Tchyně. Jak vychází s tou svou? Co si o tom myslíte?

pajuska578
7. říj 2020

Ahoj chtěla jsem se zeptat jak vycházite se svou tchyní?
Já s ní vycházela vždy dobře až do té doby co se mi narodil syn. Malému byl nedávno rok.
Tchyně bydlí 6 km od nás a jezdí k nám minimálně 3-4 krát do týdne a ještě mi do všeho kecá co mám dát malému k jídlu, jak ho mám obléct atd.. Ano chápu je to její první vnouče ale občas mi přijde že si na něj dělá až moc velké nároky. Požádala jsem přítele aby ji něco řekl ze tohle prostě nejde ale nezabralo tak jsem ji to zkusila říct sama ale naštvala se, potom asi týden nepřijel ale teď je to zas na novo.ja už nevím jak ji to mám vysvětlit Co si o tom myslíte? Přijde vám normálni aby k vám tchyně jezdila tak často mě Teda ne. Za každou odpověď budu ráda 😊

codal
7. říj 2020

@pajuska578 Pokud ti to nevyhovuje, tak to v pořádku není. Vyhraďte si konkrétní den / dny, ke mně třeba mamka jezdí pravidelně každé pondělí a každou středu si bere starší dceru. Tchýňka si zas holky bere v sobotu nebo tam v sobotu jezdíme. Nám to tak vyhovuje, ale my máme dobré vztahy, nikdo do ničeho výrazně nekecá. Ty hranice si musíš nastavit ty, slušně, ale jasně a nepovolit. Je dobře, že partner stojí na tvé straně. Vždycky, když bude něco přes čáru, tak jí řekni, že tohle si rozhodneš sama. A jestli se naštve, její problém, ono ji to zase přejde. Snaž se být slušná, ale důsledně si stát za svým.

tasimia
7. říj 2020

@pajuska578 já svojí tchýni miluji a jelikož je sama, tak po smrti tchána k ní buď my často chodíme nebo ona k nám. Bydlíme od sebe asi cca 10min rychlou chůzí, nám to nevadí, vždy něco přinese, navaří. Ale tohle máme jen v zimě, od jara do podzimu je na své zahrádce takže fakt pohoda..
Jinak do výchovy nám nekecá, spíše já se jí ptám :D
Každopádně jak píše výše nastavila bych si dny kdy se má stavit a řekla bych ji razantně, že tohle teda ne. Jak by to nezabralo, neotevřela bych dveře. Jinak každopádně mě to přijde normální, ale to asi proto, že mám s tchýni super vztah, navíc s ní vždy dobře pokecám, dáme kafe. Ale víš jak to je každá z nás to má jinak. Držím palce ať se to u Vás zdárně vyřeší.

sarkoc
7. říj 2020

Já mám super vztahy s tchýní i mamkou a vidět se častěji než jednou za 14 dní už by pro mě bylo moc...ale to má asi každý jinak 🙂

mourovatakocka
7. říj 2020

@pajuska578 Znovu řešit s přítelem. V pořádku to není a pokud to nezarazite teď, budeš mít peklo. Přítel musí vysvětlit pravidla, je to vaše dítě a ne její. Ona je babička a ne matka.
Jinak takhle časté návštěvy a kecani do všeho bych nedala ani od vlastní mámy. Moje tchýně bydlí daleko, její poznámky jsou občas úsměvné, ale myslí to dobře a dva dny návštěvy jsou k přežití. S mámou jsme měly dost hádek, protože taky zkoušela být víc mámou než babičkou. Jakžtakž jsme se srovnaly, ale za cenu velkého vymezování teritoria 😁. Ale stálo to za to! Občas se na něčem neshodneme, ale častěji mě respektuje. A respekt k tvojí výchově je to, co si musíš vydupat, jinak se s ní budeš potýkat už napořád. Hlavně vše prober s přítelem, musíte být za jedno a bylo by lépe, kdyby to vyřizoval on, je to jeho matka.

pajuska578
autor
7. říj 2020

@codal no ona přijede pondělí, středa, pátek a ještě i v sobotu a ještě pak když jedu ke svým rodičům tak se jí to nelíbí a řekne že malého málo vidí.. A když jsem se jí to snažila v klidu vysvětlit tak na mě vyletela že je babička a že ho chce vídat víc

sarkoc
7. říj 2020

@pajuska578 vždyt to musí strašně omezovat tu rodinu, neumím si to představit...člověk se chce přece vídat taky s přáteli, podnikat nějaké rodinné výlety a nebo být prostě taky jen spolu sami doma rodiče a děti, to je taky potřeba...jak píšu více, vztahy máme dobré, ale častěji než jednou za 14 dní bych nesnesla vídat se ani s mamkou mojí...chceme se taky vidět se sourozenci, kamarády a jejich dětmi a stíhat všechny, na to není čas už takhle, natož kdyby si tolik času pro sebe vyhradil jeden člověk. Udělala bych tomu rychlý konec, jinak to nedopadne dobře, když Ti to vadí

pajuska578
autor
7. říj 2020

@mourovatakocka mluvili jsme spolu o tom a přítel mi řekl že už to nemá cenu zkoušet že to stejně nepomůže.. A že s ní nechce hádat což samozřejmě chápu je to jeho máma ale ani já se s ní hádat nechci ale tohle už prostě nedávám.. Vím že to nemyslí zle, ale jak tady píšeš snaží se být spíš matka než babička a to mě vytáčí nejvic

michaela666
7. říj 2020

@pajuska578 Obdivuji tvoji trpělivost. Zatím miminko čekám a z tohoto mám taky strach, ani ne tak od tchýně jako spíš od mojí mamky. Kup něco sladkého ke kávě a sedněte se spolu. V kontaktu s vnoučkem jí bránit nechceš, ale potřebuješ si ty návštěvy nějak plánovat, ať máte čas i na jiné aktivity. Snažila bych se to řešit v klidu, ale důrazně. Určité dny, ať chodí a ty aspoň budeš mít chvilku pro sebe, ale nemůže tě takhle omezovat. Je babičkou, ty rády rozmazlují. Máma jsi ale ty. Na výchově jste se s manželem shodli a nepřejete si, aby vám do ní nějak výrazně zasahovala. Sama víš co je pro tvého syna nejlepší.

michaela666
7. říj 2020

@michaela666 Možná jsem mrcha, ale kdyby mi ta její návštěva nevyhovovala, tak bych jí zavolala ať nejezdí, že máš nějaký jiný plán. Vzala malého do kočárku vyrazila s kamarádkou nějak na procházku nebo do města. Nemůže chtít abys každý den sedět doma na zadku a čekat kdy zase přijde. Zvlášť třeba pátek a pak hned v sobotu.

zuzineckah
7. říj 2020

@pajuska578 a ona se jen tak objeví? To by mi vadilo asi nejvíc. Vždyť můžete mít i své vlastní plány, ne se podřizovat jejím návštěvám. Pokud ji nedochází, že to přehání, tak bych ji to řekla narovinu znova - ano, ona je babička a chce vidět vnoučka. Ale vy jste rodiče a jen vy rozhodujete, kdy a co podniknete. Buď ať to respektuje, nebo ať nechodí. A taky bych jí řekla, že když budu potřebovat radu, zeptám se. Nenechala bych si do toho kecat... Ani náhodou.

pajuska578
autor
7. říj 2020

@michaela666 právě že už jsem to zkoušela po dobrém i přítel, ani jedno nepomohlo dokonce i tchán se jí to snažil vysvětlit... A nejhorší je že se všemi soupeří moji rodiče koupili malému autosedačku a ona když to zjistila hned běžela koupit kdejaké kraviny co malej ani nepotřebuje jen proti oby byla ona ta nejlepší a ta co mu koupi nejvíc.. Přece to není o tom kdo koupi malému víc

pajuska578
autor
7. říj 2020

@zuzineckah jo právě že jezdí bez ohlášení

zuzineckah
7. říj 2020

@pajuska578 Ona má od vás klíče???

pajuska578
autor
7. říj 2020

@zuzineckah ne nemá... Jednou jsem zkoušela dělat že nejsem doma ale klepala na dveře a chodila kolem baráku tak dlouho že jsem nakonec otevřela

michaela666
7. říj 2020

@pajuska578 fakt ji někdy nepusť domů. Když to s ní nejde rozumně, tak přitvrdit. Nemůže vám takhle nabourávat domácnost. A k tomu kupování. To je vtipné, kdyby se aspoň zeptala co bys pro něj potřebovala. Co asi bude o Vánocích nebo k narozeninám. To je přece směšný soutěžit, kdo má dítě jakože víc rád a koupí mu lepší nebo dražší dárek.
Doufám, že manžel není jedináček a je nějaká možnost dalších vnoučat od sourozenců 😀. Ne že bych to přála nějaké jiné holce, ale aspoň by tchýně trochu zklidnila hormony.

pajuska578
autor
7. říj 2020

@michaela666 asi to budu muset zkusit 😁
No přesně to si taky myslím, já vyloženě po nikom nic nevyzaduji jestli chce tak ať koupí ale soutěžit v tom mi přijde na hlavu.. Ano má dva bratry jenže ani jeden z nich zatím dítě nechce.. Měli jsme s přítelem v plánu ještě jedno mimčo ale když to vidím teď tak radši asi nechci 😁

zuzineckah
7. říj 2020

@pajuska578 to mi přijde úplně ujeté😲 řekla bych jí, že se jejího obsesivního chování bojím a nepřeju si, aby k nám chodila neohlášeně. A že pokud to nebude respektovat, tak vnoučka uvidí jen tehdy, když přijdete vy k ní. Ať si uvědomí, že se chová lehce jako blázen...

lenatko91
7. říj 2020

Domluv si s ní třeba 1 den nebo kolik ti vyhovuje. Moje tchyně jezdí třeba vždycky v pátek. A na zbytek týdne si naplánuj aktivity mimo domov.. Nebo kdybych byla svině, tak až zas neohlášeně dojde, tak bych prcka oblékla a řekla jí, že jedete pryč, ať se nezlobí ale jsi s někým domluvená. A prostě bych odjela i kdybych se měla třeba hodinu procházet ve vedlejším městě. Pokud nechápe vysvětlování, tak holt přitvrdit. Moje tchyně čas od času zkouší do něčeho kecat, ale já ji vždycky slušně odpálkuju.

pajuska578
autor
7. říj 2020

@zuzineckah ano taky mi to tak přijde že je snad úplně posedlá nebo já nevím

michaela666
7. říj 2020

@pajuska578 Párkrát bych se fakt sbalila a někam s malým vyrazila, ať si chodí kolem domu třeba celý den. Takhle neohlášeně se objevit je hodně neslušné, ikdyž je to návštěva snachy a vnuka. Jak by volala kde jako jsi, tak bych řekla, že jste na ničem domluvené nebyly a nevím kdy budu doma, podle malého jak dlouho se mu bude venku líbit. Může být naštvaná jak chce, ale není policajt aby tě hlídala co dáváš malému, jak ho oblíkáš a jestli sedíš doma. Co prodloužený víkend u tvých rodičů? Psychicky se odpočineš a třeba tě to její chování nebude tolik štvát na chvilku.

sarkoc
7. říj 2020

Neohlasene? Tak to už vůbec...to udělali tchanovci jednou, že mi přijeli neohlasene poprat k narozeninám...důrazně jsem jim vysvětlila, že takhle teda fakt ne a pochopili to hned.

pajuska578
autor
7. říj 2020

@sarkoc budu muset fakt být zlá, jinak to nedopadne dobře

hanahana
7. říj 2020

@pajuska578 a jezdí nějak pravidelně v určitou dobu? Bych asi nebyla zrovna raději doma.....

gryfis
7. říj 2020

tak mě napadlo, sbal se, jdi někam na celý den, nebo aspoň na tu dobu, kdy nejčastěji chodí, ven.. ono ji to přejde třeba, když tě několikrát nechytne doma 😀

pajuska578
autor
7. říj 2020

@hanahana jo jenže ona přijede cca kolem 12 dopoledne a jede domu v 7 večer.. Takže bych nemohla být doma vůbec

te_reza
7. říj 2020

3-4x týdně? Neohlášeně? By mě mrdlo. A jestli delší dobu slušně zkoušíš, tak ji narovinu řekni, že si nepřeješ, aby chodila tak často. Její právo vídat vnouče nespočívá v tom, že se ti nenápadně nakvartýruje domů.

codal
7. říj 2020

@pajuska578 jestli je to takhle často a neohlášeně, tak budeš muset být tvrdá. Když přijde, slušně říct, že se ti to dneska nehodí a zavřít dveře.Udělás jí to třikrát a ona třeba začne alespoň předem volat. Omezila bych to max na dvakrát týdně, třeba fakt pravidelně pondělí, pátek a využila bych její přítomnost k tomu, že jí prcka chvíli necháš a půjdeš si lehnout, číst, uklízet. Pokud se urazí, tak ji v tom nechej, ona ji touha po malým donutí se přizpůsobit. Ale budeš si muset důsledně stát za svým. To, že je babička je jedna věc, ale vy máte právo na soukromý život..

brunetka11
7. říj 2020

@pajuska578 Problém je v tom, že to bereš tak, že jsi zlá.
Nejsi.
Máš právo na soukromí a čas pro sebe a své dítě, svou rodinu.
Ale nespoléhej na svého muže - on ví, že ona se jen potřebuje cítit potřebná a chce trávit čas s vnoučetem, které ji ještě nedokáže pro její přemíru potřeby kontaktu poslat tam, kde slunce nesvítí. Ona prostě nemá pro co jiného fungovat, žít. A to není vůči vám a hlavně tobě fér. Jenže on je teď mezi třecími plochami - jeho máma chce lásku a čas, který on jí už dát nemůže. A má doma ženu, která "sedí doma a má ten čas". Neodsuzuj ho za to - prostě tak tak někteří muži mají.
Najdi si známé / kamarádky, najdi si místa, kam budeš chodit. Opravdu vyrážej ven, zavři dveře. Max, když bude vyvolávat, napiš, že budeš mít čas v nějaký den od do, že jestli má čas, ať se zastaví.
A drž se toho - směřuj její návštěvy na konkrétní den. Když zavolá ráno, než vyrazíš - nejsem doma, ale budu ve čtvrtek, doraz na třetí odpoledne. Když bude oponovat, navrhni jiný den a opět ideálně odpoledne, aby byl jasný čas, který tomu můžeš věnovat. Nebo ještě lépe - dej jí kočár, poděkuj jí a pošli ji s malým ven. A ty se věnuje sobě, domácnosti, čemukoliv. Je to tvůj čas a tvůj domov.
Jde jen a jen o tvou důslednost. Když tohle dokážeš, ber to jako dobrý trénink na své děti. Naučit se říkat ne a zůstat sama sebou.

mourovatakocka
7. říj 2020

@pajuska578 Hm. Pokud to přítel nehodlá řešit a ty se máš smířit s naprostým ignorem tvych rodičovských schopností a narušováním soukromí ze strany tchýně, tak to musi nutně dopadnout stupňujícím se problémem a ve finále hádkami s přítelem a rozchodem. Vím, že černý scénář, ale tohle prostě nemůže dopadnout dobře. Doporučuju místní skupinku o tchynich.
Pokud se pravidla nenastaví na začátku, babička nerespektuje matku a chlap místo aby se postavil za matku svého dítěte, tak se drží pupeční šňůry, vede to jen do problémů 😓

heligona
7. říj 2020

Mě by k tomu zajímalo - když dojde ve 12 a trčí tam do 7, to jste celou dobu doma? Nebo když jdeš ven, tak ti jde v patách a remcá? Jinak v roce dítě min. jednou denně spí, tak dát oběd dřív a vypadnou s kočárem na procházku, než přijde? Nebo i normálně jste pořád doma?