Ahojky,v listopadu,každú chvíľku sa nám má narodiť dcérka...Chcela by som vás poprosiť o názor ako sa mám zachovať keď tchýne prvý krát v porodnici uvidí malú a bude ju chcieť okamžite pusinkovať a muchlovať (už ju poznám je to na 200% isté) a bude mať neumyté ruky od cigár a navyše vždy jej tiahne z úst od cigár.... mne je to nechutné už keď oblizuje psa....ako myslíte ,že mám reagovať?ona fajčiť neprestane a mne sa to hnusí...je to za chvíľu a ja myslím ,že rozhodne vybuchnem....
@tarra27 no rada by som to riešila ako píšeš ale viem že keď jej niečo poviem tak ma aj tak neposlechne...jej nič nevadí v prípade že che dosiahnuť niečo....ale to že nechcem návštevy je fajn,stejne ma to ale počká doma,raz jej musím aj tak povedať pravdu...a manžel ten na to nemá,skúsim ho ale o to požiadať pak
@denca1988 zkus zpracovat manžela....a hlavne ted jsi na začátku, nenechej si nic diktovat. Jsi matka, je to tvoje dítě....nedelala bych naschvály, ale když řeknu ne, tak to platí....i třeba ve výchove pozdeji a pokud ne, omezí se návštěvy....
pokud ji nic nevadí, tím líp pro tebe...jednej narovinu.... a zkus nejprve přez manžela...od neho to vezme líp
@denca1988 jo a jestli ti to pomůže, my doma návštvy skoro neměli....prostě jsme řekli, že se to ted nehodí....když jsme nechteli, proste nikdo nepřišel a zpočátku o bylo fakt dlouho, nechtela jsem, aby byly holky nemocné, navíc muž hodne v práci....a já jsem po tom, jaké mám zkušenosti v riódine nechtela nikoh videt....volali jsme si, ale to bylo vše....na vánoce ano, ale žádné co druhý víkend u nás apod....to teda ne...byli naštvaní, ale museli to respektvat
tak to je těžké radit. u nás mají všichni asi docela rozum. dceři budou tři měsíce a olizuju ji jenom já 😅 😀 nějak všem dochází, že je to malé miminko a takový kontakt není úplně žádoucí. ono je těžké ti radit, jak na tchýni, když mi ji neznáme, nevíme jaký máte spolu vztah 😉 komunikace ale bude základ. ať už přímo s ní nebo přes manžela. no kdyby bylo nejhůř, tak i ten zákaz návštěv úplně to jistí 😀
@denca1988 - tak za 1) musíš na svoji stranu dostat manžela, je to jeho matka, tak ať ji usměrní on
a za 2) já bych klidně vybuchla. Aby mi někdo pusinkoval novorozeně - to se přece nedělá 😒 kor když víš, že se nechá oblizovat psem a neumyje si ani ruce. Prostě když to nejde po dobrém.....dítě je přednější, než tchýně. Já jsem po prvním porodu padala na hubu a u nás se dveře s návštěvami netrhly. Po druhém porodu jsem vyhlásila, že k nám nikdo 3 týdny nesmí. Sice se jim to nelíbilo, ale já byla rozhodnutá, že nikoho nechci vidět a trvala jsem na svým. Krásně jsem si odpočinula a dala se dohromady a bylo mi jedno, co si o mě kdo myslí 🙄
@tarra27 souhlasím. je potřeba nedělat naschvály, ale asertivně dát hned od začátku najevo, čí je to dítě a kdo bude o jeho životě rozhodovat. ono už bude totiž celý život co řešit. teď jsou to pusinky, pak to bude třeba čokoláda nebo hranolky atd atd...
O umytí rukou bych diplomaticky poprosila - pravidla porodnice, zbytek bych nehrotila. Určovat si pravidla ano, ale ne nesmyslná. Tchýně je taky kuřačka, jasné pravidlo je, že nesmí kouřit v přítomnosti dětí, umyje si ruce, ale tím to hasne. Nemyslím si, že by pár minut v náručí kuřáka vážně ohrozilo dítě na životě. Za režimu nám běžně hulili pod nos v bytě, u postýlek, na úřadech, ve vlaku a bylo to společensky uznávané a naprosto normální.
Opačně tahle protikuřácká panika už je trošku přes míru, pokud je tchýně jinak fajn ženská a nechceš si s ní zbytečně pokazit vztah. @denca1988
Dakujem baby,dodali ste mi odvahu....
mas jedinecnou prilezitost si nastavit pravidla a narovinu rict tohle jo a tohle teda ne...pokud si totiz na neco zvykne uz tezko se to pak dela jinak. normalne bych ji pozadal at si jde umyt ruce pokud bude chytat na malou, ze prece jenom venku je hromada bacilu, treba moje tchyne to udelala automaticky kdyz prisla do porodnice a jeste sekytovala ostatni at si je jdou taky umyt 😀 a to pusinkovani to bych zatrhla, uplne to nesnasim, laska se da projevovat i jinak nez na male dite prenaset bacily..mozna te bude mit za uskostlivou matku, ale furt lepsi byt za blbce nez mit dite oslintany od cigaret. 😀 ale na zavedenych pravidlach trvej, pokud neposlechne malou ji ven a durazne, ale slusne ji pripomen, ze ty si matka a tak budou platit pravidla, ktere si ty nastavila a pokud se ji to nelibi tak tamhle jsou dvere, ona si uz svoje dite vychovala a tak at tohle necha na tobe.
@denca1988 - pokud s ní není co budovat a je otravná, tak bych si servítky nebrala 😀 Ale s tou sterilitou - starší byl v perfektně uklizeném prostředí, pečlivě dodržovaný jídelníček, minimum návštěv, vyvařování lahviček, hraček atd. A byl nemocný prakticky pořád. Mladá oslintá co může, dojídá drobky na podlaze (starší je velkovýrobna), občas sní peletu vyhozenou morčatama. ATB měla jednou, nemocná byla dvakrát - mírný průběh. Takže příbuzní, pokud nejsou nemocní, si jí klidně oblíbávat můžou 🙂
@denca1988 holka nemáš zač...bud slušná ale nekompromisní.....naše holky videly babičky na 4měs a do ted je vidí málo i když už víc než jako miminka...s ničím se nesveřujeme, když tam jedeme a pak se zpetne dozvíme, že naše holka má ješte plenky, neumí to a nedelá toto.....nemáme to zapotřebí....pokud se neumí chovat, nemáme se o čem bavit.....samzřejme mluvíme, jsme slušní, ale nic o nás nevědí....nebo vědí ale málo...
a ty si udelej pořádky co nejdřív. hned jasně stručně vystižne dej hranice....slušně ale trvej na tom....
3 týdny by pro mě bylo málo, dříve šestinedelí značilo žádné návštěvy....6 nedel....tak je dodrž...máš se dát dokupy ty i decko, srovnat se, zajít k lekaři....dítě musí mít klid a ty taky 😉
na rovinu ji řekněte, že návštěvy si mají dezinfikovat ruce při návštěvě porodnice. Na chodbách jsou přímo umyvadla a dezinfekce v nádobce k tomu určené.
@denca1988 o umytí rukou bych jí předem požádala a bez pardonu. Ohledně cigaret bych jí řekla, aby je před návštěvou u vás omezila, aby nesmrděla miminku. A pokud bude smrdět cigaretama, tak u ní stejně mimčo nebude chtít být. Podle mě je nejlepší to rovnou říct, už budeš mamča a nemusíš trpět úplně všechno, jde už o tvoje dítě. To, že ho bude tchýňka chtít nosit a oblizovat, tomu se nevyhneš, je to její vnouče, ale můžeš upravit pravidla. Ale taky se připrav na to, že budeš prohlášena za hysterku 😀 , ale přeji pevné nervy
@denca1988 no a co..tak jsi za zrudu... 😀 alespoň to mas jasné 😀 otevři, řekni ze nmate čas a příště at se domluví dopředu telefonem...a klidně do mobilu řekni ze dnes ne zítra ne....nemáš povinnost nic zdůvodňoval jak mala holka....
Navíc je to návštěva....žádný chodit si k vám jako domu
@denca1988 no taky mám "super tchýni", ale naštěstí na druhé straně republiky. Manžel je na mé straně, nějak taky svoji matku nemusí, tak to mám jednoduché. Teď se k nám chystá až se narodí třeťátko, jako že na pomoc, ale s ničím nepomůže a ještě se o ni musím starat já. Ještě, že přijede zase i moje mamča a tak jsme na ni obě dvě a nějaká pomoc nakonec bude. Ale už z ní mám husí kůži. Taky je kuřák (cca krabka denně), ale u nás se omezuje...
Asi bych si neco vymyslela, aby tam nemohla přijít, poradila se sestrou co v takové situaci dělat a jestli ji něco nenapadá. Nebo bych hned návštěvě řekla, že rádi chripka a ať si všichni umyjou ruce a nepusinkujou nebo ze ať vůbec na mimi nesahaji. A ze dekujes za pochopeni..
@denca1988 hlavní je určitě zůstat v klidu a být slušná, ale neoblomná 😉
a pokud chlap není schopný domluvit něco u čeho jsi si jistá, že to tak má být (ne nějaké dohadovačky o detailech ale třeba umytí rukou u novorozeněte, o tom bych nediskutovala), tak pak nemáš lehkou pozici.... o to víc být slušná a neoblomná, jinak ničeho nedosáhneš 😝
jinak pokud tchýně má účtu k bílému plášti, tak bych požádala třeba o pomoc i nějakou hodnou sestřičku nebo doktora v té porodnici... na některé lidi to platí jako kouzlo
@denca1988 snaž se být diplomat....třeba ude dcera spát a přece ji nebudete budit....a nevím jak říkáš, asi bych ji usměrnila, ale v rámci mezí....na chviličku pujčila, ale jen třeba chvilku.....pokud bude vzhuru....hned ji dát do ruky, ona třeba začne brečet a azse si ji vzít....a nebo vyhlašte, že je karantena a nikdo na oddelení nesmí 🙂))) tudíž žádné návštěvy 🙂))
jo a poprve návstevy mela, podruhé ne.....prste jsme řekli našim, že nechceme...tchýni ne, ale ona ani nechtela přijet....