Syn je v mé výhradní péči, jak je to s docházkou do MŠ?

salinka87
10. říj 2014

Ahoj, ráda bych se zeptala .. s manželem se rozvádím,e v současnosti máme za sebou opatrovnický soud. Syn byl svěřený do mé výhradní péče s tím, že u otce bude obtýden od čtvrtka odpoledne do neděle. Manžel však trvá na tom, aby syn chodil v místě jeho bydliště v pátek (tzn. dva dny v měsíci) do školky). bydlíme od sebe 50 km, ano, sice jsme dříve bydleli tam, kde je nyní manžel, ale on nás sem de facto poslal .. jde mi o to, že jednání s ním je hodně těžké, byl i aresivní, vyhrožoval a tak.. malý má problémy, počůrával se (nyní se to trochu srovnalo, jak je se mnou), ale je hodně citlivý. Nemyslím si, že dva dny v měsíci ve školce kam jakože mohl chodit kdybych nepodala žádost o rozvod (to mu tam vtloukávají do hlavičky) mu neprospějí .. manžel nepracuje, rovněž jeho matka ne, tudíž není časový důvod pro to, aby do školky musel jít. Jak je to s výběrem a souhlasem s docházkou do MŠ? U soudu se sice řeklo, že bude syn chodit jen do jedné, v místě bydliště, ale s otcem prostě není řeč... poradíte ? Díky

ivular
10. říj 2014

@salinka87 Ahojky, na úvod Tě zvu do skupiny plné úžasných maminek https://www.modrykonik.cz/group/2300/detail/ 😉
Taky mi tedy připadá, že střídání ve čtrnáctidenním intervalu není pro tak malé dítko nic moc ☹ Obzvlášť, když je syn citlivější povahy ☹ Mimochodem, kombinace úzkostného dítěte a agresivního chlapa je mi důvěrně známá ☹ Ale ke Tvé otázce: proč vlastně toto řešíš? Nebo syn ještě do MŠ nechodil a máš strach, že ty pátky nebude zlvádat dobře? Pokud je na MŠ zvyklý, asi by mělo být na otci, jak s těmi dny naloží..

denyzuza06
10. říj 2014

zkušenost naštěstí nemám ale asi bych se obrátila na sociálku, soud rozhodl a určitě není v zájmu dítěte toto absolvovat a pokud je navíc otec nepracující není k tomu jediný důvod.

nnell
10. říj 2014

Mě tedy vůbec udivuje, že nějaká školka je ochotná vzít dítě na dva dny v měsíci při tom, jaký je všude nedostatek míst :-/ Nechala bych to být a až pokud by tím syn nějak trpěl, tak bych to řešila s OSPOD.

tarra27
10. říj 2014

@salinka87 provokuje...musíé respektovat soud....jestliže bylo řečeno, že bude chodit pouze do jedné, tak chodí pouze do jedné...

a naprosto tě chápu....dítě není balík, je normální, že ti není jedno, co s ním ex delá...

za mě ale snaha se domluvit a vycházet si vstříc s ex co to pujde...nenechat se vydírat, ale snaha o domluvu je vždy nejlepší cesta

tkanicka
10. říj 2014

já do tohohle moc nevidím, nejsem ve vaší situaci, ale napadlo mě, že syn by tu jinou školku mohl vzít jako zpestření. Beru to z pohledu mojí dcerky, která zbožňuje takové ty hlídací koutky, jako třeba v Ikee. Byla tam dvakrát a už půl roku o tom vypráví. A možná pro vás by to mohlo být i lepší, že syn nebude dalších dejme tomu 6 hodin pod vlivem otce.

tarra27
10. říj 2014

@tkanicka přesne...čím méně s otcem zdá se že líp...nehlede na to, že o něčem to taky svědčí, že má možnost být s deckem a není...každopádně než aby se s tátou díval na zabijákvé filmy v obýváku doma...tto radeji at je veden ve školce učitelkou....

salinka87
autor
10. říj 2014

@ivular a děkuji za pozvání 🙂

@nnell do školky ho klidně vezmou a nechají ho tam, pokud bude platit. Je to školka státní, platí se příspěvek několik set za měsíc- dle ex se nemám o docházku zajímat, protože to platí přece on .. jenže jde o to, že jemu budou vtloukat do hlavy, že tam mohl chodit pořád atd .. bohužel nemají jednání normální .. kdyby ke mně, tak klidně, to je mi jedno, ale ženou to všechno přes klučinu ☹

andelka
10. říj 2014

@salinka87 nedávno soud jednomu otci schválil, že může v době kdy pečuje o dítě dávat dítě do kteréhokoli kolektivu chce. Matka nesouhlasila, ale bylo to zamítnuto.
Nejhorší na tom je, jak se staví k dítěti.Nejde tak ani o obecné, co může otec nebo nemůže, ale o to jak se chová okolí.

nnell
10. říj 2014

@salinka87 já si teda neumím představit, že by se dítě nechalo vydírat zrovna školkou, že tam mohl chodit.... Nevím, přijde mi to zvláštní, osobně mám pocit, že tě ex chce především vytáčet a když vidí, že ti to vadí, tak jen tlačí na pilu. Pokud soud dal do rozsudku, že má chodit do školky jen v místě svého bydliště, tak bych to tak brala a pokud on by to porušil, tak bych to následně řešila s OSPOD. Můj názor ale je, že tu prvoplánově vůbec o školku nejde, ale jde o to, tě vytáčet.... Ty se necháš a je to pak věčný koloběh, proto si myslím, že pro tebe i pro tvého syna by bylo lepší nechat to být a řešit to opravdu až v případě, že by tím syn trpěl. Nemůžeš vědět, jestli se mu tam vůbec bude líbit a nakonec se to i může proti ex obrátit - žes ho vlastně od téhle ošklivé školky zachránila... Bude tam chodit stejně jen ty dva dny v měsíci, takže šance že si tam udělá kamarády apod. je dost malá, a třeba to ex sám přehodnotí, když uvidí, že to bereš v klidu 😉

sisstin
10. říj 2014

oni to ti chlapi dělají naschvál spíš....my se rozešli po dohodě, čili jako žádné velké rozpory...ale ex si vydupal, že tam musí mít pět dní v měsíci plus veškeré svátky....na to jsem přistoupila...no a co myslíte....jezdí tak jednou za tři měsíce na jeden den, takže tak 😉

radulka57
10. říj 2014

@salinka87 to mě nějak hlava nebere, když ho chce nacpat v pátek do školky tak proč si ho teda od čtvrtka bere? Když s ním stejně není. Může tedy jezdit až od pátku odpoledne jen na víkend ne? K čemu to pak je? Manžel má taky dceru, která k nám chodí a bere si ji hlavně aby s ní trávil čas, je u nás jen když on má volno! Pak by to nemělo nějak smysl.

salinka87
autor
10. říj 2014

@radulka57 @sisstin jdemu o noc ze čtvrtka - ale hlavně, jemu o to nejde - ale jeho rodičům .. v tom je problém ..

@nnell taky jsem si neuměla představit spoustu věcí .. dokud člověk nezažije, nepochopí .. ale když se mi dítě probudí a brečí, že když je se mnou, tak už nikdy neuvidí tatínka, že mu to říkali tatínek a jeho rodiče .. že kamarádi z tamní školky brečí každý den když tam syn není .. že babička se zabije protože ho tam nemá každý den .. a další věci .. sprosté vydírání, nátlak a v dalších případech i agrese .. jde mi o to, že než si to srovná v hlavičce, bude to pro něj nápor, jiný kolektiv (který je navzájem zažitý.) A takhle od čtvrtka do neděle bude slyšet, jak se ty děti ve školce úžasně mají, a že nemá chodit tam co chodí ale jen do školky u tatínka - v tom to vydírání. Ale blbě se to popisuje, i když zažít to nikomunepřeju ..

radulka57
10. říj 2014

@salinka87 nj, oni si s ním hodně pohrají v tu NOC 😕 nemám slov!

nnell
10. říj 2014

@salinka87 taky jsem se synem sama, i když ex ho naštěstí proti mně (zatím) neštve, takže částečně ale tuším, o čem mluvíš. To je ale právě taky osobní zkušenost, že většinou jde jenom o čeření vody a pak když dojde na skutek, tak většinou, kde nic tu nic. Proto píšu, že bych na to nijak přehnaně nereagovala, i když by se mi to nelíbilo a viděla až dle situace. Fakt se mi tenhle postup osvědčil, většinou čím víc si stojím na svém, tím spíš dělá ex pravý opak a když se tvářím, že na takových "prkotinách" nebazíruji, tak sám zjistí, že je to vlastně lepší tak, jak jsme chtěla já 😀

zuzkka88
10. říj 2014

@salinka87 Doporučuji popřemýšlet o mediaci (sezení s mediátorem, který má za cíl zjistit, co je skutečným problémem, a dovézt strany k rozumné domluvě. Často totiž konflikt, který se řeší, je pouze zástupným problémem a jádro problému je úplně někde jinde). Doporučuji zajít za mediátorem a zjistit, zda Váš konkrétní případ by mohl být v mediaci úspěšný. Hodně to uleví nervům a dalším svárům, které pravděpodobně budou stále gradovat (a čím později se to začne řešit, tím později bude nějaká rozumná domluva možná).

Vyhledávání mediátorů:
http://mediatori.justice.cz/MediatorPublic/Publ...

lucieandrlova
10. říj 2014

@salinka87 Ahoj, já být na Tvém místě, tak nedovolím, aby ho dávali do cizí školky. Jak tu psaly holky, otec ho chce, tak ať se stará. Pokud nemá v pátek čas, tak ať si ho bere až na víkend.
Vždyť předáním dítěte do školky ho svěřuješ dalším cizím osobám... Proč mu zbytečně rozšiřovat okruh osob, které se o něho starají? Bude mít v hlavě zmatek. A pokud je otec agresivní a chlapec se počurává nebo má jiné problémy, promluvila bych s pediatrem a obrátila se na sociálku... Dle mě to je důvod snížit nǎvštěvy u otce nebo je bude mít pod dohledem sociálky.

salinka87
autor
10. říj 2014

@zuzkka88 díky, ale mediaci ex odmítá. doporučovali nám ji na ospod, ještě předtím než jsme definitivně šli od sebe, tak jsem nabízela manželskou poradnu - jednou tam šel, řekl, že si hezky popovídal a už nikdy více. Mediaci jako takovou kvůli synkovi odmítl - prostě á svojí verzi - žádal o střídavku.

@lucieandrlova
@nnell
ex chce a chtěl střídavku - a ta není jen díky tomu, jak se choval, několikrát byla přizvaná i policie, díky tomu, že je prokázané, že malý má psychické problémy ... takže pro teď jsem šťastná za to že je to tak je.

petrakol
10. říj 2014

@salinka87 Další egocentrický trotl, který ničí vlastní dítě a jemuž by mělo být to jeho "právo" odebráno.
Je mi moc líto Tomáška i tebe...

moravanka
11. říj 2014

Souhlasim s tkanickou, ja bych synka nechala do skolky chodit. Problem neni byt ve skolce ale byt s otcem. Me by bylo milejsi, kluk si nekde hraje s detmi nez s otcem. A kdyz si vydupes.ze do skolky nepujde,tak mu zase ex muze vstepovat do hlavy, ze maminka nedovolila chodit do bajecne skolky.
Takze zatim bych to nechala a pockala jak se to vyvine.

zorkahorka
6. lis 2014

@salinka87 Ahoj, můžu se Tě prosím zeptat podrobněji, jak se Ti podařilo, že přestože Tvůj ex chtěl střídavku, máš chlapečka v péči Ty a on ho má tak málo?? Protože letošní rozhodnutí soudu mě děsí......i přes názory a doporučení psychologů!!