Každý rok jsme byli na Štědrý den u rodičů. I loni, když se nám narodilo dítě. Letos ale chceme s manželem trávit Štědrý večer už jako rodina, ve třech a doma. Moje mamka se mě ptala jak to letos vidím. Tak jsem řekla že letos už chceme být jako rodina u sebe doma. Ona navrhla, že si teda u nich uděláme Štědrý večer až 25. Tak jsem si říkala jak to šlo hladce, ale ona dodala, že toho 24. přijdou na večeři oni k nám. A teď co s tím. Nemám odvahu říct že chceme být jako rodina ve třech. Bylo by mi i líto je nechat po nějakých 37 letech samotné, mohli by trávit čas s mým bratrem, ale ten už pár let slaví vánoce tak jak jemu to vyhovuje, na rodiče ohledy nemá. Vůbec si nevím rady 😥
Upřímně? Řekni jí to na rovinu,ať se nezlobí, ale Štědrý den/večer,chcete samy. Nebo dopadneš tak, že to tak bude každý rok. Vím o čem mluvím,z dobré vůle jsem jednou pozvala tchýni a je z toho automatika každoročně.
Prostě bych řekla narovinu, že chceme být sami na Štědrý den a druhý den je pozvala na oběd. Naši rodinu by tedy ani nenapadlo nás rušit, když jsme měli čerstvé miminko (syn je narozený v půlce prosince). Musíš si to nastavit sama podle svého a to co nejdřív. Jsi dospělá a o životě si rozhoduješ sama.
Jenže, když jim to neřekneš, tak Štědrý večer sami nestrávíte. Co jim navrhnout, aby přišli na oběd (nebo vy tam) s tím, že večer chcete strávit sami? A 25. byste si rozbalování dárků udělali u nich? Tak to máme my. S tím jim to říct by mohl třeba nějak pomoct i manžel, i když si myslím, že je to spíš na tobě. U nás je teda večer tchýně, ale je sama, bylo by mi líto, kdyby měla být na Štěrdý večer sama, ačkoli říká, že by jí to nevadilo. Vaši ale nejsou sami, budou přece spolu. Není na tom nic blbýho, musíš si to nastavit teď, nebo tě to bude štvát pak už každý Vánoce, pokud chcete být sami.
@kelerub Ale ty naše rodinný vztahy, nic moc. Moje matka si totiž myslí že všechno a všichni budou skákat kolem ní. A když mi řekla že si donesou vlastní salát, vlastní klobásy, no komu by se chtělo dělat takový štědrý večer.
taky bych to řekla na rovinu, že chci být prostě na Vánoce sama se svou rodinou doma a druhý den přijdete k nim. My jsme taky na vánoce doma, jeden svátek jdeme na oběd k mým rodičům, druhý svátek k přítelovým.
Teda vy plánujete Vánoce brzo🙂 Narovinu říct, jinak to tak budeš mít každý rok. Od doby, co máme děti, jsme na Štědrý den sami, další den jedni rodiče a pak druzí. Pouze když byl pradědeček už hodně nemocný, sešli jsme se i se švagrovýma na Štědrý den u tchýně, všichni jsme věděli, že s pradědečkem jsou to poslední Vánoce. Takovou výjimku uděláme kdykoliv, jinak je Štědrý den "náš".
Pokud ma pocit,ze se kolem ni toci svet tak je treba ji ukazat,ze to tak neni.
Tohle je vtipný, s tím salátem. Jednou jsem zvala manželovi rodiče a tchýně mi řekla, že by si prinesli vlastní salát, že jinej by nejedli. To mě dostalo 😂
A právě proto bych mámě řekla, že letos chceme být sami. Musíš ji ukázat, že není středobod vesmíru. A když to neuděláš teď, tak to bude časem daleko horší. Mě přijde, že ty bys chtěla s rodiči být, ale tvůj muž chce být jen s tebou a dítětem. Musíš si sama rozhodnout, co vlastně chceš
@emamaira A opravdu si donesli svůj salát?
Asi to chápu. Pozvi na oběd první svátek a je. Jinak s každým z rodiny taky nevycházím. Sejde se nás na vánoce cca 25. Z toho ten nejí kořenovou zeleninu, ten nejí cibuli, ta nejí salát vůbec...běžně je na stole 6 druhů salátů, bramborová kaše, kapr, losos, klobása, filety, řízky vepřové, krůtí a telecí. Polívky rybí, hrachová a zelňačka. Prostě každý z těch pětadvaceti lidí jí něco jiného. Je to na palici, ale stejně to za ten štědrý večer v takové partyji stojí. Jsou to mimochodem jen manžela rodiče, jeho sourozenci a jejich partneři a děti. A polovina obsazenstva spolu mají žabomyší války, ale v takové hromadě lidí se to ztratí. Dokážu si představit vánoce jen my 3 doma sami, párkrát jsme to tak měli, ale když je u stolu lidí víc je to lepší.
@mishka87 Já s rodiči právě být nechci, manžel by mi ustoupil, ale já chci už trávit vánoce po svém, udělat si svoje tradice.
@kelerub Oni by NIKDY nešli na oběd k nám. Moje matka je taková že si jí jen to svoje. I na návštěvy nosí svoje chlebíčky a jednohubky, aby náhodou nemusela ochutnat cizí.
To se divim,ze ji vubec nekdo nekam zve,ja byt hostitel tak se urazim a takoveho cloveka podruhe nezvu
My vždy slavili vánoce jednou sami (třeba 24.12.), jednou s mými rodiči u nás (třeba 25.12.) a jednou na několik dnů (26-31.1.) jsme dojeli k tchánovcům. Já vařila pro nás, potom máma přinesla svoje (vaří tradičně) a pak tchýně (ta by taky cizí moc nejedla). Operativně měníme ty dny, taky podle toho, jak to vyjde s víkendy, nijak zatím neřešíme, že 24. je ten "hlavní" den. Děti mají aspoň 3x dárky 😀 a nemají to naráz.
Vůbec bych z toho nedělala drama. Máš už svou rodinu a chceš svátky strávit po svém, to je logické a matka to určitě pochopí, ale první ji to samozřejmě musíš říct. 😀
já si nedokážu dost dobře přerdstavit,že si na návštěvu ke mně někdo donese svoje jídlo, to se fakt jiného jídla ani nedotkne? Ty si k ní nosíš taky svoje chlebíčky? Jinak tedy k otázce, řekla bych jí žen Štědrý den strávíme spolu jen my tři a další den budeme s nimi a řekni jí to zavčasu aby to do Vánoc mohla zpracovat,ať na Vánoce máte už klid. A jakmile to jednou řekneš, tak už si za tím stůj, neustupuj.
A jak jsi na to její oznámení, že přijdou 24. oni k vám reagovala? Jinak bych klidně řekla, že tím “jako rodina” jsi myslela vás tři a rádi se s nimi uvidíte toho 25., kdy jste pozvaní k nim. A neustoupila bych, protože jinak se pak po tobě ústupky budou požadovat neustále (vlastní zkušenost s manželovou rodinou).
@jarla Opravdu jiného jídla se nedotkne. A já si nenosím svoje jídlo na návštěvy 😂 jen teda když společně grilujeme, protože ona dělá furt jen vepřové maso v grilovacím koření, a já to nemám ráda, já si dělám kuřecí s pomerančovou marinádou. No ale to je vždycky uražená, že si chci přinést svoje, a stejně nám pak strká i to jejich. Ona svoje jídlo, od masa přes chlebíčky až po buchty a cukroví vždycky každýmu vnucuje. Ale ona si od nikoho nevezme nic, ani ode mě nikdy neochutnala ani blbý vanilkový rohlíček.
@margriet Byla jsem překvapená a zablekotala jsem něco ve smyslu že se dohodnu s manželem jak to vůbec bude.
Tak to je docela dobrá výchozí pozice. Prostě jste se dohodli tak, že chcete být na Štědrý den sami tři 😉
U nás jsou na Štědrý den dveře otevřené všem, jezdí k nám třeba děda vdovec nebo single švagr, nerada bych, aby byl někdo osamělý a smutný na Vánoce, i když to naruší idylku nejužší rodiny, viz všechny klišé reklamy.
Ale jestli je to pro tebe důležité, prostě to oznam a očekávej respekt, určitě ne souhlas či pochopení, možná se to poddá časem.
@jarla tak my třeba v rodine i s přáteli normálně nosime na návštěvy a oslavy každý něco, a pak se ochutnava , nevidím na tom nic hrozného, aspoň to není jen na hostiteli.
@antoinet to je krásne, u nás také tak, máme tady manželovi rodiče oba přes 80 let, mého tátu, minuly rok ještě brachu, jasne nemáme klidně Vánoce, ale raději bych aby nás bylo třeba 20 a byla sranda, ale bohužel většina lidi chce být sama. Jsem zvedava co mě děti až dospějí 😂😂
@petrasipkova1 Jenže u nás sranda není od doby co nežije můj děda. Od jeho smrti jsou ty Vánoce spíš jak nucený, naši celý den na mobilech, bez nálady, u večeře se jen řeší kdo si co má přidat, vůbec žádná kouzelná vánoční atmosféra. Do toho oni už nějak zapoměli na hru s Ježíškem, a nechci aby naše dcerka pochopila z jejich keců pod stromkem že Ježíšek není.
Necetla jsem komentare,jen asi par prvnich,tak presne nevim reakce.Ale ja uz jako babicka/ a manzel deda/,4 vnoucat od dvou dcer,nechavam a nechavali jsme rozhodnuti na nich- dcerach s manzely-.A od doby,co se obe dcery vdaly/ resp.ta mladsi se vdala pozdejc,kdy uz meli malou/slavime Stedry den kazda rodina zvlast a 25 . prijdou vsichni k nam na cely den.Dokonce i darky,ktere pro ne nakoupime a neni jich malo/ okolo 50!!! pro kazdou jejich rodinu/,jim pred Stedrym dnem odvezeme,takze je maji u nich pod stromeckem A my s manzelem,abychom aspon trochu videli radost vnoucat z darku,koupime jeste nejake darky,ktere zustanou u nas a rozbaluji 25.A je to uplne jinak nez to bylo za detskych let nasich dcer.Tehdy vzdycky u nas na Stedry den byli oboje prarodice/jejich babicky a dedove/a videli radost vnucek pod stromeckem.Ale nase dcery se rozhodly porusit tradici a my to plne s manzelem respektujeme.Nikdy bychom nevnucovali nas nazor.Ackoliv nam tedy chybi ty nadherne Stedre dny s velkou rodinou,ktere byli v nasich rodinach tradici.Vzdycky prarodice travili Stedry den s mladymi.Ale je to zivot,tak se s manzelem snazime uzivat ten Stedry den sami.I kdyz.....neni to ono.Ale nikdy to dceram nereknu,ze jsme mnohdy smutny,stejskavy
@ahyt To respetovani je nejdulezitejsi 😊 A u nas je to tedy presne naopak. Moje mama...ted uz babicka rikala, at jsme klidne doma, ze ji nevadi, kdyz se stavime mezi svatky. A ja zatim kazdy rok beru celou rodinu k ni, aby nas bylo vic pospolu Tak snad z toho ma radost. A mam stesti v tom, ze rodice manzela slavi pravoslavne Vanoce....takze se nemusime rozhodovat a ty jsou tedy u nas na Silvestra, kdy chodi "deda Mraz". Obcas mi vsichni lezou krkem, ale nemenila bych a jsem rada, ze jsme pohromade.