Stěhování do zahraničí. Je to správný krok?

10. dub 2023

Ahoj, asi se potřebuju svěřit a poradit se s ostatními maminkami, které třeba mají podobnou zkušenost. Omlouvám se za anonym, ale je to přeci jen dost osobní příběh.
Manžel je cizinec (Belgičan), 5 let spolu žijeme v Česku a máme ročního syna.
Nyní se rozhodujeme, zda zůstaneme žít zde, nebo se kvůli jeho práci přestěhujeme do zahraničí/jeho domoviny. Věděla jsem, že k této situaci může dojít, ale nečekala jsem, jak moc mě to zasáhne. Situace se má tak, že v Česku mu skončila pracovní smlouva a doposud se mu nepodařilo najít zde adekvátní práci, která by naplňovala jeho vize a ambice. V Belgii má samozřejmě mnohem víc možností a taky nabídku práce, která nás finančně zabezpečí. Já ale myslím také na sebe.
Najednou cítím, že tam budu začínat od nuly. Neumím jazyk, mé pracovní zkušenosti asi jen tak jednoduše neuplatním, po většinu dne budu sama s dítětem (protože ač tam máme spoustu kamarádů, mateřská tam neexistuje a ženy jdou do práce za 3 měsíce po porodu).
Děsím se toho, že to dospěje do stádia, kdy se tam budu trápit natolik, že budu manžela vinit z toho, že mi "zničil kariéru, život". Zároveň ho nechci brzdit ani já v jeho kariérním rozvoji, přeci jen vydělá víc a moje mateřská nás aktuálně neuživí.
Samozřejmě život v Belgii má také bezpochyby své výhody. Nešli bychom zcela do neznáma. Máme tam kolem sebe spoustu přátel a manželovu velkou podporující rodinu. Ale je to ten správný krok? Máte někdo podobnou zkušenost?

me_druhe_ja
10. dub 2023

Mám trochu jinou a přitom podobnou zkušenost. Já se za přítelem stěhovala ještě predtim, než jsme měli deti. Šla jsem do Francie taky bez znalosti jazyka. První půl roku jsem se ještě domluvila s firmou, kde jsem v ČR pracovala, a delala jsem na dálku (ta práce bez problémů umožňovala plný HO). Když jsem skončila, byla jsem už těhotná a nic jinýho jsem nehledala. Jsem doma od dubna 2019. No jako musím ti upřímně říct, že tvé obavy jsou docela "správné". Tady je stejný systém: po třech měsících zpet do práce. Já jsem chtěla zůstat doma 1-1,5roku, ale syn se narodil s handicapem a pak druhy těhotenství po půl roce a bum, jsem doma 4 roky. Žijeme menším městě, ale ani ve větších žádný využití pro matky s dětma nejsou. Prostě se s tím nepočítá. Žádný kavárny s dětským koutkem, žádný herničky, cvičeni, kroužky ...nic....nebo jako jo, ale minimum a spíš pro větší děti už. A spousta věcí je otevřenych jen ve středu, kdy není škola a víkendy (plus svátky a prázdniny). Venku taky minimum dětských hřišti, kde navíc většinou nikoho nepotkás.
Jsem ve velké sociální izolaci. A ja jsem hodně společensky člověk. Navíc nejsem úplně mateřský typ. Přítel obchoďák, bývá většinou 3 dny v týdnu nonstop pryč a když je doma, od rána do večera pracuje, takže ven děti stejně nevezme. Jazyk už sice umím, domluvím se bez problémů o všem, ale není to tak pohodový a přirozený, jako v čj. Nedovedu si představit sednout na víno a plynule 2h kecat o všem možným. Navíc jeho rodina je 150km od nás, takže nějaká pomoc moc nehrozí. Vždycky se hrozně těším do ČR, kde mám spoustu kamarádek, moji rodiče se na vnuky těší, je tam tolik věcí, co dělat s malýma dětma. Kdyby to šlo, hned bych se vrátila. Což zatím nejde a věděla jsem to na začátku, příteli nic nevyčítám (má tu děti s ex, sice větší už, ale pořád). Možná za 10 let by to šlo už .. Uvidíme.
No strašně se těším, až budu moct začít chodit částečně do práce: cokoliv, klidně prodávat či pomáhat v restauraci. A doufám, že se mi taky podaří vytvořit svou sociální bublinu. A že to pak bude lepší. Zatím je to upřímně spíš trápení.
Nicméně jak jsem psala, šla jsem sem dobrovolně, věděla jsem, že přítel do ČR zatím jít nemůže.
Ale zase jsou tady česky, co jsou tu x let a jsou hrozně spokojené. Takže to tak být nemusí, jak to mám já. 🙂

autor
10. dub 2023

@me_druhe_ja jo, tak to jsi přesně vystihla mé obavy.
Také jsem hodně společenská. Nabíjí mě, když jsem mezi lidmi a i tady v Česku se kolikrát cítím na mateřské vyhořelá. Neumím si představit, co budu dělat v Belgii. Manžel mi řekl, že pokud chci opravdu tak moc zůstat, nějak to uděláme a proste se dočasně uskromníme, než si něco najde. Ale otázka, jestli se mu něco najít podaří, kdy to bude…chtěli jsme si koupit větší byt/dům a tohle teď několik let pravděpodobně nebude možné. Na druhou stranu budu třeba spokojenější i v menším bytě. Já fakt nevím 😀

dyechampion
10. dub 2023

Nemam zkusenost, hrozit mi to taky muze-manzel je z Istanbulu, a tam bych se nestehovala za nic pro nic, stacily mi tam dva roky a je to tam hrozne bidny co se tyce prace skol a vubec zivotniho standardu.
Nicmene Belgii znam, zije tam cast me rodiny-v jake lokalite byste meli bydlet? Treba Brusel mi prijde skvelej, hodku od nej na sever mas more a spoustu vyletu kolem. Nevim jak Francie, ale Belgie mi prijde baby friendly a co se tyce tech lidi-je tam i Ceskobelgicka komunita, myslim ze je najdes na fb. Kdybych byla na tvem miste, spis bych jela, muzete hodne usetrit a mit lepsi zivotni standard a v nejhorsim se do cech vzdy vratit muzete. Taky cim driv clovek toto udela, tim lip-v 50 bych si to asi nedovedla predstavit.

mateees
10. dub 2023

to je hrozně těžký a nikdo ti neřekne. Kamarádka taky žije s Italem X let, on se chtěl vracet do své domoviny přesně kvůli stejným důvodům. Hlavně práce. Ona chtěla zůstat kvůli důvodům co uvádíš ty. Nakonec udělali kompromis a jsou v Praze. Tam on má daleko více pracovních příležitostí, víc peněz, svoji komunitu. Kamarádka je zas happy, že jsou v česku. I když domeček u moře v Itálii by je vyšel levněji než jejich současný byt. Tím že jsou v Praze tak dojedou na sever Itálie docela v pohodě a taky tam jsou pravidelný lety. K nám to má zase jednoduchý vlakem.

kagia
10. dub 2023

Belgie je fajn. Jsme tu tri roky a uz bych se nevratila. Letenky do CR za hubicku, muzes klidne jednou za mesic jezdit zpatky. Zkuste to a uvidite. Financne si polepsite hodne oproti CR. Jazykovy kurzy byvaji zadarmo a uplne v pohode si najdes praci. Nevahala bych. Drzim palce 🙂

merope
10. dub 2023

Nešlo by to, že ty by sis našla nějakou práci / brigádu a manžel zatím nastoupil na mateřskou? Resp. tedy nevím, jak to je přesně s tím, že je cizinec, ale případně prostě on zůstal doma a ty šla pracovat? A určitě to chce se začít učit jazyk, který bys tam nejvíc použila. Domeček se zahrádkou můžete koupit i o 2 roky později, teď stejně není dobrá doba na koupi.

Ale vidím to trošku i z takového sobeckého pohledu matky - jak se tam jednou přestěhuješ, bude těžké jít zase zpátky a když zjistíš, že ti to nefunguje, budeš v cizí zemi, mezi lidmi, jehož jazyk neumíš a s dítětem, které když budeš chtít odvézt pryč, tak to může být problém.

Manžel tu už žije 5 let, vzal si tě tady jako Češku, bydlel tady, takže je asi přirozenější, že se spíše přizpůsobí tady - učí se česky? Nikdy to nebude jako rodilý mluvčí, ale určitě půjde něco najít, záleží samozřejmě, jaká je jeho profese a co chce dělat.

zmrzlinka
10. dub 2023

A otázku kde bude dítě studovat a v jakém jazyce máte vyřešenou?Pokud v Belgii,tak je nejvyšší čas se stěhovat.Pokud v ČR ,tak ať si přítel hledá práci tady ....

martinka_33
10. dub 2023

@merope napadlo mě totéž co tebe. S cizincem do jwho domoviny bych se nestěhovala z jediného důvodu - v případě rozchodu by spíš dítě zůstalo tam, takhle odtahne tatinek a dite zustane tady, ale co rozvedených matek bojuje v cizině jen protože dítě nemužou jen tak prestěhovat....

autor
10. dub 2023

@merope jo, nad tím vším přemýšlíme. Varianta je, že půjdu pracovat a on zůstane doma. Jazyk se učím, ale samozřejmě to nejde až tak rychle. Manžel česky umí obstojně, ale ne tak aby byl schopny řídit firmu, což bylo jeho prací doposud. Není to tak, že by mě do stěhování tlačil, ale bohužel zůstat tady s sebou nese jistá rizika.
Především to riziko ztráty finanční svobody. Vím, že se rozhodnout nakonec musíme sami, ale je to fakt náročný.

autor
10. dub 2023

@zmrzlinka tak je mu rok, takže na studium má čas.

autor
10. dub 2023

@kagia mužu se zeptat, v jaké části bydlíte a jakou práci jste si našla?

odula
10. dub 2023

My jsme sli do zahraničí kvuli manzelove praci. Neumeli jsme jazyk, dítě na ceste, takže novorozence do cizího prostredi bez znalosti systému... ja byla roky s detma doma, nemeli jsme tu žádnou rodinu, ani přátele. Manzel tedy není cizinec. Ale tím spíš - byli jsme izolovani úplně. Ze začátku to bylo těžký, nebudu kecat, ze ne. Ale pokud je vůle, tak jde nakonec všechno. Ja jsem dlouho nemohla najit práci ve svým oboru ( v ČR jsem začala prednaset na univ a měla naslapnuto na akademickou kariéru), tak jsem studovala a rekvalifikovala se, a rozhodně nelituju. Přátele jsme našli, a ačkoliv pořád jezdime do ČR, ted jsme doma tady. Nemluve o tom ze deti ted diky tomu ovladaji tri jazyky na hodne dobrý úrovni🙂 Takze zvládnout se daji i těžší situace. Byt tebou - dobrá prace manžela , znamy prostředí, přátele , rodina - nevaham ani jednu minutu. Pokud se mate rádi a klape vam to, samozřejmě. Kdyby ses mela zabyvat vsema eventualitama ( "a co kdyz se budem rozvádět, a co kdyz nenajdu praci, a co kdyz... ) tak se zblaznis a stejne nic nevymyslis. Maximálně se muzes připravit o hodně dobrou příležitost jak se posunout dál a rozvinout. Chapu ze je to tezky rozhodnutí, ale vzhledem k vašim okolnostem - nemuzu si pomoct, ale vidim to jako win. A navic Belgie není zas tak daleko aby ses nemohla na vikend podivat do cech, kdyby se to zastesklo ;)

maggi
10. dub 2023

Já v cizině žila se svým prvním manželem. Ono asi i záleží, jaký máš třeba vztah se svojí rodinou. Mně se po všech stýskalo, hlavně po mamce, jen tak k ní prostě přijít na kafe, popovídat si, bylo mi hrozně líto, že neuvidí svoje vnouče. A to mě třeba předtím vůbec nenapadlo, že mi bude takhle smutno. Pokaždé když ke mně naši přijeli na návštěvu, tak jsem pak několik dní po jejich odjezdu probrečela. Nakonec jsme se rozvedli a já se s dítětem vrátila.

merope
10. dub 2023

Ale řízení firmy, to je o tom, že chlap visí v práci a žena doma. V cizině sama doma. Bez kamarádek, bez vyžití, bez sociálních kontaktů.

levandule_k
10. dub 2023

To hodně záleží, jak jsi dobrodružná povaha, jak máš chuť se učit jazyk atd. Byl by manžel se ochotný vrátit třeba za 3-4 roky, kdybys nebyla v Belgii šťastná?

autor
10. dub 2023

@levandule_k ano, řekl mi narovinu, že po roce to zhodnotíme a pokud nebudu cítit, že jsem šťastná a jen se trápím, vrátíme se zpět.

odula
10. dub 2023

@merope pise ze tam maji přátele plus manzelovu rodinu ( se kterou jsou si zřejmě blízko)

odula
10. dub 2023

Vypada to ze je to fajn chlap co te ma opravdu rád 🙂

autor
10. dub 2023

@odula věřím ze ano 🙂

levandule_k
11. dub 2023

Obecně se říká, že je dobré vyjet do zahraničí, poznáš jinou kulturu, získáš jinou perspektivu, naučíš se jazyk. Belgie nezní vůbec špatně, takže já bych do toho šla, ale s tím, že bych jednou velmi pravděpodobně chtěla návrat do ČR, akorát nevím, jestli by to bylo za rok, za 3-4 roky nebo za 10 let. Já to tady mám ráda, neumím si představit trvale žít v zahraničí, ale kdyby manžel dostal pracovní nabídku ze zahraničí, tak bych do toho šla, teda pokud by se mi ta země líbila. Jsou země, které mě nelákají. Belgie mi přijde ok. Nejde udělat definitivní rozhodnutí, když nevíš, jaké to tam bude. Můžeš být nadšená, že je to super země nebo nešťastná, pro mě by bylo důležité vědět, že se vždycky můžeme vrátit.

trdelnik234
11. dub 2023

Ahoj, stahovala som sa do Fr pred 15 rokmi presne z dovodov,o ktorych tu pises.Velky rozdiel ale u n'as bol v tom,ze som bola slobodna a bez deti a v CR sme spolu zili iba 2 roky.

Dalsi rozdiel bol t'en,ze som ovladala jazyk n'a velmi dobrej urovni a pracovala som vylucne s francuzskymi firmami v CR, takze zase az taky sok nebol.

V tvojom pripade by som nesla,sorry za uprimnost.Ale budé to tazke a ano,budes mu to vycitat.

Nechcem tu pisat detaily,napis mi IP, ak chces

trdelnik234
11. dub 2023

A fakt si vies predstavit,ze sa zase o rok budes stahovat s detmi?Aké velke mas deti?
M'y sme si povedali to iste,ze sa vratime.
No potom som tu zacala studovat,budovat pracovne zazemie,tak som zatla zuby a vydrzala.
No a potom som to bola ja,kto nechcel z Fr odist

trdelnik234
11. dub 2023

@merope

Super si to vystihla

trdelnik234
11. dub 2023

@martinka_33
Presne.
Napriklad moje 3 skolopovinne deti maju vo Fr obvykly pobyt,takze v pripade rozvode tu musim zostat,teda AK chcem byt s nimi.
Nerozvadzam sa sice,ale casto ma to napadne.
Deti su tu doma,nikam sa nechystam,tiez tu mam ùz zazemie pracovne aj sukromne,ale viem,ze napriklad nebudem moct sa prestahovat k nasim n'a Sk,Ani sa vratit do Prahy bez suhladu manzela.
A tiez musim zarobit tolko,aby som sa tu uzivila

kagia
11. dub 2023

Jsme ve Wallonii - Liège. Ja jsem doktorka, takze jsem se spis stehovala dovrovolne za lepsi praci. Manzel je American a v CR byt nechtel. Francouzsky jsme umeli oba. Vy byste se stehovali kam presne. Asi zalezi, jak moc se manzel uplatni v CR. V Belgii byste urcite praci nasla, jsou tu na cizince zvykli..

anika6
11. dub 2023

Zatím si nech adresu tady i mateřskou a časem uvidíš ,ale zkusit se má všechno.Je jedno kde žiješ ale domov budeš mít tam kde si ho vytvoříte .Tradice , kulturu a svůj jazyk děti naučíš

lvl16
11. dub 2023

Kamarádka se takhle odstěhovala za manželem do Belgie a nadává na všechno. Hlavně na zdravotnictví (raději i s dětmi nadále všechny prohlídky absolvuje v ČR, v těhotenství a na porod se také vracela sem) a školství. Bydlí na vesnici kousek od hranic s Lucemburskem, ve městech bude určitě situace lepší. Každopádně já bych na základě jejího vyprávění do Belgie nešla :D.

kagia
11. dub 2023

@lvl16 Zajimavy :D pokud srovnava venkov s Prahou, tak tomu klidne verim..

veronicka89
11. dub 2023

@zmrzlinka proč je nejvyšší čas se stěhovat s ročním dítětem

autor
12. dub 2023

@kagia my bychom se stěhovali do vlámské části, západní Flandry, Bruggy. Manžel zde zatím nemá nejlepší vyhlídky na práci. V Belgii má práci jistou. Já zde pracovala jako marketing manager. Vlámsky se učím, ale určitě to ještě bude několik let trvat, než si jazyk osvojim.