Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Jsme s manželem 11 let, máme dva kluky a i když ne vždy je všechno perfektní, tak jsem byla v manželství spokojená. Je pravda, že je s manželem špatná komunikace, je hodně nemluvný, ale takový byl od začátku, tak jsem to tak brala. Ale poslední dobou je to horší a horší, neusměje se, neřekne vlídné slovo, když jsem se ho zeptala, tak prý má starosti v práci, pracuje doma, já chodím do práce na zkrácený úvazek, tak se vidíme prakticky pořád, což je možná taky chyba, ale mně to problém nedělá. Před pár dny jsem náhodou a nechtě zahlédla v manželově mobilu mail od nějaké ženy, kde ho oslovovala brouku. Ptala jsem se pak manžela, zda si píše s nějakou ženou a on mi to zamítl. Nicméně nedalo mi to a uhodila jsem na něj, že jsem v mobilu náhodou (podotýkám že mu do mobilu nelezu, stejně ho má zamčený, tak by to ani nešlo, a já stála zrovna vedle, když mu mail přišel a zahlédla tam začátek konverzace) viděla nějaký mail s ženou, tak se přiznal, že ano, že si občas napíše, ale nic víc v tom není, že ji ani nezná a co je na tom špatného si psát. Mě to hrozně zamrzelo, tak jsme se začali hádat, on se nerad hádá a vždy říká že je to k ničemu. Nicméně z něj vylezlo, že je poslední dobou stále více nespokojený, že ho vše štve, že se asi neměl ženit, že mu náš vztah po 11 letech přijde stereotypní a když jsem se zeptala, zda mě má ještě rád, tak řekl že ani ne. Pro mě to byla velká rána, protože já ho stále miluji. Uznal že chyba je v něm, neřekl, že mu na mě něco vadí a že by to chtělo pauzu. Do manželské poradny jít nechce, tam ho prý nedostanu, nakonec jsme se domluvili, že odjede po prázdninách na chalupu a bude tam nějakou dobu než se to snad nějak srovná. Jsem z toho docela zoufalá, ráda bych to urovnala už kvůli dětem a taky o něj nechci přijít, i když musím uznat že je velký morous, občas protiva, ale to jsme někdy každý. Jinak doma má uvařeno, uklizeno, starám se o kluky hlavně já, protože on pracuje třeba do noci i když je vlastně doma. I v tom je možná chyba, že jsme spolu až moc a třeba už si lezeme na nervy. Odjíždíme ještě k tomu dnes na dovolenou, tak nevím, jak to zvládneme, protože já se neumím moc přetvařovat, že se nic neděje.
Díky za rady
@japona tady souhlasim ! vy mate snahu,napada vas poradna, chcete vztah zachranit, on ta to kasle... tak jeste pockejte, co se bude dit az odjede na tu chalupu. muj manzel taky neni prilis ukecany, nastesti tedy neni morous protivny, ale ke komunikaci, kdyz si chci povidat ho umim "dotlacit"- jdeme treba na veceri, otevreme si vecer doma vino..o vztah se musi neustale pecovat, kdyz jeden prestane, je mu to jedno, tak se muze stat, ze jde vztah ke dnu 😐
Díky moc za rady, no nemyslím, že má milenku, ale asi se nudí a přijde mu vše málo. Je pravda že o vztah se musí pečovat, jinak jde do háje.
No tak to je reseni za vsechny prachy, pan se nudi, odjede si na chalupu nudit se jeste vic, pozve si tam tu svoji "hmyzi korespondentku" a je vymalovano... Ja bych to videla uplne obracene, mnohem vic ho zapojit do rodinneho zivota, at uz do beznych povinnosti, tak i naplanovat nejake zvlastni prilezitosti - vylety, vychazky, spolecne tvoreni a budovani, snad mu docvakne, o co by prisel...
Z mé zkušenosti:
1. Chlapům se nevyplácí dělat 100% servis. Tzn. mít uklizeno, navařeno, děti jako ze škatulky. Možná jsou výjimky, ale drtivá většina zpohodlní a přestane je to bavit, berou ženskou jako inventář, vysavač a pračku dohromady, ale to vztahu moc neprospěje.
2. V těchhle situacích se podle mě nevyplácí vymýšlet nějaké strategie. Oproti ní máš jednu velkou nevýhodu - nejsi nová a neokoukaná. Upřímně, pokud spolu budou chtít být, tak budou, bez ohledu na to, co budeš mít na hlavě, na kolik výletů pojedete a kolik fotek šťastné rodiny demonstrativně umístíš na sociální sítě. Vím to z vlastní zkušenosti. Za mě se nepřetvařuj, nenuť se do nějaké femme fatale, pokud jsi jí nikdy nebyla, nedělej scény, ale dej mu v klidu najevo, že Ti ta situace nevyhovuje a nehodláš v ní setrvávat příliš dlouho. Na chatu bych odjela sama, i s dětmi, s tím, že si potřebuješ srovnat v hlavě, jak dál. Tu druhou teď neřeš, ona je vedlejší, je jedno, jestli jí svou nepřítomností "umožníš" být s ním - cíl je přece, aby on s ní nebyl, protože nechce, ne proto, že nemůže. A uvidíš, ono ho to znejistí, že nebude mít situaci ve svých rukou, ale najednou bude čekat, jak se rozhodneš Ty. Takhle má pocit, že se rozmýšlí ln a otěže jsou v jeho rukách. A pokud mu to bude vyhovovat, no...pak by nějaké strategie stejně smysl neměly...
@bubina78 Absolutní souhlas s @fallingstars . Přeju pevné nervy!
Já bych tohle vytiskla a šla do té poradny sama... Určitě je tu spoustu dobrých rad, ale odborník by možná poradil ještě lépe.
Se vsema souhlasim...navic malo kterej chlap ma ,,koule"na to,priznat,ze zanasi jinde...zvedni hlavu,bud nad veci,at ho znejistis....uplakana,utrapena zenska,co se o chlapa boji,ho 100procentne odpudi.Ikdyz to musi byt pro tebe strasny...drzim ti palce
Naprosty souhlas s @fallingstars, a jeste pridam svuj oblibeny fejeton o lednicce, zkus se chvili ridit o podle toho.
Pár let po svatbě jsem dosáhla mateřské a manželkovské dokonalosti, mýtu českých žen. Protože jsem se z té Země Dokonalosti vrátila při relativním duševním zdraví, mohu všem, kdož tam míří, poradit, jak se dostat zpět mezi šťastné nedokonalé.
Vstávala jsem tehdy denně mezi pátou a šestou ráno, kdy se budil syn. Odvedla jsem ho do kuchyně, aby nebudil tatínka. Vyčistili jsme si spolu zuby, a zatímco snídal, stihla jsem i rychlý make-up, takže jsem manžela uchránila pohledu na přirozenou zeleň svého nevyspalého obličeje.Syn dostal kostky nebo pastelky, a protože do půl osmé, kdy vstával můj muž, bývalo dost času, stíhala jsem obvykle připravit pořádnou mužnou snídani s kávou, džusem, vajíčky naměkko a topinkou. Obměnou byly lívance, vrchovatě obložené chleby nebo domácí pomazánky.Budila jsem ho veleněžně, pomohla mu najít košile a ponožky, a když odcházel do práce, mávali jsme mu z okna.
Během dne jsem stihla všechno:
- uklidit, nakoupit a připravit teplou večeři i s moučníkem.
- Jít s malým na procházku, uplést svetr, natřít poličky, posekat zahradu.
Byla jsem hodně pyšná na to, že když se vracel odpoledne domů, bylo všechno hotové, včetně vychlazeného piva v ledničce.
Z té doby si nepamatuji ani jednu manželskou hádku:
- neutrácela jsem za zbytečnosti, nechodila odnikud pozdě, a pokud chtěl můj muž o něčem mluvit, trpělivě jsem poslouchala.
- Vždycky bylo navařeno, postaráno, teplo, útulno.
- Na nic si nemohl stěžovat - a taky si nestěžoval. "Tak co je dnes nového…", ptával se a já pyšně oznamovala, že je všechno v nejlepším pořádku. Bylo, až na drobnosti.
- Jeho někdejší vřelý polibek na přivítanou se nejprve změnil v lehký polibek na tvář, pak jen v symbolický polibek ve vzduchu a nakonec v přátelské poplácání na zádech. Takové, jakým se vítají chlapi, co jdou spolu na fotbal.
- To už říkával: "nic nového, že…" a obvykle šel rovnou k ledničce, kde ho s železnou pravidelností čekávala vychlazená desítka.
Naštěstí mi tehdy zbyli kamarádi. "Hele, jaký si myslíš, že je rozdíl mezi tou ledničkou a tebou?" zeptal se mě jeden z nich. Telefonovala jsem mu v noci, téměř potají. "Lednička stojí každý den tam, kde to čekáš. Vždycky ti nabídne něco k jídlu, je tichá, na spotřebu nenáročná. Čistá, bílá, vkusná, ale těžko tomu říkat krásná. Už jsi viděla chlapa, co by vášnivě miloval ledničku? Všimne si jí, až když mu kompletně vyteče na podlahu. Ale to musí po tý louži uklouznout!"
Ten večer jsem vypila dvě vychlazené desítky a probudila se až v půl osmé. Nade mnou stál manžel v jedné ponožce a zmačkané košili. Zatímco na pravé ruce držel křičící dítě, v levé třímal suchý rohlík. Tvářil se překvapeně. Za pár měsíců mě už zase vřele líbal a ptal se, zdali jsem vařila, nebo má po cestě z práce něco koupit.
- Nebuďte vždycky tam, kde to ostatní čekají.
- Buďte náročná na spotřebu.
- Nabízejte jen tolik, co vám dávají, a pořádně hlučte, když je to potřeba.
- A už vůbec se nebojte čas od času vytéct na podlahu.
- Dodnes sice nevím proč, ale je jisté, že jen tak vás budou ti kolem milovat.
Takový je zákon ledničky.
@karlajasmine fakt vtipne a pravdive👏
Potvrzuji názor fallingstars, dokonce jsem to jako "milenka" i zažila (omluvou mi budiž, že se dotyčný tvářil, že už není zadaný, spal u mě, jezdili jsme na chatu..). Jeho partnerka si tehdy po zjištění nevěry "odjela rozmyslet, co dál", jemu neřekla kam a s kým. Sice ten týden strávil celý se mnou, ale následně jí odprosil a vrátil se k ní.
@bubina78 Odjeď na tu chatu. Sama.
Jeho nech, ať se postará o děti a byt.
A nebo ještě lépe - zajeď si na nějaký fajn rozmazlovací výlet, ideálně alespoň týden.
A na něm porozmýšlej, které z domácích prací a povinností kolem dětí přesuneš na manžela, aby neměl čas a energii na podobné kotkotiny.
Ty tu energii a sílu načerpej z alespoň dvou večerů týdně pro sebe...
Naše manželství není neustálá plavba na růžovém obláčku, ale i po 17letech vztahu mi můj muž dáva jasně a viditelně najevo, že jsem jeho jediná a nejlepší žena v životě 🙂 Hodně lidí se ptá jak jsem to dokázala a tak jem o našem životě hodně přemýšlela a došla jsem k závěru:
1. jsem ten kdo miluje méně, nebo se tak aspon tvářím 🙂 Manžel už sice nežárlí tak jako kdysi, ale přece jen necítí absolutní jistotu toho, že s ním zůstanu "až do smrti".
2. domácí práce včetně vaření děláme oba. Oba pracujeme a tak nevím proč bych měla vše dělat jen já.
3. mám čas sama pro sebe. 2x do roka jezdím na víkend s babincem a aspon 3x do měsíce jdu s holkama "na kafe". Když mám cvičící mánii a jsem 5x týdně ve fitku tak je to taky OK. Děti hlídá manžel! A aspon 1 sobotu v měsíci chci být doma sama, jen tak se poflakovat a mít čas na čtení knížky...
Jsem sobec? Mrcha? Možná, ale milovaná mrcha :D
Souhlasim s holkama. Mama mi nedavno rekla, ze tata v manzelstvi zacal delat blbosti, jen protoze mel servis az pod nos. Abych tohle nikdy nedopustila a zapojovala manzela do vseho. Zena je proste tvor co zvladne vse. Vezme 2 deti x tasek... Vzdy si poradi za kazde situace. Kdyz chlap bude ztracet jistoty, tak zacne otacet... Musis udelat nejakou zmenu. Jet nekam pryc... Jdi nekam na vinko a nech mu ty deti doma... Zacni radeji premyslet i o tom, ze se muze stat nejhorsi. Ono vsechno v zivote...ma svuj duvod. Preji at to dobre dopadne.
Díky všem, pokusím se ho víc zapojit a hlavně podniknout aktivity bez dětí, jen my sami. Příští rok bude mít 40 a těžce to nese, má pocit že mu něco ujíždí, tak má asi depku.
@bubina78 tj zapoj ho. Ale ty aktivity bych si nechala sama pro sebe. Vis my zensky zijeme vetsinou pro rodinu a pak na zbyde malo casu na sebe. Tohle chce zmenu 🙂 venuj se detem, ale i sobe. Jeho bych nechala zvlast. Taky bych si zacala zvykat na myslenku, ze s tebou nebude chtit byt. Musis najit sve stare ja, ktere se ztratilo nekde mezi starostmi, rodicovstvim, teplakami, uklidem... Vetsinou hledaji to, co v nas meli na zacatku vztahu. On ten chlap potrebuje mit pocit, ze neco dobyva. Nektere chlapy musi clovek drzet v nejistote cely zivot a oni jsou jako beranci. Nikdy se jim nesmi nic usnadnovat, aspon nemaji roupy😂
@bubina78 Zapoj ho a hlavne podnikej aktivity sama nebo s kamaradkama.. stylem, ze ty mas na sobotu celodenni program, detaily on znat nemusi, a at se pekne stara o deti a neco dobreho ti uvari, az prijdes domu.. Jak pise @delphyls, musi v tobe najit to, co na tobe obdivoval na zacatku... dej roli ''maminky'' ted stranou a vrat se do role ''ja''. Protoze jakmile ma muz doma maminku, tak si zase pripada jak pubertak, o ktereho pecuje maminka.. a zacne akorat delat blbosti.
Holky, máte pravdu, je to tak jak píšete, dohnal mě těma řečma až k depresi, začal mi vykládat, že to zabalí v 50, že tu tak dlouho nevydrží, žádná životní energie, elán. Pak čtu ty vaše příspěvky a je mi líp. Asi jo, bere mě jako inventář, jako něco co bude na něj čekat, ale naznačila jsem mu, že si budu hledat někoho jinyho, že toto nikam nevede. Začnu se víc starat o sebe, a míň o něj a uvidíme, jestli to k něčemu povede nebo je konec
@bubina78 no to je rec! 😉 ono v kazdem pripade a s timto tvym novym pristupem, neco jen ziskas. Bud nakopleho manzela, ktery te bude mooooc chtit a nebo milence a zjistis, ze nejsi zadny inventar z vaseho bytu, ale krasna zena, ktera chce ZIT! 😉 Taky doma delame zmeny 😀 Drzim palce
...taky jsem slyšela větu "už tě nemám rád" a nenapadlo mě nic jiného než rozvod a druhý sňatek a byla to ta největší chyba v mém životě, ale taky z mladého morouse nebude pohádkový dědeček, rozhodnutí bude nakonec stejně na Vás...
@bubina78 Přijde mi, že manžel ma depresi z te blížící se 40. Že si uvědomuje, že už je "za půlkou".. Sebevědomí mu klesá ("nic jsem nedokázal a už nedokážu"), tak si chce dokázat, že ještě někoho sbalí.
Pokud opravdu trpí depresí, byla bych opatrna dávat mu extremne najevo, že se zaridite bez něj, aby to nebylo kontraproduktivní.
@bubina78 Klasika. Doma vše funguje, pán se nudí, a začne si jinde..
Na vašem místě bych na chalupu odjela já a nechala mu komplet domácnost i s dětmi. Proc mu davat prostor pro milenku? Snažte se mu nic nevyčítat (i když je to těžké!) ale být nad věcí a "sobecky" si uzit dovolenou.