Svěření do výlučné péče. Podmínky podílení se na mimořádných výdajích?

mirinda35
9. čer 2020

Dobrý večer,prosím o radu, zkušenosti. S ex partnerem jsme se rozešli a bohužel jsou neustále dohady ohledně všechno,co se točí kolem syna. Syn žije se mnou,jsou mu 2 roky. Jelikož expartner není schopen platit alimenty včas a jak říkám,nejsme schopni se na čemkoliv domluvit,chci žádat o svereni syna do výhradní péče,nastavit výše alimentů vc. data jejich splatnosti a hlavně stanovit nějaká pravidla,podmínky. Nevíte prosím, pokud by k tomu došlo,je možné také stanovit tyto podminky- podílení se na mimořádných výdajích( školka,lékař,koníčky) apod? Kromě alimentů synovi nic nekoupi,ani banán,nepřispěje na boty apod. Máte s tím prosím zkušenosti? Dekuji

zuzkasim
9. čer 2020

@mirinda35 Já jsem měla vždy za to, že školka, lékař, koníčky (to asi ještě pár let potřeba nebude) jsou běžné výdaje, nikoliv mimořádné. Chápala bych jako mimořádný výdaj za lékaře nějakou náročnou léčbu, kterou nehradí pojišťovna, operaci apod. Koníčky může každý rodič svému dítku dopřát jen takové, na jaké má (naštěstí zatím řešit nemusíš). Obuv a ovoce mi také přijde jako naprosto běžný výdaj, na který by alimenty měly stačit. Mám zkušenost, že spousta otců nic navíc než soudně určené peníze neplatí, u některých se není ani čemu divit, pokud se s dítětem vídají minimálně, s expartnerkou nejsou schopni se na ničem rozumném domluvit, nač by se snažili?

lv
9. čer 2020

Mezi ty mimořádné budou spíš patřit výdaje na hory, školu v přírodě, apod. až bude mít syn na to věk. Podileni se na platbe skolky, kroužků, ošacení jsou běžné vydaje zapoctene do výše alimentů.

mirinda35
autor
9. čer 2020

@lv jde mi o to,že syna mi nevedou od září do školky, protože mu bude teprve 2,5. Tři roky mu budou v březnu a to musím jít už do prace,konci mi řidičák. Takže jediný řešení je soukromá školka na půl roku a upřímně? Jako matka samozivitelka to asi nedám. Proto bych chtěla,aby se podílel na platbe

mirinda35
autor
9. čer 2020

@zuzkasim expartner vida syna kdykoliv si řekne,styk mu nezakazuju. Neplatil jako partner nic( oblečení,drogerii,kosmetiku,výbavu na dítě..prostě nic. Teď si syna veme,je s ním u mě,kde má syn uvařeno,vše připraveno,prohraje si s ním a cau. Žádná zodpovědnost,zájem o jeho budoucí život. Proto bych ráda,kdyby se podílel na soukromé školce,protože do ní bude muset jít na půl roku než mi ho cenou do státní skolky

zuzangel
9. čer 2020

Situace nemilá, nevím jaké jsou další okolnosti. Promiň ale sálá mi z toho jen že otec nemá nárok na nic, jen na to platit a platit.
Kdyby si syna bral na celý víkend k sobe, tak by se ti nelíbilo, že je ještě malý apod.?
Pokud za klukem chodí, a peníze v měsíci posílá,je to super, prosím snaž se trochu primhourit oko a snaž se s ním nějak rozumně vycházet. Přeci jen jste se nedávno ještě milovali a máte spolu super kluka, který tátu potřebuje, a to ne jen na to aby mu posílal peníze.
Chápu, že jeden příjem je málo, ale toto jistě není žádný mimořádný výdaj. Soukromá školka stojí tak cca 8tis,když vyděláš 15, tak to za těch 7tis půl roku prostě vydržíš a pak už to bude veselejší.
Držím pěsti ✊

mirinda35
autor
9. čer 2020

@zuzangel už dlouho priviram oči, víš. Kluka si může brát kdykoliv chce,vážně mu v tom nebráním. To že většinu času,co je se synem,tráví na mobilu,už přehlížím. Chtěla bych,aby pochopil,že mít dítě není jen si ho brát na pár hodin,pohrát si.... Ale ,že když má syn zdravotní problém,tak se to musí řešit,nečekat na to,že bude mít syn vařeno,když ho má mít táta,že se prostě musí postarat taky on apod. Školka sice stojí 6,5 tis,ale já platím taky nájem a vše ostatní,takže z výplaty mi opravdu po nástupu do práce nezbyde 7 tis,ale 1200,- ...... No a teď babo rad

l_eslie
9. čer 2020

Mně u rozvodu říkal advokát, že pokud budeme v budoucnu platit školkovné, tak to v "běžném výživném" zahrnuto není, a je to důvod požádat soud o úpravu. Nakonec to nebylo potřeba, domluvili jsme se, takže zkušenost nemám, ale zkus to každopádně započítat hned.
Jinak komenty jako že ty bys měla žít ze 7k, aby náhodou chudák otec neplatil moc, jsou pro mě naprosto nepochopitelné.

mirinda35
autor
9. čer 2020

@l_eslie děkuji,to je pro mě podpora. Dítě jsme chtěli oba a to,že to nevyšlo,je smutný,ale proč by jeden mel živořit s dítětem a druhej být v pohodě,bez závazků,užívat si a nemít zodpovědnost?!

kmarie81
10. čer 2020

@mirinda35 Chápu, že chceš aby platil víc, tedy tady nikde nepadlo kolik platí ted, u soudu se většinou kouká na jeho plat a potřeby dítěte např. speciální strava atd...

kridav
10. čer 2020

@mirinda35 určitě by sis o to vše měla zažádat soudně, protože jestli to teď máte mezi sebou jako dohodu, to je naprd. Manžel byl zrovna minulý týden u soudu ohledně zvýšení alimentů na jeho 2 dcery. Soud max určí výši alimentů, nemuze už nařídit placení vedlejších výdajů. Manžel to měl tak že platil alimenty a pak vždy něco na víc, protože jeho ex a dcery si pořád něco vymýšleli, a pořád nějaký vedlejší výdaje, ona si na to vedla i tabulku. Tak teď mu to zvedli, a už žádný vedlejší výdaje platit nebude. A ani nevím kde bysme na to vzali, už takhle budeme o další 3500 chudší, a bude nám to dost chybět.

j.a.n.i
10. čer 2020

@mirinda35 Jeste muzes u soudu prosazovat stridavou peci, at se tez zapoji do pece.

rebe
10. čer 2020

Jestli nebudeš zvládat výhradní péči o syna, lepší řešení než chtít po otci další peníze je požadovat střídavou péči.

mirinda35
autor
10. čer 2020

@rebe budu zvládat výhradní peci, o strach nemám. De facto už takhle funguju od narozeni syna,když jeho otec byl 6 dni v týdnu pryč. Střídavou péči by on nedal. S jeho práci, lehkomyslnost , nespolehlivosti a nezodpovednosti ,by syn akorát trpěl. A hlavně bych syna nepustila bydlet do prázdný garsonky o jedny posteli,ale jinak nic. V takový jeho otec bydlí

rebe
10. čer 2020

@mirinda35 Nejspíš ses musela hodně změnit, když na tebe padla zodpovědnost za dítě. Začít být dospělejši, zodpovědnější, víc přemýšlet o budoucnosti. Často se změní i muži, když zjistí, že nést zodpovědnost musí i oni.

mirinda35
autor
11. čer 2020

@rebe Ano,změnila jsem se. Narodilo se mi dítě a já už si nemohla dělat,co chci,lítat si,kde chci, pít,kdy chci.....Změnily se mi priority. Jeho otec je mladej kluk,kterymu chyběla ta volnost,ten mladenickej život.... On tu zodpovědnost neustal

j.a.n.i
12. čer 2020

@mirinda35 No, pokud si k němu měla ten přístup, co tu předvádíš teď, tak neměl moc šancí tu zodpovědnost získat.
A jinak postarat se znamená postarat se i finančně, což evidentně nezvládáš. A ne, nad rámec stanovených alimentů nemusí přispívat vůbec na nic.

zuzkasim
12. čer 2020

@mirinda35 A měl vůbec čas na to, aby přijal zodpovědnost? Ženská to má ze začátku opravdu mnohem těžší, nikdo na za ni dítě neodnosí, neporodí, kojit může taky jen ona. Ale její tělo je k tomu přizpůsobeno, pracují hormony a ty nutí se přizpůsobovat. Spoustu ženských po porodu zaplaví hormony štěstí a mateřské pudy se rozjedou naplno, příroda to má dobře zařízeno, aby se o mládě měl kdo starat. Jenže chlap žádné takové hormony nemá. Spousta z nich by svou ženu ráda podporovala, ale mimo jiné chodí do práce, takže netráví s miminem celé dny jako matka, taky se snaží celou novou rodinu zajistit finančně. No a zbývající volný čas se snaží rozdělit mezi rodinu a svůj odpočinek a relax, který po práci také potřebuje. Ano, žena najednou nemá na svůj relax čas a možnosti, tak to je. Urvat se na hodinový nákup sama bez prcka je najednou vrcholem štěstí, víme to všechny tady. Ale když sis s tím chlápkem dítě pořizovala, asi jsi v něm viděla super mužského, imponoval ti, bylo ti s ním dobře a plánovali jste spolu rodinu založit. Při tom to vůbec není tak dávno. Teď mu nemůžeš přijít na jméno, nedovedete se dohodnout vůbec na ničem a jen přemýšlíš, jak z něho vytáhnout prachy na koníčky, když máš doma batole, které momentálně žádné koníčky mít ani nemůže🙂 Mateřskou si můžeš v klid dát do doby, než prcka vezmou do školky, to je dnes obrovská výhoda a vůbec nemusíš řešit půl roku soukromou školku. Mateřské nebude moc, ale budou to jisté peníze, klid s dítětem doma a s prckem se dá něco málo přivydělat i doma. Třeba právě tím, že za rozumný peníz pohlídáš jiné matce její dítko v době, kdy ona musí do práce. Někdo doma žehlí, šije, peče, dělá domácí kadeřnici, prostě co kdo umí. Většina holek kolem mě byla schopná si sem tam něco přivydělat, pokud bylo potřeba. Já mám dojem, že některým ženským začne mozek pracovat až po porodu. Nejdřív lezou do postele s kdekým a plánují s ním dítě, po porodu najednou prozřou a zjistí, že jejich vyvolený vlastně není ten milující a pečující otec, který na nás kouká z různých reklam... Fakt se nedá s mladým chlapem domluvit, že přes týden po práci hybaj domů, pivko si může dát doma na kanapi a pak na hoďku s kočárem ven, aby sis doma v klidu udělala, co potřebuješ, s kámošema v týdnu 1-2x, ale za to jiný den pomůže nachystat večeři (třeba i jen blbou pomazánku, ale ať se snaží), jeden den z víkendu se bude věnovat rodině, druhý částečně své zábavě, ale pěkně celý byt aspoň vysaje? To říkám blbý příklad, každý to může mít jinak, ale jestli ho ženská furt komanduje, to a támto, nedají si jasná pravidla, že zábava bude, ale k tomu taky pár povinností, není schopná chlapa pochválit (to je hodně důležitá věc, oni prostě jsou od přírody ješitní, sama nevím proč), akorát z něho dělá neschopného blbečka, tak potom se tím neschopným blbečekm jednoduše stane. Nikdo neví, jak to u vás doma bylo, ale podle tvého vystupování mám dojem, že spousta toho, co jsem sem psala, na vás dost sedí.

nat
12. čer 2020

@mirinda35 svěření syna do péče jste měla řešit hned jak jste se rozešly a ne až po elsi době .Může to teď udělat in a budete mít smůlu.Skolka a jiné není mimořádný výdaj je to bezne.A soukromou školku Vám platit nemusí to je Vaše rozhodnutí .Pokud víte že Vám syna do školky nevezmou prodluzte si RP požádejte o nějakou dávku a hlavně si zaridte ať i na Vás partner platí po dobu co jste na RP .

tulikiss
12. čer 2020

@nat on ale na ni nemusi nic platit, proc by jako mel, dite uz 2 roky melo, takze na nic ona narok nema.

bartunci2012
12. čer 2020

Tak jedině přes soud, spočítat si kolik mesicne za dítě vydas, a podle toho zadat výši alimentů. Poradit se se socialkou, kolik se teď pohybuje běžné výživné na dvouleté dítě a dát si to do návrhu.

95newmommy2020
12. čer 2020

@mirinda35 Překvapuje mě kolik je tady jízlivých komentů od žen, to bych čekala spis od mužů, ale ok....
Teď mám s tím celkem čerstvou zkušenost, protože to řeší kamarádka. Udělala si dítě z “děckem”, který p 4 měsících malého couvá...Co udělala ona? Snažila se s nim domluvit na penězích. To moc nevyšlo. Našla si v okolí neziskovku, kde ji poradili mimo jiné to, aby shromáždila všechno, co malymu kupuje, ať už je to kosmetika, výbava, UM, léky, očkováni, všechny výdaje. Platila to ona, on nic, ale bude povinnen dat polovinu. Není vdaná, náleží ji také výživné na neprovdanou matku. Celkove ji v té neziskovce moc pomáhají, jaké má udělat kroky, jak sepsat žádost apod. Přeju ti hodně moc sil, drz se. ❤️

j.a.n.i
12. čer 2020

@95newmommy2020 No, to se říká kdo ví jestli... Jo určí ji výživné podle jeho příjmu jak na dítě, tak do jeho 2 let i na ní, ale rozhodně nebude povinen ji dávat polovinu výdajů na dítě od jeho narození, pouze polovinu nákladů souvisejících s těhotentvím a porodem a to ještě přiměřených.

95newmommy2020
12. čer 2020

@j.a.n.i Asi taky záleží, kdo si to veme, ale vím, ze kolega z práce to minuly roky taky řešil, a to byl dá se říct svědomitý otec, o malou měl zájem, on se rozchazet nechtěl, ona od něj odešla sama v 7. Měsíci bez vysvětlení, když chtěla po něm penize, tak ji je dal bez řečí. Ona mu ji nechtěla dávat vůbec, tehdy ji bylo něco kolem roku. A ona to všechno nějak sepsala, podala a dopadlo to tak, že alimenty plus to výživné na ni dělalo skoro polovinu platu 13500. A ještě ji uznali, že musí doplatit 50 tisíc, původně žádala 100. Styk má nárok na 2x v týdnu na 4 hodiny bez jejího dohledu. Takže ono to může dopadnout opravdu různě.

eviicka
12. čer 2020

@95newmommy2020 a možná právě proto, že i my ostatní známe takové kolegy, bratry, současné manžele, kamarády. Co jsou fajn chlapi a jejich ex si z nich dělají jen sponzory se hned jednostranně a bez rozmyslu nezastáváme žen (myslím to obecně, ne na zakladelku).

95newmommy2020
12. čer 2020

@eviicka Já mám teda pocit, že těch “správných” mužů, pro rodinu, kterým se rozpadl vztah je jak máku. Většinou to jsou bohužel nevyzrálí a nezodpovědní floutci. Koneckoncu, proč by žena opustila rozumného, zodpovědného muže, který se výborně stará...

zuzangel
12. čer 2020

@95newmommy2020 mě by koneckonců zajímalo , proč si tak ty zodpovědné, vyzrálé ženy delaji s takovými nýmandy děti ...

95newmommy2020
13. čer 2020

@zuzangel Feromony :D

mirinda35
autor
13. čer 2020

@95newmommy2020 moc ti děkuju za podporující,milou zprávu 🤗