Výčitky z přepisu domu?

martinap90
26. lis 2023

Dobrý večer, měsíc zpět jsem zde řešila, zda odejít ze vztahu. Myslím, ze se zde snad nenasel jediný člověk, co by mi řekl zůstaň. Přesto jsem zůstala, přes sliby manzela, ze vztah bude jiný. Vydrzel asi dva tydny a tak nějak je zpět vše ve starých kolejích. Manzel v podstatě jen chodi do prace a uklizi- vše děla nejlip, víkendy prouklizi od rána do vecera, jsme spolu šest let. Dlouho jsem se prosila o lasku, ale bezvýznamne. Není na to objimani, projevy lásky..máme tříletého syna, jemu tu lasku projevu paradoxne až až. Rika mu, jak je krásný, jak ho miluje, vůči mě je ale chladný. pořad jen setri peníze, žádný výlet, žádné vecere, nebo jakykoliv socialni život, malemu nekoupil dosud jedinou hracku. Shrnu to, proste si nerozumíme. Sice zapne vždy na chvíli kdyz chci odejít, ale to není on :(. Stojim před rozhodnutím odstěhovat se. A tentokrat bych to rada dovedla do konce. Ale…
Do domu jsem dala nějakých 600.000, manzel 1200.000 Kc. Hypotéku máme na 3.500.000 Kč. Dva měsíce zpet v rámci přemlouvání ať zůstanu, na me pulku domu přepsal, sliboval to už dva roky, ale cele to protahoval. Právník mi radi půl domu vzít….prodal by se tak za 8.000.000 takže vyplatit hypotéku a 4.500.000 si rozdělit. Jenže 😔 manzel mi nadava, ze jsem vypocitava, ze jsem na sebe nechala přepsat barak a teď vezmu pulku. Zajímalo by mě, jak byste se zachovaly vy. Vím, ze jsem do toho dala o dost mene peněz, ale jdu pryč s malym synem, co je autista a nebude to jednoduché a nechci se stěhovat po nájmech 😔 ale mám velke vycitky, na druhou stranu si říkám, ze já za rozpad manželství nemuzu a ze přeci většinou ty ženy s tou půlkou odcházi a ze bych měla myslet na toho maleho. Ale je mi jasne, jakou hyenu ze mě udělá. Možná je mi to i líto, ze tak chtěl dům a teď ho bude muset prodat. Ale vážně jsem se snažila, jen to už proste nezvladam. Dal mi za ty roky pocit, ze jsem úplná nula, která je jako žena k ničemu a já se chci za sebe, za nás zase postavit, moct vyprat, zapnout mycku, nebýt ve stresu, ze manzel jede domu 😢

fyii
26. lis 2023

@martinap90 ahoj, predpkladam, ze syn je jeho a ze s nim jako s autistou tolik pracovat nebude. ja bych to vubec neresila, proste bych vzala pulku a hotovo, staras se o jeho syna a budes, takze asi tak. Ze dneska jsou ceny jinde nez pred 6 ti lety to teda jsou... proste zivot.Co o tobe vykladat, bych neresila, ono zhrzene ego nikdy pred cizimi neprizna, ze chyba mohla byt i jinde nez u toho druheho.

budouci_maminka
26. lis 2023

jste manželé, takže bez ohledu na to, kdo co kolik dal peněz do domu, on by přeci takové výdělky třeba ani neměl, kdyby ty jsi mu nedělala zázemí.. předpokládám,že si ty byla na mateřské, tak z čeho by jsi mohla dávat víc peněz do domu, když jsi obětovala kariéru na úkor výchovy dítěte.. vzala bych půlku a výčitky bych v sobě zpracovala. ty peníze stejně použiješ na to, aby se mělo jeho dítě lépe, nebudeš si za to kupovat kabelky ne?

jahodi
26. lis 2023

hele asi oproti hodnotě domu je to plivnutí, ale když to u nás kdysi začalo být špatný, tak jsme měli finance společný, akorát každej svůj účet - prostě se vše řešilo společně. No, a na mým účtu byly splátky. Měsíc před odchodem (to předem v plánu nebylo), jsme se domluvili, že si ty splátky dal na svůj účet. No jasně, že to pak byla jedna z věcí, kterou mi děsně vyčetl. Jaká jsem zlatokopka. Moc to neřeš, oni si něco vždycky najdou.

ai30
26. lis 2023

Bez vycitek. Pulka domu je tvoje. Ano, prepsal to na tebe pred chvili, ale mel to prepsat uz pred dvema lety, takze to nacasovani prepsani ridil on, ne ty. Jestli jsi nestastna, nezustanes jen kvuli tomu, aby se mu to prepsani vyplatilo. A jestli by byl radeji, kdybys odesla s holym zadkem a s autistickym synem byla bez penez, tak alespon vis, jak moc mu o tebe (a i o syna) jde.

cuuza
26. lis 2023

Mysli na nejdřív na sebe, pak na ostatní. Dávej si postupné cíle, najdi si bydlení, přestěhuj se... Prodej domu se může táhnout, tím bych se fakt teď nerozptylovala.

eviicka
26. lis 2023

A ty peníze, co jste dali do domu-to byly peníze našetřené ještě za "svobodna" (práce před seznámením, dar od rodiny, dědictví)... nebo to jsou peníze našetřené za společného života? V prvním případě bych asi souhlasila, že při případném vyplacení dostanu o něco nižší podíl ve druhém případě ne.

miryp
26. lis 2023

Asi takto - předpokládám, že ta polovina domu ti byla přepsána pomocí darovací smlouvy. Počítá tvůj právník s tím, že může přijít ze strany tvého partnera odvolání daru pro nevděk? Načasování tvého odchodu tomu jen dopomůže, kdy to bude vypadat, že jsi ho donutila k přepisu pod pohrůžkou, že jinak odejdeš a po přepsání nejen že odcházíš, ale ještě mu chceš prodat střechu nad hlavou. Já bych úplně nepočítala s tím, že to bude bez problémů a peníze budeš v nejbližší době mít. Naopak bych čekala, že to může skončit u soudu a bude se to táhnout.

martt
26. lis 2023

@martinap90 Já souhlasím s @miryp. Záleží podle jaké smlouvy ti nechal na tebe napsat půlku domu. U nás v rodině se řešil stejný problém. Na sesteřenku její už bývalý manžel nechal napsat půlku bytu po půl roce se odhodlala konečně odejít. Dělal ji obrovské problémy co se týká té půlky bytu. Dostalo se to až k soudu , který trval 5 let darovací smlouva byla stornovaná . Je pravda , ze tady hrálo hodně i to , ze on ten byt měl předmanzelstvim tím pádem nebyl automaticky v SJM. Takže určitě od něj odejdi ale v tuhle chvíli zatím nepočítej s částkou za ten dům a radsi se připrav psychicky , že to.jeste může být těžký . Přála bych ti aby jste se nějak domluvili a nedělal ti zbytečné problémy.

merope
27. lis 2023

Ještě mě napadá, zda jsi zkoušela rozdělené finance, ale jelikož ty nejspíše kvůli péči o syna nepracuješ, tak ať ti posílá "něco jako alimenty" na tvůj účet - a z toho můžeš platit sama sobě nějakou tu "zábavu" (a neřešit, že podle něj "žádná zábava"). A určitě si naplánuj aspoň 1x za měsíc volný víkend - kdy o syna by pečoval otec a ty bys měla volno. Třeba by i muž přestal zběsile uklízet a víc se věnoval i něčemu jinému.

martinap90
autor
27. lis 2023

@martt on bohužel i ten dům byl před manželstvím 😔 Jakoze brali jsme ho spolu, po dvou letech vztahu, ale vzali se až po koupi domu. A to se dá jen tak stornovat? Jen proto, ze odešla? To podle mě určitě tak lehce snad nejde. Nevdek přeci není to, ze odejdu, protože se ke mě nechová hezky…

ilone
27. lis 2023

@martinap90 v poradně jste byli?

martt
27. lis 2023

@martinap90 Ono sebrat dar není jednoduché , ale není to nemožné. Soud to u nich uzavřel tak , ze to z její strany byla vypočítavost. Ty soudní stání byli pro ni hodně psychicky vyčerpávající , protože z ní před soudem dělal absolutně neschopnou, vypocitavou mrchu a on byl ten "chudacek" , který chtěl zachránit jejich vztah , že na ni přepsal půlku bytu . Ani důkazy o tom, že ji zakazoval se vídat s její vlastní rodinou apod..nepomohly. Naštěstí alespoň soud o děti vyhrála, ale jednoduché to také nebylo. Ale on její ex je manipulátor a musí být po jeho. Takze tím, že odešla mu hodne poranila její ego a dal jí to náležitě sežrat. Což u vás být nemusí.

miryp
27. lis 2023

@martinap90 samozřejmě že to nebude o tom, že chce vrátit dům proto, že jsi odešla. Ten právní důvod požadované vratky by byl v tom, že jsi z něho "podvodně vymámila přepis půlky domu" již z úmyslem opustit ho a obohatit se na prodeji té své půlky. A jaksi on to dokazování bude mít lepší než ty u svého tvrzení, že se k tobě chová nehezky... Tak to prostě je. Máš nějaké důkazy o tom, že se k tobě chová nehezky? Protože jen to, že to řekneš, nestačí... Ale nikdo neříká, že se to určitě stane, jen ti říkám, že tě tvůj právník měl s touto možností seznámit...

ai30
27. lis 2023

@martt No ale tam je rozdil, kdyz ten byt byl jeho, splaceny pred manzelstvim a byl to od nej 'dar'. V tomto pripade, kdy ona tam mela vyraznou investici a hypoteku splaceli behem manzelstvi, neni ten dum darkem z dobroty jeho srdce, ale druhem financniho vyporadani. Tezko na to vsadit, soud clovek predem neodhadne, ale podle me tam to riziko neni zas tak vysoke. To ale musi posoudit jeji pravnik.

martt
27. lis 2023

@ai30 Je pravda , že byt koupil než se vzali. Ale sestrenka do rekonstrukce a vybavení bytu dala nemalé peníze. On vlastně v tu dobu splácel "jen" hypotéku . Zbytek táhla sestrenka . A to soud také smetl ze stolu ,aby ji vyplatil , alespon cast toho co dala do rekonstrukce. A bohužel ty soudy jsou hodně nevyzpytatelné. Každopádně zakladatelce bych přála aby to u ní prošlo bez komplikací a v pohodě.

suzanna123
27. lis 2023

@ai30 společné jmění vzniká po svatbě. Pokud splácí za manželství hypotéku, tak se dělí to, co bylo splaceno, těžko říct, jak se tam řeší zhodnocení. Ale určitě ne, že on do toho narval před svatbou milion, pak se dva roky splácela hypotéka a dělí se celý dům. Takže ne, půlka domu není její.
A co se jejího podílu týče, tam je to hádám k dokazování, že a) do toho ty peníze opravdu vložila, b) pokud je do něj vložila v průběhu manželství, že nebyly součástí SJM.

evik19
27. lis 2023

@martinap90 Pokud jste dům koupili spolu a spolu ho také spláceli a váš jediný rozdíl v investicích je těch 600 tis, tak bych souhlasila s tím, že peníze z prodeje nerozdělíte fifty-fifty, ale že jeho podíl bude o 600 tis vyšší. Inflaci a zhodnocení domu bych pominula, přece jen budeš jako matka autistického syna pravděpodobně znevýhodněná na trhu práce. Takhle by mi to přišlo fér a mohli byste na to snad přistoupit oba.

ai30
27. lis 2023

@suzanna123 No ale ano, pulka domu je jeji. On na ni pulku prepsal. Otazka je, jestli by se mu podarilo ten dar vzit zpet. A vzhledem k tomu, ze puvodni investice nebyla jeho, ale podileli se na ni 2:1, neni ten dum jenom jeho a on ji 'daroval' neco, co ona z 1/3 zaplatila. Ale je jasne, ze vsechno zalezi na tom, jake doklady o te puvodni investici ona ma. (A ve finalebohuzel i na tom, jak se ten den zrovna soudce vyspi...)

v_anilka
27. lis 2023

Omlouvám se, ale úplně nechápu, že když jste dům kupovali spolu, že byl jen manželův... My když jsme kupovali dům a bylo to ještě před svatbou, tak jsme ho od začátku měli napůl - i hypotéku napůl.

martinap90
autor
27. lis 2023

@v_anilka já byla těhotná, proto se hypoteka i dům psaly pouze na manzela. Nebyli jsme svoji. Slibil, ze dům dodatecne přepíše, což mu ale trvalo dva roky.

moudivlacek
27. lis 2023

@martinap90 to je ale jeho problem, ze mu tak dlouho trvalo, to nema s rozchodem co spolecneho, kdyby to prepsal tenkrat, verim, ze by byl scenar podobny...

@v_anilka taky jsme to tak meli, hypo a byt na polovic pred svatbou

janule1940
28. lis 2023

@martinap90 Neres.Kdyz mají společně jmění manželů po 20 letech třeba prodavačka s platem 20hrubeho a podnikatel s platem 100hrubeho,tak se taky nedeli pošle toho,kdo kolik donesl.Společně jmění manželů je proste společne…

eviicka
28. lis 2023

@janule1940 to je něco jiného, pokud ten podnikatel se 100 000 už PŘED manzelstvím měl nějaký majetek tak se to zohledňuje. A tento dům se kupoval bohužel také před manželstvím.

Ideální by bylo mu v rámci vyrovnání přenechat ten rozdíl 600 000. Tím se mu zacpe pusa a třeba bude pak svolnější k dalším dohodám. Navíc případný prodej se může táhnout, takže teď pořešit spíše to ostatní, odchod, výživné...

janule1940
28. lis 2023

@eviicka aha,to jsem tam nenasla.myslela jsem,ze kupovali spolu,ale on do toho dal “ze svého” více peněz a hypotéku pak mají spolu.

martinap90
autor
28. lis 2023

@eviicka a víte, ze mate pravdu? Jsem rada za tuhle diskuzi a tohle mi přijde jako fér řešení, kdy ze mě neudělá úplně mrchu.

jerrabina
30. lis 2023

A já bych spíš možná třeba čtvrt domu přepsala na syna 🙂 Prostě bude vidět, že to nechceš pro sebe a syn je vas obou.
No, možností se dá podle mě vymyslet docela dost, lepších nebo horších. Preju hodně štěstí, ať najdeš tu pro všechny nejlepší 💙

lucieevita
30. lis 2023

@martinap90 nechala bych mu o těch 600 tisíc korun víc, které do toho dal on a neměla bych pak žádné výčitky 😉 jinak chápu, asi bych se také necítila úplně v pohodě, i když jdu s dítětem, ale o to on se bude chtít přece starat také. Takže bych se snažila to prodat, aby zůstalo 4,6 mil. 2 mil bych si nechala a vzala si menší HU na byt k tomu. Abychom měli na nějakou hezkou 2+1 třeba a 2,6 mil bych nechala manželovi a tím bych to brala za vyřízené finančně.

miryp
30. lis 2023

Já bych jen chtěla upozornit na skutečnost, že všechny tady počítáte s variantou, že on půjde do prodeje domu, když nepřistoupí k odvolání daru. Ale to se stát vůbec nemusí. Může trvat na tom, že on ve své polovině zůstane. A pak je otázkou, zda jí banka vydá souhlas s prodejem poloviny nemovitosti, která slouží jako zajištění hypotéky jejího partnera, když se tak bance sníží hodnota zajištění úvěru (předpokládám, že přepisem poloviny domu na ní nedošlo k tomu, že by se zajištění úvěru snížilo jen na poloviny nemovitosti). A stejně tak je otázkou, kdo jiný než nějaký spekulant by koupil ideální polovinu nemovitosti, která není členěna na dvě samostatné bytové jednotky (předpokládám, že to tak není) a která je zatížena hypotékou...

eviicka
30. lis 2023

@miryp tak já to beru, že pokud do prodeje nepůjde (což určitě hned asi nebude), tak mohou nastat dvě situace 1) sežene peníze a vyplatí ji (pak jde opět o to o čem jsme mluvili), 2) zůstanou vlastníky oba a diskuze o vypořádání je prozatím zbytečná a může se uvažovat o případném nájmu pro ni. Nebo to vidím moc jednoduše? Možný prodej ideální poloviny mě nenapadl...

miryp
30. lis 2023

@eviicka z logiky věci usuzuji, že když ten dům nabyl partner autorky před manželstvím sám, tak že je to teď v režimu podílového spoluvlastnictví. A toho se žádné vypořádání SJM netýká. Tudíž tu není důvod proto, aby sháněl peníze a vyplácel ji. A pochybuji, že si bude chtít kupovat něco, co jí daroval.

Takže za mě existují jen tři možnosti:
1) naštve se a bude iniciovat odvolání daru,
2) nechá dar darem, ale odmítne se připojit k jejímu nápadu dům prodat a ona tam buď bude bydlet, nebo se pokusí od banky získat souhlas s prodejem své půlky a bude hledat někoho, kdo bude chtít obývat dům s ním,
3) nebo pro klid v "rodině" se vzdá svého bydlení a bude souhlasit s prodejem.

Pokud to náhodou bylo zapsáno jako součást SJM (nemovitostmi se nezabývám, tak se přiznám, že nevím, zda ta možnost existuje, když to do SJM nekupovali spolu), tak to na tom stavu v tuto chvíli nic nemění. Jsou stále manželé, takže vypořádání SJM není na pořadu dne. Na to mají až 3 roky po rozvodu manželství. A když se nedohodnou do té doby, co bude s domem, přejde do jejich podílového spoluvlastnictví. Zákon neukládá manželům povinnost, aby se z nemovitosti po rozvodu vyplácli, mohou ji prostě dál vlastnit spolu, jen v jiném režimu. Každopádně pokud je dům v SJM, tak bez jeho souhlasu si s prodejem ani neškrtne.