Útěk dcery z domova při ústavní výchově

9. črc 2020

Nemám se komu svěřit, a i když vím, že zde je to spíše o hubu, přeci jen musím ze sebe dostat ten nával vzteku a bezmoci. Píši anonymně, protoze by si tady na mně některé uživatelky celkem smlsly...
Moje sedmnáctiletá dcera je už druhým rokem v ústavní výchově. Má vlekle psychické problémy, hraniční poruchu osobnosti a další přidružené diagnózy. Beru si ji domu aspoň na dovolenky, o víkendech a prázdninách, aby se necítila vyloženě špatně, ačkoliv vím, že se tím vystavují velikým problémům, protože psychika dcery je bohužel nevyzpytatelna. Už dvakrát jsem ji nechávala v minulosti celostátně hledat policii, když měla pocit, že s námi nemůže vydržet a na několik dní se vydala ke kamarádkám. Tentokrát utekla za svou láskou z ústavu. Už rok a půl udržuje s touhle holcinou vztah, více než přátelský. Jsem člověk liberální, nesoudim orientaci, pokud je vše v pořádku, nemám problém. Jenže tato dívka se k mé dceři nechová moc pěkně, v minulosti už si prošly opravdu hodně osklivymi rozchody, ale pak se to zase nějak uklidnilo a zase spolu byly. Dcera ví, že na její partnerku nemám dobrý názor, ale ve vztahu jsem ji nebránila. Jen to děvče nemám ráda. S tím se ale nechtěla smířit, vadí ji, že ji nemám zájem poznat blíž a zvát ji k nám domů na víkendy atd. A tak si prostě udelala věci po svém a bez mého vědomí k ní včera odjela. Holčina bydlí od nás přes půl republiky daleko. Moje povinnost byla, hlásit její útěk na policii, což jsem také udělala. Policie nerada pátrá po 17ti letych holkach, takže mne to stalo hodně sil, abych je uprosila, aby se mnou sepsali alespoň protokol, ať mám v ruce papír, kdyby holka někde něco provedla. Jenže mám prostě strach, co bude dál. Dnes mi napsala dost osklivych zpráv, že bych se měla zamyslet nad tím, jak se k ní chovám, a že chce být s tou holkou. Argumentovala jsem tím, že jsem pro ně měla s kamaradkou domluveno, že mohou strávit víkend spolu u nich na baráku, zcela legálně, a že teď bude muset zase zpět do ústavu. Na to mi řekla jen to, že půjde přes hranice do Německa, že tam ji hledat nebudou, ať se o ji nestarám. Nemá s sebou ani ty léky na psychiku, které má od lékaře, bojím se, že začne prostituovat nebo něco jiného. Jsem v koncích s nervama. Nevím jak na ni. Vychovávat ji nemá smysl, ale ani kamaradsky přístup není to pravé. Prostě pokud neskacu jak dcera píská, je to špatně.... Už nevím jak dál postupovat. Vše co jsem mohla udělat, jsem udělala.

riavais
9. črc 2020

Nemáte to jednoduché a vôbec si neviem predstaviť ako vam je ☹️...jediné čo mi napadá, mohla by ste tie správy od dcéry predať polícii? S tým, že chce prekročiť hranice, nie je plnoletá a má psychické problémy? Zo skúsenosti (známy má podobnú dcéru s podobným psychologickým problémom) - máte pravdu, že výchova a nijaký prístup už nič nezmení. Žiaľ im ako plnoletá ušla za hranice, nevedeli o nej nič a za čas sa im ozvala polícia z Talianska, že ju našli niekde ležať na plazí. Zrovnalo sa to až po prevoze do CR a liečbe. Drzim vam päste, snáď aspoň zabránite tomu aby ušla.

amazonkajanik
9. črc 2020

Že PČR nechce pátrat po 17letých? Jednou není plnoleta,má psychické potíže potvrzené lékařem,tak je to jejich povinnost! Když mohli hledat mě v 27,tak mohou i jí!(jsem psychicky v pořádku,jen naši neunesli,že jsem si postavila hlavu,nechala vzkaz a odešla. Dnes jsme v pohodě). Nemáte to vůbec lehké,toto je období,kdy je složité vychovávat i zdravé děti. Jinak,pokud si myslí,že ji v SRN hledat nebudou,tak chyba lávky... A akorát si zadelava na horší problémy a může jí v případě průšvihu soud zakázat vycházky

marcicek84
9. črc 2020

No otazkou je co je jeste jeji nemoc a co uz rozmazlenost.Nemyslim si,ze by ji ta ustavni vychova neco dala a vysledkem je,ze k tobe nema vztah a dela so co chce,jako byt na jejim miste citila bych se jako odlozeny pes a kazde zavolani na policii bude vnimat jako dalsi zradu.To vygraduje i diky jeji poruse osobnosti.No a jak na ni se muzes dovedet,jen pokud byste spolu navstevovaly nejake trapie,mediator,kouc nebo neco podobneho,jinak pochybuju,ze na neco prijdes.No a za rok uz ani na tu policii nezavolas.Mozna to musis nechat byt a smirit se s tim,ze jak bude plnoleta muze s tebou prerusit veskery kontakt...mozna by byla cesta kdybys k sobe pozvala jednou za cas obe dve a snazila se tu druhou taky poznat,byt si o tom myslis sve,tady asi ani jina cesta neni...Mi rodice si taky o ruznych mych znamostech mysleli sve,ale nechali to na me,taky jsem si na to prisla sama....

michaela1990xx
10. črc 2020

Tady píšete anonymně, ale v jiné skupině o tom píšete pod svým profilem i s fotkou. A co se tak dočítám, tak čekáte 6.dite, za což vas docela lincujk, vzhledem k tomu jak to máte. Byli jste v jakémsi pořadu a podle reakcí lidi jsou všichni při vaší dceři a lituji ji. Ja ten pořad neviděla a ani ho neznám, ale soudím teda jen dle toho, co o tom píši ti, co to viděli.

michaela1990xx
10. črc 2020

Proč všechny děti žily s vámi a Dominika bydlela u babičky?

michaela1990xx
10. črc 2020

Já si totiž ten pořad zrovna pouštím, abych si tedy udelala usudek sama.

michaela1990xx
10. črc 2020

Aha, dokonce vaše dve děti žily u babičky, kvůli vaší finanční situaci. Ale přitom jste sli do dalších děti. Omlouvám se za troufalost, ale ja tomu říkám nezodpovednost. Nedivim se, ze od vás Dominika utíká. Bohužel sem si po shlédnutí pořadu a půl udelala jeste horší usudek nez jsem myslela.

mimi1004
10. črc 2020

@michaela1990xx Jako vážně!? 😆 Tady anonymně a jinde normálně veřejně a ještě i v tv? Tak to autorka sama moc rozumu nepobrala 🤪

michaela1990xx
10. črc 2020

@mimi1004 přesně tak. Je mi z toho az smutno. Nedalo mi to a uz se dívám na třetí díl. Sama paní rika, ze Dominika nemela vůbec hezke dětství.

mimi1004
10. črc 2020

@michaela1990xx Kdysi dávno tu už jedna něco podobného řešila, pamatuju si to, protože moje dcerka je taky Dominika, ale nevzpomínám si na nick dotyčné 🤔 A třeba je to jen náhoda a úplně jiná osoba...

michaela1990xx
10. črc 2020

Přijde mi, ze paní chce, aby ji ostatní litovali. Protoze jak rikam, pise to tu a jeste na další skupinu. Tam teda mi za pravdu moc nedávají a lituji právě tu matku :D

kajalka
10. črc 2020

@mimi1004 Ano, pamatuju si to matně taky..

michaela1990xx
10. črc 2020

A víte komu Dominika rika rodiče? Babicce a dědovi? Moderátorka se ptala Dominiky kde bude na Vánoce? A Dominika na to: Na Štědrý den budu u svých rodičů, ale jinak budu tady no. A nevlastní tatínek na to, pry at to upřesní, protože babicka s jejiom otcem nejsou rodiče.

michaela1990xx
10. črc 2020

Ja se omlouvám, ze to tady tak spamuju. Ale pořád žasnu!! Ze: Je možnost, že s vámi Dominika bude někdy bydlet? Pani: No tak pade na pade. Majitelovi sme rekli, ze to bude poslední dítě, no a narodil se nam Tadeáš. Takže Dominiku bych tu nastálo uz mit nemohla.

moudivlacek
10. črc 2020

@michaela1990xx co je to za porad?

madbetka
10. črc 2020

@michaela1990xx Ty jo, to mi něco připomíná! Ten pořad jsem viděla, určitě jo. Resp. to, co popisuješ, jestli je zakladatelka opravdu jeho aktérkou, to nevím.

michaela1990xx
10. črc 2020

@madbetka ano, je jeho akterkou, uz to to tu jednou priznala.

michaela1990xx
10. črc 2020

@moudivlacek pořad se jmenuje 4 v tom

michaela1990xx
10. črc 2020

Celá rodina si nechali změnit příjmení. A Dominika s velkou lítosti jim oznamuje, nebo teda pta se, proč ona nemůže mít taky stejne příjmení jako oni. Matka na to jen, ze by to jeji otec nedovolil, ale nezeptala se ho ani. Jak rikam, Dominika je tam odstrkovana. Je to vidno.

zelenaesmolda
10. črc 2020

@michaela1990xx
ten porad jeste bezi?
ja jsem ho nikdy nevidela ale staci mi tady cist,ze ma 6 deti a pritom financni problemy,to mluvi za vse.

madbetka
10. črc 2020

@michaela1990xx Myslela jsem si, že to byl tento pořad, pamatuji si i ty diskuze tady na koníkovi, které tu probíhaly, když ta řada běžela v TV.

No, jestli je pravda, co tu zakladatelka píše, tak je mi líto, že to s tou holčinou takhle dopadlo.

letalnica
10. črc 2020

@michaela1990xx Jsem viděla jen první řadu, takže je to prostě klasická reality show za prachy jako ty ostatní? Takže tahle paní si dělá nový a nový děti a odkládá ty starý, jestli jsem dobře pochopila? Asi by na ni už nedostala dávky. Chudák holka. 6 dětí prostě nepochopím. Mě tady jedna neinteligentní slípka obvinila, že mám jen jedno dítě kvůli tomu, aby prý "všechno zdědilo" 🙂 🙂

mimi1004
10. črc 2020

No to je teda rodinka, člověk by brečel. Matka rodí děti jak na běžícím páse... Ať radši nechá holku na pokoji, nikdy se evidentně o ni nestarala, lásku ji dávali prarodiče - proč vlastně není u nich ale v ústavu?

madbetka
10. črc 2020

@letalnica Tak na 6 dětech není nic špatného. Ale musí se jim dostat péče, kterou potřebují.

letalnica
10. črc 2020

@madbetka Jo, tak jsem to myslela. Což tady asi nefunguje, podle toho co čtu. To je mi pak těch dětí líto. Jednou jsem použila takový příklad, když syn chtěl vědět, co je to kvantita... ☹

zelenaesmolda
10. črc 2020

@letalnica
a i kdybys mela jedno dite,aby zdedilo vsechno ono tak co?lepsi mit jedno dite a dat mu vse nez 6 a zadne nema nic

letalnica
10. črc 2020

Jasně, vždyť jsi v té diskusi byla taky, ne? 🙂 A že moje dítě už teď má co zdědit, ne teda miliony, ale minimálně kde bydlet. Já prostě dávám přednost kvalitě před kvantitou, nehodlám svýmu dítěti odkázat akorát flek v montovně 🙂

zelenaesmolda
10. črc 2020

@letalnica
tuhle diskuzi uz si nepamatuju

michaela1990xx
10. črc 2020

@zelenaesmolda uz neběží, ale nasla jsem ho online

starostlivamamina
11. črc 2020

@michaela1990xx mohu poprosit o odkaz 🙂