Ahoj maminky,
včera jsem se bavila na pískovišti s kamarádkou a její problém mi trochu vrtá hlavou. Nějak jsem nevěděla, co jí na to říct, protože nevím, zda je tato situace normální a běžná nebo ne... Jde o to, že mají asi tak 2-letou holčičku a její tatínek nechce ani slyšet, že by jela (byť třeba i s maminkou) na několik dní k prarodičům. S prarodiči prý mají velmi dobrý vztah a asi tak 1-2x za měsíc se o víkendu společně stýkají. Podle tatínka to prý stačí. Nechce být bez své holčičky, protože už takto ji prý málo vidí, když chodí z práce až odpoledne. Prý si ji chce užít, než trochu povyroste a půjde do školy, kdy ji přestanou rodiče zajímat. Přijde vám to normální? Kamarádka říkala, že ji moc mrzí, když se babičce musí vymlouvat, proč ji k nim nepustí, ale manžel je prý zaseknutý a buď s ním není vůbec řeč, nebo se kvůli tomu pohádají. Jinak prý mají celkem pohodové manželství. Tak nevím. Nezdá se vám ta jeho závislost na dceři přehnaná? 😒
@ebra01 Nevidím na tom nic nenormálního, naše starší také spala mimo domov u babičky až kolem třetího roku, mladší zatím vůbec (a pochybuji, že by chtěla). Oba jsme pracovně dost vytížení, a prostě chceme být spolu.
Zda se mi to normalni a spis si myslim,ze je to bezva,ze ma tatinek takovy zajem byt s dcerou.Co vim z okoli,tak se moc nestaraji a jsou radi,ze jde s nima nekdo ven.My jsme nastesti takovi,ze chceme take byt s nima co nejvice.Oni rychle vyrostou a utece to.Prarodice,pokud jsou zdravi,mohou taky dojet,kdyz tam zrovna nepojedou a budou ji chtit videt
taky mi to přijde normální 🙂 navíc, náš tatínek sice o rok dýl, chce si taky malou užívat, přes týden ji téměř nevidí.. a malé tatínek taky chybí.. je to zvláštní pouto: tatínek - dcera..
Já měla/mám to samé s vlastním taťkou..
Taky mi to přijde normální. Taky by mi vadilo,kdybych vidala dítě v týdnu jen večer po práci,a místo rodinného společně stráveného víkendu by bylo dítě u prarodičů. Kluci začali spavat u babičky od tři let. Sami chtěli. U prarodičů které vidaji 2 x za měsíc ještě nespal ani starší pětiletý. Pro tatínka mám plné pochopení.
Tak u nás je to přesně naopak. Teď pojedu k rodičům s holkama na měsíc a půl a taťka s tím souhlasí. Jednou max dvakrát tam za námi přijede (je to přes 300km) a to bude vše. V létě tam budeme celé prázdniny a pochybuju, že by tam s námi pobyl o něco dýl. Maximálně týden a to bude vše. Holkám se věnuje, ale ještě radši má čas od času klid. Oběma nám to vyhovuje, tak proč to hrotit. Holky naštěstí nemají s odloučením problém, protože takhle ho stejně vidí jen když jde ráno do práce a večer už často obě spí, když se vrátí. O víkendu jsme všichni spolu, ale jak s nimi není tak často, tak na něm občas vidím, že toho má dost, ikdyž nic neříká.
Tak jestli je to normální posoudit neumím. Ale rozhodně vím, že by mi to vadilo, nesnesla bych vedle sebe nekompromisního partnera. Můj manžel by byl sobecky samozřejmě také nejradši, kdybychom byli neustále spolu, každé odpoledne i víkend, ale pochopil, že i já mám své potřeby a že chci rodiče alesponˇ jednou za dva týdny vidět, navíc syn je má taky moc rád. Jezdíme k nim každý druhý víkend na sobotu i neděli, manžel někdy pracuje na domě, někdy jede s námi. Protože nás má rád, tak to chápe a toleruje.
@amazonka.k ale co jsem pochopila,tak oni se společně s prarodiči vidaji o víkendech. Nemyslím že je nutné aby bylo dítě bez rodiče a rodič bez dítěte,dvouletého,několik dní. Kdyby šlo o matku,nikomu by nepřišlo divné,že batole nechce dát od sebe.
@amazonka.k já jsem psala, že náš si ji chce užívat - neříkám, že si jí bezpodmínečně užívá, protože to tak chce.. Taky právě jezdíme k našim - to prostě k tomu patří.. Malá svoje prarodiče miluje, a nemám v úmyslu jí to nějak odepírat. Trávíme 1 víkend u našich, víkend sami jako rodina a další víkend dle možností - buď všichni společně jedeme ke tchýni a tchánovi, nebo jsme spolu.. Ale je vidět, že spolu s tatínkem mají silné pouto - silnější než před rokem, nebo jaké měl s miminkem,..
Tak oni prarodiče prý bydlí hodně daleko, tak to není na nějakou dvouhodinovou návštěvu. Kámošce je prý spíš líto, když vidí prarodiče smutné, že nemohou být více se svou vnučkou, která je miluje a občas prý i obrečí, když jedou pryč. Já si zase říkala, že ten týden (nebo pracovní týden) by snad tatínek přežít mohl a nemusel tolik vyšilovat. Já se na to zkusila dívat z pohledu kamarádky - přeci jen prarodiče už nejsou nejmladší a jednou už nebudou třeba mít na dítko tolik energie nebo ještě hůř... Je to asi drsné, ale je to život. Tak proto mi to přišlo od tatínka i trochu sobecké. Chápu, že ji miluje, ale milují ji i jiní a ona to tam má moc ráda - myslím, že je to chvilková příjemná změna i pro to děcko. Prostě mi to tak přišlo no.
@ebra01 ahoj,asi je jedno jestli je to holčička nebo chlapeček.Protstě to má tatínek tak nastavený.Jako bych slyšela svého manžela..je potřeba si jich užít,dokud o to stojí 😉 .S klukama tráví veškerý volný čas.Park,kina,divadla,sport.A klidně i beze mne.My pro sebe máme každý páteční večer,kdy máme hlídání 🙂 .Za babičkama jezdíme také 1-2x měsíčně 🙂 .
@andelka no za sebe mohu říct, že nevím. Občas už toho mám na rovinu plné brýle a zahrabala bych se nejradši někam pod zem a sama 🙂. Ale nedovedu si to představit. Spíš mě to překvapilo, protože v okolí neznám jinak žádného tatínka, který by toto až tak řešil. Asi jsem se moc chytla kamarádčiných argumentů 🙂. Spíš mě zřejmě zarazila ta nekompromisnost partnera, že se to s ním nedá nijak v klidu řešit a nějak se domluvit.
@ebra01 jo,já jsem taky ráda dala dítko hlídat,v roce a půl cely víkend,jenže já s ním byla cele dny,kojila,nespala,stereotyp..tohle otec nemá. On se těší že po práci je s rodinou.
Ne každý chlap je jako většina. Možná bych zkusila probrat jak si to představuje do budoucna. Jsou matky,které pětileté dítě nedají jinam na noc,tak proč ne otcové. Naši kluci ještě u prarodičů nespali, nebyl důvod,potřeba..nikdy u nich nebyli sami,vždycky s jedním z nás. Letos v létě poprvé tam budou spát. Některé rodinné záležitosti se srovnávají těžko,když má každý jinou představu,a neví proč by měl ustupovat.
tak toto bohužel nechápu a ani si to nedovedu představit, u nás je to obráceně, je rád když má klid a minule se mě dokonce ptal, že tam teď jedeme jen na 3dny (jezdívala jsem i na 10dni) takže asi tak. Jinak to máme taky daleko, takže jezdíme jen 1x za měsíc.
No právě spíš mi bylo kámošky líto, že se asi cítí jako mezi mlýnskými kameny. Dvě jí blízké osoby (manžel a matka) do ní z každé strany hučí něco jiného. Asi nic příjemného.
Jinak víkend bez dítěte jsem osobně zažila a to bylo v pohodě 😉. O prázdninách právě uvažujeme, že možná zkusíme dvě dovolené - jednu s dítětem a druhou bez něj. No uvidím, jak to dopadne a jak to případně přežijeme 🙂.
@ebra01 musí si to vyřešit bohužel sama. Nicméně rodina jsou oni s manželem a malou. Prarodiče jsou širší rodina. Takže bych asi v případě koho zklamat, dala víc bodů otci dítěte. Pokud jako babička budu bydlet dál od dítěte a vnoučete, tak mi bude jasné, že ho nebudu vídat moc často, a třeba na víkend nebo prázdniny si ho budu brát až bude větší. Zvlášť pokud by to jeden z jeho rodičů špatně snášel.
@andelka ono je to takový přirozený.Teda mě se zdá.Dítě mladší tří let člověk nemá potřebu nebo chuť nechávat dlouho na hlídání.Pravda je,že my máme paní od půl roku.Ale to bylo nejdříve na 2 hoďky,abych si odpočinula já a časem na ty pátky.Loni nám poprvé hlídala prodloužený víkend 🙂 .
Ale zakladatelka pise, ze ji nechce pustit ani s matkou. A to moc nechapu.
Tak za sebe musím říct, že je sice hezký, že má tatínek rád dceru u sebe, ale když by ta mamka třeba jednou za měsíc (mimo ty pravidelný víkendy) tam jela na pár dnů přes týden, když je muž stejně v práci a víkend by trávili spolu, tak na tom nevidím nic divnýho a že to manžel víceméně zakázal, to bych nesnesla a divný mi to přijde.
Nekolik dni neni tyden.
Záleželo by co by bylo těch několik dní. Pokud bydlí dál a už by si to prosadila, nějak nevěřím tomu že by to byly třeba jen dva tři.
Jsou rodiny kde to takhle funguje, ale nejsou to všechny, někteří chlapi jsou fakt kvočny a chtějí mít rodinu pohromadě. Chtělo by to pořádně probrat s chlapem, zkusit nějaký kompromis..
Jako mně to divné nepřijde, ale je to na nich dvou se nějak domluvit.
Nepřipadá mi to jako přehnaná závislost, je to přece stejně rodič jako maminka a tobě by se po dítěti nestýskalo, kdyby bylo delší dobu pryč? Manžel to taky vždycky těžce nese, když jedu k našim v létě na chalupu, ale zase chápe, že chceme vypadnout z Prahy a užít si na čerstvém vzduchu. U manžela tvojí kamarádky by mě spíš vadilo, že není ochotný ustoupit a najít nějaký kompromis.
Přehnaná ani ne, ideální by asi bylo, kdyby si tatínek sjel z prace i k těm prarodičům..
U nás je to tak, ze když spí výjimečně Apolenka jinde, stýská se mu, mluví o ni, ma nás rád po hromadě doma - ovšem nejlépe i za predpokladu, ze je někde z domu 😎. Když jsem byla u kamarádky na chate, jezdil tam z prace za námi, co ma prý dělat sam v panelaku. Ted nás čeká týdenní škola v přírodě a to tedy trnem oba, jak to všichni zvladneme.