Svatba v těhotenství, je to nutnost?

atei
28. zář 2016

S přítelem jsme se zasnoubili a hned ten měsíc jsem otěhotněla, nyní jsem ve třetím měsíci. Rozhodli jsme se, že se vezmeme až po porodu (cca do půl roku), teď je mi pořád špatně a jsem unavená a než nevolnosti povolí, budu mít určitě břicho. A já jsem si svatbu chtěla hezky naplánovat a užít.
Nicméně dnes mě mamka dost vystrašila a hustila do mě šílené případy, z čehož jsem celý den rozhozená a ubrečená. Dcera od její kolegyně dostala laktační psychózu, byla s tím hospitalizovaná a přítel prý nemohl o jejím zdravotním stavu získat žádné informace. A kdyby došlo k nejhoršímu, tak přítel nemá právní nárok na dítě a miminko by šlo automaticky do péče prarodičů. Mně to připadá jako blbost, jednak bych nechala přítele napsat jako osobu, které si přeju předávat informace a jednak by byl zapsaný v rodném listě. Nevíte někdo jak to je? Prosím o rady, zkušenosti, potřebuji uklidnit.

debie_p
28. zář 2016

Co se týče přítelových "nároků", myslím si, že pokud je napsaný v rodným listě, je jedno jestli jste vzití nebo ne, má na dítě nárok. Ale ohledně sdělování zdravotního stavu, to nevím, je fakt že většinou ho chtějí sdělit jen rodinným příslušníkům...
Co se týče svatby v těhotenství - za měsíc mě to čeká, budu začínat 5 měsíc a myslím, že líp jsme to nemohli vyřešit. Taky mi bylo cca do 12 tt šíleně zle, měla jsem problém vylézt z postele, neustále jsem usínala, motala se mi hlava, nemohla jsem nic sníst a stejně jsem měla děsný hlad. No těhotenství v té nejhorší podobě. Ale od 12tt jako by se to přepnulo a krom větší únavy než před těhotenstvím je mi fajn, až na občasné bolesti hlavy nebo zad, ale to k tomu prostě patří a není to pořád...
Bříško zatím nemám extra velké, ani nemusím mít těhotenské svatební šaty, mám je jen takového střihu, že mi nebudou těsné a bude mi v nich pohodlně.
Já si zase nedokážu představit to plánovat pak až bude mimi. Člověk neví, jak dlouho na něj dítě bude tak fixované, že nebude chtít být u nikoho jiného a podobně. Plus hlídání - nevím komu bych to dala za úkol, ptž vím že ten člověk si pak svatbu absolutně neužije.
Ale samozřejmě to záleží na tobě, jak ty to chceš, pro mě byla lepší představa řešit svatbu teď, oželet alkohol (stejně vůbec nepiju) a paření až do rána (stejně dlouho nevydržím) a užít si to takto se všemi, než pak složitě řešit hlídání až bude malé "venku"... 🙂

vashti
28. zář 2016

Přítel bude otcem i když nebudete manželé, tak se neboj, že by k miminku nemohl, nebo tak něco. Jinak pokud dáš souhlas, aby byl informovaný o tvém zdravotním stavu, tak by to také neměl být problém. Svatbu naplánujte tak, abyste byli spokojení hlavně vy dva, rodiče to vidí kolikrát jinak, možná se tvoje maminka bojí, aby si to třeba nerozmyslel. Tvůj přítel bude muset na úřad přihlásit se k otcovství, což by jako tvůj manžel nemusel - tam je to automatické. Jinak já se vdávala těhotná a užila jsem si svatbu moc, ale to musí každý podle sebe. Radujte se z miminka a rozhodně kvůli tomu nebreč, není důvod. 🙂

babuna
28. zář 2016

@atei ahoj ... chápu jak ti je 🙂 i já se nechtěla vdávat ,,z nutnosti,, - proto pro mne byla podmínka svatby před těhotenstvím, ale ne vždy se to podaří že 🙂 🙂 ... určitě se nebojte že by mu informace nepodali - vyplňuje se papír 🙂 ovšem může se stát průser kdy se to nestihne a tam by bylo možné že nastane situace kdy informace podají patrně jen tvým rodičům - třeba tu bude někdo lépe znalý a napíše 🙂 ...

Během těhotenství a i jedné hospitalizace jsem podepisovala xy papírů kde jsem vždy uváděla kdo má nárok na informace a po porodu jsme s manželem vyplňovali prohlášení rodičů že je malá naše a že oba souhlasíme se jménem a tak - v případě páru který nebyl ,,svůj,, tak tam byla kolonka pro oba rodiče (my vyplňovali jen jednu, ale oba podpisy) - tak je v rodném listě zapsána jak matka tak i otec 🙂 bez ohledu na svatbu ... 🙂

Po porodu jsem ovšem nebyla moc při smyslech a nebýt manžela nevím jak bych to vyplnila... pak se přidaly komplikace malé a nakonec i mé a prošla jsem si i náběhem na laktační psychózu - fakt povím nic moc teda - to porod byl oproti tomu procházka růžovým sadem ....

Ovšem zamyslela bych se nad otázkou zda li by nebylo menší zlo vdát se před porodem - vhodné šaty bříško schovají než pak s půlročním prckem - ono pít pokud budete kojit stejně asi nebudete (nehledě na to že jídlo člověk musí taky vhodně volit) a ta únava co je kolem mimča je možná větší než v těhotenství ony nevolnosti poleví, spolužačka se vdávala v 7 měsíci a dokonce to na fotkách ani není poznat ! ... 🙂

Já vyplnila před porodem jako druhou osobu která může rozhodovat a dostávat info - mamku - 🙂 je zdravotník tak by případně mohla manželovi lépe vysvětlit jisté věci ... no a ona volala během mého porodu snad 4x 😀 🙂 (rodila jsem 16h přes noc) 😅 😅

astyna
28. zář 2016

Jak nemá nárok? Je jeho otec - to je nejvyšší nárok - je to jeho rodič i bez sňatku, přece 😉 takže houby prarodiče.

Tvá známá je výjimka, nikoli pravidlo, my měli svatbu 9 měsíců po porodu. Už jsem jako proutek, ono opravdu tou péčí kolem to jde rychle dolů.

Jediné, co musíte vyběhat, a my to udělali taky, je přiznání k otcovství a výběr jména a příjmení, to jest vše...

Já jsem svatbu v těhotenství nechtěla - pak by se pořád říkalo, nj tak oni se museli brát, byla už těhotná. Takhle s prckem, který už leze, nechá se od všech pochovat, je to slaďouš a společenský tvor, to bylo úžasné 🙂 To už sní kdoví co, nemusí mít vše namixované, nekojím, takže paráda...Navíc jsem si mohla s každým připít 🙂

craki
28. zář 2016

V prvním případě bych se uklidnila.
Přítel na prcka bude mít nárok kdyby se ti něco stalo, jelikož je zapsaný v rodném listě.
O zdr stavu ti neporadim, nikdy jsem to neresila....
A svatba, to je ciste vase vec, kdy to udelate.. Nevolnosti snad k pulce tehotenstvi polevi a budes se citit lip... Taky zalezi jak moc planovani k tomu potrebujes 🙂
Prvni rok je ale s detmi velmi narocny a musite sami zvazit jestli to udelat ted za par mesicu a nebo si ty pripravy uzijete a budete na to mit rok... Ale to je strasne tezke, rict uzijete, protoze prcek muze byt narocny, nemusis se vyspat a na nejake planovani nebo doladovani nebudes mit naladu....

drzticka81
28. zář 2016

ja teda s muzem nejsem sezdana, ale pred porodem jsem mela napsat, komu chci davat informace o mem zdravotnim stavu-jmeno a prijmeni, tel. cislo-podepsala jsem to-mela jsem samozrejme muze a moji mamku.....
pred porodem se chodi na matriku uznat otcovstvi-tim padem je zrejme a platne, ze otcem ditete je muz a ma na nej pravo.....takze asi tak....

magdanaty
29. zář 2016

Po te pravni strance se v tom moc nevyznam, jen kdybys vahala, zda preci jen do svatby jit jeste pred porodem, tak doporucuji 🙂 Ja se vdavala koncem 6. mesice, sice pripravy byly dost narocne, ale spis pro to, ze jsme oba s manzelem nechteli svatbu osidit jen kvuli tomu, ze jsem tehotna...vse jsme zvladli a ja jsem rada, ze se miminko narodi do uplne rodiny... popravde spis si nedokazu predstavit, ze bych se vdavala az s miminkem, prip. batoletem..to na ty pripravy teprve ten cas nebude 🙂

martissek
29. zář 2016

@atei Řeknu ti jedno, já jsem se vdávala v těhu a svatbu jsem si vubec neužila. Vdávala jsem se minulý rok a do dnes toho lituji. Né toho, že jsem si vzala manžela ale proto, že jsem si svatbu vysnila uplně jinak :( Otěhotněla jsem v srpnu a v listopadu jsme se brali. Svatba byla hrozně "na rychlo", všechno to bylo uspěchané, rodiče nám taky právě doporučovali svatbu před narozením mimča, já sem akorát byla z toho unavená. Jen jsem čekala, kdy už bude konec a kdy budu moct jít spát......takle sem si svoji svatbu nevysnila :( a to ani nemluvim o tom, že jsem chtěla rozlučku se svobodou :( Manžel ji měl, já nic (holky mě ji nabízely ale já jsem neměla zájem). Na svatbě sem se nemohla ani napít, prostě děs! Dneska bych počkala a vzala bych si Míru až po narození mimča, aby sme si to oba užili a né jen on :(

eldrag
29. zář 2016

Vdavala jsem se letos v 34 tt a s triletym synem za zady... bylo to super, s miminem si to nedovedu predstavit s brichem odost lepsi. 🙂

versatilka
29. zář 2016

To s tím kdyby se ti něco stalo, je hloupost. Jste partneři, otec bude v RL, tím pádem má plný nárok na převzetí výchovy a pak až jsou rodiče. O té informovanosti je to horší, tam je na místě rodina. Ale myslím si, že pokud partner bude chtít informace, tak mu je poskytnou. V dnešní době už je to trochu jiné než za našich maminek a babiček.
A co si vzpomínám, tak během hospitalizace jsem podepisovala snad 10 papírů o tom, koho mají informovat o mém stavu, pěkně tam člověk musel jmenovitě vypsat osoby, které mají kontaktovat 😉

magdanaty
29. zář 2016

@martissek Tak mozna to bylo i o tom, ze jsi se do svatby nechala tak trochu dotlacit, To je pak jasne, ze si ji clovek neuzije tak jak ma..pro me byl hlavni duvod byt uplna rodina jeste pred narozenim mimca... a formalni zpeceteni lasky s partnerem.. samozrejme jsem si chtela svatbu taky uzit, ale sla jsem do toho s tim, ze rozlucka nebude, ale ze ji ani nepotrebuju, pocitala jsem s tim, ze nebudu pit, ze mi hrozi, ze budu vypadat v satech jak koule, ze budu unavena atd...a ano, unavena jsem byla a pripravy byly narocne...ale stalo to za to. Opit se muzu kdykoli jindy, navic svatbu povazuji za slavnostni udalost, ne za pitku, takze sklenka vina mi bohate stacila 😉

karolinahd
29. zář 2016

Otec ditete ma pravo na dite at jsou rodice manzele nebo nejsou. Ptitel dostavat o vas informace smi pokud vy ho uvedete do osob ktere mohou informovat....a co se tyce svatby v tehotenstvi to je na kazdem ja treba svatbu v tehotenstvi nechtela protoze by nemohla probehnout tak jak bych chtela...takze sme se domluvili ze se vezmeme az budou deti vetsi a ja nebudu kojit....navic se nam libi predstava kdy mame na sve svatbr svoje deti a ty si to uzijou s nama😉...

monikadejna
29. zář 2016

My meli to same, asi tak tyden po obdrzeni prstynku jsem otehotnela 😉. Svatbu jsme meli presne podle predstav, ja asi ve 22. tydnu, naprosto bez problemu jsem vse zaridila, zatancovala jsem si, uzila si, jen to piti jsem holt musela ozelet (ovsem drzela bych se i jinak, ozrala nevesta je podle me neco maximalne nevkusneho). Vyber satu jsem sice trochu prizpusobit musela, ale na fotkach neni brisko vubec videt. Za me je toto resenj rozhodne lepsi, nez se vdavat "nekdy" s miminem...

zuzineckah
29. zář 2016

maminka ti hustí do hlavy pěkné blbiny 🙂 Nic z toho není pravda, otcovství sepíšete před porodem, dohodu o příjmení také, info bude dostávat každý, koho ty uvedeš v papírech. Takže buď v klidu a svatbu si naplánujte jak se to bude hodit vám. My jsme se brali když měl syn rok a měsíc, těhotná jsem se vdávat nechtěla ani omylem 😉

ivis_b
29. zář 2016

@atei ohledně informování a práv přítele viz výše. Ale jinak teda doporučuju vzít v potaz, že nikdy dopředu nevíš, jaký bude mít těhotenství průběh. Můžeš být ty i mimčo úplně ok a svatbu si v pohodě užít (pokud ti nevadí, že se nebudeš moct napít apod.), ale taky se můžou vyskytnout problémy (ne že bych ti je přála) a budeš muset nějakou dobu třeba ležet - a co pak? Já byla první dva měsíce na neschopence a musela jsem ležet, někdy ve 4. nebo 5. měsíci jsem na čas zalehla znova kvůli zkracujícímu se čípku. Od 7. měsíce už jsem byla docela unavená a bříško mě dost omezovalo. Já bych se radši vdávala až po svatbě a užila si to se vší parádou 🙂

kacenka115
29. zář 2016

@atei jak holky psaly otec je otec a má nárok vidět, chovat dítě. Dneska je svobodný pár s dítětem poměrně běžná věc, nikoho to už nepřekvapí. V nemocnici si do papíru můžeš napsat koho chceš, co se týče sdělování informací. Když jsem byla v nemocnici, hned po nástupu jsem vyplňovala papír, aby říkali informace partnerovi i mamce. A vyplňovala jsem to i po svatbě, takže podle mě z hlediska papírů žádný rozdíl. 😉