Senioři - změna chování. Zažil někdo z vlastní zkušenosti?

2. lis 2020

Mám na vás holky prosbu, zda jste někdo zažil z vlastní zkušenosti, zcela mimo téma dětí a covid. Máma, 78 let. Fyzicky čupr baba, samostatná, relativně zdraví slouží, máma, co celý život zasvětila svým 4 dětem a jejich vnoučatům, rozdala by se pro ně, na úkor svého pohodlí, života, všeho .. Celá rodina tak nějak fungovala, ale.. Před rokem vznikly jakési /žabomyší/ spory mezi synem a jí /mám 3 bratry/, nic zásadního, většinou si člověk řekne, blbosti, ale pro ní to byly nepochopitelně podstatné věci, až vše vyústilo v to, že spolu ti dva přestali mluvit, zcela. Znám obě strany, vím, o co šlo, nic zásadního to nebylo a její reakce a chování byla taková, jakou jsme u ní nikdo neznal. Říkala jsem si stáří, věk, neměla lehký život, ale může to být i něco víc ? Stařecká demence ? Náznak něčeho dalšího ? Je to změna v chování výrazná, dá se říct, že si vytvořila modlu ze dvou ze svých dětí a ty další dvě bez závažných důvodů nějak odstřihla, zničehonic, nechce nic řešit, o ničem mluvit.. Lidé se mění, to chápu, ale u ní to je obrat o 100%, když to přirovnám, před 10ti lety by jí hrníček vlevo, který ona dala předtím vpravo, nevadil, dneska to je alfa omega a zásadní problém a úplně přes čáru atd... ... ☹

martt
2. lis 2020

Ahoj bohužel tohle se ve stáří stává,ze se člověk změní, tak ze ho vlastní rodina nepoznava. Pokud bere nějaké léky, tak ty tomu mohli také napomoci. Mám tatu je sice ještě mladík oproti tvé mamce je mu 63, ale chováním se mění před očima. Začíná být celý, jako byl deda. Což byl ve stáří dost nesnasenlivy člověk. Řešili jsme to i s doktorama ty nám řekli, že to ma i v kombinaci s léky. A ze bohužel nikdo nemladne.

mamikry
2. lis 2020

Bohužel je to normální. Moje babička (75) celý život až chorobně uklízela. Kdybych jí tam teď nejezdila uklízet, klidně by doma žila zarovnaná odpadky. Demencí netrpí. Jen jí to prostě přestalo zajímat. Co se týká Vaší obavy, jestli to není třeba nemocí, má druhá babička měla Alzheimera a začal se projevovat tak, že zapomínala. Třeba třikrát po sobě se mě zeptala, jestli nechci kafe, i když už leželo přede mnou na stole. Pak začala schovávat věci, nakonec přestala poznávat blízké. Může se to samozřejmě projevat různě, ale co popisujete, bude asi spíš věkem.

pe_tu_ss_ka
2. lis 2020

U nás to byla taky babička.. jeden čas nemusela mou mámu, pak se byla schopná pohadat se strejdou, v jeden čas je měla oba odstřižené a pak za nějaký čas zase obrat, a zase to bylo bez problémů. Bohužel u ní se potvrdila stařecká demence. Nejvíc to pak odnášela sestřenice, která s ní bydlela... Nám říkala, jak je ráda, že jí u sebe má, že vaří, uklízí.. no a na ní pak doma křičela, že její jídlo by nedala ani prasatům, že se to nedá žrát.. takže pak vařila teta, aby se této situaci předcházelo.. U babi se to zhoršilo po narkoze, když jí dělali bypass.

mourovatakocka
2. lis 2020

Třeba už má plné kecky být tou chápající a vždy se podřizující osobou ve vztahu k dospělým dětem. Hned bych v tom nehledala nějaké stařecké demence. Pokud jde o uspořádání věci v kuchyni, může to být prostě jen vrtoch, předpokládám, že už žije sama, tak si chce taky sama rozhodovat o tom, co kde bude, včetně geometricky přesného umístění věcí.
Určitě sleduj, jestli ještě něco bude podivné, ale takhle bych v tom neviděla nic hrozného. Celý život zasvětila dětem a ty jsou dospělé. Udržuj přátelské vztahy, zvláště v téhle podivné době nabízej pomoc třeba s nákupy, zajimej se o její život, třeba se cítí sama a tak paradoxně trochu kope kolem sebe.

levandule_k
2. lis 2020

Když si čtu tvůj příběh, tak mě zarazily 2 věci 1) obětovala se svým dětem na úkor sebe 2) celá rodina nějak fungovala, ale...
Možná nechce pokračovat v dosavadním modelu, kdy napřed myslí na vás, ale ne na své potřeby nebo pokud dvě děti odstřihla, tak ji možná vadí, že ona se tolik snažila, ale ony nevedou život dle jejích představ, ale tohle je jenom typ. Celou situaci si musíš důkladně rozpitvat, třeba objevíš něco pod povrchem. Celá rodina fungovala nějak fungovala, ale... Ale co? co je dál za tím ale?

Ty jsi preferované dítě nebo odstřihnuté?

Ke změně chování může přispívat nevhodná kombinace léků, některé se s některými nesnesou a občas se stane, že pacienti berou něco, co není navzájem dobrá kombinace...

janinasm
2. lis 2020

Opravdu by to mohl být počátek starecke demence

autor
2. lis 2020

@levandule_k : snažila jsem se to napsat v kostce, ono nejde shrnout příběh jedné rodiny do pár vět 🙂 Ano, to by bylo v pořádku a já ji vždy podporovala, aby koukala na sebe, aby pro sebe něco dělala atd., teď jsem ten středobod jejího světa, léta ji pomáháme, byť si nikdy o nic neřekne atd., nebere léky, právě že žádné ne

levandule_k
2. lis 2020

To máš pravdu, že nejde napsat příběh rodiny do jednoho příspěvku, navíc když si uvědomím čím prošla její generace....Narodila se za II. světové války, její rodiče byli poznamenání I. světovou válkou, zažila poválečnou bídu, komunismus a revoluci a teď žije v hodně konzumní společnosti. Většinou, když někdo přehnaně tvrdí, tamto je bezproblémové, úplně v pohodě, tak zbystřím a ptám se, opravdu je tam vše ok? Proč chce, abych si myslela, že tam je to pohodička, přece vidím, jak to tam vypadá... Ostatní sourozenci ji taky podporovali?

Ono někdy, to, co je pro někoho mega důležité, je pro druhého absolutně nepodstatné...zkus z ní nějak vydolovat, proč je pro ni tak důležité, trvat na svém při sporu s tvým bratrem. Jasně, nebude chtít o tom mluvit, ale budeš muset najít skulinku .

teeerez
2. lis 2020

S maminkou si promluv o tom co te trapi zcela otevrene. Ze tomu nerozumis, proc se to stalo, jestli by ti to mohla zkusit vysvetlit a jestli i po tom ti to bude pripadat podezrele, popros ji, jestli by s tebou mohla, jen kvuli tvemu klidu, dojit k lekari.
Nemusi to byt nic, jen proste "vek" ale take to muze byt neco co se s vekem stava a da se vyresit nebo alespon zpomalit. Take to muze byt treba nador - zmena chovani je jeden z prvnich priznaku a casta nezpozorovany.....- tak jako tak, o vyrazne zmene v chovani by mel lekar vedet a pozadala bych o zadanku na neurologii

autor
2. lis 2020

@levandule_k : zkousela jsem odmita ☹ navic jak tuknu na tuhle stranu rozhodi ji to psychiku, place, neji (uz tak je hubena jak lunt), je to slozite. Z pohledu sebe jako mamy kluku mam nekdy pocit ze to cele je nejaky vzdor vuci jeho partnerce, nikdo ji nema moc rad, ac vlastne nikomu neublizila, ale proste jsou lide, ktere vadi uz jen tim, ze jsou .. a bracha ji dal prednost zastava se ji... ac jsem se x krat snazila mamince rict ze he hlavne podstatne jak se citi on a zda je s ni spokojeny ona ji stale nemuze prijit na jmeno nepritel lidu proste .. To mam nekdy pocit, ze je alfa omega a s tim neumim nic delat ona je vazne hloupa a divna.. ☹

autor
2. lis 2020

@teeerez : maminka na neurologii byla kdyz mela bloklou pater vse bylo v poradku ☹ prave ze moc mluvit nejde psychika je hodne krehka u ni kdyz to pripodobnim tak 1x vystup s bratrem
= me davani ji psychicky dokupy dalsi mesic ☹

sudylichozrout
2. lis 2020

Kocko, lidi se ke staru meni tak, ze nekdy je dost tezke vubec toho cloveka poznat. Mam v rodine cloveka, jehoz brutalni zmena chovani vedla k tomu, ze jsme se s nim museli prestat stykat. Je mu tesne pod 70 a nikdo z nas nechape, proc se zacal chovat jako idiot. Zadnou chorobou netrpi. Jen asi zacal zjistovat, ze ted uz jde tluste do tenkeho a ze se mu zivot krati.

autor
2. lis 2020

@sudylichozrout : hmmm 🤔 tak nejak asi no ☹ jako tusim ze si bratri mysli o mame podobne a nechapou ☹ Nikdo tedy nechape, ani ona sama tusim ☹ achjo proc to stari proste nemuze byt jak z reklamnich fotek ☹ zality sluncem, klidem, porozumenim

mourovatakocka
2. lis 2020

Protože zalitý sluncem a porozuměním byla celý život pro čtyři děti?

autor
2. lis 2020

@mourovatakocka : nebyl, prave proto bych si byvala prala aby to stari bylo klidne a idylicke ..

autor
2. lis 2020

@mourovatakocka : resp detem dala vse co mohla a nemuze ji nikdo, ani oni dva bratri, rict opak, coz ale dobre vi ☹

mourovatakocka
2. lis 2020

Dětem dala všechno, tak by si taky ona zasloužila klid. Doufám, že k případným vrtochům ze strany mojí mámy budu mít větší pochopení a nebudu hned přemýšlet o diagnózách.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
2. lis 2020

@mourovatakocka : pokud to ma byt ironie, je zbytecna. Rozpadla se cela nase rodina, kterou tak pracne drzela a davala velky klad na to, abychom se vsichni vidali a schazeli atd. Ver mi, ze nehledam diagnozu jen pro zabavu, ze mne to nebetycne mrzi a hledam nejvhodnejsi variantu, jak ji zajistit spokojene stari a odpoved na mou otazku, zda do toho stourat nebo akceptovat, ze to tak je a nechat byt. Nic vic...

levandule_k
2. lis 2020

Pravděpodobně ji ta situace trápí, ale neví sama s ní rady. Na druhou stranu musí se naučit respektovat synovu ženu, i když se jí to nelíbí, syna nepředělá a on má právo si vybrat, ženu. Důležité je, že tvůj bratr je šťastný s partnerkou.

Ono to zní moc hezky, velká rodina, všichni se scházíme, ale v reálu je to těžké, to se musí chtít scházet všichni a respektovat jeden druhého, což zřejmě tvoje máma nedělá, když nedokáže přijmout jeho partnerku.

sudylichozrout
2. lis 2020

@mourovatakocka Jsou vrtochy a vrtochy. Ty, o kterych mluvim ja, skutecne ublizovaly.

sudylichozrout
2. lis 2020

Ja te chapu, u nas je to take tak. Ne kvuli rodivi, ale kvuli partnerovi jednoho rodice. Nastesti se i onen zmineny rodic naprdnul a tak jsme zustali jako rodina spolu. Jen to boli, protoze partnera jsme brali vsichni take jako rodinu. Zkratka a dobre, on si vybral nejakou cestu, a ja ho po ni odmitam nasledovat.

verunkanatalka
2. lis 2020

@mourovatakocka ty jsi hustá, fakt!!!Snažíš se ze zakladatelky udělat hyenu, která má mámu v prdeli...🤦🏼‍♀️Já myslím, že je to naopak...Má s ní starost a jen se prostě zeptala na názor a ty tu děláš jak kdyby jí chtěla pomalu pohřbít!!!To snad ne...

autor
2. lis 2020

@sudylichozrout : prostě na houby co ? ☹ Já se vždycky snažila najít nějakou skulinu jak věci vyřešit v klidu a s tolerancí, někdy to skřípalo, ale obecně to šlo. Tohle jsem taky upřímně fakt nečekala.. Asi nezbývá, než to přijmout a zvyknout si..

autor
2. lis 2020

@levandule_k : s tím souhlasím a mnohokrát jsem lehce klepla na tuhle stranu, ale je to jak balvan, prostě ne, ne a ne (jako mezi námi, taky ji nemusím, vůbec, ale pozdravím jí, čímž tedy naše komunikace někde na návštěve začíná a končí), ale mamka si udělala radikální názor a konec. A já chápu, začínám, že ho v jejích letech nedokáži změnit (ani vůle tam od partnerky bratra není, tím se to také jaksi pohřbívá).

autor
2. lis 2020

No každopádně děkuji všem, každý názor pro mne má smysl a význam a ano, vnitřně mě to nasměrovalo. Je opravdu těžké a bolestivé si říct, že po 20ti letech pravidelných setkávání a oslav se prostě celý rodina nesejde, protože..., je ještě těžší to nějak vysvětlit těm nejmladším dětem.. To je celé poselství. Já za mámou budu stát, budu ji bránit, hájit, pomáhat a respektovat věk. Víc udělat prostě už asi nejde.

klaari
2. lis 2020

ja jsem kdysi cetla ze to muze byt prvni znak starecke demence... me se parkrat i stalo ze byla i slovne agresivni, bez duvodne. prislo mi jako by mi chtela ublizovat, mstit se mi, ale asi za to nemuze...

mourovatakocka
2. lis 2020

Jj, snažila jsem se udělat tady z někoho hyenu, jasně, nemám nic lepšího.
Vůbec ne a zakladatelce se omlouvám, pokud jsem byla příkrá. Věc se má tak, občas chodím na seniorské weby, takže to beru trochu z jiné strany. Maminka se obětovala pro rodinu, to je samo o sobě problematické, protože to málokdy skutečně přinese uspokojení až do smrti. Spíš frustrace a pocit vlastní marnosti. Vychovala čtyři děti, to je slušný výkon. A měla jsem spíš dojem, že třeba má dojem, že už jí nepotřebují, neprojevují dostatečný vděk a tak se zabejčí a najednou se tváří, že nepotřebuje nikoho. Proto jsem radila zůstat v kontaktu, sledovat případně další vrtochy a nabízet pomoc. Protože to, jak si někdo dává hrnky je fakt strašný detail. Nehledala bych a priori známky demence apod., ale snažila se o komunikaci.

klea81
2. lis 2020

Asi je to fakt stáří. Mě teď na podzim odepsala babička 80, která mě vychovala. 😔

sudylichozrout
2. lis 2020

Ano, je to na hovno. Sama jsem se s tim srovnavala nekolik let. Ale bohuzel... On se rozhodl a ja jehonrozhodnuti a vubec zpusob zivota odmitam akceptovat. A nemeni na tom nic ani tech 25 let, co jsem ho znala.