Ahoj
Před rokem jsem se po 5ti letém vztahu vdala, máme spolu dvouletého syna. A mám problém se kterým si nevím rady.
Před svatbou jsem věděla jen to že manžel dluží z minulosti svému bratrovi ale že je to skoro zplacené a má jednu skoro zplacenou půjčku u providentu. Cca po 3 měsících to začlo přišly mu obsílky a exekuce...Zjistila jsem že má dvě půjčky u providentu ne jen jednu. Manžel se choval jako by nic neustále mně přesvěčoval že je to před manželstvím a že se mně to netýká tak mi do toho nic neni a slibil že to dá dopořadku...
Po dalších třech měsících ale přišla exekuce i na mně - zastavili mi účet. Děsně mně to naštvalo a řekla jsem že to budu odteť hlídat já ( on mi odevzdá peníze a já budu hlídat splátky). Dopadlo to tak že mi dá na to nejnutnější a já šetřím kde můžu abych dala dokupy peníze na splátky. ( skoro nejím, nekupuju nic navíc -oblečeni,šminkyprostě nic ) zatím co on vesele kouří a utráci za blbosti( hodinky k telefonu, mobily, pivo s kamarády...)
Pak prasklo že dluží i doma vše se dalo dohromady a tchán vse co sme věděli zaplatil s tím že to budem platit jemu ( bez úroku). Zase sliboval hory doly . A najednou přišel s tím že bude pracovat v zahraničí ( odjede v pondělí rano a vráti se v pátek) a ze bude mit 60 000 plat. Celé mi to oznamil že co ja na to ale než jsem řekla svůj názor vzal to... Samozřejmně se vyplnily me předtuchy a nic neni tak super plat má 13 000 kc hrubého + diety( ty jsou asi 20 000) měsícně. Ja se v baráku sama se synem bojím a jsem na nervy kde se zjeví jaká další exekuce. Měsíčně mi dá 20 000( se zbytkem dělá kdoví co) a ja z toho 10 000 dám na jeho dluhy a ze zbytkuA svého rodičáku( 3800) platím spotřeby (5000), mužův a svůj paušál(2500/ za můj je 400 zbytek za něj), jídlo které si muž bere sebou do práce(1000 týdně) zbyde mi 2300 a z toho si platím měsíčník +jídlo pro mně a syna plenky a tak.... ale on si žije jako princ tam si chodi ještě do restaurace a často po mně chce ještě peníze na benzín...
Samozřejmně minulý týden přišla další jeho exekuce na můj účet. Já vybuchla a ječela na něj že toho mám dost. Na to vybuchl i on a seřval mě že mi do toho nic není a že to vyřeší...
Týden pryč a nic se neděje kdyz se zeptám odpovi jen že na toto téma se mnou nebude diskutovat, že jsou na světě lidi co dluží víc jak 3 miliony a nehroutí se jako já a dělá že se nic neděje. Našla jsem dluhového poradce ale on tam přece nepotřebuje jít.
Jinak je manzel, hodny syn ho miluje ja taky a problém nastane jen ve chvíli kdy se řeši dluhy.
Je fakt že všechny dluhy vznikly jestě než sme se znali.
Všichni kolem mi tvrdi že mam coby manzelka vydrzet a ze se to zvladne.
Ja jsem asi hloupa ale nějak ho mám pres to všecko ráda a pořád se snažím dostát slibu v dobrém i ve zlém a nelibi se mi představa že by byl syn z rozvedené rodiny.
Rozum mi radí utéct dům je můj( dar pred manzelstvím) ale mam teď jen rodičák a nemam nikoho kdo by malého hlidal kdyz bych šla do práce. A navic me znama vydesila ze podle novely z roku 2015 je 50% jeho dluhu mych a automaticky by mi je při rozvodu přiřkli.
Prosím poraďte
Co byste dělaly vy?
Kde je ta hranice v dobrém i zlém?
Ps: omlouvam se že je to tak dlouhé.
Hele, kamarádka byla v dost podobné situaci, váhala s odchodem dlouho, hlavně kvůli dětem a dopadla tak, že po rozvodu na ni padl dluh, který pravděpodobně nikdy nesplatí. Asi bych se poohlidla po možnosti, jestli ty dluhy nemůže nějak upsat na sebe, jinak bych se zavčasu rozvedla. Ono se dá pomoct i ve zlém, ale musí obě strany chtít a nelhat
si, ne jako u vás.
Ahoj, teda to je situace. Zažila jsem něco podobneho, ale u svých rodičů. Naši se kvůli tomu rozvedli. Táta se chtěl bavit, tak si napůjčoval 3 500 000kč. Máma na to přišla náhodou když v šuplíku mezi ponožkami leželo jen tak 100.000kč. Ale táta měl i další "ksefty" takže jí namluvil že to má z toho a toho a za měsíc přišla obálka s pruhem. A táta musel kapnout božskou samozřejmě stále lhal, takže něco zaplatili a za měsíc další obálka a pruhem.. do toho máma přišla na to že má milenku. A to už byla konečná. Každopádně za tátu dohromady 1 000 000kč zaplatila, aby nám nevzali byt. Takze jsme asi rok, měli chleba s máslem a občas polívku. Ale dluhy vznikly za manželství takže musela máma cálovat taky. Teď má táta novou manželku a tý to chudákovi neřekl. Takže se divila taky když přišel exekutor a začal ji oblepovat dům. A nikoho nezajímalo že to není táty, ale její. Teď je to tak, že táta šel do sebe a fakt platí, má 2 práce. Ne kvůli tomu, že by to neutáhli, ale chce si někam zajít (večeře, víno, kino). Každopádně taky předtím takhle utíkal a probralo ho to, až když jeho nové ženě oblepovali dům. = A to je sakra pozdě.
Co jsem tak četla tak tvůj muž si to už vůbec neuvedomuje. Já chápu že se nechceš hádat atd. Ale jako aby on si pro sebe nechával 13000kc na útratu když máte exekuci a dítě to by u mě neprošlo, já bych na něj uhodila. Buďto začne dávat víc, aspoň o 7000kč a vztekat se může jak chce - máte dítě a nadělal si to panáček sám tak ať se smeká. Nebo pokud stále bude mít tento přístup, že se ho to netýká a stále bude rozhazovat za blbinky, odešla bych. A hned bych to začala řešit s právníkem. Manžel má k tobě a dítěti vyživovací povinnost po dobu co jsi na mateřský.. jako pro mě je tohle extrém, je vidět že manžel je hooodně nevyzrálý. Nevím jak je to s novelizací ale určitě bych se zeptala právníka jestli se můžeš nějak bránit.. Klidně na něj uhoď že jestli se nesrovná, tak odejdeš.. že on se baví a ty počítáš každou korunu (tohle fakt není normální). Takže musis mu to natvrdo říct, pokud si to neuvědomí tak bohužel. Je to tvrdy, ale tohle není żádný chlapsky vrtoch.. tohle je sakra průšvih takže nevidím důvod proč by si v manželství pokud on nebude mít zájem něco dělat zůstávala. Přeji ti mnoho sil a štěstí! Tohle je opravdu moc těžké! Snad poradí i holky a určitě ti některé napíšou co a jak protože budou vědět jak to podle zákona momentálně je 🙂.
Zazila jsem neco podobneho s tim rozdilem, ze jsme nemeli dite. O zadnych dluzich jsem nevedela. Kdyz jme se poznali rok nepracoval pak mi doslo proc. Porad byl protivny tak jsem mu davala sve penize na cigara, koupila mu obleceni. Mel 3 trika a 1 teplaky. Pritom jsem platila hypoteku na byt. Vysaval ze me prachy, kdyz on zadne nemel... hral na psychiku. Po roce utrpeni jsem mu nasla praci. Pak prisel s tim ze si pujcoval od byvaleho zamestnavatele a najednou to chce zpatky asi po 3 letech. Tak jsem sla a penize pujcila od me babicky:( potom jsem v jeho emailu nasla, ze si chce vzit pujcku 100 000. Taky rikal ze mi do toho nic neni ze to bylo nez jsme se poznali a jak jsem si dovolila mu prohlizet jeho osobni veci. Nedalo mi to. Pak jsem nasla dopis ze dluzi na pojisteni. (Kdyz nepracoval nesel ani na pracak. Na co ze na neho si nikdo neprijde.) Jenze pak jsem zjistila zase z emailu ze k nam ma prijit exekuce (do meho bytu s mym majetkem) tak jsme zacli splacet 8tisic mesicne za jeho dluhy plus hypoteka. Zbylo nam malo penez tak jsem zase sla a pujcila. Casem prasklo ze dluzi i sve mamce. Pak prisel dalsi dluh za pausal ktery.zrusil a neco nedoplatil a zase to narostlo ta castka a ja husa porad ze to zvladneme. Pak mi psala sestrenice ze ho s nekym videla. On pry ze to byla stara kamoska" a ze snim chce jit bydlet a pomoct mu s dluhama :D nic netajil. Tak jsem ho vykopla. Ted ma vyhlaseny osobni bankot, dluzi kam se podiva a i ta " kamoska se na nej vykaslala. Takze za me jedine rozchod. Taky jsem to obrecela ze budu sama a miluju ho bla bla. Ale casem se mi tak strasne ulevilo, ze nemusim nic resit, nemam zadne depky co zase prijde, ze zijeme jak somraci a ze si muzu jit koupit aspon tricko po dvou letech vztahu snim. Takze proc trpet za neco co se te netyka jak rika i tvuj chlap!
Najdi si pravni poradnu, nektere jsou zdarma a tam ti vse poradi! ;)
Za co, dluhy? Když se stále vynořují další, jdou mi na mysl automaty například..
Myslím, že lepší to nebude. Šla bych prvně k právníkovi, nebo do té dluhové poradny, zjistit co a jak a chystala se k rozvodu. Otec může být i tak.
Rozveďte se co nejdříve! PAPÍROVĚ! Neříkám ukončit vztah, pokud ho milujete i přes jeho absolutní finanční negramotnost, ale ochráníte tímto krokem sebe a své dítě před ještě většími problémy. Jakýkoliv další dluh za trvání manželství jde i na vaší hlavu, klidně rodičák. Můžou to být úroky z prodlení, různé sankce z již existujících dluhů.
@michaelajuliakral Tvůj manžel je evidentně totálně finančně negramotny a ještě nezodpovědný. Nicméně to nejspíš sama víš. Např. co potřebuje paušál 2tis měsíčně? A jen tak na útratu cca 13tis měsíčně? Budeš na něj nejspíš muset nastoupit tvrdě, buď půjdou veškeré peníze na účet tobě a ty budeš "držet kasu" nebo se s nim rozvedes. Ještě by me zajímalo, jak ma vyřešené platby za zdravotní a sociální v CR, když pracuje v zahraničí?
Tak tobě ostaví účet a manžel praví, že ti do toho nic není? Vtipálek. Jelikož jste manželé a na placení jeho dluhů se významně podílíš i ty, čímž plníš úmluvu "v dobrém i ve zlém", je ti do toho VŠECHNO! Teď je řada na něm, aby tento závazek vzal vážně i on a začal se jako dospělý a zodpovědný člověk starat o to, aby dal své, potažmo vaše finance co nejdříve do pořádku. Tvůj manžel je typický produkt dnešní doby - nevadí, že na něco nemám, jsou tu přece úžasné úvěry, díky kterým si mohu dopřát vše, co mě napadne...Ovšem má to i stinnou stránku, a tou je placení takto zbytečně nasekaných dluhů...Možná tvůj muž není v jádru zlý člověk, ale je nevyzrálý, nezodpovědný, finanční gramotnost na nule...Měla bys na něj tvrdě zatlačit, aby tento svůj přístup změnil. Dovolit si vyplácat tisíce za paušál ve vaší situaci, chodit si po restauracích a tvářit se, jako by se vlastně nic hrozného nedělo, svědčí o tom, že je tvůj muž, odpusť mi, totální sobec nebo idiot.
Toto nikam nevede, osobně bych šla od takového chlapa. Dle mě je nezodpovědný a finančně negramotný. Nevím proč bys za to ty a malé měli trpět.
Všimla jsem si že v bloku máš že jsi z Brna, tak v Brně na Orlí 20 je občanská poradna Triada nebo na Anenské 10 je bezplatná právní poradna navštívila bych je být tebou, jak ti tu radily holky už výše.
Okamžitě bych se s ním rozvedla. Na to snad není jiná rada. Takovej blbec se nezmění.
Já teda zírám, nevím jaké jsou zákony v těchto věcech, nemám zkušenosti s touto situaci,ale upřímně vážně bych se na tvém místě zamyslela, on má pro sebe tolik a z čeho ty musíš vyjít s vaším dítětem, taky žijeme s dluhy a máme dítě ale u nás to funguje tak že malé nic nechybí na ni se prostě nešetří, šetří se na nás my se uskromnujeme oba dva, ale ne naše dítě. Pro mě je tohle hrozně důležité a pokud bych měla partnera který tohle nevidí stejně tak spolu nemáme co dělat, protože naše dítě je tím nejdůležitějším a hlavně největším projevem naší vzájemné lásky a o to je třeba pečovat a náležitě se starat. Nehledě na to že ti takhle může zničit celý život a pokud ho zničí tobě tak to bude mít následky i pro vaše dítě... Omlouvám se že jsem nějak nepomohla ale nedalo mi to,musela jsem to takhle napsat. Hodně sil ti přeji
Můžeš si zavést oddělené jmění manželů dle nového občanského zákoníku, sepisuje se to u notáře. Pak se to veřejně vyvěsí a kdyby po tobě chtěli nějaké peníze za jeho půjčky ty by ses ohradila že podle zákona si mají povinnost takové věci zjišťovat. Ale podle mě byste to museli jít podepsat oba manželé.
Zazila jsem neco podobneho. Po svatbe zacaly chodit exekuce a nektere i na muj ucet... A neslo vubec o male castky, ale statisice. Nechce se mi to tu do podrobna rozebirat. Rozvod byl na spadnuti, ale nakonec jsme to ustali. ROZHODNE SI VEM OKAMZITE PRAVNIKA, BEZ TOHO UZ ANI RANU. Nas zachranilo to, ze manzel na sebe vyhlasil insolvenci. V praci mu z platu strhavaji pravidelnou splatku a je svatej klid. Samozrejme se musi dal chovat zotpovedne. Jedna pujcka, nedejboze dalsi nova obsilka od exekutora a leti, ze by ani nestacil pocitat schody.
Hlavně si dej pozor, ať nepřijdeš o dům. Chlapa bych poslala někam, na tohle bych neměla. Podle jeho přístupu, kdy na to háže bobek a ty se z toho můžeš pos...
@michaelajuliakral U vás byla hranice už dávno překročena. Okamžite rozvést, a snažit se, aby dluhy byly jen jeho.. Otcem pro syna může být i nadale. Dokonce můžete spolu i žit, pokud by hodlal změnit. Ale určite nemějte majetek společný, pokud nechcete o všechno přijít!
Ja si fakt myslim, ze pokud se s nim nerozvedes, tak za nekolik let nebo desitek let si budes rikat, jak jsi byla blba a jak sis zkazila zivot. Neverila bych mu ani slovo, ze dluhy jsou vsechny z dob pred manzelstvim.. bere si jiste dalsi a dalsi pujcky, pokud neni zavisly na automatech tak je bud zavisly na drogach nebo na svem zivotnim stylu, ktery miluje vic, nez tebe s malou. Tohle ti za to proste nestoji.. to musis I sama videt.
Utíkej dokud je čas. Mám ve svém okolí případ, kdy to manželka začala řešit tak pozdě, až jí po rozvodu díky manželovi zbyl dluh přes 2 miliony...
Nemusis se ani rozvadet. Pokud ti pred svatbou zatajil, ze ma dluhy, tak si muzes zazadat o zneplatneni snatku. Hledej pravnika. Hned.
Já bych mu dala poslední varování a poslední šanci a rozhodně mu nedávala peníze navíc jako na benzín, když nevyjde se svým a ještě si chodí po restauracích. A řeči, že to není moje věc a nebude to se mnou diskutovat, to bych ho poslala někam a řekla mu, že jestli máte být manželé, tak to teda diskutovat budeme!
Tušim, že existuje možnost oddlužení, ale nevím o tom víc, to by ti poradil ten poradce. Držte se!
@lv různě zrušené paušály,nezaplacené pokuty z tramvaje, neplacené pokuty za auto,nějaká tesco kreditní karta(homecredit) 2 televize na zplátky( ani jednu už nemá)a teď poslední přišlo zdravotní pojištění zaposledních 5 let ten je bohužel za manželství naštěstí automaty ne ( zatim nevim co kde muze vylezt) vzdy to bylo tak max 20 000 ale ted to pojisteni je 58 000 a v pojistovne rikali ze od zadani exekuce uz tam dluzi dalsich 21 000
@ilonne
Je zamestnany pod ceskou firmou ted to placene je uhodila jsem na nej a dostala z nej vyplatni pasky jenze na nich je ze vydela 13000 hrubeho -zbytek platu jsou diety a o tech lze ze zacatku mi rekl jak se to pocota ale kdyz to napocitam vzdy lze ze tolik nedostal ale pak se najednou obevuji nove drobnosti kere si porili
@carmilla tvrdi ze ty restaurace plati jeho sef ale me to stve ja uz skoro nejim aby maly mel dost jidla a on si chodi do restaurace
Ahoj,moje kamaradka se kvuli dluhum s manzelem rozvedla_jen papirove,aby na ni nikdo nemohl..maji spolu 3 deti a barak.ten je psany na ni..
@michaelajuliakral V dobrém i zlém má smysl jen tehdy, když se na řešení toho zlého podílí oba. Ve Tvém případě tomu tak není.
Na Tvém místě bych chlapa chytla pod krkem a velmi důrazně mu oznámila, že buď si okamžitě najde práci, kde vydělá tolik, aby mohl svoje dluhy splácet, žádné peníze bokem na ruku, vše půjde na můj účet a já mu budu dávat měsíční kapesné na nejnutnější potřeby a ze zbytku budu posílat na umoření dluhu a spravovat rodinné finance, a nebo okamžitý rozvod. Chlap se v tuhle chvíli chová jako vyžírka, a to bych mu rozhodně netolerovala. Pokud není finančně natolik gramotný, tak se prostě o finance starat nebude. Plus rozhodně doporučuju právníka, to, že dům je Tvůj, ještě neznamená, že Ti na něj nemůže nikdo sáhnout.
Máte dítě, v tuhle chvíli je potřeba zabezpečit to dítě. Sama si řekni, co je lepší - "rodina" i za cenu toho, že se můžete kvůli dluhům klidně ocitnout na ulici i s tím dítětem, nebo rozvod v případě, že manžel nebude ochoten tu současnou situaci zodpovědně řešit?
@michaelajuliakral Normálně bych se s ním bez diskuzí rozvedla, pokud jako důvod uvedeš jeho dluhy a to, že tebe i syna dostává do existenčních problémů a vlastně ani nemáš přehled o tom, co zas prošustroval, myslím si, že vás rozvedou..navíc patrneři můžete být stále, ale ta finanční situace je neúnosná...tvrdí ti, že se tě to netýká, jenže tobě sahají na peníze...tobě chodí exekuce, tobě blokují účet...takže se tě to týká a to velmi. Pokud to tak půjde dál, za chvíli nebudeš schopna dítě obstarávat a věř mi, že může být hůř. On si někde za rohem píská jak se má, že si může koupit co chce a ty mu to zaplatíš. Nehrozí mu zatím nic, protože náš stát je prostě nastavený úplně na palici a doplácí na to nakonec člověk, který s tím nemá nic společného - manželka. Pokud ho miluješ, tak nejlepší co pro něj můžeš udělat, je vrátit mu rozvodem jeho odpovědnost, aby se sebou konečně něco udělal a stal se lepším člověkem, který se umí postarat alespoň o sebe a své dluhy.
A jak se srovnas s tim, ze zijes s notorickym lharem? A ze syn bude vyrustat s jeho prikladem? Pritel ma syna, byvala take dost lze a kdyz ma syna na vikend, nestacime se divit, jak lze, aniz by si uvedomoval, ze by na tom mohlo byt neco spatneho.
Zkus se podívat, jestli by manželovi neschválili v rámci insolvence oddlužení. Nejlepší by byla asi nějaká právní poradna nebo advokátní kancelář. Ty různé poradny, co Ti nabízí vytvoření insolvenčního návrhu to ne vždycky umí a je to drahé. Jak už někdo psal výše - strhávali by mu pravidelnou splátku a po pěti letech byste měli pokoj. Druhou otázkou ovšem je, jestli manžel nenaseká potom dluhy znova a jestli si v něčem pomůžeš. Podle toho, co jsi psala, není úplně zodpovědný a schopný zacházet s penězi.
@michaelajuliakral I kdyby to třeba byla pravda a obědy mu platil zaměstnavatel, to ho hanba nefackuje, že ty s dítětem živoříš a počítáš každou korunu, zatím co on seká dluhy, tváří se jakože "pohoda jazz" a nechce tuto situaci nijak řešit? Tohle je opravdu na ten pomyslný nůž na krk - buď se vzpamatuješ a začneš něco dělat, ale HNED, nebo sbohem. Ještě by se mohlo jednou stát, že o ten váš dům přijdete, jste manželé a on tam jistě má trvalé bydliště...To není legrace a nebyli byste první ani poslední, kdo se dostal do dluhové pasti a u se z ní nikdy pořádně nevymotal...Nechci tě strašit nebo nervovat, ale tohle je vážná věc...a pokud to tvůj manžel nechápe, nebo nechce chápat, pryč od něj. Zní to tvrdě, ale jiné řešení není. Musíš myslet i na vaše dítě...
ja by som na takého debila, čo nemá v sebe ani trochu "ekonomickej" zodpovednosti za vaše spoločné dieťa kašlala zvysoka. Kolko prachov prehajdákal a ty šetríš. On sa nikdy nezmení. Nikdy to nebude dobré. Neverím.