Vážná řeč. Jak to máte s partnerem vy?

polakovakl
20. únor 2022

Zajímalo by mne, jak to doma děláte, když chcete s partnerem hodit nějakou vážnou řeč. Jde toho druhého nějak připravit? A je lepší to naťuknout předem nebo překvapit?

Mám na mysli takový ty témata jako finance, spokojenost ve vztahu, obavy a starosti atp.

klokanka31
20. únor 2022

@polakovakl Já to na manžela vybalím vždycky zrovna když mě ta vážná řeč napadne,nechystám ho na to,prostě začnu mluvit.

martt
20. únor 2022

@polakovakl Ja za manželem přijdu a většinou mu řeknu, že s ním potřebuji mluvit a rovnou mu řeknu co mam na srdci. Kdyz to zrovna nejde tak mu řeknu ,že večer spolu hodíme řeč a to už ví, že potřebuji něco důležitého .

escapelle
20. únor 2022

Pokud neřeším věci v hádce,v zatemneni smyslu,tak si to většinou připravím. Protože jsem horká hlava a v prvotní nasranosti bych to řekla úplně jinak,než když si to nechám projít hlavou. Nic,co by mě trápilo /štvalo /vadilo si nenechávám pro sebe. Ale radši si to naplanuju😂😂 Většinou neříkám "večer s tebou chci mluvit",prproue by celej den otravoval co se děje,co chci řešit a tahal to ze mě. takže to vybalim bez varování 😂

lenerka1
20. únor 2022

Já sama nemám takové ty přípravy ráda, pak přemýšlím, co za jobovku na mě vytáhne, a není mi to příjemné, jsem radši, když večer otevře flašku vína, zeptá se jestli mám čas posedět a hned přitom to proberem. Někdo to má třeba jako pravidelný týdenní/měsíční rituál, udělat si čas na sebe jako partneři, sdělit si, co nás potěšilo, co příjemného plánujeme, i to, co bychom rádi změnili, co nás trápí, udělat si z toho hezkou chvilku třeba ve vaně nebo při večeři...prostě jak kdo rád.

emillyhk
20. únor 2022

Počkám až ani jeden z nás nikam nespěchá, není uprostřed nějaké činnosti, apod. A potom to prostě řeknu 🤷‍♀️ Žádné velké drama, žádné velké přípravy 😄

zmrzlinka
20. únor 2022

@polakovakl závisí od toho co chci řešit.Nekdy to na něj ve vzteku vybalim a někdy si ho trochu připravím.Kdyz jsme měli velkou krizi,tak jsem mu psala mejl....nebyla jsem schopná se s ním bavit.....

polakovakl
autor
21. únor 2022

Jelikož mne to sejří už delší dobu, tak sem to včera chtěla probrat. Koupila sem mu i víno a něco na zobání k tomu… no a nakonec byla sama po celém dni tak k.o., že sem se na to vyprdla. Tak buď dneska nebo až se to ve mě zase nashromáždí. Já totiž časem tak nějak vyšumím a zůstane mi v hlavě jen hořká pachuť. Tím spíš, když chci řešit něco, co už jsem nadhazovala několikrát a nikam to nevede. Můj chlap je zlatej, fakt že jo, ale kdyby se mnou občas mluvil a nenechával si všechno pro sebe, tak by se nám žilo ještě líp… Což je prostě další věc. Mám ho ráda a rozvádět se nechci, nějaký ultimáta nepřipadají v úvahu a já moc nevím jak to jinak řešit. Tak nějak pochybuju, že by kývnul na poradnu.

emillyhk
21. únor 2022

@polakovakl Já to tady nedávno někde psala, že můj muž si taky nechává hodně věcí pro sebe, takže i když už spolu mluvíme, tak prostě nevím, co z toho nakonec bude🤷‍♀️. Poslední velkou krizi jsme měli teď o Vánocích, bylo to drsný, ale ustáli jsme to. Něco se změnilo, něco ne. Štve mě to, ale je to něco s čím dokážu žít. Protože jak píšeš - ultimata ani rozvod nepřichází v úvahu. Držím palce, ať to zvládnete 🍀

mirin89
21. únor 2022

@polakovakl Doporučuji přečíst knihu Nenasilna komunikace, je ke stazeni i na ulozto. Doporucila mi ji kamaradka, rikala, ze kdyby ji cetla driv, tak dnes neni rozvedena. Kniha napovi, jak komunikovat, aby ten druhy porozumel tomu, co skutecne říkáš a nemluvili jste kazdy "jinou" řečí. Knizku jsem četla a má fakt něco do sebe. Když jsem jí měla rozectenou, probehla doma i "vazna rec" a bylo to na te komunikaci znat. Vse se nezlepsilo jak mavnutim kouzelneho proutku, ale nam to pomohlo trochu nastartovat.

konidana
21. únor 2022

ty jo tak já nevim, u nás nic takového není... Bud si několikrát popovídáme a často na několikrát téma prodiskutujem (řešili jsme hypo, jestli ano a kdo atd..) nebo se zhádáme (o prkotinách nebo o výchově), když v tu chvíli máme každý opačný názor (časem si to pak nějak sedne, nebo se zhádáme znova😅) nebo prostě fungujem. Nějaké rozbory vztahu apod. se u nás nikdy nekonaly....