsou pravdivé a zakladatelce můžou spíše ublížit než pomoci.. to nemyslím zle proti nikomu, jak jsem psala hned v mém prvním příspěvku.. taky jsem žila do nedávna v domnění, že rozhoduji já.. nikoliv otec..
Rozhodně bych zakladatelku nenabádala k tomu, aby někde na někoho útočila s tím, že má rozhodnutí od soudu a stačí jeden podpis!! Mohlo by se to otočit proti ní!
Spíš bych poradila, at se poradí v nové škole, řekne na rovinu, co je za problém, jak to může řešit atd.. než dělat bububu.. My museli během týdne zvládnout dětského doktora, který napsal doporučení k přestupu.. na rychlo nás objednali k psycholožce, která byla tak moc hodná a vzala nás.. též napsala doporučení.. a pak jsme čekali, jak můj ex zareaguje na pohovor u nového ředitele a právníka..
Dopadlo to pro nás dobře, žádný soud se nekonal a můj ex na místě ve škole podepsal papír s tím, že souhlasí s přestupem.
Vždy je lepší, když se rodiče domluví bez soudu, néé kvůli nim, ale kvůli dětem!!
Ono je to všechno dvojsečné.. nejde se na to koukat jen z jedné strany..
Teď to bude znít možná sobecky, ale já nejsem zastánce střídavé péče v žádném případě! Děti mají mít jeden domov, ne se pořád stěhovat. ALE jsem zastánce toho, že děti mají právo na oba rodiče ve stejné míře (za předpokladu, že jsou rodiče normální!) U soudu ohledně svěření děti do mé péče, jsem řekla, že nechci určit návstěvy, že jsem schopni se domluvit.. (a doufala jsem, že ta nevraživost mezi námi dospělými nebude přenášena na děti). Ex si bere děti kdy chce.. chce je 3 víkendy po sobě, tak si je vezme.. chce je vídat v týdnu, tak si je vezme.. nikdy jsem mu nebránila, ba naopak, když děti kolikrát nechtěli, ještě jsem jim říkala, aby k tatkovi jeli, že by mu to bylo líto.. já se s mým ex nesnesu, a on semnou, ale to boj mezi dospělými a děti by tomuhle měli být ušetřeny!
Zkuste se vžít do situace druhého, jak by bylo Vám, kdyby druhý rodič, dělal zásadní změny bez Vašeho vědomí.. taky by se Vám to nelíbilo..
Znovu se budu opakovat, nemyslím to zle na nikoho konkrétního a nepřišla jsem se dohadovat, jen mě tyhle rádoby rady, jak vyšachovat druhého vytáčejí..
@lumixii jo, to asi chápu. přítel je z těch, kteří ex problémy nedělá. už kvůli dětem
@blahova_andrea tak to máme stejné.. přítel svojí ex taky problémy nedělá, za to ona jemu jo 😀 Malou neviděl už 4 roky, odmítá mu ji "dát/půjčit".. jaké koliv informace mu nedá.. ignoruje ho.. a on pravidelně platí a platí i víc než se dohodli.. a nic z toho.. A on je tak "hodnej", nic s tím nedělá, protože se nechce hádat.. Takže ten pohled mám jakoby o obou stran.. je mi ho líto, když vím, jak se tím trápí.. ale je to jeho věc, když to řešit nechce.. ať neřeší.. já už bych měla vyřešeno dávno 😀😀😀
@lumixii tak to je teda hodnej až moc ☹ my teda děti vídáme, ale taky spíš jak se hodí mamince. sama si nedovedu představit je 4 roky nevidět a to nejsou moje vlastní děti. oni jsou i s těma mladšíma prckama bezvadná parta, milují se, těší se na sebe...tvého přítele to musí trápit, ale po 4 letech už těžko začne bojovat, když malá už asi ani pořádně neví kdo je její táta. kdo ví čím ji máma krmí. záleží kolik jí také je.
@blahova_andrea za chvíli jí bude 10 let. Já to nechci napsat na rovinu jo, pro případ, že by to četl 😀😀 ale on je tak hodnej, až je blbej (myslím v tomhle tom). 😀😀
@lumixii 😀 jo bývá u těch hodně hodných častý problém.
@lumixii ja jsem nenapsala, ze ma utocit na reditele, ale ze by mohla zkusit dat duraz na to, ze deti jsou svereny do jeji pece, tudiz staci jeden podpis. pak je otazka, zda je schopna lhat (kdyz zna, co jsi napsala) a zda neudela problemy rediteli (ale to by pro me asi v kriticke situaci nebylo tolik dulezite). psala jsi, jednat s reditelem nove skoly, ale ona novou skolu ma bez problemu zarizenou, jde o odhlas ze stare skoly, tak jsem to pochopila ja. jinak je skvele, jak jsi obesla doktory a vlastne byl na prvnim miste zajem deti, to by zakladatelka mela udelat take tak. a nemyslim si, ze obchazi rodice a chce ho vysachovat. na prvnim miste je zdravi a pohoda matky a pokud to pro ni v praze je neunosne, deti ji davaji najevo, ze tam byt nechteji, jeji rozhodnuti je dle me spravne.
je super, ze jsi napsala, jak je to pravne spravne 🙂
@verusky Ale já jsem v žádném ze svých příspěvků nemluvila k Tobě. Psala jsem všeobecně!
Já měla taky rozhodnutí z nové školy v ruce, že je syn přijatý. A problém nastal v případě odhlášení z původní školy.. Řediteli problém neudělá, udělá ho maximálně sobě, protože jak jsem taky již psala, ředitel školy, není povinen zkoumat, zda jsou rodiče ve shodě či nikoliv.
Taky mi můj ex vyhrožoval, že mi děti sebere, nebo že bude chtít alespon střídavku, opět jsem v tom týdnu běžela na sociálku, se zeptat a co může a co ne..
Fakt tuhle situaci nikomu nezávidím ani nepřeji. Nervy hrozné.. Ale ono i vyhrocené situace, které vypadají, že nemají dobrý konec se nechají "v klidu" vyyřešit, pokud je někdo řešit chce. A nechce je obcházet.
ja odhlasku i prihlasku vzdy podepisovala sama, otce nepotrebovali. myslim, ze u Vas to bude tim, ze si je otec ve skolce bral, tudiz si mysli, ze mate soudne stridavku. domluvila bych se s red., UKAZALA SOUDNI SVERENI DO TVE PECE a mel by ji stacit Tvuj podpis.
jinak to nebylo moc rozumne jit zpet do prahy... z meho pohledu. ale take jsem udelala podobnou nerozumnou vec, za kterou jsem pak musela zaplatit... hlavne pravni sluzby... takze chapu...