Hezky podvecer, holky. Chci se zeptat, je tu nekdo, kdo premysli o rozvodu? Ja nad nim bohuzel premyslim cim dal tim casteji a jedine, proc jsem ho jeste nepodala, jsou deti. Jsme spolu 7 let, z toho 4 roky manzele a mame dve male deti (starsi syn uz chodi do skolky). Mame spolu dum na hypoteku a ja na rovinu nevim, kam bych s detmi sla a jak bych zvladla vyzit z rodicaku, ktery mam necelych 10 tis.
S manzelem se hadame kvuli kazde kravine a to bohuzel i pred detmi. Neumi komunikovat v klidu, normalnim tonem, vyvolava hadky kvuli vecem, nad kterymi by normalni clovek radeji mavnul rukou nez by delal doma dusno. Neustale do me rype, co jsem udelala spatne nebo co jsem naopak neudelala - vzdyt jsem prece na "dovolene". Uprimne, mne by se tak hrozne ulevilo, kdybychom sli od sebe... Neumim si predstavit, ze takto budeme zit po zbytek zivota ☹ Zaroven si uvedomuji, ze hlavne starsi syn je na nem hodne zavisly, ale uz se nekolikrat stalo, ze se me zastal, ze na me tatinek nema kricet... Nechci, aby moje deti v tomto vyrustali, ale zaroven netusim, co delat...
Je tu na tom nekdo stejne/podobne, ze bychom se aspon mohly vzajemne psychicky podporit?
A co ho žere? Štve ho, ze musí živit rodinu?
@zrzinda uprimne, doma toho moc neudela, to mam preci delat ja, kdyz jsem dona a on chodi do prace. Ja to beru, nic po nem nechci, jen by bylo fajn, kdyby on neustale nekritizoval to, co dekam ja, jak to delam nebo co bych podle nej mela delat a nedelam to... Ake vice me vycerpavaji ty neustale hadky kvuli blbostem. V minulosti jsem mu uz jednou poradnu navrhovala, ale muj navrh ignoroval. On totiz problem nema... Sbalit se na vikend a nechat mu deti, by nemelo smysl, beztak by si sem nastehoval tchyni, aby mu s nimi pomohla, navarila jim... Kdyz jsem byla v porodnici, pomahala mu se starsim synem a vubec ro tady spolu nedavali. To, jak se chova ke mne, tady zkousel na ni.
@zuzineckah to bych rekla, ze nebude tim... Rekla bych, ze je takova povaha. Je to cholerik, ktety driv mluvi nez mysli a ocividne mu na tom neprijde nic divneho. Ja jsem se v nasem vztahu naucila spoustu svych nazoru pro klid v rodine radsi spolknout a nerikat je nahlas. To on proste neumi a vyvolava to akorat hadky.
Hele je to sakra tezke,ale nejlepsi je na rypani nereagovat.On chce hadku a drama,z toho cerpa energii,tak mu to nedopravej.
S odchodem bych pockala az se vratis do prace a budes mit penize na najem a kauci.
Mám jednu zásadní otázku. Miluješ ho nebo ne? Pokud sis hned a jasně odpověděla, že ne, asi úplně nemá cenu to držet jen kvůli dětem. Ale je to můj názor. Mám okolo sebe spoustu párů, které spolu právě jsou jen z důvodu, že spolu mají děti. Jenže to je pak k ničemu, dle mého. Každý člověk má přece právo na to, žít normální a v rámci možností spokojený život, který ho něčím naplňuje. Jenže z tvého příspěvku je dost jasně znát, že šťastná nejsi a ani nebudeš. Zkusila bych to s ním normálně probrat. Pokud se bude i tak chovat jako blbec, asi bych nečekala. Oznámila bych mu úplně v klidu bez emocí a výčitek, že se chci rozvést a hlavně v klidu.
Kdyz mi napises zpravu, povim ti jeden pribeh, ale nechci verejne..
@zelenaesmolda takto o tom premyslim celou dobu. Az pujdu do prace a budu financne nezavisla, tak se s nim opravdu rozvedu. Ted nevim, jak bych to udelala, aby na tom nebyli bite deti. Asi bude opravdu nejlepsi nereagovat, jakmile vycitim, ze by z toho byla akorat hadka... Uz kvuli detem. Trochu se bojim, ze ho ta ignorace namichne jeste vic, ale nechci, aby si deti mysleli, ze hadky na dennim poradku jsou v poradku ☹
Namichne ho to,s tim pocitej,bude se te snazit vyprovokovat a pojede bomby.
Pamatuju si uplne presne moment kdy se mi podarilo poprve se ovladnout a nereagovat.Ex do me jel cim dal tim vic a kdyz videl,ze nereaguju tak porad pridaval a pridaval,upne na nem bylo videt jak zoufale se snazi vyvolat konflikt a nasrane odesel kdyz se mu to nepovedlo.Muzu ti rict,ze ten pocit,ze jsem se konecne ovladla a nedala mu to drama,ktere chtel byl opravdu k nezaplaceni.
Ja mela obdobi, kdy jsem netusila, co vlastne budeme delat, protoze se nam s manzelem vubec nedarilo nejak rozume komunikovat. Bylo to ve chvili, kdy bylo starsimu asi ctyri a mladsi rok. Zpetne bych rekla, ze jsme byli oba pretizeni, nevyspali a v nejistote, jak to vsechno zvladneme. Hodne se to zmenilo tim, ze se s manzelem oba snazime na sobe pracovat. A v me hlave se zmenilo ze, jsem si uvedomila, ze se nemusim porad nekomu zavdecit, aby me mel rad, ze muzu byt stastna jen tak. A tim jsem prestala nabihat na manzelovy poznamky, prestala jsem si to brat osobne. Kdyz rekl, ze ho stve, ze je nekde neporadek, tak jsem mu v klidu odpovedela, ze to muzeme spolu uklidit, nebo to muze udelat, kdyz varim veceri atd.
@zelenaesmolda noo, nejvetsi problem bude, az zacne jecet po starsim synovi. Spoustu hádek u nas vznika i tim, ze ja se ho zastanu a uz jsme v sobe. To pak pujde ignorovat jen těžko ☹
@westie u nas je to tak, ze kdyz mi vycita, ze neni udelane to a to a ja mu reknu, ze jestli se mu to nelibi, ze to muze jit udelat, tak prijde klasika... Ze ja jsem doma na matersky, on chodi do prace.
a co mu navrhnout vymenu?ze ty budes pracovat a on na rodicaku?
Rozhodne jdi do poradny, klidne sama.
Utridis si tam svoje myslenky a vyplyne ti co dal. Chapu tvuj postoj, ze hodne prekousnes, mam to dost podobne, ale obcas je nutne se vymezit. Uchranit si to svoje. Ne po nem stekat, ale ja jsem se treba nektere jeho vecne pripominky naucila brat jako vtip, zasmeju se ze jako faaakt? A dal si to delam po svym.
Dulezite je zda spolu neco sdilite, a mate treba spolecne konicky apod. Cas pro sebe, neco co spolu delate radi. Pokud jo, urcite zkuste na vztahu a komunikaci zapracovat. Pokud moc ne, tak to pak mozna bude smerovat k tomu rozvodu...
@zelenaesmolda to bych nemohla udelat detem 🙈 je to cholerik a nema vubec zadnou trpelivost. Odnasel by to hlavne syn a to nechci.
@konidana ja jsem se naucila spoustu veci nekomentovat, v duchu si neco pomyslet a prejit to. Bohuzel to nestaci a jsou veci, ktere dokazi nastvat a vyprovokovat i me. On si absolutne svoje chovani neuvedomuje a chybu na sve strane vubec nevidi. Na cizi lidi je jak milius, ale na me a na sve rodiče, je proste dost casto hnusnej a neumi s nami jednat v klidu, mluvit normalnim tonem, nezvedat na nas hned hlas...
Myslím si, že už to překročilo hranice psychické manipulace a směřuje k týrání a nepřekvapilo by mě, kdyby na Vás časem vztáhl ruku. Měla jsem takového přítele, jakoukoliv reakci, která nebyla bezvýhradně souhlasná s jeho názorem, okamžitě označil za odpor proti němu, svým přátelům vykládal, jak jsem úžasná a snesl by mi modré z nebe, a přitom v soukromí byl na mě hnusný, a spousta dalších věcí... Naštěstí jsem odešla, než v tom byly majetky nebo děti... Držte se, není to Vaše vina!
Měla jsem to velmi podobně. Já odešla, když byly nejmladší dva roky. Lehký to nebylo, ale ta obrovská úleva za to stála. Kvůli sobě i kvůli dětem! Držím palce. Poznáš až nastane ten správný čas. Když budeš chtít, napiš SZ.
Když říkáš, že je to povaha, tak on nebyl takový i dřív? Brali jste se až po třech letech vztahu, to už jsi ho mohla celkem odhadnout, ne? Každý se může změnit, pracovat na sobě, ale pokud on nechce, tak s tím těžko něco svedeš. Na druhou stranu znám ze svého okolí dost alfa samců, kteří by do poradny nikdy nešli a když viděli, že je to fakt vážně, tak tam běželi jak zajíčci. Podáváš to tak, že odejít od něj nemůžeš a on to moc dobře ví. Spousta chlapů to bere tak, že ženský prostě pořád pindají a na něco si stěžují. Ale až když uvidí kufry u dveří, dojde jim, že by jí mohly vážně ztratit.
Není horsi nez, když se rodiče hádají. Děti musí žít pořád v křiku. Prostě si spolu sedněte a řekni mu že se chceš rozvést, v klidu bez hádek. Můžete být super rozvedení parťáci. Nejde dům rozdělit na dvě jednotky? Nebo si přistavit? Z garáže udělat byt? Aspoň na začátku spat v jiné místnosti?
@irmamala uprimne, je mi jasne, ze si za to muzu sama, ze jsem byla blba, kdyz jsem myslela, ze vsechno bude v pohode, ze s detmi se zklidni... Ted bych si za to nejradši nafackovala. Na mou obranu, je to s nim cim dal tim horsi. Zatimco driv to byla obcasna hadka, ted to nabira na sile. Rekla bych, ze od doby, co se narodil starsi syn, se to zacalo jen zhorsovat. Na jednu stranu umi byt skvely tata, ktety si s nim hraje, blbne s nim, vezme ho na prochazku, ale na druhou stranu nema trpelivost a rve po nem kvuli blbostem.
@mydlova souhlasim. Vuci detem je to hrozne nefer, nechat je v tomto vyrustat ☹ Dnes rano do me valil hned jak jsem prisla do kuchyne a mne ruply nervy a rekla mu, ze se rozvedem a budem mit klid. On me v tomto bohuzel stejne nebere vazne, protoze v minulosti jsem mu s tim uz parkrat vyhrozovala, ale skutek utek ☹ Ted k tomu mam opravdu naslapnuto a kdybych věděla, kam s detmi jit, uz bych ty rozvodove papiry mela vytistene. Z domu bohuzel dve bytove jednotky udelat nejde. Bud tu zustane jeden nebo druhy nebo to pravdepodobnejsi - dum se proda, zaplati se hypoteka a snad nejaky zbytek si rozdelime.
Jezisinky to jak to čtu, to je úplně jak to v čem jsem vyrůstala já... naši taky nešli do poradny, já i ségra se teď lecime z té otcovi cholerické povahy u psychologů, skončilo to tak, že se tak nějak jako rozešli, otec si našel přítelkyni, máma je na všechno opět sama, prachy ji nedal, užívá si život s milenkou za peníze obou, no otec roku...podle mně když jsme ještě byli malé a slož to zachranit, neboť se milovali, měla máma na čas odejít, pořádně pohrozit a začít intenzivně spolu chodiť do poradny...jinak spejete tam kam naši...pa a hodně síly
Běž do poradny, tam vy tě měli umět nasměrovat, jestli má smysl to řešit a jak, nebo jestli zdrhat. A i v tom by ti mohli poradit, co dál
Hlavně, když píšeš, že se tak chová i ke svým rodičům, tak nevidím moc nadějí na změnu. Má to naučený, že takhle je to normálka
A tchyně by nebyla na tvojí straně? Nepíšeš teda nic o tchanovi. Jako jestli u nich bylo normální že on řval na ni. Jejich syn na tebe a co bude dělat tvůj syn? Jestli to třeba u sebe neměla stejný. Asi by tvymu manželovi nedomlouvala, ale kdyby ses sbalila někam na víkend, tak aby mu nepomohla.
@hansoc noo, on má tohle chování v rodině a bohužel čím je starší, tím je to s ním horší...
@pribylovapetra tchýně ví, jak hnusnej umí být, takže ta by v tomto teoreticky na mé straně byla, ale pořád je to její syn...A u nás by asi nic jeden víkend nezměnil. Když má děti na starosti na pár hodin, je vidět, jak je z nich vyšťavenej (a to u toho nemusí uklízet, prát, vařit atp., vše má přichystané), ale stejně by to nahlas nikdy nepřiznal - to je taková ta přehnaná mužská ješitnost.
A nemůžeš se odstěhovat k rodičům? Mně nejvíc po rozvodu pomohli oni, odstěhovala jsem se k nim a teprve až po mateřské když jsem si našla práci jsem se zase osamostatnila. Ale samozřejmě záleží, jaké máte vztahy.
@maggi vztahy mame super, ale bohuzel maji maly byt, takze tam si to bohuzel vubec nedokazu predstavit ☹
Nevim odkud jsi ale hod si do googlu: příspěvek na bydlení. Tam máš kalkulačku a můžeš si spočítat. Většinou to vychází, že dávky ti zaplatí 3/4 nájmu.. ať víš na čem jsi.
Co zkusit poradnu? 🙏 Jinak s těmi dotazy “cos jako cely den dělala atd.” - jak se manžel zapojuje do pece o děti/domácnost? Umíš si udělat klid sama pro sebe? Vyrazit s kamoskama na víkend?
Nech děti manželovi, ať vidí, ze to fakt není sranda.
Můj manžel je teda uznalej, nikdy neřekl, ze sem na “dovoleny,” ale stejně uznal, ze je mateřská fakt masakr, až po tom, co si zkusil fungovat dva dny sám.