Už to trvá víc než rok, jsem zoufala. Stavba domu nás s mužem přinutila žít u jeho rodičů ☹ Žili jsme v 1 místnosti, jeho pokoji a do toho se nám narodil teď už 10 měsíční syn. Nejdřív to docela šlo, jen nám vadili neustálé komentáře ke všemu. Po narození syna se vše zhoršilo. Pořád mi stály za zády a poučovali mě (nejdřív tchýně pak i švagrová) jak všechno dělám špatně, že se o něj neumím postarat, ubližuju mu,.. Nedalo se to vydržet, ale manžel mlčel. Jen mi říkal ať to vydržím, že jemu to taky vadí. Když byli synovi 3 měsíce, tak jsem to nevydržela a řekla tchýni, že je fakt strašná. Manžel opět mlčel. A od té doby mě nikdo z jeho rodiny nepozdraví, nemluví se mnou, musím být v jiné místnosti než oni, na Vánoce nemůžu být se svým synem u jejich stromečku, nedostanu dárek, nemůžu být na společné fotce a ještě všude z okolí poslouchám jak vyprávějí, že jsem ta nejhorší. Manžel se za mě nepostavil, dělá že není na ničí straně, tak je to prý nejlepší.
Po tom všem se s nimi NECHCI VŮBEC STÝKAT, ale manželovi je to jedno. V synových 8 měsících jsem jen dosáhla toho, že jsme se přestěhovali k mým rodičům. Tím to, ale bohužel neskončilo. ☹ Minimálně jednou týdně tam musím s manželem i synem jet a když nechci, tak mi řekne, že mi vezme syna a pojede tam s ním sám. Což nechci už vůbec protože ho nechávají brečet, dávají mu jíst věci, které by neměl a říkají manželovi proč se mnou vůbec je. Až bude syn větší, tak ho určitě budou štvát proti mě jako teď manžela.
Nevím co dělat, zkoušela jsem být rázná i si s manželem promluvit v klidu. Nic nezabírá. Vždy mi jen odpoví, že ho vychovali k tomu, aby ctil rodiče své a víc se o tom nechce bavit. Vždy jsem s každým vycházela v dobrém, proto nevím jak tuto situaci řešit ☹
Tak to je masakr. O to horší, že podobné příběhy tady čtu celkem často... Radu nemám, jen povzbuzení... Musí to být fakt síla... A syn má teda dobrej příklad, když se před ním k mámě chovají příbuzní jak k onuci, nedává mu to moc dobrou výbavu do života...
Hmmm, asi bych si na tvém místě podmínkovala náštěvy se synem u tchánů tím, že se k tobě budou chovat slušně... Jinak tam prostě nejezdit. Argumentovat tím, že když vychovali jeho, aby ctil své rodiče, tak on by měl vychovávat svého syna k tomu, aby je ctil taky - tedy, nebýt svědkem ponižování matky tchánovcema. A pokud to nebude respektovat, tak bohužel...
Tchanovci ti muzohu byt ukradeni, ale fakt by me to mrzelo ze strany manžela. Zvlášť, když píšeš, že řešíte dlouho a nic nezabírá. Jaký máte jinak vztah? Viděla bych to na nejakou manzelskou poradnu, aby mohl přehodnotit své postoje. Ve zkratce ja bych s ním uz asi dávno nedokazala byt. Takze by asi tchanovky vyhraly :-/.
Hold tvůj manžel je posera, nedokázal se za tebe postavit, z toho plyne to, že si k tobě jeho rodiče dovolují čím dál tím sprostější věci. Takže věc se má tak, že manžel by neměl být uprostřed, měl by si přirozeně vybrat stranu své ženy a za ní stát, když už jednou jste manželé, rozhodně bych mu řekla, že v případě, že se k tobě nebudouc hovat s úctou, že tam se synem jezdit nebudete, že není tvoje povinnost se nechat před synem někým ponižovat, hlavně pak to rozhodně není vhodný příklad pro syna, který aby se k tobě choval s účtou jako k rodiči, takové špatné příklady v rodině nepotřebuje. A vzhledem k tomu, že on byl vyhocvaný tak, aby měl rodiče v úctě, tak by mě zajímalo, jak to chce zajistit u svého syne, když u něj doma panuje taková situace...Navíc by si měl uvědomit, on i jeho rodina, tchýně a švagrová, že ty jako matka máš právo na své chyby i na svůj životní prostor, že ti neměli právo zasahovat to výchovy a péče tvého syna, pokud o to nebyli požádání a už vůbec neměli právo tě kritizovat a tvé ohrazení bylo v danou chvíli jediné správné, takže ať spolkou hrdost, zamyslí se nad sebou a pak se omluví a začnou se chovat normálně, jinak prostě na vnouče za stávajících podmínek nárok nemají...
@tampu - no a ty seber odvahu a s manželem si to tom promluv, to nejde, aby to neřešil,on je ten kdo tam musí udělat tomu přítrž, jinak to jen tak nepřestane...
To je strasne! Takove postaveni v rodine. Jako 5. kolo u vozu.. rodina vaseho muze si na vas dovoluje, protoze vas muz jim to dovoli! Jak zmenit muze nevim, nemam radu.. @tampu, neprichazim s radou, jen s ucasti.. zazila jsem si pred lety podobnou zkusenosti, kterou nemam dnes vyresenou. Drzim ti pouze palce, at najdes reseni. Ja se take porad snazim.. .
@drakenn - já měla svého času velký problém se švagrovou (šílené naschvály z její strany) a manžel se za mě postavil takovým způsobem, že si nikdo ke mě nedovolí, ale pravdou je, že oni tchánovci sem moc nejezdí, tak 2 x za rok a my tam sjedeme jednou za 2 měsíce asi, přes léto více, ale tak pořá lepší než se s někým hádat, no se švagrovou jsme se hodně dlouho neviděli a teď dělá jako by nic, no po 5 letech co se nebavila, tak jako ok, když nedělá naschvály tak ji neřeším, ale divocí k nim jezdit tedy nejsme...no a vlastně revoluje byla i s našima, to jsem ase musela jasně postavit já za manžela, zkoušeli pár let zkoušeli, ale taky už je klid, prostě když dva za sebou stojí, tak okolí nemá šanci...
Tak prvni vec je, ze u nich zijete v jedne mistnosti a do toho si poridite dite, je proste nemoudre. Myslim, ze to nebyl dobry krok, ze jste meli pockat do vlastniho nebo se prestahovat. Dite musi byt neuveritelna zatez v jednom dome ci byte s tolika lidmi. Otazka je, jak moc je tchyne strasna a jak moc na vas vsechny dolehla ta totalni ponorka z te frustrace.
K manzelovi, jeho chovani je neomluvitelne. Je hezke, ze cti sve rodice, ale mel by ctit hlavne svou rodinu a nedovolit, aby te vyclenili.
Zajimalo by me, jak te primeli k tomu, ze jsi se nechala vystrnadit do jineho pokoje, jak docilili toho, ze s nimi nejsi u stromecku a na fotce?
@tampu Hele nevím jak dlouho jste manželé, nevím jak daleko jeho matka se sestrou bydlí ani jak se tam dopravujete a rozhodně ti neříkám jak to máš udělat ale takhle bych to udělala já. V první řadě to chce diktafon nebo aspoň něco co umí dlouho nahrávat - třeba foťák. Pak bych si znovu sedla s manželem tak den před tím než bysme tam měli jet a znovu bych mu řekla že nikam nejedu. Odpověď vemu ho a pojedu sám - To teda nevemeš. Tečka. Zkus to a zavolám policajty žes mě unesl dítě (v případě že váš syn má trvalí bydliště jinde než u tchýně máš na to právo ani jeho vlastní otec ho nesmí prostě sebrat a zmizet). Nebo že pojedeš pod podmínkou že se v případě konfliktu za tebe postaví (a tady se hodí skrytá nahrávka protože pokud řekne ano a když na to dojde bude zticha dojde k bodu 3 a to se mu líbit rozhodně nebude - osobní zkušenost protože to jsem nikdy neřekl je docela častá odpověď). No a bod 3 je jednoduchý. Slíbí, nedodrží, začnou rejpat a jednoduše bych na ně vyjela, sjela je na dvě doby že tohle si prostě dovolovat nebudou a že už nikdy jim syna nepůjčím, s tím že pokud se manžel neprobere dojde na rozvod a ať počítá s žádostí o výhradní péči (jéé jak já bych se v tom řevu na ně vyžila). S tím bych sebrala sebe, dítě - v tom ti nesmějí bránit jinak opět policajti - sedla bych do auta, na vlak, autobus, a manžel ať si tam dělá co chce a dopraví se jak uzná za vhodný, pro mě za mě třeba taxíkem. Samozřejmě by následovala hádka doma, s tím že bych měla připravenou nahrávku s tím že mě podpoří. Takže jak to vyřešíme? Buď poradna a ty se za mě zkus ještě jednou nepostavit a nebo rozvod. Oni jsou totiž typy lidí kteří když vidí že se neumíš tvrdě bránit tak tě rozcupujou. Budeš si muset sakra rozmyslet jestli svýho manžela natolik miluješ abys napořád obětovala úctu k sobě a věř tomu že časem i syna. A jestli to nerozetneš teď bude to pozdějc protože nikdo po sobě nenechá šlapat navždycky.
@yelowangel tohle je hodne drsne a vidim to jako podvod. Podle me timhle jeho ucty nedosahne, akorat jejich manzelstvi, ktere je na hrane rozpadu za tu hranu hodi. Ale respektuju, ze bys to udelala ty, to je tvoje vec.
Docela te chapu, mam taky velke problemy s tchyni. Zustala jsem ze slusnosti jen u pozdravu, z jeji strany neni ani to. Manzel mi taky rika neco o úcte k matce, loni jsme se kvuli ni malem rozvedli. Ustali jsme to jen diky detem. Moje manzelstvi bude stastne a spokojene az tchyne nebude. Bohuzel... Kdo nezazije, nepochopi... Drz se, bude to horsi a horsi....
@caboonek
@tampu Holky je mi to líto, měla jsem taky problémy s tchýní, ale naštěstí ne takové a už se to o moc zlepšilo. Ale ona není takhle zlá, jen se s ní nedá bydlet v jednom baráku.
Jak bych to řešila? Promiň, ale asi rozvodem, protože ten chlap nestojí za zlámanou grešli. Jde o to, že nikdy nebudeš mít klid, tohle je prostě nekončící problém a pokud se tomu nepostaví on, tak ty nemáš šanci. Kdyby jim on řekl, že si to dovolovat nebudou, tak je to jiná, ale takhle se ti při každém tvém vzdoru vysmějou. Ty musíš vědět, jestli chceš takhle žít a jestli ti on za to stojí. Zasloužíš si něco lepšího.
@kacca11 Nevím proč podvod ale tak budiž. Každopádně podle toho jak to popisuje je to u nich dost drsný a bude to čím dál horší čím víc bude ustupovat. Bohužel pokud nemáš ostrý lokty nepřežiješ. Snaží se ji vydeptat a pokud nemá podporu v manželovi musí se bránit sama. A ano já bych to tak udělala ale především bych to tak daleko nenechala zajít, Ty dvě si musejí uvědomit jednu věc a to že je to její dítě, tudíž její výchova, péče atd. např. kdyby někdo dal mímu synovi sníst něco co nesmí dopadlo by to tak že bych mu to s úctou narvala do krku. Když to řeknu hnusně pokud by mu měl někdo kazit žaludek budu to já jeho matka a ne nějaká tchýně která nerespektuje co řeknu. A nezlob se na mě ale vážně se tomu dá říkat manželství pokud to ten chlap nechce řešit? Nejsme proboha ve středověku aby bylo všechno tak jak řekne chlap a tchyně. Já bych se v zájmu dítěte i soudila kdyby na to přišlo.A kdybych syna ztratila měla bych aspoň pocit že jsem proti tomu něco udělala a ne že jsem jim ho naservírovala na stříbrným podnose. A bez ohledu na manžela, kterýmu na jeho rodině asi moc nezáleží jinak by tohle nikdy nedopustil.
mrzí mě v jaké jsi situaci, opravdu nedzáviděhodná... každopádně pokud by se ke mně chovali takhle, tak bezkompromisně bych tam přestala jezdit a ani dítě k nim nepustila... a manžel ať se třeba na hlavu postaví, když se za tebe neumí postavit... sice je pěkné, že ctí svou rodinu, ale ty jsi přeci taktéž jeho rodina.... ono hlavně jde o to, že to jak bude vnímat tvůj syn, že se k tobě chovají, začne dělat to samé.... dovedeš si představit, že třeba až bude mít 4 roky, tak tě nebude vůbec respektovat, poslouchat a sem tam si třeba do tebe jen tak kopne a bude tě ignorovat, protože si bude myslet po vzoru tchánovců, že tohle je prostě normální se takhle chovat k mámě nebo celkově k ženám? děti jsou strašně v tomhle vnímavé a dokonale opakují.... drž se, snad se manžel probere a uvědomí si včas, že být neutrální v tomhle případě tobě a synovi naopak právě ubližuje.... 😒
@yelowangel ano, ja to vnimam jako podvod a pokud se chce zakladatelka pokusit manzelstvi zachranit, neni to podle me dobra cesta a je to cesta akorat k rozvodu.
Ja vnimam manzelstvi jako neco vazneho, tedy jak se rika to v dobrem i zlem a myslim si, ze by mel clovek udelat maximum, nez se rozhodne pro rozvod. Nesouhlasim s tim, aby nekdo znicil svuj zivot v nefunkcnim manzelstvi, jak tomu bylo driv, ale dnes je tu druhy extrem, kdy vetsina lidi vidi rozvod jako prvni reseni a pak to vypada tak, jak to vypada. Ale to je o prioritach, mas je nastavene jinak a ja to respektuji, ale neprekrucuj me prispevky v neco, co nejsou.
Ano, zakladatelka se musi branit, ale ne tak, ze klesne na jejich uroven.
@yelowangel únos vlastním rodičem, pokud nemá dítě matka ve své výhradní péči je nesmysl, právně by to tak nikdy nikdo nekvalifikoval a akorát by si tím sama úplně zničila vztah. @tampu já bych to asi nedala a od manžela odešla, mrzelo by mě, že si mě neváží a nepostaví se za mě. Je mi líto, že Ti dávají takovou sodu
@kacca11 Nechteli jsme mit dite, kdyz jsme bydleli u nich. Ale mame problemy s firmou co nam stavi dum (resi se to pravni cestou) a tak se to necekane protahlo ☹ Jinak o miminko jsme se pokouseli 8 mesicu, netusili jsme, ze se to takhle nestastne sejde.
A v jine mistnosti jsem protoze, kdyz jsem s nimi, tak porad posloucham "tady sedet nebudu, ted nic nechci" a podobne reci, abych pocitila jak me tam "chteji". Nebo probihaji nenavistne pohledy, nemistne komentare k synovi (mas urcite hlad chudacku, oni te porad trapej, koukej list (nechce lest, chodi za ruce), delej! Usmej se na me,...). A to opravdu neni prijemne.
@tampu teda to je silné kafe.Všechno tohle si k tobě dovolili,protože jsi jim to dovolila ty a hlavně tvůj muž.Na příbuzné se vyprdni,ale řeš manžela.V klidu to asi nejde,co?To byste to už dávno vyřešili 😒 .Je to blbý,ale asi bych mu řekla,že je to na rozvod.Né asi ,ale určitě.Bude to tak pokračovat dál.Syn poroste a jakou úctu bude mít k tobě,když uvidí jak se chovají oni 😠 .
@kacca11 Ano, primo me nevykazala (ani nemohli, kdyz se mnou nemluvi). Proste jsem uz nechtela poslouchat ty reci. Manzel mi vzdycky jen rekl, ze to tak nemysli a ja to prehanim. O to hur jsem se pak citila a on jako by to nevidel/neslysel nebo nechtel videt/slyset ☹
Uz tam pres 2 mesice nebydlime a stejne se nic nezmenilo. Akorat svagrova nas citove vidira, posila svoje deti (5 a 3roky) za manzelem, aby se ptaly kdy zase prijedeme a podobne. Porad mu neco pise (nerika mi co). Jednou tvrdila jak on a nas syn jim chybi a kdyz jsme se videli, tak s nimi vubec byt nechteli a byli celou dobu se mnou v jine mistnosti.
Tezka obrana, kdyz hraje na city pres deti ☹
holky vím že se všechny snažíte poradit... :( strašně mě tohle ubíjí číst je to hrozné ale vím jedno...tady musí zabrat manžel a postavit se za manželku.... to se nedá vydržet... měl by přeci říct matce ..je to moje žena,matka tvého vnoučete takže úcta! je mi to moc líto ale vážně na to musíš přes manžela.. nikdo neříká že on má byt sprostý na svoji matku jen ji musí říct že seš jeho vyvolená at se ji to libi nebo ne..rekni mu ze i jednou jeho syn se ho bude ptát proč s tim něco neudelal...bude ho mrzet že babička a mamka se nebaví...
ty jo, to není chlap, ale mamánek. Já bych se ho zaprvé zeptala, jak když on byl vychován k úctě k rodičům chce takto vychovat své dítě, když tím, jak se chová ukazuje, že k tobě žádnou úctu nemá. Zadruhé bych mu řekla, že pokud chtějí oni vidět prcka, tak musí přijet na návštěvu k vám a chovat se slušně a že ty prcka bez sebe nikam nepustíš a nikam nepojedeš, pokud se on nezačne chovat jako manžel. A zatřetí bych tam ještě jednou možná jela, ale každou jejich poznámku jim peprně opepřila "jo, babička zase snědla rozum světa, to koukáš, co? No ona neví, že .... (doplnila něco dle kontextu)" a klidně to vyostřila tak, aby ani manžel sám nechtěl, abys tam jezdila. A fakt bych se nebála dát manželovi na výběr dvě možnosti, buď aby se sebral a pochopil, kdo je teď jeho rodina nebo řešit rozvod. Možná se sebere a pokud ne, tak když to budeš nějak ignorovat, tak časem se to nezlepší a do prdele mamince bude lézt pořád a stejně to rozvodem vyústí, protože jinak tě to za pár let zničí.
Vsem vam moc dekuju za reakce, kdyz to tu ctu, tak mi to dodava odvahu pokusit se to znovu s manzelem nejako resit, ale s konecnym vysledkem at uz bude jakykoliv. Mozna bych mu to mela dat precist at vidi, ze to neprehanim, jak si mysli.
klidne mu to přečíst dej zde už jde o hodně a měl by si uvědomit s kým žije!s tebou !!ne s matkou .... nemůže na tebe byt sprostá!
a s tvými rodiči se stýkate?zeptej se jak by bylo jemu kdyby to bylo naopak...kdyby mu zakazovaly byt na fotkách ,sedet se synem u jejich stromečku...
@tampu v osmi mes by nikam beze mne nejel. A ze nejsi na fotkach nesmis ke stromecku atd...co to jako ke??? Bud se k tobe budou chovat alespon slusne a nebo utrum....jako jaky dela tvuj muz priklad svemu decku?? Jsi zena co mu porodila dite....ta se ctit nema???