Ahoj holky,čekáme třetí dítě chlapečka a vybrali jsme mu jméno Štěpán 🙂mě se moc líbí a manžel s tím nemá problém,nicméně jeho rodiče to dost hnusne komentují,ze je tolik krásných jmen a my vybereme zrovna takové staré,nedávno jsme měli svatbu a i tam se nezdrzeli blbych komentářů,přidal se i jejich další syn..bylo to trapné,už nevím jak jim vysvětlit,ze si to stejně uděláme po svém a je zbytecne nám vykecavat díru do hlavy. Je to paty klucik do naši slepene rodinky.
Jak by řekl klasik, ať si naserou 😀🤭
z podobného důvodu jsme jméno nesdělovali dopředu, až po narození, potom už nikdo jméno nekomentuje
@martiina_k Hmm asi jsme to měli udělat stejně,moji rodiče s tím problém vůbec nemají,vždy věděli jméno dopředu a nekecali nám do toho,holt všichni nejsou tak tolerantní ..
@baja8 Vzdy, když někomu řeknu jméno co mame pro malého a pronese, ze se mu nelíbí a nebo, ze je taková, řeknu, chtěl si to vědět, rekla sem ti to, ale na názor se te neptam c
@littlebee124 Dobrý argument,to vyzkousim 🙂
Kdybyste vybrali staré jméno, tak dáte Metoděj nebo Vávra, ne Štěpán 😀 Hlavní zásada, nikdy nerikat jméno dopředu. Teď už nezbývá než vydržet a myslet si přitom něco o místech, kam slunce nesvítí...
Znám několik děti se jmény, která se mne osobně vůbec nelíbí, ale když už to mám spojené s tou konkrétní osobou, je to vpohode. Oni si zvyknou.
@baja8 my měli ten samý problém když jsme dali jméno Ota, tchýně taky dělala kolem toho hrozný ofuky. Že je strašný a že se jí hned vybaví Otík farář z Vesničky. Výhoda je u mě v tom, že já si do toho od ní kecat nenechám. Hned jsem jí řekla, že rodiče jsme my, a že my taky rozhodujeme jak se dítě bude jmenovat q jestli se jí to nelíbí, tak má smůlu a že o hloupé keci tu nikdo nestojí. Taky jsem jí malinko naznačila, že když na to přijde, tak vnuka vídat nemusí. Dneska je našemu Otíkovi 2,5 roku a je to babiččin miláček, všimla jsem si že Otík je u ní na 1 místě a pak až další, pro Otíka všechno. Takže se tím netrap, neřeš to, počkej až se maličký narodí, bude z něho vyřízená 😉
Me se nahodou jmeno Stepan libi
Já třeba naopak jména sděluji raději předem, ať si každý zvykne a nekomentuje pak po porodu - páč to by mě pak mrzelo daleko víc s tema hormonama atd 😁
Švagrové nikdy jména nerikaly a stejně byla kolikrát reakce po porodu absolutně přes čáru, ze strany babiček.
Náš táta je to samé, taky si nevidí do pusy.
Jinak, radami okolo jména to teprve začíná ;) teď budes poslouchat řeči úplně na vše. Nebrat si to, případně se naučit promptně to odrážet. To je jediný způsob.
Jo a Štěpán je krásný jméno 💙
Vůbec bych jim jméno dopředu neřekla, bohužel už se tak u vás stalo.....poslala bych je víte kam, po tom je jim prd, jak se bude váš syn jmenovat, vy jste jeho rodiče.....nechápu takové lidi, co se do všeho musí plést🙉 náš soused je Štěpán, teď měl pět let a nevím, staromódní mi to opravdu nepřijde......
@michaela_2 nám právě neřekl po porodu nikdo vůbec nic (a to mám pár členů rodiny taky dost co na srdci, to na jazyku). Bydlíme teda dal, tak manzel smskoval nebo volal a než jsme se viděli, tak to vstrebali. Jediné co, tak pořád vyzvidali a zkoušeli, jaké jméno to bude (a kamarádi v tom byli ještě horší než rodice). Ale my jsme to sami nevěděli ani jsme neodevzdavali předem to prohlášení o jméně, tak měli smůlu.
Za poslední dobu Stepany celkem potkáváme a dokonce i dvě malinke Stepanky🙂, tak můžete říct, že je to teď v módě a oni jsou sto let za opicema🙂😈
@michaela_2 Děkuji,mě to jméno taky přijde krasne 🙂. Bohužel někteří prarodiče jsou tak netolerantní až beda..Nakonec si stejně budou muset zvyknout.Teď bych nejraději zmackla mute když mají potřebu sdělit nám svůj názor na jméno.
@baja8 Máme syna , také Štěpána. Také jsme od tchyně poslouchali ať vybereme jiné jméno, že je spousty jiných hezčích jmen a i praktičtějších. Ze bude mít svátek 26.prosince a ze si to vůbec neužije a bla bla bla..🤣 Takže jsme jim tenkrat řekli, že jd to nas výběr a ze si to uděláme po svém ať se jim to líbí nebo ne.
My jsme řekli že to bude Křesomysl nebo Hortenzie a bylo 😁 pravá vybraná jména neví a myslím, že si pak musí říct, že je cokoli lepší, než ta jména co jsme jim "nahlásili" 🤣
@baja8 když jsme vybrali jméno Eunika pro dceru, všichni se mohli posrat, jako doslova, že se jí budou smát, že je hnusný, že nikdo nebude vědět, jak se píše, nedá se nijak zdrobnit, samy kecy v kleci...moje máma dokonce řekla, že se jí bude stydět oslovit 😁a chvíli po narození Eunicka toto a Eňulka tamto...prostě otočili všichni, zpětné říkají, že nechápou, co tolik řešili a že si rychle zvykli. Takže se na okolí vykašli vám mějte Štěpána...oni si už jména vybrali, teď vybíráte vy 😉
Vůbec to neřešit, je to Vaše dítě. My jsme měli vybraná “neobvyklá jména” a naši to taky komentovali, že jako Theodor, nebo Edvin bude chudák a nevim co. Nakonec jsme skončili s úplně jiným jménem u kterýho si troufám tvrdit, že je neobvyklý, neřekli jsme ho pak už ani, ale jak malýho viděli, tak to už neřešili a teď pořád naopak, jak se to hodí a je to nádherný jméno co nikdo nemá atd atd. Rozhodně bych se tím nenechala vykolejit. Štěpán je klasický, normální jméno a nevidim problém, proč by s nim dítě mělo být chudák.
Jména pro děti jsme dopředu neříkali právě kvůli tomuhle. U prvního jsem jen naznačila mé mamce nad čím přemýšlíme a už tu byly komentáře, takže jsem zmlkla a všichni se vítěze dozvěděli až SMS z porodního sálu🙂 Já taky kolikrát zírám, co lidi kolem mě vyberou, naposled mě dostala do kolen sestřenice s Rafaelem, ale je to jejich volba.
@srnii Jo jo, pracovní název našeho druhého syna byl Heřman a tchýni jsem schválně popíchla tím, že Heřmánek je přece úžasné jméno, takže všichni nakonec byli rádi za Jaromíra🙂
Štěpán byl taky v mém výběru😍 Nenechte se odradit😉
Na to je jen jediná odpověď, s úsměvem a slušně: To je straně fajn, že vy dva jsme přivedli na svět své děti a vybrali jim jména, jaká se vám líbila, a teď zas my přivádíme na svět naše děti a my jim vybíráme jména, to je spravedlivé, ne?
My říkali jméno až po narození, ale tchýně mi nařídila, že tam nesmí být R a mít blízko u sebe svátek a narozeniny. Ale mi na to stejně nekoukali, prostě je to naše věc. Máme teda Elišku a Anežku. Dejte to co se vám líbí 🙂, kdyby jste brali ohled na všechny tak nevyberete nic.
@baja8
a proč jim to jméno dopředu říkáš? vy jste rodiče a na vás záleží jaké jméno vyberete ❤ mám 7letoudceru Anabel, když se narodila tchýně s hrůzou v očích v porodnici prohlásila, jak jí mám proboha říkat? moje máma k tomu trefně - říkej jí jak chceš, hlavně jí neříkej třeba Ireno 😀 a pak mám 3letého syna Eliáše, jména jsme vybírali s manželem a počítali s tím, že když dáme netradiční jméno u prvorozené bude u tchánovců rozruch...no a?
No můžete jim říct, že jste si to na jejich radu rozmysleli a dáte Břetislava nebo Rolexe (prostě vymyslet nějakou šílenost). Ještě budou nakonec rádi za Štěpána 😂
@baja8 já bych vůbec ani neřešila, co si kdo mysli 😃