Ahoj holky,
chtela bych vas poprosit o nazor na situaci v nasi rodine.
Tchyne bydli kousek od nas, je sama, chodi do prace.
Kdyz prijde z prace, jde si vetsinou lehnout a kdyz uz k nam obcas prijde, tak az k veceru, v dobe vecere, nebo kdyz uz se jdou deti koupat. Zdrzi se chvilku, treba 10 minut. A pak se zase klidne vice nez tyden nevidime.
Je to jeji volba, ze netravi s vnoucaty vic casu, i kdyz me to samozrejme mrzi.
Ted ale proc to pisu. Kdyz se vyskytne nejaky problem, hned nahani pritele aby to vyresil- nefunkcni kotel, pichla pneumatika. atd. Kdyz nekam jede, starame se ji o psa.
Chapu ze je sama, ze ji ta chlapska ruka chybi,
ale posledni dobou me proste stve to, ze ona tu pomoc od nas bere jako automatiku, ze "bere, ale nic nedava".
Kdyby treba rekla, at pritel vezme deti, kdyz ji jde neco opravovat, nebo se zeptala, jestli neco nepotrebujeme, kdyz treba marodime. Ale bohuzel.
Jinak chci dodat, ze vztah mame takovy neutralni, zadna nevrazivost, ale tohle mi proste vadi a zacinam mit potrebu se nejak ozvat.
Co si o tom myslite?
Víš, manželovi rodiče naše děti milují a "rozkrájeli by se pro ně", ale kontakt vypadá buď tak, že oni zavolají manželovi, že potřebují někde vyřešit nějaký problém (pomoct na chatě, přeinstalovat počítač... práce se vždycky najde), nebo nám nutně něco dovézt (jahody ze zahrady, šátek po tetě, výpis z účtu, ketrý stále chodí k nim místo na novou adresu... A rozhodně to nepočká!), nebo já zavolám, že bychom potřebovali kluky ohlídat a následuje "je, já nevím, jestli to časově zvládme, ale to musíme, to nějak dáme, ale bude to problém" ...
A vlastně všechno to jsou záminky "my vás vlastně chceme vidět, ale neumíme to říct." Nikdy tam není komunikace ve stylu "hele dlouho jsme se neviděli, nechete přijet/co že bychom přijeli, kdy by se ván to hodilo?"
... Hodně dlouho mi trvalo si na tenhle komunikační styl zvyknout.... Není to i případ tvé tchýně?
@pipi_puncocha Nejspis neodmitla, ale po pravde ji o hlidani pozadame jen kdyz neni zbyti. Z te jeji cetnosti navstev nemam dojem, ze by o ten kontakt s detmi stala.
Kolikrat na ni syn vola kdyz jdeme kolem, tak vyleze na balkon na cigaro a pak zase zaleze.
A ona se o tveho partnera cely zivot nestarala? Nebo se to s nastupem nove zeny vsechno vynuluje a on by mel pozadovat po sve mame protisluzbu, kdyz potrebuje pomoc?
@ai30 Troufnu si tvrdit, ze v tomhle jsme si fifty- fifty.
S chlapem jsme spolu od stredni, takze se o nej starala pulku jeho zivota ona a tu druhou uz ja 😀
@cilkat To si nemyslim, tohle delaji nasi- ty by tady byli nejradeji porad, tak hledaji zaminky, proc k nam prijet.
Ty ses o nej od stredni starala? Zivila jsi ho, satila, starala se o nej kdyz byl nemocny, davala mu kapesne? A 'starani se' o dospeleho chlapa ti prijde stejne narocne jako starani se o male dite? Snad si delas srandu, pokud ne, tak asi chapu, proc k vam tchyne chodi jen na tech 10min...
@ai30 Od 18 bydlel u nas, vydelaval si na brigadach.
Pece o dite je samozrejme narocnejsi, ale o tom se tu nebavime.
Jen reaguji na to tvoje- nebo se to s nastupem nove zeny vsechno vynuluje. Nejde o par let, ale skoro o 20, kdy o nej uz zadnym zpusobem nepecuje.
Ona o nej ale pecovala, vychovala ho. V nekterych rodinach je uplne normalni, ze dospele deti pomahaji svym rodicum, kdyz neco potrebuji, aniz by drzeli ucet ma dati-dal.
Myslím, že @ai30 to myslela tak, že maminka se o něj 18 let starala, živila ho, šatila, bděla nad ním, když byl nemocný, a pomáhala mu absolutně se vším. Proto se naopak dospělé děti starávají o své rodiče a se vším jim pomáhají, protože jim jsou za to vděčné. Ne jako oplátku za něco, coz musí rodiče udělat pro ně.
@ai30 pomoc rodičům nezatracuji, nicméně u nás v rodině se ctí, že moje rodina (manžel a děti) je přednější než původní rodina (rodiče). Ex to mel opačně a velmi se mi to nelíbilo, neni podle me správné dávat prednost rodičům před manželkou a dětmi ☝️ zvlášt ne v připadě, kdy jsou rodice soběstační... Vyměnit kola na aute zvládne i autoservis a ve chvíli kdy to chci po synovi, je na nem kdy a jestli to udelá. Ale muj ex to mel tak, ze rodice pískli a on bezel a to proste dobře nebylo...
moje tchýně je úžasná ženská, máme to k nim do 15km, ale ona k nám jezdí fakt výjimečně.. když jsem byla nemocná, nezeptala se, jestli něco nepotřebujeme, ale zase vím, že si můžu říct a bude ráda když pomůže.. nechce se nám jakože vtírat, ale je připravena pomoct nebo pohlídat, když je třeba.. někdo se prostě nenabízí a třeba i ona opačně čeká, že si řekneš.. já bych to zkusila opačně.. takhle obě vypadáte jako čekatelky a přitom je to jen o komunikaci ;) když chci pomoc, řeknu si o ni a nečekám, že se mě bude někdo ptát
@rebe Vsak pisu, ze chapu, ze tu pomoc potrebuje a jemu rozhodne nezazlivam, ze ji pomuze.
Asi by bylo lepsi brat to jen z meho pohledu, jestli je tedy v poradku, ze ja ji nic "nedluzim" ale postaram se ji o psa, preberu balicek o kterem mi neni schopna rict predem a ja se tu pak jeste se dvema detma nahanim s kuryrem. Ze proste tak nejak spoleha, ze budeme porad k dispozici.
@rebe s tím souhlasím ale az v dibe kdy samo díte nemá nezletilé deti, ty jeho vlastní by meli mít pred rodiči vždy prednost. Ne jako kdyz extchyne zavolala a Honzík bezel na ukor toho ze ja jsem potrebovala aby se Honzík staral o nase deti...
@martinka_33 Dekuju, tak nejak si to presne vystihla.
Plno veci by zvladla udelat sama- treba zavolat opravare na ten kotel. Stejne tak si nechat balicek ulozit na vydejne a pak si ho vyzvednout.
Takze tys pro ni prevzala balicek a ona se ti za to nijak neodvdecila???! To je silenost. Ja prebiram balicky pro sousedy, kdyz jsem doma, ale pocitam s tim, ze na me prepisou veskere majetky a do smrti mi budou vdecni.
@martinka_33 Jasne, extremy nejsou ok. Ale jak casto se ji proboha rozbije kotel, nebo potrebuje prezout pneumatiku?
@ai30 Chytas se slovicek, radsi se ani nevyjadruj.
Dekuju.
Já tomu asi nerozumím, tchyně vychovala tvého muže, jenom díky ní je na světě, jenom díky ní je jaký je, a ty máš pocit, že jí nic nedlužíš? Já teda s tchyní nemám nijak vřelý vztah, ani ji nemám kdovíjak ráda, takže chápu, že je normální mít jí plné zuby. Ale nějak nechápu, že jí za nic nevděčíš a nemáš proč jí pomáhat. Já teda tchyni vděčím za hodně a vždy jí budu pomáhat. Zvlášť, když by šlo o takové drobnosti jako převzít balíček. Chápu, že tě mrzí, že nechce trávit víc času s dětmi nebo vám víc pomáhat. Ale nechápu, že to spojuješ s tím, proč byste jako měli pomáhat vy jí. Navíc, pokud jsem pochopila, ona si o pomoc zpravidla řekne, tak si o ni taky řekni. Možná budeš překvapená, když se na to n chvilku přestaneš dívat jen ze své strany. Možná i ona má z tebe nějaké pocity, kvůli kterým se chová tak, jak se chová.
@martinka_33 Uff. Nevím, no, my jsme na péči o naše děti dva, takže když některá z babiček nebo dědečků potřebuje pomoct, domluvíme se a zvládneme to, aniž by naše děti zemřely hladem či zimou.
Treba kamaradce prebiram balicky bezne, staci se domluvit a dat na me kuryrovi cislo.
Tchyne mi zavola, ze je za minutku kuryr u ni a ze neni doma, at balik preberu. A ja jak debil oblikam dve deti a mazu honit do ulice kuryra.
Ptas se, co si o tom myslime, tak ti rikam, co si o tom myslim. Delas z komara velblouda a sespisujes ucet 'kolik kdo' matce sveho partnera. Hanba by me fackovala byt tebou.
@ai30 Cetla si priklad o tom prebirani balicku? Tobe to takhle prijde v poradku? Proc mi o balicku nemuze rict predem?
Ano, cetla a prijde mi to v poradku. Asi zapomnela, dozvedela se to pozde, nebo planovala byt doma a nevyslo ji to. Toto je vec, kterou bych bez mrknuti oka udelala pro kterehokoliv souseda nebo znameho, kdyz bych byla doma a mela tu moznost.
Když potřebuje náhodou pomoct, řekne si svému synovi...nějak nechápu co řešíš🤔???
Moje máma byla po operaci, je sama, tak jsem ji chodila nakupovat a vůbec mi nebylo divné, že to chce po mě, když jsem doma a ne po ségře se kterou bydlí, ta však pracuje...
Jinak tchyně dokud žila, bydlela sama a tak ji můj muž tu a tam s něčím pomohl, byl to její syn ač vztahy neměli nějak úžasné 🤷♀️ a divné mi to teda rozhodně nepřišlo...
Dobre, asi je tedy v poradku, ze nas kontakt je zalozen na tom, ze pro tchyni udelame co potrebuje a ona nam oplaci absolutnim nezajmem.
Tady byva vetsina zenskych na strane tchyni at se deje co se deje, tak si z toho nic nedelej.
@barumrallyebum Vsimla jsem si, ani nevim, proc sem pisu.
Hele, jsou lidi, kteří fakt vždycky vidí jen svůj vlastní zájem. Je možné, že k nim patří i tvá tchýně. Tam opravdu funguje jen nastavit si přesné hranice, co je pro tebe ještě ok a nedovolit tomu druhému je překročit.
Ale po pravdě ze způsobu vedení celé diskuze mi přijde, že jsi sama dostatečně od rány a překračovat hranice si jen tak nenecháš. Možná právě to tchýni vadí... možná by chtěla být v roli té obskakované "maminky rodu", ketré všichni splácí ta léta sebeobětování v dětství jejího dítěte (nebo mám psát "sebeobětování"? ... dost možná, když dítě v šestnácti letech raději bydlí mimo domov.). Jenže to je něco, co jí dát nechceš a ani nemůžeš. Přesto by možná pomohlo si sednout a nastavit nějaké hranice. Dost mi přijde, že nejvíc řešíte vzájemné "kradení" času - jedna z vás pískne (ona že kurýr před barákem, vy že jdete zrovna kolem) a čekáte, že ten druhý je schopný (a ochotný!) okamžité reakce. Ty máš dvě děti a musiš všechny donutit ukončit činnost a oblíknout, ona má třeba rozkoukaného detektiva Rexe, musí ho vypnout a oblíknout se - oba důvody jsou úplně stejně relavantní pro odpověď "Hele, můžu až za půl hodiny" ... Fakt si myslím, že by vám docela pomohlo, abyste si ujasnili, že pokud po té druhé něco chcete, dáte to vědět adekvátní čas dopředu "hele, babi, jdeme za půl hodinky ven, nechceš se přidat?" "hele, snacho, zítra mi přijede balíček, můžeš ho vyzvednout?" A dodržovat to. A prostě když to ten druhý nedodrží tak říct "hele sorry, teď to prostě nestihnu". Možná tchýňě bouchne a zkusí něco o nevděčnících, možná ty sama zjistíš, že myslet na tchýni předem nezvládáš... Pak ale bude dahla diskuze zase o něčem dost jiném, ne?
@rebe je rozdíl mezi chtít pomoct s necim s čim si neví rady, nebo nekolikrát týdne nutne potrebovat blbosti typu "v Lidlu maj v akci maso, koupis a.privezes mi ho?" - za predpokladu kdy má tchán auto je to uplne mimo 🙄
A vy sami jí o pomoc řeknete? Když byste ji požádali o 2h hlídání dětí, že si chcete zajít na večeři, nebo třeba ty pravidelně 1x týdně na nějaké cvičení, to by odmítla? Možná to bere podle sebe, že kdo něco potřebuje, ten si o to řekne.