Tchyně se urazila...

anyna25
11. říj 2022

Ahojte, tak dneska mi přijel domů chlap s tím, že si mu mamka pobrecela. Na jednu stranu to asi chápu ale o co jde. Mám jít 31.10. na druhý screening, a jelikož chlap nedostane volno, tak jsem si dovolila říct před mou tchyni, že napíšu mamce aby si vzala volno, aby malou viděla. Kdyby nedostala volno (což dostala) ták bych vzala mou nejbližší osobu, bývalá přítelkyně mého bratra, kterou budeme považovat za kmotru našeho dítěte. No dnes jsem se dozvěděla, že ji naštvalo, že jsem si dovolila říct že bych vzala spíše bývalou svagrovou než ji. Já asi chapu že ji to mrzí ale vážně bych se necítila dobře mít tam tchyni i když vztahy máme dobré, prostě bych byla nesva,. Přítel se tomu nejdříve smál a když jsem řekla svůj názor tak se naštval, že dítě je i jeho a že nemusím o všem rozhodovat sama. Ano cítím se ohledně tchyně špatně ale i kdyby, raději bych jela sama. Už teď mám hrůzu z toho co bude až bude malá na světě.

sorboni30
11. říj 2022

@anyna25 kasli na to.. tchýně je tchyne a bude mit "názory" celý život.. vzdy se ale rozhoduj podle sebe, protože podle tchýně budes vždy spatna.
Musis si zvyknout, ze bude do vseho remcat..to je vsude stejné

levandule_k
11. říj 2022

Dneska jsem rozjetá, podle nadpisu aniž bych četla celý text, jsem chtěla napsat, patří jí to.

Partnerovi bych řekla, že dítě je jistě jeho a že jsem ráda, že se angažuje, ale tělo je holt moje a jsou věci, které jsou pro mě intimní a že prostě nepůjdu k lékaři se svou tchýní, i když jí mám ráda a vážím si jí a jestli bude dělat scény skrz hovadiny, tak mu příště řeknu kulový.

Ne nemusíš se cítit špatně, že tchýně nebyla tvoje druhá volba.

berenika39
11. říj 2022

@sorboni30 dovolím si oponovat. Mám syna - takže jsem tchýně jeho ženy - mají půlroční slečnu. proč by měla být snacha pro tchýni vždy špatná? To je nonsens. Tchýně nemusí být v první, druhé řadě, ale zásadní je komunikace - pokud mi snacha řekne, že nemají čas ve čtvrtek, respektuju to a necpu se - sami naladí jiný den. Mluvte spolu, naprosto konkrétně - nehodí se ti přítomnost tchyně? Není ti to příjemné - prostě to řekni, jak to je. Logicky je vždycky víc máma mámy, než tchyně. Jsou si bližší. Ale když jí to neřekneš, může se jí to dotknout, nebo jí to být líto...
Velmi mě mrzí, že je obecně názor na "tchyně" negativní. Je to o lidech. My jsme si hned od začátku řekli, že pokud problém - mluvíme o tom - řešíme spolu. Vycházíme si vstříc, jsem tzv sendvičová generace (mám na opateru maminku 82, mám pubertáka syna, mám vnučku), ale to neznamená, že nenajdeme společnou řeč. Dneska jsou možnosti komunikace neomezené, o to víc by se mohly využívat....

95newmommy2020
11. říj 2022

Já u screeningu měla tchýni i manžela, dokonce u obou. Byl to krásný zážitek. Byla mi vděčná. Nejspíš se ji to dotklo, protože to těhotenství prožívá s tebou a záleží ji na tobě. I ona má pravo na pocity, ale samozřejmě musí respektovat tvoje rozhodnutí.

ai30
11. říj 2022

Ciste z lidskeho hlediska mi to prijde strasne necitlive a sobecke, toto nekomu rict. Tchyne je uplne stejne babicka vaseho ditete jako tvoje matka, vykladat pred ni 'no a kdyz mama neprijde tak vemu treba bejvalku bratra' a potom desne cumet, ze je ji to lito... ja nevim, tobe by to lito nebylo? Jako ja vim, ze ted budes matka a mas pocit, ze jsi kralovna vsehomira, ale kdyz budes mit stesti, tak jednou budes treba babicka a tyhle veci ti taky prijdou lito.
Za me nedivim se ji, ze si pobrecela, svou tchyni bych s sebou klidne vzala a kdyz uz bych ji nevzala, alespon bych to pred ni takhle nevytrubovala..

ai30
11. říj 2022

Btw. ja si myslim, ze ona ma ted mnohem vetsi hruzu z toho, co budes vyvadet, az bude mala na svete, nez ty..

jako_mala_holka
11. říj 2022

A v čem je problém? Si na screening vem koho chceš, ne? Se mnou při prvním těhotenství chodil všude manžel, při druhém musí být s dcerou, takže na prvním screeningu jsem byla sama a na druhý jsem vzala mamku, tentokrát jsem tam sama být nechtěla, bylo to pro mě divné 😄... Tchyni jsem to fakt neoznamovala, nevím proč bych to dělala, manželovi to bylo fuk, vztahy máme celkově v pořádku

somalicats
11. říj 2022

@anyna25 Existuje takova vec, rika se ji empatie. Ta Ti asi chybi. To, ze u vysetreni nechces tchyni, neni problem, problem je to, ze mas potrebu to pred ni vytroubit. Proste jsou situace, kdy je lepsi mlcet, a tohle byla jedna z nich.

zuzineckah
11. říj 2022

@anyna25 tuhle hru si rozehrála ty. Sama píšeš, že máš s tchyni vztahy dobré, ale jedním dechem dodáš, že si před ní požádala o přítomnost někoho jiného, dokonce zástupného... Věřím, že s tvojí matkou by problém neměla, ale usadit ji ještě s někým dalším? To si ji rovnou mohla říct, ať jde do prdele. Protože tak se nejspíš teď cítí. Na tvém místě bych se zamyslela sama nad sebou a asi se i zastyděla. Huba ti šla rychleji, než hlava. Promiň.

anyna25
autor
11. říj 2022

@berenika39 říkám, nemám se svou tchyni špatně vztahy, všechno si říkáme na rovinu a to že jsem si nevybral ji jako druhou volbu, prostě se na to necítím, je mi to líto že nepřišla za mnou ale řekla to partnerovi, kdyby mi to řekla samozřejmě bych ji to řekla sama jaký na to mám názor. Necítím se pohodlně ani v létě v plavkách před ní natož ji brát k doktorovi. Říkám, mrzí mě to vůdči její osobě ale myslím si že jsou věci které jsou opravdu jen na mě.

veruuu_kubesovic
11. říj 2022

@anyna25 a proč by tam nemohla být? Bude min babička než tvoje maminka? Jo aha ona je vlastně tchyně tak má utrum...

berenika39
11. říj 2022

@anyna25 Zkus si představit, že budeš jednou tchýně a jak by ses cítila - jednoduché. ení problém to, žes ji nevzala, ale to, jak se to dozvěděla a že jí to mohlo mrzet, nic ví - věci jsou sice na tobě, ale empatie - co cítí ta odmítnutá tchýně....

izz76
11. říj 2022

@anyna25 A proč si to před ní vůbec říkala? Bude babička stejně jako tvoje máma, chápu že pro tebe není nejbližší člověk a na ultrazvuku ji nepotřebuješ,ale není nutné to okatě zdůrazňovat. Pro mě je taky bližší moje maminka,než tchýně,ale když si představím tu situaci... Klidně bych je vzala na ultrazvuk obě,pokud by to pro ně bylo důležité.

emillyhk
11. říj 2022

No, já bych třeba na screeningu nechtěla nikoho jiného než partnera, bylo to pro mě intimní a zároveň hodně stresující, aby vše dopadlo dobře. Vím, že třeba moje mamka by se mnou jít chtěla, ale to já bych psychicky nezvládla, takže dopředu jsem o tom před ní nemluvila, aby jí to nebylo líto. Pokud se tchýně urazila, je to blbý, ale je to její boj. Pokud si pobrečela manželovi, že je jí to líto, tak bych s ní nějak citlivě promluvila, že jsem se jí nechtěla dotknout, že ji mám ráda a do budoucna s ní jako s babičkou počítám. A příště bych s ní o podobných tématech mluvila narovinu, ale trochu citlivěji.

merope
11. říj 2022

Možná jsem divná, ale já si teda na screeningu neumím představit ani tchýni ani mámu. Jako miminko by mi nevadilo, kdyby se podívaly, ale to miminko je jaksi pořád ještě v břiše a do toho se kouká buď sondou přes břicho nebo vaginální nebo na střídačku oběma (dle toho, jak je zrovna natočené). Bych si fakt připadala asi blbě.

ele_nka
11. říj 2022

A já to naprosto chápu, taky bych tam tchýni mít nechtěla, a to mám tu nejlepší na světě. I když já bych nedala ani tu kamarádku. A když pominu intimní stránku, tak hlavně kuli informacím. Já se například na screeningu dozvěděla o srdeční vadě, svého lékaře znám a velmi mu důvěřuji, takže když dodal, ať se hlavně nenervuji, že tam něco je, ale nic s čím by si dnešní medicína neporadila, opravdu jsem se uklidnila. Jak by na tohle zareagovala tchyně opravdu netuším, jako babička je na vnoučata mnohem citlivější než byla třeba jako matka. Každopádně by mi tam v tu chvíli nebyla oporou, ale spíš naopak.

somalicats
11. říj 2022

@merope
@ele_nka
Jenze tady nejde o to, ze by se mela citit spatne proto, ze tam tchyni nechce. Vsadim boty, ze kdyby pouze oznamila "v den xx mam screening", tak je klid. Kdyz misto toho tchyni sdeli, ze si na screening vezme mamu a kdyz to nepujde, tak exsvagrovou, tak dokazu pochopit, ze to tchyni zamrzi.

ai30
11. říj 2022

@ele_nka Ja to mam uplne stejne, beru screening jako zalezitost rodicu a ne 'prijd se podivat na miminko'. Proto mi to prijde jeste vic zranujici, ze tam obecenstvo chce, jenom to nesmi byt tchyne..

ele_nka
11. říj 2022

@somalicats upřímně, mám 2 syny, takže doufám jednou budu taky tchyně, ale opravdu by mě nikdy nenapadlo ani bych neuvažovala o tom, že bych šla se snachou na gyndu. Je to prostě intimní věc, a vůbec mi nepřijde nic špatného na tom, že si chce vzít někoho s kým se jí intimní věci lépe snáší. Co kamarádka, kterou zná pravděpodobně i mnohem déle prostě je.

somalicats
11. říj 2022

@ele_nka to je v poradku, poradne cti. Mas dva syny, jak by ses citila, kdyby Ti snachy davaly najevo, ze jsi neco min? Protoze takhle se ted ta budouci babicka dost pravdepodobne citi. Pritom stacilo tak malo - nic nerikat.

ele_nka
11. říj 2022

@somalicats já čtu, nej v tom nevidím nic o tom, že by zakladatelka říkala, že je tchyně něco míň. Jen, že by se s ní na screeningu necítila, což naprosto chápu. Kdyby to s ní tchyně řešila, možná by to pochopila také.

somalicats
11. říj 2022

@ele_nka Tak jeste jednou a snad to pochopis. Mam 2 extchyne a jednu tchyni. S tou mam vyborny vztah, ale necitila bych se s ni komfortne u lekare.
Situace c.1: prijedu s manzelem ke tchyni a oznamim ji: dne toho a toho mam screening, pak dam vedet, jak dopadl.
Situace c.2: prijedu s manzelem ke tchyni a oznamim ji: dne toho a toho mam screening. Chtela bych tam doprovod. Vezmu moji mamku, a kdyby nemohla, tak radsi exsvagrovou.
Z jake situace muze byt tchyne rozhozena? Odpovim si sama - z te druhe. Proste rict mene je nekdy vice.
Uz to chapes?

ai30
11. říj 2022

@ele_nka Psala, ze rekla tchyni, ze si jeji mama vezme volno 'aby malou videla' a kdyz nebude moct, tak pujde brachova bejvalka. Nerekla, ze si jeji mama ma vzit volno, protoze tam chce s sebou oporu, kdyby neco. Takze na stupnici lidi, kteri by meli 'malou videt' je matka, brachova bejvalka a pak az nekde vzadu tchyne, protoze ta nebyla ani v poradniku, kdyby nemohla ta bejvalka.

somalicats
11. říj 2022

@ele_nka P.S. jina situace by byla, kdyby s ni tchyne chtela sama aktivne na screening jit, o tom ale zakladatelka nic nepise. Zase se ale da rict slusne Omlouvam se, na screening chceme jit pouze my s manzelem / na screening chci jit sama.

ai30
11. říj 2022

@somalicats Presne tak, vubec nikdo tady nerozporuje, ze by tam tchyne mela byt. jenom chapeme, ze jestli to bylo podane tak, jak je tu psano, tak ji to musi byt poradne lito.

ele_nka
11. říj 2022

@somalicats a jak víš, že to třeba nebyla možnost c)? Nevíš jak to přesně řekla, tak proč hned házet soudy? Já mám třeba s tchýní super vzath, takže taky nemám problém s ní věci probírat. Třeba jsme řešily koho si vezmu k porodu, když bylo riziko, že manžel nebude moc. Taky jsem měla v záloze kamarádku a tchýní fakt ani nenapadlo, řešit, že by mi kamarádka byla přednější než ona.

somalicats
11. říj 2022

@ele_nka od toho jsou tyhle diskuse, muzeme resit to, co je psano. Ja tam nikde nectu, ze tchyne chtela aktivne jit, ale ze ji mrzi, ze vlastne ani nebyla v poradniku. Tim spis pokud spolu maji dobre vztahy. Tim nerikam, ze by tam tchyne jit mela, tim chci pouze rict, ze i takova vec, jako ze tchyni nekde nechci, se da podat citlive. Obzvlast v situaci, kdy s tou tchyni vychazim dobre.

ai30
11. říj 2022

@ele_nka Tak on je rozdil mezi screeningem, ktery je vlastne jen na cumendu a porodem, kde mas podpirat pri kontrakcich a masirovat hraz..

ele_nka
11. říj 2022

@somalicats jasný, vše je o komunikaci. Ale stejně tak autorka píše, že kdyby to tchyně řekla rovnou jí, tak by jí vysvětlila proč to tak je. Jen mi prostě přijde zbytečné dělat z autorky hned tu mega špatnou.

somalicats
11. říj 2022

@ele_nka Ja taky netvrdim, ze je autorka spatna. Jen ji holt chybi ta jiz zminovana empatie. Stacilo proste jen oznamit, ze pujde na screening, a o doprovodnych osobach nerikat nic, kdyz vi, ze by tam tchyni stejne nechtela. Pak by byl klid a nemusela by resit mrzutou tchyni.