Šikana ze strany otce. Poradíte, prosím, jak se bránit?

bartjanka
25. únor 2023

Ahoj všem, ráda bych, aby mi někdo poradil.

Mám syna ve své péči.
Otec mě napadal, když jsme spolu žili. Po zavolání policie vše přítel popřel, našla se nahrávka (z mého telefonu), kde otec agresivně napadl syna. Nic vážného dle rozhodnutí policie a soudu. Otec si mě více jak dva měsíce bez mého vědomí doma natáčel na skrytou kameru a hledal důkazy o mé špatné péči. Na což jsem přišla až při jeho výslechu, kdy jsem se balila a brala mé a synovi věci k odstěhování. To mi bylo nezávisle potvrzeno i policií. To mi potvrdila policistka, ale jen jako informaci z očí do očí, že toto se nesmí říkat. Dům je psán na otce.

Otec byl vyhoštěn ze svého domu, kde jsme žili soudně a já se odstěhovala i se synem. Naše komunikace byla špatná.

Až soudně jsme byli schopni se domluvit na péči a výživném. Kdy otec ještě rok předstíral, že nemůže najít práci. A vyhodil i nájemníky na dobu soudu, aby si snížil příjem, což mu bylo u soudu obhájeno. A hned po skončení soudu si našel další nájemníky.
Syna mám ve své péči. A otec má rozšířenou péči. Každý druhý víkend pátek až neděle a každý další týden středa a čtvrtek má syna.

Naše komunikace existuje jen skrz email. Pokud mi předává syna, nepozdraví mě. Špehuje mne. Renovuji si dům, kam se chceme se synem (nyní 8 let) v létě stěhovat. Od syna vím, že otec chodí a fotí dům skrze okna z ulice, kde jsou sousedi jen přes zeď, tak tam není vidět, pokud zrovna nestojí na ulici. Vím to, protože otec říká synovi, že se nebudeme brzy stěhovat, že máme v podlaze díru a pak ukazuje synovi fotky z mého domu, které syn potvrdil, že jsou nafocené přes okno, tedy z ulice.
Asi třikrát jsem se stěhovala a když jsem otci oznámila emailem, že bydlíme na nové adrese, uráží mne, co jsem to za matku, jak jdu synovi příkladem.
Teď po mne chce kartičku pojištění při každé synově návštěvě. Příjde mi to zbytečné, věřím, že kopie stačí poslat. Vyhrožuje, že to bude řešit jinak. To je jediné, co mi je ochoten říci osobně. Jinak vše emailem.
Chce po mně veškeré informace kontrol u doktorů. Pokud mu píšu, že pokud by bylo cokoliv závažného, informovala bych jej, píše mi, že to je snad jasné a že chce vždy vědět o všech schůzkách dopředu.

Je opravdu moje povinnost kartičku předávat a nestačí kopie?
Mohu se nějak bránit jeho špehování a focení mé nemovitosti?
Bojím se ho. Už jsme od sebe více jak čtyři roky, od posledního soudu je to od června 2022.
Mám povinnost odpovídat na každý jeho email?
Také mi prosím poraďte, pokud budu chtít se synem po Evropě, musím mít jeho souhlas? Vím, že bude tvrdit, že je to teď nebezpečné a nikam nemám s naším synem jezdit.

Děkuji
Jana

veve559
25. únor 2023

Ahoj, co se tyce toho sledovani, podle me uz se jedna o stalking. Zkus se obratit bud na pravnika nebo rovnou na policii. Tohle neni normalni, aby si chodil fotit dum, ktery se renovuje a kam se mate přestěhovat. A co se tyce cestovani, tam to muze vyzadovat stat, do ktereho budete cestovat. To si chce pred cestou zjistit.

Z webu:
Všeobecně platí, že pro krátkodobý výjezd do ciziny či na dovolenou není obvykle souhlas druhého rodiče vyžadován. Souhlas s vycestováním druhého rodiče je však vhodné si opatřit zejména pro delší pobyty v cizině, kdy by se mohlo stát, že druhý rodič označí toto vycestování jako únos dítěte

sorboni30
25. únor 2023

@bartjanka nemusíš mu odpovídat na každý jeho email.. nemusíš mu odpovídat vůbec pokud nechces. On si má brát syna v určité dny a tím to hasne. Budeš a ním mluvit pouze při předávání. Co se tyka kartičky pojištěnce, stačí kopie. Můj ex ji má okopírovanou.(máme to stejně s dětmi víkendy jako vy, kluci jsou v mě péči). Co se týká dovolene po Evropě, v některých zemích je vyžádání povolení i druhého z rodičů. Protože se může jednat o únos.. Na Slovensko, nebo v zemích kde to nechtějí to řešit nemusíš. Ty ve svých dnech kdy jsi s dítětem si s ním můžeš jít kam chceš, je ve tvé péči takže si rozhoduje ty. Když je dítě u otce on zase rozhoduje kam si zajde s dítětem. Myslím tím výlety, program atd. Co se týká tocení focení, tohle může být bráno jako stalking, což je trestné. Utni s nim veškeré emaily. Pokud bude vypisovat SMS atd udej ho na policii za stalking, protože už ti foti tvůj dům.. Může ho to stát rok za mřížemi. Tohle jednání u něj není normální

merope
26. únor 2023

Co si od kartičky pojištěnce vyžádat duplikát? Na maily odpovídej jen v nejnutnějších věcech - předání dítěte, případně ta informace ohledně lékařů.

Myslím, že by ti mohla pomoci i nějaká ta knížka na téma: "Jak komunikovat s manipulátorem." Protože z toho, co píšeš, mi přijde, že on je ten, kdo má navrch a ovládá tě a užívá si to. Nemusíš se nechat, ale nejsem si jistá, zda to je ve stavu, kdy se to dá zvládnout bez pomoci.

bartjanka
autor
27. únor 2023

Ahoj, díky. Zkusím si něco vyhledat na téma manipulátora. A co to znamená zvládnout s "pomocí"?

bartjanka
autor
27. únor 2023

Jenže já nemám žádný důkaz, že mi chodí fotit, jen syn mi vysvětlil, proč se tam nemůžeme stěhovat a že otec mu ukazovat fotky, které jsou focené skrz okno. Syna do toho zatáhnout nemohu.

konidana
27. únor 2023

@bartjanka s pomoci rodinne poradny, psychologicjeho terapeura nebo jine pomáhající oeganizace . Tam ti pomohou si ujasnit co je a co neni normalni a jak se k tomu postavit.

ladyhacek
27. únor 2023

@bartjanka a co si dát do domu kameru?
Jsou i sledovací agentury, pokud by se tam přiblížila "nechtěná návštěva" může se tam poslat výjezd. Nevím teď kolik to stojí, ale určitě to zvaž i do budoucností.
Budeš mít něco v ruce, že tě obtěžuje. Narušuje soukromí

bartjanka
autor
8. bře 2023

@konidana děkuju

bartjanka
autor
8. bře 2023

Díky všem